Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, bourne2008 napisał(a):

image.thumb.png.80743d20a01dc3ab703eea77425c4420.png

Zrób proszę takie samo z ustawiania curvy dla każdego rdzenia z osobna. Zaznacz że ustawiasz miesiąc, myślisz że masz gotowe i nagle jedna gra ci się wysypuje i od nowa.

I jeszcze później na końcu że ci się procesor pali sam z siebie i nie wiesz dlaczego bo AMD od roku siedzi cicho i nie potrafi naprawić.

Edytowane przez wallec
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Gdzieś ostatnio chyba @Lipton w swoim filmie mówił że któryś z kolei Ryzen mu padł, może ktoś podrzucić linka ? 

Chłopaki w zen5 są na bieżąco w temacie palenia się nowych x3d bo ciągle się o tym tam mówi, także nie ma potrzeby wrzucać czegokolwiek by coś im udowadniać ;) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

Chłopaki w zen5 są na bieżąco w temacie palenia się nowych x3d bo ciągle się o tym tam mówi, także nie ma potrzeby wrzucać czegokolwiek by coś im udowadniać ;) 

To chodzi bardziej dla mnie , bo gdzieś o tym mówił ale nie mogę znaleźć tego filmu . Może to był szort na yt ? 

Opublikowano
2 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

@ITprospector zrób w kuźni jeszcze poradnik oc/uv  pod gry.  Tak sprawdzam maksymalny pobór w grach to mi nie przekracza 110W.

Nie widzę sensu tutaj.

Zresztą, jeśli ktoś czegoś potrzebuje, zawsze może zapytać – istnieje szansa, że otrzyma jakąś poradę od kogoś.

Opublikowano
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Zrób proszę takie samo z ustawiania curvy dla każdego rdzenia z osobna. Zaznacz że ustawiasz miesiąc, myślisz że masz gotowe i nagle jedna gra ci się wysypuje i od nowa.

I jeszcze później na końcu że ci się procesor pali sam z siebie i nie wiesz dlaczego bo AMD od roku siedzi cicho i nie potrafi naprawić.

Tu trzeba przeznać rację, że niestety tak bywa :boink:

Opublikowano
7 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Kurła kto by się z curvą per core bawił :hihot:

Za dużo grzebania, za dużo zabawy ... :hihot:

Teraz, wallec napisał(a):

w sumie faktycznie na AMD nic się nie robi

Ostatnio na płycie ASRock B450 z Ryzen 5500GT nie mogłem normalnie obniżyć limitu mocy (co jest proste i łatwe na Intelach). Coś tam trzeba jakiś tryb OC uaktywniać i tam grzebać w tych AMD ... no normalnie byłem MAD. Wyłączyłem AMD Performance BOOST i tym nieoptymalnym sposobem uzyskałem to co chciałem (brak gotowania pod BOX chłodzeniem). Także tutaj AMD powinno skopiować łatwość regulacji limitu mocy od Intel.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Kyle napisał(a):

Za dużo grzebania, za dużo zabawy ... :hihot:

Przy posiadanym przeze mnie 7800x3d fakt faktem nie bardzo jest co ustawiać, curva na -30 dla wszystkich jajec, vsoc na sztywno 1.25V (tyle bo przy 6200 na ciasnych timingach wszystkich rzędów 1.2 się wywala, znów nie chce mi się szukać gdzie między 1.2 a 1.25 jest ta granica) żeby czasem mobek nie bujnął automatem za wysoko i to tyle w sumie w kwestii proca co robię.

On i tak choćby nie wiem jak go pałować nie przekroczy u mnie 93W poboru.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

On i tak choćby nie wiem jak go pałować nie przekroczy u mnie 93W poboru.

Odpal Prime 95 Small FFT dla CPU i równolegle obciążenie zintegrowanego GPU w tym CPU przy pomocy np. wypalarki GPU w AIDA :) 

• Confused 1
Opublikowano
6 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Ja tu tylko UV zrobiłem i jest stabilnie. Full pała w 150 Watach.

image.thumb.png.59fee17adb8da8c1d0bf4e2929ce78c2.png

image.thumb.png.ce30b98c3391febd413b9f4cfb67cc47.png

i bez niczego w tle

image.thumb.png.7e8d85e2afa5fcf4c9dd3a99fdc0d4e0.png

No i kto Tobie uwierzy ? 780X3D  :dupa:

2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Ćśi...... nie wolno tak pisać na czerwono.

Opublikowano
27 minut temu, Kyle napisał(a):

Odpal Prime 95 Small FFT dla CPU i równolegle obciążenie zintegrowanego GPU w tym CPU przy pomocy np. wypalarki GPU w AIDA :) 

Nie wiem po co w ogóle to sprawdzać, jeśli się z tego GPU w ogóle nie korzysta i zawsze w BIOS jest wyłączone. Podejrzewam że niewiele więcej, bo odbije się od limitu temperatury ;)

6 minut temu, leven napisał(a):

Ćśi...... nie wolno tak pisać na czerwono.

Po co robisz z siebie idiotę? Przecież tam nikt nie ukrywa że jest problem, normalnie się o tym pisze ;)

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Nie wiem po co w ogóle to sprawdzać, jeśli się z tego GPU w ogóle nie korzysta i zawsze w BIOS jest wyłączone. Podejrzewam że niewiele więcej, bo odbije się od limitu temperatury ;)

Po co robisz z siebie idiotę? Przecież tam nikt nie ukrywa że jest problem, normalnie się o tym pisze ;)

Nie Kadajao.

Nie można edytować Twoich wpisów, co już Ciebie eliminuje, jako Modera - Tomekt do boju.

Send musi teraz potwierdzić nieprawdę w tym filmiku u szanowanego Jegomościa.

5 minut temu, Pentium D napisał(a):

Ale o co chodzi? :hmm:

Ty :) 

Opublikowano
8 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Zabolało że napisałem prawdę :rotfl2:

Nie miałem zamiaru edytować ;) 

Ale Ja miałem. Nie podoba się ?  Daj możliwość, a się nie żądz, jak zwykle. Niech to Tomek określi, bo Ty i Zach jesteście za wysoko.

Opublikowano

@ITprospector całe życie przy uv/oc używam LLC level1 czyli płaski wykres. Ale zauważyłem że lekko podnosząc vcore i ustawiając na level2 mam niższe temperatury podczas testu w CB23 . Czy level 2 nie będzie lepszy ? Czy jednak można stracić na stabilności cpu i zostawić level1 ?