Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widać że taka wadę miewają te gpu. Ale jak temp były oki to nie ma co się przejmować :). 

Gdyby nie to, że karta potrafiła brać okolice 600w-+ to bym ją pewnie miał do dziś. A tak niestety ją odesłałem.  Wydajnościowo było widać minimalne różnice na + względem 4080 w grach w które grałem. Nie wspominam o warzone bo tam to pewnie na równi z 4090 jest.  

Opublikowano (edytowane)

Z czystej ciekawości puściłem 7800xt na 950v - 2280mhz i przeszła 3x Time spy + 1x Steel nomad. Chyba że informacja "dane system info są niekompletne" świadczy o niestabilności.

950v.thumb.JPG.c1800ac3378b3b40bcd526ab8500771c.JPG

Edytowane przez Keleris
  • Like 1
Opublikowano

Ok, siedzi - mega fart że karta jest siekierą cięta na końcu, tylko dlatego nie musiałem nic zmieniać i aio zostało na górze a zasilacz z przodu.

Karta jest prosta, PCB się deformuje pod naciskiem chłodzenia i śrub - xfx dokręca chłodzenie bezpośrednio do PCB i dlatego tak się dzieje - do dupy to przemyśleli.

Odpalam testy i zobaczymy!

IMG20250125142920.jpg

IMG20250125142928_BURST001.jpg

IMG20250125142937.jpg

@NoviAMG stock ,4k ultra

stock.png

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Stabilne to jest jak ci powiedzmy nie wywali po 4h grania ;)  Kilkanaście minut to da się zrobić na srogo niestabilnym zegarze ;)

Swoją drogą mogę powiedzieć, że AMD wysmażyło bardzo ładne drivery "opcjonalne" w styczniu. Przeglądarka mi popierdziela jak zła na akceleracji, apka responsywna niesamowicie. Minus taki, że overlay nie wyświetla fps obecnie jako niedostępne :E ale to się potrafi samo magicznie naprawić więc wywalone.
Po reszcie wskaźników na moim 5800X w FFXVI GPU lepiej trzyma 100% wykorzystania i przysiągł bym, że podczas walk lepiej trzyma FPS ale no cóż nie mam miernika bo się wypiął na mnie. Nie mniej jakby mniej kucał fps kiedy ekran jest zasarny feerią barw od czarów. Dalej z niewiadomych przyczyn na tej samej mapie w trochę późniejszym etapie, gierka alokuje więcej Vramu z FSRQ wcześniej 16 GB max po kilku h grania, teraz po kilkunastu minutach 16,7GB. Aha i mapa świata potrafi przystuterować przez pierwsze kilkanaście minut od włączenia gry po wybraniu celu a wcześniej tego nie było, no ale to mapa wywalone.  Ostatecznie 9/10 would install again.
Jako, że muszę się do czegoś przypierdzielić a nie ma do czego, to się przypierdzielę, że to drivery z obsługą FF7Rebirth a w znanych problemach dali wzmiankę, że po dłuższej rozgrywce potrafi zcrashować.

2 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Elegancko. Czyli można się wypiąć na tą wadę wizualna. 

Ja niestety dalej czekam na "nowości", zobaczymy co los mi da za kartę :)

Intel B580, bo kart 30 stycznia zabraknie xD Ja już przestałem czekać na nową kartę. DLSS4 tym razem robi robotę dla moich oczu no jest moc, ale januszowego premium do ceny nie mam zamiaru płacić.
Nie mniej jakby 5080 nie miała jakieś sadystycznej ceny powyżej msrp, to będę zawijał wszak jak wiemy DLSS4 jest naprawdę w pytę ale już DLSS3 był lepszy niż natywka 
agness-wandavison.gif

Opublikowano

Właśnie wrzucam opcjonalny driver, widzę że dali poprawke do apexa, bo ostatnio wrzucili do gry dx12 , i tak jakoś 1%low fps jakby niższy był niż wcześniej podczas walk głównie. Więc zobaczę co to wyjdzie z tego. A co do zmiany gpu... Hype przeszedł, potrzeba lepszej karty jest, ale rozsądek przejmuje górę i 2x się zastanowię zanim kupię kartę. W sumie za mocno balonik napompowała mi zmiana płyty na Asusa ... Nie chce mi się odsyłać, bo tak realnie po tygodniu zabawy balonik pękł i stwierdzam że jednak niepotrzebna mi aż tak dobra płyta...

• Upvote 1
Opublikowano

Pewnie różnice per gra. Ja jestem zadowolony po 2 tygodniach na 24.12.1 gdzie wszystko co wisi na GPU w jakimś stopniu w tym adrenalina zamulało. Teraz no panie klik i po ułamku sekundy mam adrenaline otworzoną. FF nie przymula. W grach to jak pisałem wyżej kosmetyka ale w to co gram jakby lepiej. Natomiast ja siędzę przez 90% czasu na FF, apkach VOD i czy sofcie do pracy, bo jednak pewne rzeczy wolę zrobić na stacjonarce na 55 calach niż na firmowym lapku a tu AMD tym razem dostarczyło a Bóg mi świadkiem wczoraj po pary driniach próbowałem coś zepsuć :E Nie udało mi się :lol2 a więc daję okejkę. 

• Upvote 1
Opublikowano

Wspomaganie airflow zrobiłem w taki sposób. Karta dawała konkretnie ogień, że i ryzen 7800x3d cienko piszczał, bo ciecz mi podgrzewała srogo, i zrobiłem wyciąg dodatkowy, bo nadmuch na ram zaburzał mi przepływ powietrza ;). Z ciekawości sam bym zawinął xtx za okolice 3k, do pobawienia się chociażby. Szkoda, że z tym egzemplarzem co miałem był problem :(

Nowy sterownik w apexie zapewnia odczucia płynności ekranu jakbym miał 165hz zamiast 120 ;) 

Opublikowano
39 minut temu, NoviAMG napisał(a):

A co do zmiany gpu... Hype przeszedł, potrzeba lepszej karty jest, ale rozsądek przejmuje górę i 2x się zastanowię zanim kupię kartę.

Powiem, że mam podobnie, jak przez chwilę byłem wkurzony na AMD, teraz mi obojętnie, aktualnie to DLSS 4 wygląda fajnie i czekam na oficjalne sterowniki. AMD bardziej od siebie odrzuciło niż jeszcze bardziej przyciągnęło do zakupu ich kart.

Wymienić muszę, czy dziś czy jutro, ale kiedy to nastąpi to nie wiem, na AMD nie można liczyć. Szkoda, że RTX 4070Ti Super takie drogie, pewnie już coś wybrał dla siebie. Chociaż taki plus z tego "czekania" że pobawię się tym całym DLSS w nowych sterownikach i może mi przejdzie chęć nowego gpu na jakiś czas. Wtedy DLSS performance FTW :puchar:

Opublikowano

Do 4k to niestety coś powyżej rtx4080 by się przydało dla mnie. 4070tis zadyszkę łapała. W apexie było oczywiście b.dobrze, ale w innych grach już bywało ciężko. 

@Art385

UV/OC lepsze jest na tym driverze niż na wcześniejszym ?

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Do 4k to niestety coś powyżej rtx4080 by się przydało dla mnie. 4070tis zadyszkę łapała. W apexie było oczywiście b.dobrze, ale w innych grach już bywało ciężko. 

@Art385

UV/OC lepsze jest na tym driverze niż na wcześniejszym ?

Nie sprawdzałem ale na pewno nie gorsze, bo mi się gra nie skasztaniła. 3GHz wbijam tak przy 954-956mv. Wyżej nie sprawdzałem, bo sobie buda już średnio radzi odciągnąć 390W a jakoś nie szczególnie chce otwierać szrota ;) 

Aha załadowałem profil z offsetem -50mv. Muszę zobaczyć na 1070mv jak się skasztani to może faktycznie coś lepiej chodzi. 

Edytowane przez Art385
Opublikowano

7800xt na sterze z grudnia cierpiało z uv/oc. Jestem ciekaw czy teraz coś da radę podciągnąć wyżej zegarek ;)

21 minut temu, Send1N napisał(a):

Słabo spostrzegawczy jesteś bo wentyl jest obrócony jako wyciąg od strony ramu :E :P 

Taki był właśnie zamysł, a jak pisałem wcześniej to zapomniałem, że zrobiłem wyciąg, dlatego napisałem, że musiałem nawiew dać na ram :D . 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Art385 napisał(a):

GPU też się niezłe widzę trafiło 953mv przy 2,75GHz na stock :thumbup:

Jestem mega zadowolony, super działa i świetna wydajność.
Boje się jedynie rachunków za prąd bo o ile dobrze liczę to 2,5h grania kosztuje 1zł?
Na stocku afterburner pokazuje 3005mhz i 1150mv - pograłem tak chwilę z obniżonym napięciem do 1075mv i trzymała taktowanie 2940+ mhz ale to wciąż w hwinfo wywala pod 450w xD

Obczaiłem tą recenzję: https://www.youtube.com/watch?v=-yUp-vl9cFE&t=476s i tu gościowi referent trzyma 2332mhz.

Testuje takie coś i jest już 150W mniej, wydajność dalej jest spoko bo mam TV 4K@120Hz z Freesync więc nic nie ścina... obroty 900rpm na auto xD

uv.png

Edytowane przez wallec
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, wallec napisał(a):

Boje się jedynie rachunków za prąd bo o ile dobrze liczę to 2,5h grania kosztuje 1zł?

Coś źle liczysz bo to na pewno tyle nie kosztuje. No chyba, że karta odkręcona na maksa to wtedy tak.

Edytowane przez MadDog