Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jednak nie jest źle z klatkami. Po prostu znowu coś sknocili z odblokowanymi i synchro. Dlatego myślałem wczoraj, że RT tak zabiło wydajność.

Jak jest lock na 60 to trzyma 60 bez problemu z TAA bez DLSS. No może nie bez problemu, bo 430W leci z karciochy :D

Ale... gra wygląda obłędnie. Maple Valley w dzień to coś pięknego *.* Suzuka o zachodzie słońca w deszczu? Sztosik totalny...

Opublikowano
11 godzin temu, ronaldo864 napisał(a):

Klatki lecą na mordę a różnić w  grafice szukać można z lupą 

Zebys ty mial pojecia co robi GI i w jakich sytuacjach widac duza roznice a w jakich nie to bys nie pisal tego co piszesz;) Forza to otwarty teren wiec roznice wystepuja tylko tm gdzie sa zadaszenia ale na trasie tego nie zobaczysz, do tego jeszcze lepszy efekt jest kiedy GI sa polaczone z cieniami i AO ale takie cos to bedzie bardzo widoczne tylko w zabudowanym terenie. No ale nie wiem to sie wypowiem :P

Gdyby Gi bylo wlaczone na mapie gdzie jest pustynia bez obiektow to nie odroznilbys gdzie jest zwykly raster, a gdzie RT.

• Haha 1
Opublikowano

Z RT jest taki problem, ze dobrze wypalony raster potrafi wygladac super, wlaczajac RT mozna wtedy zobaczyc tylko subtelne efekty i roznica miedzy RT on/off zalezy od tego balansu jak zostala wykonana bazowa praca oswietlenia bez RT. Czasem mam wrazenie, ze ludzia myslac o RT maja jakies niewyobrazalne pojecie o zmianie grafiki, a RT daje po prostu bardziej naturalne i subtelne efekty poki co oraz ulatwia prace deweloperom. :D Dlatego takie PT w cyberku jest tak mocno widoczne bo jest pierdylion swiatel oraz spora urbanizacja gdzie swiatlo wpada miedzy "betonowe" konstrukcje. Wtedy dosc trudno z wieloma zakamarkami wypalic idealnie swiatlo bez RT. 

Opublikowano
11 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Bo DF pokazywało te odblokowane pełne RT i tam różnice były większe nic to co tutaj widzę. Ale tez wydajnosc cierpiała.

Oj Marna to Forza...

Graficznie nadal GT7 zwłaszcza po tym Upgrade na PS5 PRO bardziej mi się podoba tylko jest taki problem że nie ma tej gry na PC więc trzeba się zadowolić Forza Motorsport :E. Dziwne to jest biorąc pod uwagę że Forza Horizon 5 to 🍬, tam dali radę ogarnąć a tutaj tyle czasu od premiery i dalej cyrk 🤭.

Opublikowano

Nie bardzo rozumiesz w GI na PT w CP2077 działa dla większej liczbie źródeł światła i stąd lepszy efekt w CP2077 i nie ma nic do tego czy to jest miasto czy tor. 

Jakby Ci wrzucili ReSTIR-a do tej gry to nagle byłoby co się tutaj stało :E Ale to może za 10lat przy dobrych wiatrach :lol2:

Opublikowano (edytowane)

Ilość promieni to swoją drogą ale piszemy o RT a nie o PT więc nie mieszaj do tego czegoś czego w tej grze nie ma. W cyberku też masz GI bez PT na najwyższym ustawieniu grafiki, które sporo odbiega od tego przy włączonym PT. Ale piszemy o tym co jest tu i teraz, a nie o tym co by mogło być gdyby ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

To nie ma znaczenia czy to jest RT czy PT tylko ilość źródeł światła na których działa GI i ilość odbić.

Akurat w CP2077 jest RTXDI ochłap z ReSTIR-a działający na PT.

Mała ilość źródeł światła dla GI + mała ilość odbić lub ich brak to ciężko żeby to dobrze wyglądało robiło wow. To, że GI działa na RT czy PT nie oznacza, że jest dobre w danej grze. W takim Control GI jest na RT, a nadal jest statyczne. GI w Metro Exodus też śmigało na małej ilości źródeł światła i jednym odbiciem.

Nikt na dzień dzisiejszy nie będzie wrzucał zabijającego wydajność GI bo i tak by nikt z tym nie grał.

• Upvote 1
Opublikowano

Z ilością promieni to wiadomo, że im więcej tym lepiej, nawet jakiś mod był do cyberka co zwiększał ich ilość i zabijał wydajność tylko tak jak piszesz sprzęt nie jest dziś gotów na takie rzeczy :D  Więc ja oceniam dziś to co widzę dziś, a nie to co mogłoby być za 10 lat.  W każdej z tych gier pomimo niskiej ilość promieni GI widać różnicę, a gdzie są one najbardziej widoczne to też pisałem. W takim cyberku czy metro z lupą szukać nie trzeba, w forza jest już to mniej widowiskowe poprzez prawie zerową ilość zabudowań, wręcz mało widoczne ale tak sobie twórcy zdecydowali 🫡 

Opublikowano
5 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Bo w Forza trzeba dać odpowiedni tor i warunki :) Tak żeby światło faktycznie robiło robotę. Jak pisałem wczoraj, deszcz i zachód słońca coś pięknego.

To prawda forza w odpowiednich warunkach wygląda zacnie, oczywiście grając multi, albo kampanie takie warunki trafiają się rzadko.

Opublikowano
5 godzin temu, halfi napisał(a):

To prawda forza w odpowiednich warunkach wygląda zacnie, oczywiście grając multi, albo kampanie takie warunki trafiają się rzadko.

Czyli przerost formy nad treścią bo to w zasadzie większość gry 

Opublikowano

Bo nie podniecam się tym na każdym kroku tak jak ty to robisz w temacie każdej gry zwłaszcza jak różnica jest ledwo widoczna przez większą część gry i wymaga specjalnych warunków żeby można było to docenić :boink:. Ile Ty masz lat, 15 🤭

W dniu 10.12.2024 o 13:07, ronaldo864 napisał(a):

Miała być rewolucja , a jest ficzer ubijający klatki.

Dopóki można to wył. w opcjach to zostanie jako ciekawostka 😉

Opublikowano
2 minuty temu, azgan napisał(a):

Ile Ty masz lat, 15 🤭

Żeby odpowiedzieć na tak zadane pytanie, musiałbym zejść do Twojego poziomu, ale że @JeRRyF3D już Cię wyjaśnił w temacie Indiany wczoraj, to myślę, że możemy zakończyć tą dyskusje, bo jak wszyscy tam zauważyli, jesteś niereformowalny i szkoda czasu na dyskusje :)

Opublikowano (edytowane)

Wszyscy czyli ty i twój "kolega" który wcześniej sam pocisnął ci w temacie od które rozpoczęła się ta "dyskusja" i którą starasz się przenieść do innych tematów :boink:

Kto kogo wyjaśnił to może zostaw ocenie innym (ludzie sami potrafią to robić bez twój "pomocy") 😉 i wrócić do tego co robisz najlepiej czyli podniecania się głupotkami które chyba nadają sens twojemu życiu :E. Jak coś jest dobre to samo się obroni i nie trzeba robić fikołków na każdym kroku żeby przekonać do tego innych 😉. A co do "poziomu" to najpierw trzeba jakiś mieć żeby z niego schodzić. Miłego wieczoru 😁.

Edytowane przez azgan
Opublikowano (edytowane)

O której grze teraz mówimy? W Forza Motorsport grałem z RT jeszcze przed tym update najnowszym podobnie jak Forza Horizon 5 gdzie też jest RT a jak pytasz o inne to tak mam i też grałem, dałem nawet foty w innym temacie który odwiedzasz jak wygląda np. Indiana Jones z RT i PT oraz jak działa u mnie na sprzęcie. W Metro Exodus Enhanced Edition, Cyberpunk 2077 i Alan Wake II też grałem ale to nie jest temat o tym gdybyś nie zauważył :E

Screenshot-20241212-005040-Steam.jpg

Edytowane przez azgan