Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Jaycob napisał(a):

Nie część, tylko to skrót od original. :E 

Co masz na myśli? 

Mało kto da radę w 2025 przejść OG. Jakby nie było, to gra z 1997r. 

4 minuty temu, sil3nthunt3r napisał(a):

O kurczę lubię stare gry, ale...chyba faktycznie nie dam rady xD Czyli co zaczynać od Crisis Core: Final Fantasy VII - Reunion?

Crisis Core tylko jeśli grałeś OG, jak nie grasz OG, to szczerze nie mam pojęcia gdzie powinieneś zacząć. Crisis Core zdradzi Ci duże zwroty fabularne z Remake/Rebirth. 

Pamiętaj, że Remake to nie jest tak naprawdę remake oryginału, tylko sequel. Ciężko to wytłumaczyć, bez spoilerów. Chodzi mniej więcej o to, że OG (czyli oryginalna gra) się wydarzyła, a Remake (który jest trochę remake'iem a trochę sequelem) jakby "pamięta" wydarzenia z tamtej gry, i tutaj pewne rzeczy dzieją się inaczej, a pewne osoby zdają sobie sprawę, co się wydarzyło "w oryginale". Więcej Ci nie powiem. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano

BTW, jak ktoś chciałby sobie zrobić maraton z FF, to pojawiła się seria remasterów w pixelartcie I-VI w bundle'u:

FINAL FANTASY IV-VI Bundle :D 

Można też kupić osobno każdą część.

3 minuty temu, sil3nthunt3r napisał(a):

O kurczę lubię stare gry, ale...chyba faktycznie nie dam rady xD Czyli co zaczynać od Crisis Core: Final Fantasy VII - Reunion?

Jeśli chodzi o Remake VII to tak. Z FF w "nowszej" oprawie możesz spróbować XV lub XVI

Opublikowano
10 minut temu, sil3nthunt3r napisał(a):

Ok, w miarę rozumiem :) A Final FantasyXVI? Widzę że jest demo na steam. To może od tego zacznę i zobaczę czy ogólnie mi ta gra podejdzie.

To nie jest typowy Final i ma inną walkę.

Opublikowano
3 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Dla totalnego laika FF ma to jakieś znaczenie? :) Bardziej mi zależy na klimacie i fajnej fabule. Gra ma być przyjemna nie chcę żadnej gry w stylu Souls. Szkoda mi nerwów ;)

Opublikowano

Klimat i fabuła zdecydowanie jest. Ale OG ma wysoki próg wejścia, łatwo się odbić.

Zawsze możesz obejrzeć sobie tą grę, 41 minut, słuchaj dokładnie, żeby niczego nie przegapić, koleś całkiem fajnie opowiada, a potem zagrać jak kolega wyżej pisał. Twój wybór. 

Opublikowano
9 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Ma bo w innych częściach jest turowy system.

23 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Nie ma czegoś takiego jak "typowy Final", bo praktycznie każdy się różni czymś od siebie. 

Turowy system walki jest w Final Fantasy I-VI 

A także w VII, ale w prowadzono również elementy ATB.

W CC masz inną walkę i w XV i XVI także inną, gdzie rezygnowano z turowego systemu, przechodząc na walkę w czasie rzeczywistym.

Natomiast rimejk VII łączy te elementy turowe i akcji w czasie rzeczywistym - ATB (Active Time Battle)

Opublikowano
1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

He? Narzekałeś na pierwsze 4 rozdziały Rebirth.

16 też się trochę rozkręca i to nie jest zła gra.

Bo fabuła jest rozrzedzona ponad wszelką miarę - gdyby w Rebirth było 8 chapterów zamiast 12, i jakieś 60% mniej Chadley'a, to byłaby mega dobra gra. 

A 16 jak mówię - już na etapie dema rozczarowanie, a system walki, w porównaniu do Rebirth, dno po prostu. Tu się bawię combosami, a tam 3 przyciski na zmianę. 

Opublikowano
12 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Bo fabuła jest rozrzedzona ponad wszelką miarę - gdyby w Rebirth było 8 chapterów zamiast 12, i jakieś 60% mniej Chadley'a, to byłaby mega dobra gra. 

A 16 jak mówię - już na etapie dema rozczarowanie, a system walki, w porównaniu do Rebirth, dno po prostu. Tu się bawię combosami, a tam 3 przyciski na zmianę. 

Ja tam lecę tylko główny wątek i jestem już w tym kanionie 

Opublikowano (edytowane)

Muszę przyznać, że od początku 10-ego chapteru fabularnie jest totalna miazga. Podoba mi się to co zrobili, i jak zrobili. Zmiany wprowadzone w głównym wątku są bardzo intrygujące, choć nie spodziewam się, że w tej odsłonie otrzymam jakieś przełomowe informacje dlaczego pewne sprawy toczą się tak a nie inaczej.

Otwarty świat jednak już powoli męczy (głównie monotonność i powtarzalność tych samych zadań), choć do tej pory każdą lokację zrobiłem na 100%. 

Edytowane przez Element Wojny