Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu chodzi bardziej o sformułowanie typu „autoryzowany sprzedawca”, wiadomo co to znaczy i tylko to wyróżnia tzw kluczykownię od oficjalnego autoryzowanego sprzedawcy- tak samo jak salon samochodowy i naprawianie auta. Ja osobiście nie miałem z cdkeys problemów i tam kupuję, tak jak napisałem dostałem też kilka kluczy które były skanem z pudełka, widać wyraźnie na zdjęciu. 

• Odpowiedzi 803
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, samsung70 napisał(a):

w punkt. 

nigdy nie dam pelnej kwoty za gre kiedy te pieniadze ida na co innego :)

i swojá drogą to też się kontroluj bo Ty jeszcze lepszą renomę miałeś na pclolu :*

No to niezły z ciebie hipokryta, kradniesz a innych wyzywasz od złodziejaszków bo kupują w zew shopach.. za takie cos powinien lecieć ban z automatu.

Rozumiem można kupić coś taniej czy użyć vpn'a i sam tak czasem robie, ale zeby kraść i jeszcze przyznawać się ze dzieki temu mogłeś sobie kupic 5080 to już trzeba miec tupet 

Edytowane przez dawidoxx
  • Upvote 1
Opublikowano
42 minuty temu, dawidoxx napisał(a):

No to niezły z ciebie hipokryta, kradniesz a innych wyzywasz od złodziejaszków bo kupują w zew shopach.. za takie cos powinien lecieć ban z automatu.

Rozumiem można kupić coś taniej czy użyć vpn'a i sam tak czasem robie, ale zeby kraść i jeszcze przyznawać się ze dzieki temu mogłeś sobie kupic 5080 to już trzeba miec tupet 

na szczęście to nie Ty dajesz bany :), a po drugie na jakiej podstawie ban?  chyba sie chłopak trochę rozmarzyłeś,  i to Ty jesteś hipokrytą- sam zacząłeś , ale to ja teraz skończę i nie będę już rozmawiał na temat piractwa, bo ciągniesz temat niepotrzebnie. 

aha, powtorzę to w jaki sposób zakupiłem swoją kartę, czy cokolwiek innego to nie jest ani trochę Twój interes. 

niech już ta gra wychodzi,  może bedą gdzieś jakieś fajne promki. 

Opublikowano
10 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Przeciez ty zadnej gry nie kupiles od lutego chłopie.. jakie promki na labie tylko biegałeś po tematach i pytałeś czy jest denuvo :E a blind Ci dał bana za szukanie pomocy do pirackich wersji gier.. żenujący typ 

pytanie czy gra ma denuvo nie jest równoznaczne z tym co sugerujesz. 

11 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Przeciez ty zadnej gry nie kupiles od lutego chłopie.. 

i znów się wciskasz tam gdzie to nie Twój interes typie, nie Twoja sprawa ile mam czasu na granie, ile wydaję i kiedy kupiłem ostatnią grę. 

Opublikowano
2 minuty temu, dawidoxx napisał(a):

Przeciez sam złodziejska kreaturo o tym tutaj pisałes - ja tylko podsumowałem fakty ;) 

paragraf z regulaminu

Cytat

Na Forum nie publikujemy odnośników do stron zawierających numery seryjne ("seriale") lub oprogramowanie pirackie ("warez") czy łamiące zabezpieczenia ("cracki"). Usuwane będą odnośniki do stron zawierających materiały, co do których istnieje podejrzenie, że naruszają prawo lub dobre obyczaje.

więc Twoje sugestie aby mi dać bana są jedynie Twoim widzimisię, bo nie złamałem żadnego regulaminu- nie podawałem żadnego linku do żadnych seriali itd :)

jeśli jednak mimo to i tak bolą Cię moje wypowiedzi czy to na tematy o denuvo czy inne to jest opcja zablokowania użytkownika. Zrób to zanim cała ta sytuacja zawedruje w niezdrowe zakątki forumowej egzystencji. 

z drugiej strony.... może masz jakąś wiedzę w kategoriach technicznych czy softwerowych a jako pomocny użytkownik możesz mi się przydać. 

pozdrawiam 

Opublikowano

Co do pytań o denuvo, warto zainteresować się takim o to addonem do FireFoxa, nie korzystam z innej przeglądarki
obraz.png.d6be1cc754c54b2bd11471957d20b753.png

Na przykład takie opcje dodaje, widać info o Denuvo jak i widać info o najniższych cenach, czy nawet informuje też o 3rd DRM jak np aplikacja Ubi, EA itd.
Jest dużo więcej opcji które pokazuje. Uruchomiłem na Edge i tam nie ma takich dodatków.
obraz.png.dac57e5851d07f6aa542bae57c3683be.png

Z drugiej strony bez tego dodatku widnieje takie info, wszystko widać, nie trzeba pytać, by nie prowokować "kłótni"
obraz.png.d04eb187fe18d9c0002bc9296e14a285.png

W przypadku The Beast jest tylko EULA.

Opublikowano

Czytam wątek i trochę załamany zastanawiam się, dlaczego tyle "o niczym" = piractwie i kluczach jest w wątku o Dying Light? A nie w OFF o grach?
Kilka ostatnich stron nie dotyczy gry! a o niej chciałbym tu czytać.

Mniejsza... trudno. :(

Klucze i ich cena. Dziwi mnie, że tak wielu nie kuma "mechanik": kluczykownia vs STEAM. 
Że tak wiele osób stawia znak równości między STEAM = "to prawdziwa / uczciwa cena!", a wszystko inne to cebula.

Ktoś tu gdzieś przytoczył porównanie do ASO albo salonu Samsunga. IMO świetne przykłady.

W takim ASO (czyt. STEAM dla gamingu), płacisz za usługę clue, czyli serwis fury (czyt. GRĘ na STEAM) + z czapy za dziesiątki usług dodatkowych wpychanych w tyłek userowi, bez względu na to, czy ich potrzebuje, czy też nie.
GRA wszędzie będzie kosztowała "podobnie" (pomijam cyrki regionalne, typu ceny w Argentynie, itd.) i to jest dla STEAMA "zaledwie" rdzeń opłaty, a w kluczykowniach, jest to już cena końcowa + grosik narzutu.

Jak jedziesz do ASO, to usługa jest tak droga z trzech powodów. Pierwszy, to pierdyliard zbytecznych dla usługi clue (naprawy) usług dodatkowych. Pani w gabineciku recepcji i jej pensja, pokoik do czekania na furę, serwowane kawki, albo automat za 10K do kawy + kawa, pisma na stoliku + TV z Netflixem na poczekalni, itd. itd. Więc bulisz X za naprawę (często zupełnie normalnej jakości!) + dodatkowo w ciul za te dodatkowe bajery = wychodzi cena kosmos (czyt. STEAM). Do tego, skoro za wszystko i tak buli klient, w ASO nie ma potrzeby optymalizować kosztów, bo i tak zabuli klient. Można ściągać wentyl do kół (realna wartość rynkowa 5 zł) z Japonii i doliczyć 100 zł za przesyłkę, bo i tak zabuli klient: 5 zł + 100 zł + cena wymiany i narzuty. Czy mechanik ASO wymieni wentyl w gumie profesjonalniej od Mietka z garażu (kluczykowni) - nie. To tylko wentyl za 5 zł. Cena za to premium. Trzeci aspekt to PRAWO, które niejako WYMUSZA na userze auta korzystanie z ASO, więc tym bardziej ASO wywalone ma na koszty. Klient musi od nas przyjść! Klient MUSI zabulić za wszystko.

Z grami na szczęście jest inaczej i gracz może sobie zadecydować, jak każdy konsument czegokolwiek, gdzie i za ile chce kupić grę. I albo decyduje się z przyzwyczajenia i z łatwizny, na przepłacony STEAM (płacąc przy tym frycowe) za wszelkie bajery płynące ze steama. Za ich (zapewne drogi w stworzeniu i utrzymaniu) system, liczenie godzin w grze, ilości zabitych potworów, statystyki, analizy, system zwrotów kasy, 2h na testy, ble ble ble... albo kupienie "gołej gry" gdzieś, której IMO cena ("czystej" gry) będzie taka sama dla developera (jeżeli już ktoś tak bardzo napina się na wspieranie DEVa), bez względu na to, czy to od Steam, czy kluczykowni. Płaci mniej, świadomie rezygnując z części steamowych bajerów, których może zupełnie nie potrzebować (choćby możliwości zwrotu). Ale IMO developerowi spłynie ten sam kesz. Niech mnie ktoś poprawi, jeżeli się mylę.

Wiem, że to nie jest tak czano-białe i dochodzą, jakieś krzywe akcje, jak z kluczami windy i office.
Ale generalnie mechanika tych kluczy prawilnych / nie prawilnych / TYLKO STEAM, to prawdziwa cena / kluczykowania to cebula, jednak działa tak, jak napisałem. DEV i tak dostanie "swoje", bez względu na to, gdzie kupione.

PS. A wiedzmina i cybera, gdzie Państwo kupują?
Na prawilnym STEAM? Czy może GOG w tym wypadku jest prawilniejszy jednak od steama? ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie ma Denuvo :) Poprzednie też nie miały, z tego co pamiętam.

O której grze piszesz DL2 miało Denuvo i Beast też będzie mieć.

To już po rozmiarze exe widać czy jest Denuvo :E

Edytowane przez sideband
Opublikowano
4 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Płaci mniej, świadomie rezygnując z części steamowych bajerów, których może zupełnie nie potrzebować (choćby możliwości zwrotu). Ale IMO developerowi spłynie ten sam kesz. Niech mnie ktoś poprawi, jeżeli się mylę.

Jedyną różnicą jest tylko to, że kupując bezpośrednio na stemie masz możliwość zwrotu. Te wszystkie inne bajery przecież masz te same. Cały czas mówimy przecież o kupnie gry bezpośrednio ze stema vs kupno klucza do gry do "STEMA" a nie na innej platformie.

Różnica ceny wynika głównie z 2 powodów.

Pierwszy to możliwie różne ceny ze względu na przeliczniki waluty/regiony.

Drugi to marża stema 30%. Dew generując klucz może go sprzedać kluczykownią o te 30% taniej i nic na tym nie straci, natomiast kluczykownie mogą narzucić np. tylko 10% i dalej na tym zarabiać.

Steam oczywiście ponosi większe koszty bo to on musi utrzymać serwery, warsztaty, fora i te wszystkie inne bonusy. Steam też bierze te wszystkie koszty sprzedania klucza poza swoim ekosystemem na siebie - bo ze sprzedaży poza nie ma ani grosza.

16 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Wiem, że to nie jest tak czano-białe i dochodzą, jakieś krzywe akcje, jak z kluczami windy i office.

Tu bym nie porównywał. Większość kluczy do windy oraz office pochodzi z licencji zbiorowych i MS nie ma z tego kasy. Natomiast na stemie producent sam te klucze generuje i sprzedaje. To jest zasadnicza różnica. 

• Upvote 1
Opublikowano

Tak. Masz rację. Co jeszcze bardziej spłyca potrzebę zakupu bezpośrednio w Steam.
Steam to po prostu smok, który po swojej stronie PODNOSI cenę gry (wrzucając w to rozłożony koszt jednostkowy swoich bajerów + narzut za swoje GIGANTYCZNE zasięgi i popularność).
Ale dev, dostanie to samo, czy od Steam, czy od Mietka z kluczykowi.  

Opublikowano
37 minut temu, sideband napisał(a):

O której grze piszesz DL2 miało Denuvo i Beast też będzie mieć.

To już po rozmiarze exe widać czy jest Denuvo :E

DL2 może i miało na premierę, nie pamiętam, ale obecnie na pewno nie ma.

Mój DL Best ma rozmiar exe 1 MB 8:E Może wersja przedpremierowa nie ma Denuvo, ale to by było bez sensu, crack podany na tacy.

Opublikowano

DL2 po roku zdjęli Denuvo to częsty myk, że po czasie zdejmują Denuvo ;)

Masz wersje bez Denuvo lub zmiana decyzji co do Denuvo. EXE to jeszcze to musi wyciec :E

Ale już były wpadki z Denuvo kilka razu, że pojawiła się wersja bez Denuvo omyłkowo :E

Opublikowano
33 minuty temu, Kabor napisał(a):

Tu bym nie porównywał. Większość kluczy do windy oraz office pochodzi z licencji zbiorowych i MS nie ma z tego kasy. Natomiast na stemie producent sam te klucze generuje i sprzedaje. To jest zasadnicza różnica. 

No. To jest pole do polemiki. Przecież klucze zbiorowe, to nic innego, jak packi odpowiednio "zbilansowane" = sprzedawane taniej, ale jednak sprzedawane (a dlatego taniej, bo w packu).
M$ nie oddaje ich za free. Skasowało - zbilansowaną mniejszą - owszem kasę, ale jednak. Ilość killerów w więźniu musi się zgadzać.
Sprzedano w packu licencji na 1000 maszyn. Korpo wykorzystało 800. 200 poszło w świat. Ale userów jest - zgodnie z założeniem packa - 1000.

Opublikowano
Teraz, JeRRyF3D napisał(a):

No. To jest pole do polemiki. Przecież klucze zbiorowe, to nic innego, jak packi odpowiednio "zbilansowane" = sprzedawane taniej, ale jednak sprzedawane (a dlatego taniej, bo w packu).

Zarówno klucze MS jak i gier to jest "licencja".

Klucze zbiorowe mają jasno określoną licencje i umowę z MS a nie że można sobie dowolnie je samemu generować i sprzedawać użytkownikom indywidualnym. 

Analogicznie np. do Netflixa masz w licencji 4 użytkowników domowych więc jak dzielisz konto z kimś poza domem - to jest to niezgodne z licencją. 

Opublikowano

Po części tak. Zgadza się, ale to jest jeden z elementów CORPO-MECHANIZMÓW, które ostro uwierają userów i są nie do utrącenia od lat. Temat na inną dyskusję.
Jak wiesz, X lat Netflix dawał przydział ilości userów i tyle. Nie wnikał, który user i gdzie. Gdy rynek pokazał wycieki - zmodyfikowano zapisy z korzyścią dla korpo = nie podyskutujesz. Czy to uczciwe? IMO średnio.

Temat LICENCJI, to skomplikowana materia, nie na ten wątek.
W licencji możesz zapisać WSZYSTKO, bo to Twój produkt i możesz "zapisać co chcesz".
Czy to uczciwe? Polemika...

Robię event. W sieci kina X chcę zamówić 5 sensów z pełną salą dla 5* po 100 userów. 
500 osób. Hurt. A dostanę rabat? Bardzo proszę - w cenie biletu ulgowego. Dziękuję.

"Licencja - ale nie wolno oddać biletu nikomu spoza mojego corpo".

Serio? Zakupiłem 500 biletów w hurcie - dlatego dostałem zniżkę - właśnie dlatego - że hurtowo.
Co kino obchodzi, że przyszło 450 ludzi z korpo. A co z (zakupionymi i zapłaconymi!) niewykorzystanymi 50 szt.?
W kibel? Oddam znajomym / rodzinie - i tak zapłacone.
Licencja: NIE WOLNO.

Czyli moja strata = cacy.
IMO słabe. 

Ale EOT, bo idziemy w las. ;)

Opublikowano
18 minut temu, samsung70 napisał(a):

to wcale nie tak dużo, gra pewnie będzie o wiele mniejsza niż DL2. 

nadal walczę z myślami czy kupić czy poczekać :D 

niby ma miec 77 wiec jeszcze 30 dobierze