Skocz do zawartości

Audyty obywatelskie / Konfitura i inne - "Prowokacje policji"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

W sensie 

A. Brać w łapę

B. Tyrać nadgodziny

C. Wypisywać mandaty za bzdety i dostawać premię

???

Ciężko pracować. Ja rozumiem że może Ci zabraknąć wyobraźni co się za tym kryje. Mi bez zrobienia researchu zresztą też. Zwłaszcza że to jednak hermetyczne środowisko. Ale tak, również w policji jak i w wielu innych zawodach można po prostu dać od siebie więcej niż wymagane minimum, aby zarobić więcej.

• Upvote 2
Opublikowano

@ODIN85

Robota niewdzięczna, a wbrew temu co się prawie wszystkim wydaje, sito odsiewające dość gęste. No i jest jeszcze jedna sprawa. To czy brakuje, to jedno, a to czy są REALNE chęci zatrudnienia to drugie. Żyjemy w czasach gdzie rózne branże szukają pracowników. Jednak kiedy już ktoś się zgłosi okazuje się że narybek jednak nie jest potrzebny, no chyba że zgłosi się "alfa i omega", " początek i koniec".

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Audytor już zapowiedział że nie zamknie kanału po wprowadzeniu nowych przepisów i potwierdził że teraz nawet będzie więcej ciekawych materiałów:yuppie:

Tak tak - zgadza się... Będzie chodził z oryginałem obowiązującego piktogramu i jak gdzieś w znaku umieszczonym na obiekcie zabraknie kropki albo idealnej czerwieni tła albo kwadrat czy tam prostokąt (co tam jest na tym znaku) będzie o 6mm mniejszy to będzie mówił, że przecież to nie jest ten znak i może nagrywać.... :rotfl:

2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Nie ma co rozkręcać, bo niektórzy nie są w stanie pojąć, że nawet robiąc coś legalnie, dla kogoś może się to być podejrzane.

Podawałem nawet przykład... Kręcenie dzieci na publicznym placu zabaw. Całkowicie legalne, a jednak chyba podejrzane :) 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Gdyby szło tam wyciągnąć ponad 10k to by takich braków nie było.

Piszesz tak jakbyś odrzucał ostatnie 10 lat i to co się działo w policji i jak policja była traktowana...

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

No wiem. Fanatycy internetowych twórców tak mają :) 

Donejtów nie robię, więc nie jest jeszcze ze mną tak źle. Wyżej sobie cenię twórców urbexowych.

Godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

Robota niewdzięczna, a wbrew temu co się prawie wszystkim wydaje, sito odsiewające dość gęste.

Skąd takie wnioski?

Opublikowano

@CajraX w 2024 dostało się nieco ponad 25% chętnych. To nie jest wiedza tajemna, łatwa do sprawdzenia. Zresztą tak jak pisałem, mam znajomego który mi opowiedział o procesie rekrutacyjnym. Co do niewdzięcznej pracy, jeździsz do wypadków i widzisz ludzi rozerwanych na strzępy, jeździsz do awantur rodzinnych w przypadku których nie do końca nie wiesz co masz zrobić. Domyślnie po prostu zawijasz ojca, bo jest potencjalnie silniejszy (a potem niech się dzieje co chce). Wlepiasz mandaty w miejscu do łapania a nie faktycznie niebezpiecznym z miną, jakby ruchał cię w oko demona kontrolowany kierowca, który doskonale wie czemu akurat tutaj stoisz.  Jeździsz do takich pajaców jak audytor, który twierdzi że pozjadał wszystkie rozumy, i nawet jeśli się myli, to po sądach i tak się musisz bujać. Wreszcie masz przy sobie przedmiot wobec którego istnieją dwie podstawowe zasady - nie użyć i nie zgubić. I tak dalej i tym podobne.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

@CajraX w 2024 dostało się nieco ponad 25% chętnych. To nie jest wiedza tajemna, łatwa do sprawdzenia. Zresztą tak jak pisałem, mam znajomego który mi opowiedział o procesie rekrutacyjnym. Co do niewdzięcznej pracy, jeździsz do wypadków i widzisz ludzi rozerwanych na strzępy, jeździsz do awantur rodzinnych w przypadku których nie do końca nie wiesz co masz zrobić. Domyślnie po prostu zawijasz ojca, bo jest potencjalnie silniejszy (a potem niech się dzieje co chce). Wlepiasz mandaty w miejscu do łapania a nie faktycznie niebezpiecznym z miną, jakby ruchał cię w oko demona kontrolowany kierowca, który doskonale wie czemu akurat tutaj stoisz.  Jeździsz do takich pajaców jak audytor, który twierdzi że pozjadał wszystkie rozumy, i nawet jeśli się myli, to po sądach i tak się musisz bujać. Wreszcie masz przy sobie przedmiot wobec którego istnieją dwie podstawowe zasady - nie użyć i nie zgubić. I tak dalej i tym podobne.

Jak komuś źle w takiej pracy to zawsze można nzmienić, nikt nikogo na siłę nie trzyma , to specyficzna praca a ludzie którzy tam pracują próbują pokazywać tylko te negatywne strony tej pracy ale to że jak nie mają zgłoszeń w nocy to jadą na gminę i śpią sobie gdzieś w lesie całą noc to już nie wspomną

Edytowane przez voltq
Opublikowano
16 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Przecież on w kolko robi to samo, to czego on uczy kilku paragrafów które wyrył na pamięć ?

No i jak widać na załączonych filmikach, dla większości cięciów czy psów w Polsce to i tak za dużo by zrozumieć. 

Opublikowano
17 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Natomiast, nawet gdyby zarabiali 50k nie ich robotą jest recytowanie kodeksu komuś kto sobie znajdzie jakiś kruczek i prowokuje aby z niego skorzystać. Dzisiaj fotografowanie obiektów a jutro znajdzie się inny kruczek.

Skoro są od egzekwowania przestrzegania prawa, to to prawo muszą znać. Zatem ustawy, kodeksy, rozporządzenia muszą mieć w małym palcu, bo jak inaczej mają rozstrzygać czy wykroczenie zostało popełnione czy nie?

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo Wnioski wyciągnięte przez ekstrapolacje danych. 

Myślę, że mamy już dowodów na to, że w policji mamy niekompetentnych blaznów z przerostem ego, którym psa bym nie dał wyprowadzić (bo jeszcze go nastraszą, pobiją albo wywiozą do lasu). 

Sam audytora już nie oglądam, bo trochę po co - każdy filmik o tym samym, jedzie pod jakiś budynek i go kręci, cieć z ochrony ma w swojej głowie wizję bycia sędzią i katem, przyjazd policji, która nieudolnie próbuje przekazać swoje błędne rację, podsumowania. 

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, huudyy napisał(a):

@Kadajo Wnioski wyciągnięte przez ekstrapolacje danych. 

Myślę, że mamy już dowodów na to, że w policji mamy niekompetentnych blaznów z przerostem ego, którym psa bym nie dał wyprowadzić (bo jeszcze go nastraszą, pobiją albo wywiozą do lasu). 

Sam audytora już nie oglądam, bo trochę po co - każdy filmik o tym samym, jedzie pod jakiś budynek i go kręci, cieć z ochrony ma w swojej głowie wizję bycia sędzią i katem, przyjazd policji, która nieudolnie próbuje przekazać swoje błędne rację, podsumowania. 

Na długo przed pojawieniem się audytora tak było i długo po nim będzie nadal.

Wszędzie możesz trafić na debili.

A ja jakoś nie trafiłem a tyle razy miałem z policja do czynienia, o czym to świadczy :D

Mnie ogólnie bawi ze macie pretensje do policji czy tam ochrony, ale do idioty który prowokuje głupie akcje już nie. TO tylko o was świadczy panowie, niestety.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wszędzie możesz trafić na debili.

Tyle, że to są debile z bronią palną i pewnymi narzędziami prawnymi, które wykorzystują przeciwko społeczeństwu w imię własnej wygody/potrzeby/chęci wyzysku. 

ja jakoś nie trafiłem a tyle razy miałem z policja do czynienia, o czym to świadczy :D

Twoje szczęście, ja 2 razy miałem pecha spotkać totalnych tępaków w mundurach - raz chcieli zrobić rewizje osobistą niepełnoletniego w miejscu publicznym bez opiekuna/rodzica, raz nafuranego agresora ¯\_(ツ)_/¯ co prawda do tego miałem pewno naście neutralnych/pozytywnych interakcji, ale cóż... Nawet multiselekt nie jest w stanie wyłapać wszystkich jełopów z przerostem ego. 

Mnie ogólnie bawi ze macie pretensje do policji czy tam ochrony, ale do idioty który prowokuje głupie akcje już nie

Bo to nie audytor ma płacone z moich podatków, to nie audytor jest przedstawicielem prawa, to nie audytor łamie to prawo (jeszcze) 

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ale to nie audytor jest od wyłapywania takich gagatków i usuwania ich ze służby.

Gdyby audytor nie zachowywał się jak pajac nic bym do niego nie miał. No ale wtedy by się nie klikało.

Nie obronicie go panowie nieważne jak będziecie się starać.

Jedni nie znają prawa a drugi sprytnie je nagina. No pogratulować kontentu :E

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale to nie audytor jest od wyłapywania takich gagatków i usuwania ich ze służby.

to nie audytor ich wywala przecież, więc nie wiem co ty za teorie strugasz.

Gdyby audytor nie zachowywał się jak pajac nic bym do niego nie miał.

Gdyby policja nie zachowywała się jak przemocowcy bez mózgu, to bym nic do nich nie miał.

Nie obronicie go panowie nieważne jak będziecie się starać.

Nie obronicie ich panowie nieważne jak będziecie się starać.

Jedni nie znają prawa a drugi sprytnie je nagina. No pogratulować kontentu :E

Jeśli nie potrafisz zrozumieć, dlaczego od policji wymaga się więcej w kategoriach przestrzegania prawa, to my nie mamy o czym mówić. PS naginanie prawa to nie jego łamanie, co nie jest zakazane jest dozwolone.

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Interweniujący Policjant nie musi znać się na wszystkim. Sam ustawodawca przewidział, że może dojść do sytuacji wykraczających poza wiedzę funkcjonariusza. Jeżeli osoba ma przeczucie, że nie złamała prawa, przepisów itd. może nie przyjąć mandatu, złożyć zażalenie na sposób przeprowadzonej interwencji itd. Rozszerzając świat matrixa (co poniektórych) zwracam uwagę, że "sądy" też nie są nieomylne a wydają wyroki . Należy pamiętać, że wyrok wydaje osoba najwyższego zaufania publicznego, która (teoretycznie) posiada największą wiedzę prawniczą a co najważniejsze ma (a wręcz) musi mieć wykształcenie prawnicze. Także w tym przypadku ustawodawca dał możliwość odwołania się od wyroku do sądu wyższej instancji. Są jeszcze kwestie interpretacji danych przepisów co wielokrotnie przerabialiśmy i nadal przerabiamy gdzie wybitni znawcy prawa mają odmienne zdanie w danej kwestii. A tu co poniektórzy wymagają od policjantów wiedzy absolutnej. Po prostu w pale się nie mieści.

• Confused 1
Opublikowano
Teraz, skypan napisał(a):

A tu co poniektórzy wymagają od policjantów wiedzy absolutnej. Po prostu w pale się nie mieści.

AO nagrał ponad 250 filmików w kilka lat, a oni dalej nie wiedzą jakie są podstawy prawne wyciągania danych osobowych. Po prostu się w pale nie mieści.

• Like 2
Opublikowano

@huudyy Może nie wszyscy oglądają. Jednak widziałem parę nagrań gdzie policjanci odstąpili od czynności. Nie chcę tu być adwokatem diabła ale jaką masz pewność, że autor nagrań pokazuje wszystko ? Masz pewność, że tylko takie "złe" interwencje  spotkał w swojej karierze ? A może więcej miał gdzie wszystko przebiegło prawidłowo a opublikował tylko te kontrowersyjne interwencje ?

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, skypan napisał(a):

Może nie wszyscy oglądają.

Ich strata - skoro wiedzą, że AO chodzi i prowokuje, to jego temat już dawno powinien zostać poruszany na odprawach, przeprowadzone dodatkowe szkolenia... A tak pozwalają by jeden prowokator robił z ich wizerunku szmatę do podłogi.

2 minuty temu, skypan napisał(a):

A może więcej miał gdzie wszystko przebiegło prawidłowo a opublikował tylko te kontrowersyjne interwencje ?

w dalszym ciągu, to o kilkaset złych interwencji za dużo.

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Zacznijmy od tego ze obrońcy audytora kompletnie nie rozumieją ze są przez niego manipulowani.

Ale jakimś dziwnym trafem pewnie każdy miał kiedyś na pieńku z mundurowym i teraz się im cieszy mordka jak o nich ktoś filmiki nagrywa.

To nie jest nic skomplikowanego dla kogoś minimalnie ogarniętego.

4 minuty temu, huudyy napisał(a):

Ich strata - skoro wiedzą, że AO chodzi i prowokuje, to jego temat już dawno powinien zostać poruszany na odprawach, przeprowadzone dodatkowe szkolenia... A tak pozwalają by jeden prowokator robił z ich wizerunku szmatę do podłogi.

Już sam fakt ze nikt się nie przejmuje tym, co on robi pokazuje jakie mają do niego nastawienie nie tylko prawo, ale i samo społeczeństwo ;)

Trzeba mieć naprawdę niskie IQ żeby na podstawie filmików audytora wyrabiać sobie zdanie o funkcjonariuszach prawa  :D

• Confused 1
  • Upvote 3