Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Ja jeszcze dodatkowo używam DLSS Swappera aby wymuszać profil E dla RR bo apka Nvidii nie daje takiej możliwości.

Tak np. wygląda mój preset dla CP2077

image.png.6889d841f5c18b3fa7cd9041644db086.png

Profil E to nie jest DLSS 4.5 :hihot: Chcesz to Ci moge zaraz zrobi porównanie jakosc :P 

Opublikowano (edytowane)

No tak, było już wcześniej wspominane, że dla RayReconstruction nie ma (przynajmniej na razie) DLSS 4.5 tylko DLSS 4.0 (Profile D i E).

I w zależności czy w grze włączysz RR to albo gra używa ustawionego profilu dla DLSS RR jesli w grze jest aktywny RR lub profilu DLSS SR np. K, L, M jesli RR jest wyłączony. Tylko jedno jest aktywne w danym momencie.

Przy czym włączenie RR w grze może dać więcej korzyści niż profil L czy M. To juz każdy musi sobie sam ocenić co jest dla niego ważniejsze. Samo to ustawienie w DLSS Swapper jest jak najbardziej OK i ustawieniami RR w grze sie już decydujemy czy korzystamy z DLSS 4 czy 4.5 

Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Tylko jeśli coś zmieniasz w apce po ustawieniu w DLSS Swapperze.

Jeśli najpierw ustawisz apke, a potem swappera, ostatnie ustawienia które robił swapper są nadrzędne.

To nie jest tak ze apka Nvidii cały czas monitoruje czy się coś nie zmienia w naszych aplikacjach.

Robi to tylko jeśli ty zmieniasz ustawienia.

No nie wiem do końca czy tak jest.

W Alan Wake 2 jak ustawiłem kiedyś w apce nvidii żeby korzystało z najnowszych bibliotek DLSS (apka nvidii miala wtedy starsze biblioteki niż byly dostepne w swapperze), a potem recznie w DLSS Swapper ustawiłem sobie nowsze biblioteki i profil K to gra i tak korzystała z tych nieco starszych, które wymuszała apka nvidii.

I w sumie wydaje mi sie to logiczne skoro ona podmienia pliki w locie, a nie "na sztywno" jak Swapper. Po prostu zawsze wrzuca to co ma zaprogramowane

Edytowane przez JohnyWol
Opublikowano
34 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Profil E to nie jest DLSS 4.5 :hihot: Chcesz to Ci moge zaraz zrobi porównanie jakosc :P 

Profil E jest dla RR a nie dla DLSS.

Profile dla RR i DLSS są niezależne i DLSS L działa z RR E.

Robiłem porównanie w tym temacie i w CP2077 zmiana profili DLSS wpływa na jakość obrazu z włączonym RR.

Natomiast działa to tylko w przypadku swapppera, z poziomu apki Nvidii nie da się uruchomić profilu L i profilu E dla CP2077.

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

L i M to DLSS 4.5

Presety K i J to DLSS 4.0

Po prostu preset L ma trochę lepsza jakość od presetu M

Aha, a myślałem, że jak literka presetu jest wyższa, to lepsza jakość obrazu, dla tego nie mogłem tego rozkminić. Teraz sprawa jasna :)

Opublikowano
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Robiłem porównanie w tym temacie i w CP2077 zmiana profili DLSS wpływa na jakość obrazu z włączonym RR.

Natomiast działa to tylko w przypadku swapppera, z poziomu apki Nvidii nie da się uruchomić profilu L i profilu E dla CP2077.

Jezu nie działa :D napisałem udowodnic Ci

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jest DLSS SR (super resolution) czyli to "zwykle" dlss) i jest DLSS RR (ray reconstruction). Jedno i drugie to biblioteki DLSS. Jedno i drugie dziala na tej samej zasadzie tylko są wykorzystywane albo jedno albo drugie w zależności od tego czy RR jest aktywne w grze.

Apka nvidii nie potrafi nadpisywac profilu dla DLSS RR, aktywny jest ten ktory jest przypisany domyślnie dla danej gry, czyli najczęściej preset D. To sie zgadza

Edytowane przez JohnyWol
Opublikowano

To dlaczego zmiana profili DLSS (J,K,L,M) zmienia jakość obrazu ?

Jeszcze raz pisze robiłem w tym temacie porównanie można sobie zerknąć.

Wiem skąd jest zamieszanie z tym wszystkim.

IOS Nvidii w momencie włączenia RR nie pokzuje jaki presset wykorzystuje dla DLSS tylko dla RR.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

To dlaczego zmiana profili DLSS zmienia jakość obrazu ?

Wiem skąd jest zamieszanie z tym wszystkim.

IOS Nvidii w momencie włączenia RR nie pokzuje jaki presset wykrozystauje dla DLSS tylko dla RR.

No tak, też było pisane już wcześniej. Jak włączysz w grze RR to wyłącza sie DLSS SR (czyli ten "zwykły" dlss), a aktywuje sie profil DLSS RR (który nazywasz po prostu RR, ale to też jest DLSS). Włączając sobie nakładkę nvidii która pokazuje jakie nadpisania sa aktywne uruchamiają grę z włączonym ray reconstruction pokaze ci info że DLSS SR jest nieaktywny.

Co do nazewnictwa, żeby nie być gołosłownym,  screen z nazwami plików 

Screenshot_20260114_234819_Chrome.jpg

Edytowane przez JohnyWol
Opublikowano

Nie patrz na nakładkę, tylko OSI od DLSS, nakładka pokazuje ci tylko to co nadpisuje.

6 minut temu, sideband napisał(a):

Uparty jak kuń :hihot:

Za pół roku może dojdziesz, że nie masz racji.

Gdyby profil DLSS nie działał to ani byśmy nie widzieli zmiany w jakości obrazu, ani w wydajności.

Nadal nikt tego nie wytłumaczył po tym jak to pokazałem :D

Pisałeś, że spada wydajność, bo RR się wyłącza po wymuszeniu profilu L i tez okazało się to nie prawdą co pokazałem na zrzutach ekranu.

Nie wiem, dlaczego i czy tak ma być, czy nie ale w CP2077 zmiana profilu DLSS z włączonym RR wpływa na wydajność i jakość obrazu. Łącznie z profilami L i M.

Jak to jest możliwe jeśli DLSS by był nieaktywny?

Wszyscy się opierają tylko na tym co pokazuje OSI. I stąd jest to zamieszanie.

Opublikowano

“Ray reconstruction does both superresolution and denoising together. If you use RR you don't use SR.”

Bryan Catanzaro, vice president of Applied Deep Learning Research at NVIDIA

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

image.png

Jak RR może używać presetow DLSS jak nawet ich nie możemy wybrać... :D

To tez info od Nvidii :D

Nie wiem, dlaczego tak jest, ja wam tylko mowie ze zmiana presetow DLSS w CP2077 wypływa na wydajność jak i jakość obrazu z włączonym RR. :D

• Haha 1
Opublikowano

Już Ci tłumaczyłem, że w grach RR możesz wl.i wył RR wszystko widać jak na dłoni. A Indiana Jones po włączeniu RR z profilem E konkretnie dobija wydajność. Ale już pisałem CP2077 odpal noc i obniż rozdzialke tak by profil L/M widocznie dobijał Ci kartę i wymuś go. Popatrz sobie lampy jak po wyłączeniu RR wydajność leci w dół i pojawia się "syf" przy nich, a jak włączysz RR wydajność do góry i duża poprawa obrazu. UI nie kłamie pokazuje poprawnie, który profil działa w danym momencie i wydajność to też potwierdza oraz zmiany w obrazie.

Opublikowano

Ale ty mi nie tłumacz.

Weź sobie odpal swappera, ustaw dla CP2077 preset L dla DLSS i preset E dla RR

I sobie sprawdź wydajnosc jak i jakość obrazu. I sprawdź sobie na pierwszej kałuży z brzegu ze RR działa. :D

Weź sobie wymuś klika presetow i zobacz wydajność, dlaczego na L wydajność ci tak spada, skoro te profile nie powinny w ogóle wpływać na grę z włączonym RR.

Mało tego wydajność, widzę w CP2077 wyraźnie lepszy obraz z profilem L niż z profilem K przy włączonym RR.

I mówię o zmianie tych profili z cały czas włączonym RR.

Nie wiem może to jest jakiś błąd, no przecież sobie nie wymyślam tego i sprawdziłem kilka razy.

Opublikowano
41 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tez tak myślałem, ogólnie mylące to wszystko jest w uj :D

Pobawiłem się w W3 DLSS i presetami i faktycznie DLSS Performance ustawiony w grze + w NIP (Nvidia Inspektor Profiler) preset na L jest bardzo ładny, a i wydajność poszła o dobre 25FPS w górę, tak że w 1440p maxymalne ustawienia grafiki + RT + DLSS Performance + FGx2 daje ponad 70FPS i jak na razie nie zeszło poniżej tej wartości, a pykam w Toussaint, gdzie jest mnóstwo zielska, itp :E  Faktycznie warto mieć kartę zielonych, bo można uzyskać świetny obraz przy bardzo przyzwoitym klatkarzu na takim paździerzu, jakim jest 5060ti 16GB :glodny: