Skocz do zawartości

Audyty obywatelskie / Konfitura i inne - "Prowokacje policji"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@huudyy Strzelasz slepakami...

Audytor swiadomie to robi, szuka az znajdzie - jawna prowokacja

Kibic cracovi wie jakie beda konsekwencje jego czynow - to tez prowokacja

Jesli kobieta ma taki fetysz i zrobi to celowo - uwaga, plot twist, tez prowokacja, w kazdym innym wypadku to gwalt.

Edytowane przez ryba
Opublikowano
8 minut temu, huudyy napisał(a):

myślę, że Odinowi chodziło o interwencję w sprawie podejrzanego typa poza zakładem pracy, który się ochrania, taki skrót myślowy.

Ale to jest bez jakiegokolwiek znaczenia :) 

Coś dopierdalasz się Gordon ostatnio o słówka, a Panowie poniekąd mają rację, tak jak zresztą i ty. Audytor robi zasięgi i kasę na prowokacji, ale to NIE JEST ŁAMANIE PRAWA w przeciwieństwie do niektórych reakcji policji/ochroniarzy.

Nie, nie czepiam się słówek tylko sensu tego patokontentu.

MOim zdaniem on łamie prawo gdy odmawia wylegitymowania się. I za to ma też na koncie wyroki :)

Sam nie jestem wielkim fanem typa, bo jak się widziało 1-2 jego filmiki, to można powiedzieć, że widziało się wszystko, tyle, że facet niezmiennie pokazuje gdzie w jaki sposób mundurówka razem z januszeksami ochroniarskimi łamie/odbiera nam nasze prawa.

Dziwne, mi nie odebrali żadnych praw. 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, ryba napisał(a):

Masz prawo do debilnych opinii na temat debilnego zachowania innych, prawnie nikt Tobie tego nie zakazuje - ale czy to ma sens? Nie ma :)

A dlaczego debilnych? Napisałem, że gościu robi legalne czynności a ty jak inne kilka osób ze prowokuje . Problemem są osoby które uważają legalne czynności za prowokacje . One czuli się sprowokowani jak gościu wytknął im niewiedzę  .

Co do wyżej kilka postów , gościu jak ma wyroki to je udostępnia na kanale. Można zastosować i poczytac jak również linkuje do spraw swoich.

Pewnie ciebie też już prowokuję ?

Edytowane przez Crew 900
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

@GordonLameman

A to nie jest tak ze będąc w miejscu publicznym gówno możesz zrobić jak ktoś cie zacznie transmitować live ?

Możesz. Wzywasz Policję, oni go legitymują i podają Ci dane, a ty możesz żądać od takiego pajaca odszkodowania. Po to jest to legitymowanie i to jest też uzasadniona przyczyna do legitymowania :) 

• Haha 2
Opublikowano

2 minuty temu, ryba napisał(a):

Strzelasz slepakami...

Audytor swiadomie to robi, szuka az znajdzie - jawna prowokacja

a Ty zrozum, że możesz sobie posmarować twarz na niebiesko i udawać smerfa pod ZK Wronki i nikomu nic do tego być nie powinno. 
Od policji powinno się wymagać przede wszystkim ZNAJOMOŚCI I RESPEKTOWANIA PRAW OBYWATELI, co więcej policjant chyba nie powinien tak łatwo reagować na "prowokację". Jeżeli policjanta jest w stanie wyprowadzić z równowagi facet z aparatem, to znaczy, że nie powinien przejść multiselekta i pracować w policji.

3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Dziwne, mi nie odebrali żadnych praw. 

A czy Ciebie zatrzymała kiedykolwiek nielegalnie ochrona za robienie zdjęć w miejscu publicznym? Też właśnie.

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Możesz. Wzywasz Policję, oni go legitymują i podają Ci dane, a ty możesz żądać od takiego pajaca odszkodowania. Po to jest to legitymowanie i to jest też uzasadniona przyczyna do legitymowania :) 

Ale z drugiej strony jak nagrasz taki filmik i zamażesz typka to już jesteś bezpieczny.

To samo pewnie tyczy się zdjęć ?

Opublikowano

Bo to nie jest wujo Henio, ktory pojechal na wycieczke z rodzinka, tylko typ ktory celowo jezdzi 500-600km po polsce w jedna strone, celowo w dane miejsce, z konkretnymi zamiarami. Czynnosc powtarzajaca sie z podtekstem. Mozesz udawac glupiego i  naiwnego dalej.

Opublikowano
Teraz, huudyy napisał(a):

a Ty zrozum, że możesz sobie posmarować twarz na niebiesko i udawać smerfa pod ZK Wronki i nikomu nic do tego być nie powinno. 
Od policji powinno się wymagać przede wszystkim ZNAJOMOŚCI I RESPEKTOWANIA PRAW OBYWATELI, co więcej policjant chyba nie powinien tak łatwo reagować na "prowokację". Jeżeli policjanta jest w stanie wyprowadzić z równowagi facet z aparatem, to znaczy, że nie powinien przejść multiselekta i pracować w policji.

A od obywateli wymaga się, aby nie nadużywali praw podmiotowych. 

A czy Ciebie zatrzymała kiedykolwiek nielegalnie ochrona za robienie zdjęć w miejscu publicznym? Też właśnie.

Nie, bo nigdy ich do tego nie prowokowałem. 

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Ale z drugiej strony jak nagrasz taki filmik i zamażesz typka to już jesteś bezpieczny.

To samo pewnie tyczy się zdjęć ?

Mniej więcej tak.

Opublikowano (edytowane)

czyli możemy się zgodzić wszyscy, że prowokowanie, zwłaszcza policji powinno być umieszczone w KPC czy tam KPK obarczone grzywną 500zł lub 25 lat więzenia.

/s

5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wyjście poza teren to nie jest przekroczenie uprawnień, drogi kolego. Powinieneś to wiedzieć. 

ale interwencja poza terenem już tak.

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Z tymi zdjęciami tak napisałem bo mnie ciągnie do street photogprahy ale właśnie mam opory żeby się ktoś nie przyczepił albo gorzej.

mi już życie policja raz chciała utruć, spruli się o robienie zdjęć liniom przesyłowym średniego napięcia :E na szczęście dość łatwo się ich wyjaśniło formułkami, którymi nauczyłem się również dzięki audytorowi.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wyjście poza teren to nie jest przekroczenie uprawnień, drogi kolego. Powinieneś to wiedzieć. 

Jak mam giwerę to jest.

A jak zostawię giwerę i wyjdę to jest porzucenie broni.

Opublikowano
3 minuty temu, huudyy napisał(a):

czyli możemy się zgodzić wszyscy, że prowokowanie, zwłaszcza policji powinno być umieszczone w KPC czy tam KPK obarczone grzywną 500zł lub 25 lat więzenia.

/s

Nie, bo to zbyt niedookreślone.

Wystarczy dopisać do art. 15 Policji bardziej szczegółowo, że Policja może legitymować zawsze, kiedy ktoś poprosi o interwencję. 

ale interwencja poza terenem już tak.

No nie. Bo musi dodatkowo skutkować naruszeniem dóbr osobistych człowieka. Dodatkowo - część obowiązków pracownicy wykonują poza terenem :0 

mi już życie policja raz chciała utruć, spruli się o robienie zdjęć liniom przesyłowym średniego napięcia :E na szczęście dość łatwo się ich wyjaśniło formułkami, którymi nauczyłem się również dzięki audytorowi.

weź...

1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

Jak mam giwerę to jest.

Nie, bo dalej nie naruszasz dóbr osobistych człowieka. o chyba e zaczniesz do niego strzelać. Ale to problem innego kalibru wtedy :) 

1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

A jak zostawię giwerę i wyjdę to jest porzucenie broni.

W tych budach nie macie sejfów na broń?

Opublikowano
24 minuty temu, huudyy napisał(a):

Audytor robi zasięgi i kasę na prowokacji, ale to NIE JEST ŁAMANIE PRAWA w przeciwieństwie do niektórych reakcji policji/ochroniarzy.

Ale tego nikt nie kwestionuje. Mowa wyłącznie o tym, że to co robi to prowokacja, a niektórzy twierdzą, że prowokacją nie może być legalne działanie :E 

Opublikowano

Mamy ale masz mieć giwerę 24h przy d... .

3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Wystarczy dopisać do art. 15 Policji bardziej szczegółowo, że Policja może legitymować zawsze, kiedy ktoś poprosi o interwencję. 

No nie. Bo musi dodatkowo skutkować naruszeniem dóbr osobistych człowieka. Dodatkowo - część obowiązków pracownicy wykonują poza terenem :0 

weź...

Nie, bo dalej nie naruszasz dóbr osobistych człowieka. o chyba e zaczniesz do niego strzelać. Ale to problem innego kalibru wtedy :) 

W tych budach nie macie sejfów na broń?

Opublikowano

@Crew 900 @ODIN85 idźcie pokręcić się z kamerą koło szkoły, przedszkola, domu dziecka, zacznijcie nagrywać budynek i zobaczymy czy nie sprowokujecie do wezwania policji kogoś kto was zobaczy. Teoretycznie to co robicie będzie legalne, ale możecie np. dyrekcję placówki lub nauczycieli/opiekunów/wychowawców sprowokować do tego, że pomyślą, że robicie coś podejrzanego. 

Opublikowano
5 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ale tego nikt nie kwestionuje. Mowa wyłącznie o tym, że to co robi to prowokacja, a niektórzy twierdzą, że prowokacją nie może być legalne działanie :E 

a ja odnoszę zupełnie inne wrażenie, jakby niektórzy za wszelką cenę chcieli wyeliminować "prowokacje" z życia YT.

4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

nie no, co ty...

/s

5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

zatrzymanie kogoś przymusem nie będąc w mundurówce poza obiektem właściwym, który się ochrania JEST legalne czy nie?

6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

weź...

ale co weź? 2 kundle spruły się do dwudziestoparolatka, co ze starym aparatem chodził po mieście i robił zdjęcia architekturze przemysłowej. Żart. Lepiej by się wzięli za tych, co źle parkują, chociaż na coś by się przydali.

Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@Crew 900 @ODIN85 idźcie pokręcić się z kamerą koło szkoły, przedszkola, domu dziecka, zacznijcie nagrywać budynek i zobaczymy czy nie sprowokujecie do wezwania policji kogoś kto was zobaczy. Teoretycznie to co robicie będzie legalne, ale możecie np. dyrekcję placówki lub nauczycieli/opiekunów/wychowawców sprowokować do tego, że pomyślą, że robicie coś podejrzanego. 

Wystarczy dom jednorodzinny :P

Opublikowano

zatrzymanie kogoś przymusem nie będąc w mundurówce poza obiektem właściwym, który się ochrania JEST legalne czy nie?

Zależy od okoliczności :) 

ale co weź? 2 kundle spruły się do dwudziestoparolatka, co ze starym aparatem chodził po mieście i robił zdjęcia architekturze przemysłowej. Żart. Lepiej by się wzięli za tych, co źle parkują, chociaż na coś by się przydali.

Co do tego złego parkowania - pełna zgoda.

Ale dajcie spokój z tym audytorem i jego formułkami :E 

Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Teoretycznie to co robicie będzie legalne, ale możecie np. dyrekcję placówki lub nauczycieli/opiekunów/wychowawców sprowokować do tego, że pomyślą, że robicie coś podejrzanego. 

Moim skromnym zdaniem robieniem zdjęć obcym dzieciom jest złe, w przeciwieństwie do robienia zdjęć budynków/obiektów technicznych, które można znaleźć chociażby na GSV.

1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Ale dajcie spokój z tym audytorem i jego formułkami :E 

no cóż, ode mnie się odczepili, czyli jednak działa.

Teraz, GordonLameman napisał(a):

Zależy od okoliczności :) 

No to jakie przesłanki mogli mieć ochroniarze, którzy zatrzymali audytora PRZED ochranianym zakładem? Co mogło zalegalizować ich działania?