Skocz do zawartości

Audyty obywatelskie / Konfitura i inne - "Prowokacje policji"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

No to jakie przesłanki mogli mieć ochroniarze, którzy zatrzymali audytora PRZED ochranianym zakładem? Co mogło zalegalizować ich działania?

Np. to, że coś podpalił :E 

Teraz powiedz tak szczerze - łazi CI przed domem jakiś pajac i robi zdjęcia Tobie, domowi, Twoim dzieciom w ogrodzie. Co robisz?

Tak samo "legalne". 

Google Street View. 

Pierwszy raz taki skrót słyszę w tym kontekście :E 

W DE w wielu miejscach nie ma Street View :) 

Opublikowano

1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Np. to, że coś podpalił :E 

Ale czy tam był jakiś ogień? Bo ja żadnego pożaru nie kojarzę z jego filmików, oprócz pożaru w burdelu u rzecznika policji.

1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Teraz powiedz tak szczerze - łazi CI przed domem jakiś pajac i robi zdjęcia Tobie, domowi, Twoim dzieciom w ogrodzie. Co robisz?

Przecież napisałem co o tym sądzę dosłownie 2 posty wyżej: "Moim skromnym zdaniem robieniem zdjęć obcym dzieciom jest złe, w przeciwieństwie do robienia zdjęć budynków/obiektów technicznych, które można znaleźć chociażby na GSV."

2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Pierwszy raz taki skrót słyszę w tym kontekście :E 

boś niebranżowy :E

2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

W DE w wielu miejscach nie ma Street View :) 

bo jeśli dobrze kojarzę zanim GSV na dobre weszło w użycie, to przegłosowali prawo zabraniające publikacji czyichś domów w internecie. Czy to dobrze, to bym się kłócił, ale mieli prawo, ich kraj.

Od siebie dodam jeszcze jedno - jako osoba pasjonująca się architekturą i urbanistyką jestem aktywnym forumowiczem SSC, gdzie regularnie pojawiają się relacje z budowy nowych dworców czy linii kolejowych. Jestem ciekaw jak nasz kapitan państwo do tego podejdzie, czy będą za to bagiety czy sam mandacik. Oj nieśmieszne czasy nastały.

Opublikowano
4 minuty temu, huudyy napisał(a):

Moim skromnym zdaniem robieniem zdjęć obcym dzieciom jest złe, w przeciwieństwie do robienia zdjęć budynków/obiektów technicznych, które można znaleźć chociażby na GSV.

Nie pisałem o robieniu zdjęć obcym dzieciom, tylko o chodzeniu z kamerą w okolicy szkoły, przedszkola, domu dziecka i nagrywaniu budynku. Samo to już może być prowokacją dającą pretekst zarządcy, ochronie, opiekunom, dyrekcji do wezwania policji.

10 minut temu, Gret napisał(a):

Wystarczy dom jednorodzinny :P

Oczywiście, chciałem się tylko posłużyć bardziej dosadnym przykładem, żeby może lepiej zobrazować, że czynność z pozoru legalna, może sprowokować czyjeś działanie.

Opublikowano
Teraz, huudyy napisał(a):

Ale czy tam był jakiś ogień? Bo ja żadnego pożaru nie kojarzę z jego filmików, oprócz pożaru w burdelu u rzecznika policji.

Nie znam wszystkich filmików - widzę tylko, że prowokuje. :)

Przecież napisałem co o tym sądzę dosłownie 2 posty wyżej: "Moim skromnym zdaniem robieniem zdjęć obcym dzieciom jest złe, w przeciwieństwie do robienia zdjęć budynków/obiektów technicznych, które można znaleźć chociażby na GSV."

No pewnie bym miał takie same zarzuty jak ci ochroniarze co do których wkleił obrazek Odin. 

Może bez kajdanek a z butem na szyi. Po co najmniej kilku kopnięciach w ten pusty łeb.

bo jeśli dobrze kojarzę zanim GSV na dobre weszło w użycie, to przegłosowali prawo zabraniające publikacji czyichś domów w internecie. Czy to dobrze, to bym się kłócił, ale mieli prawo, ich kraj.

No i teraz u nas też tak zrobili :) 

Od siebie dodam jeszcze jedno - jako osoba pasjonująca się architekturą i urbanistyką jestem aktywnym forumowiczem SSC, gdzie regularnie pojawiają się relacje z budowy nowych dworców czy linii kolejowych. Jestem ciekaw jak nasz kapitan państwo do tego podejdzie, czy będą za to bagiety czy sam mandacik. Oj nieśmieszne czasy nastały.

Można też poprosić o zgodę na foto :) 

Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Nie pisałem o robieniu zdjęć obcym dzieciom, tylko o chodzeniu z kamerą w okolicy szkoły, przedszkola, domu dziecka i nagrywaniu budynku. Samo to już może być prowokacją dającą pretekst zarządcy, ochronie, opiekunom, dyrekcji do wezwania policji.

Oczywiście, chciałem się tylko posłużyć bardziej dosadnym przykładem, żeby może lepiej zobrazować, że czynność z pozoru legalna, może sprowokować czyjeś działanie.

W obecnym stanie prawnym jest to legalna czynność a nie prowokacja.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nie znam wszystkich filmików - widzę tylko, że prowokuje. :)

A ja widzę, że policjani oraz ochroniarze przekraczali swoje uprawnienia. I co zrobisz z tym impasem?

No pewnie bym miał takie same zarzuty jak ci ochroniarze co do których wkleił obrazek Odin. 

Bawi mnie, że porównujesz ochronę swojego domu/potomstwa do cieciowania na stróżówce za minimalną.

Można też poprosić o zgodę na foto :) 

PKP na pewno ją wyrazi, jestem o tym przekonany.

/s

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

A ja widzę, że policjani oraz ochroniarze przekraczali swoje uprawnienia. I co zrobisz z tym impasem?

Jednych i drugich do ciupy.

Bawi mnie, że porównujesz ochronę swojego domu/potomstwa do cieciowania na stróżówce za minimalną.

Wyłącznie na potrzeby wykazania, że z pozoru legalne działanie może być prowokowaniem. Bo Odin wciąż twierdzi, że audyt nie prowokuje. 

PKP na pewno ją wyrazi, jestem o tym przekonany.

Jak w okolicy Śląska to coś moge ogarnąć :E 

2 minuty temu, kubikolos napisał(a):

jedziesz ODIN z trollami, im sie marzy zeby nie wolno bylo wyjac nawet telefonu bo ma aparat xD

Niemerytoryczny spam od pisowskiego trolla? Ziobro zaskoczenia :) 

Opublikowano
3 minuty temu, huudyy napisał(a):

Na bank nie jade na drugi koniec kraju szukac drugiej "okazji" :E

Opublikowano

@kubikolos Nie, ja mam po prostu polewkę jak nazwanie chodzenia wokół obiektu i nagrywanie go do skutku aż ktoś zareaguje, prowokacją, czym realnie to jest, traktujecie jak atak na idola i przekręcacie to w kierunku dążenia do jakichś zakazów, wykładając się na prostych pojęciach :E 

6 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Oglądam Audyt i wiem że wezwanie policji i tak by nic nie dało więc mam webane:cool:

Czyli twierdzisz, że wezwanie policji bo ktoś np. chodzi pod balkonami bloku i nagrywa, albo wokół twojego domu i robi zdjęcia domu, tego co masz na podwórku itd. nic nie da, nawet jako prewencja? A potem jakby się okazało że to potencjalny złodziej, gwałciciel czy ktokolwiek inny to byś narzekał że państwo nie działa, czy jak? :E

• Upvote 1
Opublikowano

Od 6 stron prosze o to samo: na ile Wasze zycie i psychika cierpi, ze nie mozecie sobie zrobic fotek np. zakladu produkujacego amunicje? Uzywam juz czasu terazniejszego, bo luka prawna praktycznie zalatana i to co Wam sie wydaje legalne, juz lada moment nie bedzie.

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo Wytoczylby proces cywilny o straty materialne i brak mozliwosci zarobku na pracy ktora wykonal ;) Taki z niego spolecznik, ze merytoryka zmienia sie od sytuacji - patrz jego film z dworca. On przeciez nie robi tego zarobkowo by pisac o pozwolenie :E A donejty i monetyzacja na pelnej.

Edytowane przez ryba
Opublikowano (edytowane)

7 minut temu, ryba napisał(a):

Od 6 stron prosze o to samo: na ile Wasze zycie i psychika cierpi, ze nie mozecie sobie zrobic fotek np. zakladu produkujacego amunicje? Uzywam juz czasu terazniejszego, bo luka prawna praktycznie zalatana i to co Wam sie wydaje legalne, juz lada moment nie bedzie.

Ale tu nie chodzi tylko o wytwórnie amunicji! Przecież to będzie dotyczyło chociażby dworców kolejowych (patrz interwencja audytora z Centralnego). Miłośnicy fotografi i kolei dostaną mocno po dupie, ale kto by się przejmował, jak po troszku jesteśmy oskrobywani z naszych praw.

Zresztą nie tylko kolei, wyobraź sobie, że jedziesz z dzieckiem nad nie wiem, Zalew Sulejowski by pokazać mu jak działa tama i elektrownia wodna. Robicie sobie na niej pamiątkowe zdjęcie do albumu - cyk, łamiesz pan prawo.

11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wyłącznie na potrzeby wykazania, że z pozoru legalne działanie może być prowokowaniem. Bo Odin wciąż twierdzi, że audyt nie prowokuje. 

to je Odin :E Jako adwokat diabła dodam, że prowokacja PÓKI CO nie łamie żadnego prawa...

zresztą mam wrażenie, że tutaj jest jedno wielkie niezrozumienie obu stron w tym temacie.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano

Ale tu nie chodzi tylko o wytwórnie amunicji! Przecież to będzie dotyczyło chociażby dworców kolejowych (patrz interwencja audytora z Centralnego). Miłośnicy fotografi i kolei dostaną mocno po dupie, ale kto by się przejmował, jak po troszku jesteśmy oskrobywani z naszych praw.

to je Odin :E Jako adwokat diabła dodam, że prowokacja PÓKI CO nie łamie żadnego prawa...

zresztą mam wrażenie, że tutaj jest jedno wielkie niezrozumienie obu stron w tym temacie.

Nie trzeba złamać prawa, żeby być legitymowanym :E 

Opublikowano
8 minut temu, LeBomB napisał(a):

Nie, ja mam po prostu polewkę jak nazwanie chodzenia wokół obiektu i nagrywanie go do skutku aż ktoś zareaguje, prowokacją, czym realnie to jest, traktujecie jak atak na idola i przekręcacie to w kierunku dążenia do jakichś zakazów, wykładając się na prostych pojęciach :E 

wiem wiem, ty masz zawsze polewke jak ktos smie narzekac na ograniczanie wolnosci :hihot:

rozumiem chodzenie z bronia jak w usa ale chodzenie z aparatem to smiechu warte te wasze prowokacje