Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, MJRegul napisał(a):

Przestała nagle być stabilna przy 1020mV @ 2790MHz co przy 4070TiS jest żałosne

Sam posiadam tani model - Gigabyte Windforce - i mam na nim ustawiony undervolting 0.925V @2610 Mhz. 

Z wydajności jestem zadowolony, w wymagających grach karta pobiera poniżej 200W. Najczęściej coś koło 170W.

Opublikowano

No moja karta RTX 4080 Super za 4049zł z wysyłką to nie tak źle. Fart. Teraz mamy powalone ceny, wszystko się pomieszało, rozwaliło, nowe Radeony też mogą się dostosować do wyższych cen, ciężki czas dla nas graczy, którzy chcieli wymienić swoje karty na lepszy model.:(

Nadal działam na stocku, nie robiłem na karcie uv, czekam na zmianę procka, bo wtedy karta będzie lepiej obciążona, teraz nie ma sensu tego robić.

Opublikowano (edytowane)

Zawsze jest sens to robić UV bo ograniczasz pobór prądu o kilka-kilkanaście % zachowując 100% wydajności jak dobrze wycelujesz w napięcie/prędkość rdzenia.

Edytowane przez MJRegul
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@MJRegul Nigdy nie zapomne jak sideband na 3080 czy tam 3080ti zrobił o 15-30mhz lepszy zegar niż dropił na stock w krytycznych momentach na poniżej 0.8v z poborem o 100w niższym niż po wyjęciu z pudelka :E 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

Wiem, na RTX 3060ti miałem 0.9mv przy 1905mhz, domyślnie karta ma 225W PL i się od niego odbija, zegar leciał do 1815-30mhz, a tak to utrzymywał się na 1905mhz +-15mhz zależnie od silnika gry, obciążenia. 3dmark wyciskał do 200W, gry bardzo rzadko dobijały do takiej bariery.

W przypadku RTX 4080S na pewno nie zamierzam podkręcać, tego nie robiłem przy rtx 3060ti, nawet pamięci nie ruszę, nigdy tego nie robię. Aktualnie rtx 4080s z biosem OC ma 2805mhz, coś koło tego.

22 minuty temu, MJRegul napisał(a):

Zawsze jest sens to robić UV

Opublikowano
4 godziny temu, Czarny_PLone napisał(a):

Jednak zakup 21 miesięcy temu 4090 za 8k to był jednak z tego co teraz się wyprawia strzał w dziesiątkę :)

Ja wlazłem na olx i allegro. Patrzam se na 4090 i... zerwało mi tupecik :D

• Haha 1
Opublikowano

@ShaDow_Pro

Jesteś w stanie powiedzieć na jakim napięciu robisz OC? 

Karte masz w budzie czy na open benchu? 

Jakie temperatury rdzenia/hotspot/pamieci przy Twoich ustawieniach na co dzień o których pisałeś i jak z głośnością? 

Chce sie psychicznie przygotować ;) i porównać bo kazda sztuka jest inna :)

Opublikowano

@MJRegul 

1. UV 2820MHz @985mV,

OC po prostu  +175 w afterburnerze (CP2077 to wyjątek + 145 bo inaczej się wysypuje) i do tego memki +1850 + PL na maxa.

2. Cały spec włącznie z obudową masz w mojej sygnaturce.

3. Teraz jadę na OC jak są mrozy na dworze bo sobie kompem pokój dogrzewam :P Po godzince GRY z OC w Black Opsa 6 zombies/multi max 64* rdzeń 77* hot spot, 62 memki (max 258W poboru), jakieś mega wymagające gry to rdzeń pod 70 podchodzi hot spot lekko ponad 80.

Zobacz sobie sam

Screenshot(24).thumb.png.d41a0ada484e0af7ac516521905de5e2.png

No z tym co się trafi to loteria, ale karta spoko, mimo że się trochę jej obawiałem przez niekonwencjonalny system chłodzenia, może nie jest najchłodniejsza, ale wszystko w normie, cewki się nie naprzykrzają, wentylatory nie terkoczą.

Opublikowano

Ok jutro popatrze bo dzis juz na telefonie i w wyrku.

Pytam o OC bo zwykle ja OC robie tez poprzez UV :) tzn patrze jakie zegary osiaga karta z pudelka np w cyberpunku z rt i pt i przy jakim napięciu i staram sie zakonczyc OC na tym samym tescie +100-150MHz stabilnym na niższym napięciu niz z pudełka :)

Choc ostatnio F1 24 (w koncu za 69zl kupilem i sie przekonałem, daje frajde z jazdy) z pełnym RT i max detalach z DLAA sprawdzam bo ładnie wywala grę przy niestabilnosci karty.

Opublikowano
36 minut temu, cruzier napisał(a):

Napiszesz mniej więcej o co pytałeś?

Żeby dał kartkę z imieniem i nazwiskiem, nikiem olx i datą dzisiejszą obok pudełka z kartą :E

4 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Pełno jest takich fałszywych ogłoszeń na OLX, zgłosisz je, zablokują konto, a koleś wyskakuje z tą samą ofertą na innym kilkuletnim koncie. :E

Dziś nawet widziałem fałszywe allegro ale po linku się zorientowałem.

Opublikowano

Na OLX łatwiej jest spotkać oszusta, niż uczciwą osobę. :E

"Ta rozmowa została wyłączona

Konto tej osoby zostało wyłączone z powodu nieprzestrzegania przez nią Regulaminu OLX."

Nie ma dnia, żeby nie trafiła się "okazja" na OLX.

https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-msi-ventus-3x-rtx-4080-CID99-ID14tOak.html

https://www.olx.pl/d/oferta/msi-geforce-rtx-4080-super-expert-16gb-gddr6x-krotko-uzywana-CID99-ID14tIvp.html

https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-msi-ventus-geforce-rtx-4070-ti-super-16g-2x-oc-16-gb-CID99-ID14tLov.html

:smiech:

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Na OLX łatwiej jest spotkać oszusta, niż uczciwą osobę. :E

"Ta rozmowa została wyłączona

Konto tej osoby zostało wyłączone z powodu nieprzestrzegania przez nią Regulaminu OLX."

Nie ma dnia, żeby nie trafiła się "okazja" na OLX.

https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-msi-ventus-3x-rtx-4080-CID99-ID14tOak.html

https://www.olx.pl/d/oferta/msi-geforce-rtx-4080-super-expert-16gb-gddr6x-krotko-uzywana-CID99-ID14tIvp.html

https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-msi-ventus-geforce-rtx-4070-ti-super-16g-2x-oc-16-gb-CID99-ID14tLov.html

:smiech:

miałem jutro jechac po tą 4070 bo będe obok :D gość komunikatywny do momentu propozycji odbioru osobistego :D wyczuwam ukropa