Skocz do zawartości

Audyty obywatelskie / Konfitura i inne - "Prowokacje policji"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Ta na pewno. Wystarczą okulary z kamerą i uja ktoś będzie wiedział że nagrywam.

Polece moim ulubionym cytatem: "Pierdolnietych nie przekonasz" K.Stanowski.

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Kiedy ranne wstają zorze

Prowokacje idą na wakacje,

zdjęć już nie popstrykacie.

Odin biedny się zanudzi,

powielacz kont pewnie się obudzi.

Biedne youtubowe trole,

jak inaczej stać się idolem.

Gdy nagrywać zakazali,

frajerzy nie będą już wpłacali.

Trzeba będzie iść do roboty,

zamiast trzepać hajs za głupoty.

Zamknąć temat ten możecie,

wpłacajcie mi na konto jeśli chcecie.

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Niestety legislacja jest pisowska (ustawa z 2023 roku), więc wiadomo że jest spieprzona. 

Wykroczenie z art. 683a ustawy o obronie ojczyzny można popełnić nieumyślnie - wystarczy że zrobimy zdjęcie :) 

trzeba liczyć na zdrowy rozsądek sądów. A to problem ostatnio. 

https://wiadomosci.wp.pl/nowe-przepisy-dotyczace-nagrywania-obiektow-strategicznych-co-musisz-wiedziec-7147411441621536a

Może przyda się do opinii :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
1 godzinę temu, hubio napisał(a):

Bez przesady :E 

Opinii nie można oprzeć o coś takiego - sam się że wiesz, że opinia to rozłożenie na czynniki pierwsze przepisu, przez przydany celu, języka, czy funkcji przepisu w systemie prawnym :) 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Bez przesady :E 

Opinii nie można oprzeć o coś takiego - sam się że wiesz, że opinia to rozłożenie na czynniki pierwsze przepisu, przez przydany celu, języka, czy funkcji przepisu w systemie prawnym :)

Tak to oczywiste, ale jednak wypowiedź Ministra Obrony Narodowej już może wytyczać jak będą te przepisy interpretować organy władzy wykonawczej i oprzeć opinii oczywiście o to nie można ale zawsze można na koniec dodać. W każdym razie chciałem pomóc :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano

W tym komentarzu brakuje mi tekstu w stylu "Ty to pewnie musisz mieć smutne życie" "Na pewno nie masz kobiety" "Nie ruchasz" itp. Kobiety lubią rzucać takimi tekstami jak nie mają argumentów. 

Opublikowano

Znów ten sam schemat. Nagrywa, grzecznie mu mówią żeby przestał, odszedł sobie, nie, dalej nagrywa, doprowadza do wezwania policji, a potem znów odmawia legitymowania.

Owszem, błąd policji bo od razu powinni podejść i powiedzieć, że w związku ze zgłoszonym podejrzeniem o nagrywanie w celach szpiegowskich rozpoczynają odpowiednią procedurę itd. proszę się wylegitymować i przedstawić cel wykonywania nagrań.

Audytor ponoć taki znawca prawa, a w 7:32 twierdzi że nie mamy stopnia Alfa (gdy policjant wymienia mu jakie są stopnie alarmowe w Polsce). Mamy i to rozporządzenie jest obowiązujące:

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/dzialania-antyterrorystyczne-18318898/roz-3

Cytat

Art.  15. [Rodzaje stopni alarmowych]
1.  W przypadku zagrożenia wystąpieniem zdarzenia o charakterze terrorystycznym albo w przypadku wystąpienia takiego zdarzenia można wprowadzić jeden z czterech stopni alarmowych:
1) pierwszy stopień alarmowy (stopień ALFA);
2) drugi stopień alarmowy (stopień BRAVO);
3) trzeci stopień alarmowy (stopień CHARLIE);
4) czwarty stopień alarmowy (stopień DELTA).

Drugie nagranie.

Oczywiście fajnie by było jakby wszystko było pozałatwiane, każdy miał wszystkie papierki, wszystkie pozwolenia itd., a wiadomo jak jest. Czas oczekiwania na pozwolenie na zajęcie pasa drogowego według prawa trwa do 30 dni, czasem do 2 miesięcy i nie ma pewności że się je otrzyma. Jak się otrzyma to po zakończeniu prac jeszcze trzeba złożyć zgłoszenie odbioru pasa, kolejne 30 dni. Zajęcie pasa drogowego jest oczywiście płatne.

W przypadku budów często mandat za brak zezwolenia na zajęcie pasa czy jakieś inne złamanie przepisów będzie mniej kosztowny niż opóźnienie lub niewykonanie jakiejś pracy. Bo ten wynosi 10-krotność stawki opłaty za zajęcie pasa drogowego, czyli między 100 a 2000 zł w zależności od tego jakiego rodzaju zajęcia pasa sprawa dotyczy.

Ponadto skoro w umowie budowlanej jest rewitalizacja drogi, to może tam też być jednocześnie zezwolenie na zajmowanie pasa w trakcie trwania budowy lub mogło być załatwione okresowo na etapie rozpoczynania prac. 

Dlatego ciekaw jestem, czy ten co je stworzył, jak będzie kiedyś potrzebował np. zwyżki czy innego sprzętu który będzie musiał coś dostarczyć, będzie oczekiwał, że ktoś kto mu będzie coś robił, będzie miał te wszystkie dokumenty. Wystarczyłoby że będzie kiedyś potrzebował pompy do betonu. Ciekawe co by zrobił, jakby zaplanował sobie, że tego i tego dnia zaleje beton, a ludzie od pompy mówią, że nie dostali świstka na zajęcie pasa drogowego i robotę trzeba przesunąć o kilka dni, a miałby już umówione kolejne ekipy na dalsze prace a ich odwołanie/przesunięcie to byłby dla niego koszt.

Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Znów ten sam schemat. Nagrywa, grzecznie mu mówią żeby przestał, odszedł sobie, nie, dalej nagrywa, doprowadza do wezwania policji, a potem znów odmawia legitymowania.

No to rozkręćmy dyskusję na nowo. Dlaczego ktoś na nim wymusza zaniechania legalnej czynności i dlaczego audyt miałby się tego posłuchać? I pytanie drugie, słusznie poruszone przez audytora, jak to jest z ochroną wizerunku i danych osobowych w policji, skoro policjant rozpoznał audytora tylko po wyglądzie? Dane osobowe i wizerunek krążą tam bezprawnie?

Opublikowano
1 minutę temu, CajraX napisał(a):

No to rozkręćmy dyskusję na nowo. Dlaczego ktoś na nim wymusza zaniechania legalnej czynności i dlaczego audyt miałby się tego posłuchać? I pytanie drugie, słusznie poruszone przez audytora, jak to jest z ochroną wizerunku i danych osobowych w policji, skoro policjant rozpoznał audytora tylko po wyglądzie? Dane osobowe i wizerunek krążą tam bezprawnie?

A może rozpoznał go bo idiotów z kamerką prowokujących przed wojskowymi budynkami jest w tym kraju sztuk: 1 (słownie: jeden)?

Na szczęście od czwartku będzie musiał się posłuchać, dlatego teraz będzie wrzucał tylko jakieś stare filmiki. :) 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dobrze wiedzieć, że są w tym kraju osoby które tak dzielnie walczą o moje prawa do, yyy... Chodzenia z kamerą po mieście i bycia upierdliwą mendą. 💪

Mam wrażenie, że się od czasu tego wątku na PCL trend odwrócił. Bo jak ja pisałem, że ci "audytorzy" to zwykłe upierdliwe mendy to mi ludzie odpowiadali, że oni walczą z łamaniem prawa. 🤔

Edytowane przez crush
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A może rozpoznał go bo idiotów z kamerką prowokujących przed wojskowymi budynkami jest w tym kraju sztuk: 1 (słownie: jeden)?

Na szczęście od czwartku będzie musiał się posłuchać, dlatego teraz będzie wrzucał tylko jakieś stare filmiki. :) 

Powieszenie tabliczki na jednostce wojskowej to nie jest taka prosta sprawa.

Grube miesiące to potrwa. Także będą nowe filmiki nie martw się:red:

Edytowane przez ODIN85
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Jak zawsze brak poruszenia tematu zachowania samych służb mundurowych. Nudne jest to odwracanie kota ogonem.

• Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, CajraX napisał(a):

Jak zawsze brak poruszenia tematu zachowania samych służb mundurowych. Nudne jest to odwracanie kota ogonem.

A o czym mam pisać, skoro jelop z kamerką ich specjalnie prowokuje? 

Jest mi ich szkoda, że że te psie pieniądze muszą użerać się z takimi idiotami jak on. 

• Upvote 4