Wiedźmin 3: Dziki Gon
-
Ostatnio przeglądający 1 użytkownik
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Lameismyname · Opublikowano
Ok, czyli to co skondensowałem nt. obecnej sytuacji GPU i perspektywy na najbliższe lata niestety brzmi pesymistycznie, a jest dosyć realistyczne. Dziękuję Arnie za analizę. Co do karty graficznej, nie wiem czy jesteś w stanie odczytywać sygnatury forumowe. Obecnie mam RTX 5070ti w wersji MSRP od Inno3d, która zapewne jeszcze mi długo posłuży patrząc na to co się dzieje i co się zapowiada -
Przez LeBomB · Opublikowano
@Imm Tak, teoretycznie jest to możliwe, tylko wtedy najlepiej mieć PV naziemną, bo łatwiej ją oczyścić ze śniegu, do tego musisz mieć kilka źródeł, czyli jeszcze najlepiej małą turbinę wiatrową, albo i dwie (swoją drogą muszę w końcu kiedyś się zebrać i iść zapytać gościa który u mnie w okolicy ma takie, jak na tym wychodzi), odpowiednio duży magazyn. Nie zmienia to faktu, że i tak potrzebne alternatywne źródło, po prostu awaryjnie, bo zawsze coś może się zepsuć, czy przestać działać, czyli pozostaje agregat ale może być gazowy/biogazowy, no i podłączenie do sieci i tak pozostaje najstabilniejszym źródłem awaryjnym. W najlepszym położeniu w zasadzie znów są gospodarstwa rolnicze i hodowlane, bo mogą uzyskać dotację np. na biogazownię w której przetwarzasz wiele odpadów rolniczych czy hodowlanych na biogaz, przez co masz kolejne źródło. Ewentualnie jak ktoś ma kasę i miejsce na inwestycję przy większym zapotrzebowaniu, to może kupić kogenerator pirolityczny. Wtedy masz prąd i ciepło z biomasy np. drzewnej. Z punktu widzenia emisji ogólnie kierunek samowystarczalnych domów jest moim zdaniem w porządku, problem tylko taki, że idzie to w parze z ideą domu-termosu. Wyeliminujemy problem emisji, ale za chwilę będzie problem wilgoci, grzybów, alergenów co za tym idzie różnych chorób bo większość nie pomyśli o lepszej wentylacji, a już na pewno nie o oczyszczaniu powietrza wewnątrz z różnych drobnoustrojów. -
Przez TheMr. · Opublikowano
Jakie drony wojskowe? O czym ty gadasz? Nie mówimy tutaj o UAV, to musiało być wielkości FPV, by można było tym celować i poruszać się w gęstej zabudowie, mówimy o dronach które udźwigu mają do 50 kg i są na wyposażeniu lekkiej piechoty. Cała ta akcja to jedno wielkie sci-fi, wystarczy że Leavitt podaje to dalej.
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi