Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

DLSS 4 - cudo serii 50xx dostępny jest też dla 40xx, ale rozumiem, że to "nie robi się samo"?
Ba! Nie robi się nawet "grami" (jaka gra sama implementuje u żywa DLSS 4.0?)

Chyba cyberek ma w menu do wyboru czy tryb DLSS 4 lub DLSS 3. W demie HL2 RTX też możesz z menu wybrać DLSS4.

ani sterownikami.

Jak zainstalujesz oprogramowanie NVIDIA APP dostarczane ze sterownikami to tam klikasz ptaszka  przy konkretnym tytule na liście z grami i masz w danej grze obsługę DLSS4. To samo możesz uzyskać za pomocą NVINSPECTOR (osobno dla każdej z gier lub globalnie - sam globalnie nie ustawiam bo dalej nie jestem pewien czy w grach multi nie wyłapie się bana). 

Ktoś na 40xx używa DLSS 4.0? 
Daje coś? Odbiera?

Nie wiem jak na 40xx ale używałem na 30xx a teraz na 50xx ;-).

Tak ma sens daje lepszą jakość obrazu (w ruchu też nie tylko na statycznych obrazkach).

Edytowane przez Kabor
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, galakty napisał(a):

No tak, specjalnie psuja TAA, żeby DLSS był lepszy 

Jest to widoczne w ustawieniach gry, gdzie dali gorsze ustawienia dla TAA niż domyślne... A można TAA ustawić lepiej niż na domyślnych...
W wielu grach TAA jest po prostu źle skonfigurowane, co przewijało się w innych grach, w tym Silent Hill 2.
Trudno byłoby zrobić to inaczej, niż w zamierzony sposób...

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Wraz z mijającym czasem powinno uczyć się na błędach, a nie pogarszać domyślne ustawienia. ;) 
Ciężko mi wierzyć że twórcy sami z siebie nie widzą tych pomyłek, dzięki którym "natywny" obraz jest gorszy niż powinien, bo często nawet nie można tego wyłączyć.
Przed DLSS przynajmniej częściej używano czegoś innego niż odmiany TAA. Tam  w ~11:15 jest pokazane, że nawet SMAA spartolili.

O samym "TAA" jest tam z 1.5 minuty, ale te zrzuty i pokazanie plików configuracyjnych było bardzo dosadne...
Tyle wystarczy zmienić, aby to poprawić, co jest dalej w filmie, ale już nie wstawiam trzeciego zrzutu...
r_AntialiasingTAAFalloffHiFreq=1.0
r_AntialiasingTAAFalloffLowFreq=.7
r_AntialiasingSMAAThreshold=.01
r_AntialiasingTAAPattern=2
image.thumb.png.ecc04b3efab3aed170e09f3b8722473a.png
image.thumb.png.4c829cfa6c10e3cfba28a0d02e3031cf.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ciągle edytowałem komentarz, więc może przegapiłeś, że wystarczy zmienić tylko 4 wartości w konfiguracji wygładzania...
Jest to we filmie w ciągu niecałych 2 minuty od ~12:00. Każdy może sobie samodzielnie to zmienić w KCD2.

Edit. Między 11:00, a 15:30 jest tam cały fragment odnośnie wygładzania, a robił również inne filmy odnośnie tego. 

• Upvote 1
Opublikowano

Większość developerów ma wywalone na AA;) Więc nawet nie pochylili się nad tematem.

Mógłbym też zadać pytanie czemu developerzy wrzucają starszą wersje DLSS/RR/FG/Reflex skoro jest nowsza ;)

TAA i inne techniki to trzeba porównywać do DLAA nie DLSS ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Cóż trzeba więc nalegać by nie olewali. ;) 
Tam porównanie było między SMAA, a dodanym TA z ustawieniami devów. Potem jest trzecie porównanie, gdzie podaje chyba domyślne ustawienia, a w każdym razie gorsze, niż można ustawić końcowo i właśnie te najlepsze wartości wkleiłem tutaj.
Tak czy inaczej, lepiej obejrzeć całość lub ~5 minut.

Opublikowano (edytowane)

Stokrotne Dzięki Milordzie.

jak wyswietla dlss 310 to jest ok? i jak wyłaczyc właczyć w lewym rogu info . z nv clean instal zostawiłem i przydało by się to wł/wył. teraz jest włączone. o presetach sobie poczytam bo sporo tego jest gdzieś opisane jaki do czego Pozdrawiam

Edytowane przez elfuegoxxx
Opublikowano (edytowane)

Jak mamy apkę i zaznaczamy w niej "Najnowsze" przy danej grze, to inspector nie jest potrzebny tak ? Bo osobiście mam to i to ;)  Oczywiście piki w katalogu gry wcześniej podmienione ;) 

Edytowane przez maras2574
Opublikowano

Apka nvidii w locie podmienia pliki DLSS, gdy uruchamiasz grę, po jej zakończeniu pliki wracają do oryginału.

A u Ciebie to już w ogóle ciekawie jest :E  Jak masz podmienione pliki fizycznie, to apka nvidii jest niepotrzebna. Za to wymuszenie presetu musi być przez jakiś program ustawiony i może to być apka nvidii lub NPI.

5 minut temu, elfuegoxxx napisał(a):

w tlou2 dziala toto. ale w stalkerze2 nie widze gdzie podmienic eh

W grze musi być odpowiedni folder z bibliotekami DLSS, poszukaj tego folderu. Np. w Weidźminie 3 ten folder jest w .bin-> dx12x64, czyli nie w głównym katalogu gry.

Opublikowano

ok . w stalkerze nie bede grzebał delikatna ta gra , znów uszkodze i steam mi bedzie zaciagał nie wiadomo co. mam tylko inspektora i zwykly panel nvidii. podmianka dlss  zrobiona w tlou2. czyl w inspektorze nie musze nawet dawac enable dll over   na ON i  force prest na latest?

Opublikowano
7 minut temu, elfuegoxxx napisał(a):

ok . w stalkerze nie bede grzebał delikatna ta gra , znów uszkodze i steam mi bedzie zaciagał nie wiadomo co. mam tylko inspektora i zwykly panel nvidii. podmianka dlss  zrobiona w tlou2. czyl w inspektorze nie musze nawet dawac enable dll over   na ON i  force prest na latest?

W "Inspektorze" lub w aptece Nvidii MUSISZ ustawic override na najnowszy (lub profil K bo aktualnie ten jest najnowszy) lub naprofil J.

Tylko na tych 2 profilach działa nowy rodzaj skalowania czyli Transformer z lepsza jakoscia obrazu. Bez tego masz nowe biblioteki, ale dzialaja najpewniej w starszym presecie czyli obraz bedzie trochę mniej ostry i mniej stabilny w ruchu