Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem jak można mieć jakiekolwiek problemy z ustawieniem wentylatorów w Adrenalin. Przecież jest i możliwość ciągnięcia krzywej na wykresie oraz ręczne przypisywanie procentowej prędkości do temperatury.

image.thumb.png.05d4b574cfc0ce83c5254026cfc28dec.png

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

W taki sensie problem że brał temperaturę z hot spot i wbijało maksymalne obroty przy temp. rdzenia 65c / 88c hot spot gdzie przy temperaturze do 70c ustawione miałem maksymalnie 50% obrotów.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano
2 godziny temu, MadDog napisał(a):

Nie wiem jak można mieć jakiekolwiek problemy z ustawieniem wentylatorów w Adrenalin. Przecież jest i możliwość ciągnięcia krzywej na wykresie oraz ręczne przypisywanie procentowej prędkości do temperatury.

image.thumb.png.05d4b574cfc0ce83c5254026cfc28dec.png

Teoria teorią, praktyka praktyką.

Ja wypowiadam się odnośnie turbiny w 5700XT - ustawianie jej w adrenaline dawało dziwne rezultaty (potrafiła się zatrzymywać albo w momencie startować jak odrzutowiec - to wszystko nielogicznie do zastosowanej krzywej).
Te same wartości wklepane w kontrolę obrotów Afterburnera i wszystko chodziło jak w zegarku.

Z drugiej strony miałem też RX 6600XT, RX 5600(XT), RX 580 i tam wszystko chodziło jak trzeba, łącznie z krzywą wentylatorów Adrenaline.

Opublikowano (edytowane)

Jak patrze na moje wykresy to ewidentnie obroty idą do temperatury hot spot zamiast rdzenia i wtedy jest dyskoteka na wentylatorach, afterburner idzie do temperatury rdzenia i wtedy wszystko chodzi jak trzeba.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Teoria teorią, praktyka praktyką.

Ja wypowiadam się odnośnie turbiny w 5700XT - ustawianie jej w adrenaline dawało dziwne rezultaty (potrafiła się zatrzymywać albo w momencie startować jak odrzutowiec - to wszystko nielogicznie do zastosowanej krzywej).
Te same wartości wklepane w kontrolę obrotów Afterburnera i wszystko chodziło jak w zegarku.

Z drugiej strony miałem też RX 6600XT, RX 5600(XT), RX 580 i tam wszystko chodziło jak trzeba, łącznie z krzywą wentylatorów Adrenaline.

Ta 5700xt mogła mieć bios górniczy też miałem problem wiatraczkiem na RX 6700 bo od górnika była po wgraniu normalnego biosu problem znikł

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano
3 minuty temu, deathrabit napisał(a):

Ta 5700xt mogła mieć bios górniczy też miałem problem wiatraczkiem na RX 6700 bo od górnika była po wgraniu normalnego biosu problem znikł

Akurat VBIOS sam wgrywałem na tej karcie, bo miałem OEMa od HP który miał coś poblokowane. Wgrałem VBIOS z referenta AMD (baza techpowerup) i wszystko śmigało.

Opublikowano
12 godzin temu, wkamil73 napisał(a):

Cewki są ok? 

Na stock niestety nie, ale przy odpowiednim zejściu z poboru są do ujarzmienia.

11 godzin temu, MadDog napisał(a):

Nie wiem czemu u Ciebie tak się dzieje. U mnie nie ma takiego problemu i leci normalnie wg temperatury rdzenia

Jeśli dobrze pamiętam, to u mnie też wentyle lecą na podstawie temp HS. 

Opublikowano
9 godzin temu, Keleris napisał(a):

Jak patrze na moje wykresy to ewidentnie obroty idą do temperatury hot spot zamiast rdzenia i wtedy jest dyskoteka na wentylatorach, afterburner idzie do temperatury rdzenia i wtedy wszystko chodzi jak trzeba.

Co to za wersja 7800XT? 

Opublikowano

jakie najnowsze sterowniki wyszukuje (pokazuje ) wam adrenaline ? miałem 24.10, wczoraj zainstalowałem najnowsze, czyli 24.12 i tyle

pytanie moje stąd, że spiderman 2 pokazuje że należy mieć co najmniej 25.1.1. do stabilnego grania,

takowe są dostępne na sieci, ale jako opcjonalne, cokolwiek to znaczy ? to beta ?

mam co prawda 6700xt, ale to nie ma znaczenia, a ten wątek jest najaktywneijszy

sterowniki 2.jpg

sterowniki 3.jpg

sterowniki.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.

nie no, to wiem, tak jak na screenie też je znalazłem " ręcznie "

tylko czemu przy nich jest notka " optional " i adrenaline ich nie wyszukuje ?

edit :

jużiwem, u amd optional to beta

dziwne tylko że twórcy gry zalecaja insatację bety

ale

Edytowane przez miro
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, miro napisał(a):

jakie najnowsze sterowniki wyszukuje (pokazuje ) wam adrenaline ? miałem 24.10, wczoraj zainstalowałem najnowsze, czyli 24.12 i tyle

pytanie moje stąd, że spiderman 2 pokazuje że należy mieć co najmniej 25.1.1. do stabilnego grania,

takowe są dostępne na sieci, ale jako opcjonalne, cokolwiek to znaczy ? to beta ?

Jak miałem jeszze najnowsze 24.12 to soft nie wyszukiwał tej nowej bety nawet po zaznaczeniu w wyszukiwaniu aktualizacji "zalecane + opcjonalne" także nie wiem po co ta opcja jest skoro nie działa xD 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Jak ma natywny G-Sync to nie będzie. One mają swojego procka i nie są kompatybilne z freesynciem. Dopiero później zaczęli robić monitory G-Sync compatible, które działają na technologii adaptive sync. I one działają ok. Chociaż też chyba nie wszystkie.

Edytowane przez MadDog
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, wallec napisał(a):

Dla takiej superanckiej karty graficznej warto wymienić monitor na telewizor oled 55 cali 4k 120hz

tyle-to-nie-nie-no.png

Będę dalej czekał na dostępność jakiegoś RTX.

9 godzin temu, MadDog napisał(a):

Jak ma natywny G-Sync to nie będzie.

No właśnie, a już zdarzyło mi się grać na monitorze bez G-sync włączonego i od razu wyczułem, że coś nie halo.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, King Arthas napisał(a):

No właśnie, a już zdarzyło mi się grać na monitorze bez G-sync włączonego i od razu wyczułem, że coś nie halo.

Dokładnie różnica jest spora nawet jak zablokujesz klatki o te 2-3 niżej od odświeżania monitora i nie masz poniżej tego spadków to i tak feeling jest nieporównywalny wzlędem włączonego freesync/gsync.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Strasznie nakręcasz się emocjonalnie i już masz kolejny histeryczny tekst, zanim zdążyłem pokazać twoje zaślepienie polaryzacją... Pokaże to szybko na przykładzie z twojego poprzedniego komentarza i napomknę prawo do noszenia broni: Redukcja, kpina, brak próby zrozumienia sytuacji i mojego podejścia... Mają prawo nosić broń, ale pod pewnymi warunkami... Jest to akurat kompletnie nieistotne, ponieważ nie zastrzeli go przez broń (choć przyczyniła się), ale wciągnąłeś się w nagonkę i rozbudowanie tej sytuacji, która była po prostu błędem służb i człowieka, który nie powinien tam się znaleźć... Broń była tylko głupim jego wyborem, szczególnie w USA. Wiesz o tym, że to był model który słynnie z "samowystrzałów"? Wiedziałeś o tym, że na nagraniu widać, że broń którą mu odebrano wystrzeliła w ręce funkcjonariusza w jezdnię, który być może źle ją trzymał, a może był to samowystrzał? Funkcjonariusze pod napięciem zareagowali niekompetentnie, ponieważ po tym wystrzale zaczęli strzelać. Jest jeszcze inny kąt nagrania, gdzie niby widać, że tamten człowiek próbuje gdzieś sięgnąć, tuż po tym, gdy go puścili po odebraniu broni, ale uważam  to za niesprawdzone nagranie... Dalej po prostu twierdzę, że nie powinni strzelać, wystarczyłoby go ponownie unieruchomić lub dłużej przytrzymać, potwierdzić sytuację, chwilę z nim pogadać, ustalić nastawienie oraz przebieg wydarzeń i wtedy puścić, ale niestety powinna tam być z nimi policja i to robić, bo nie są od tego... Próbowałeś znaleźć wiele nagrań, z różnych ujęć, pomijając komentarze odnośnie sytuacji? Czy wystarczyło Ci jedno i masa podsycających komentarzy, potem wdających się w przepychanki? W USA masz prawo nosić broń, ale musisz mieć przy sobie ID / licencję, być niekonfliktowy i wykonywać polecenia służb, ale wiele zależy od prawa stanowego. Służby są bardzo napięte w USA, bo właśnie każdy może mieć broń, przez co spodziewają się wszystkiego w napiętej sytuacji. Można by sprawdzić jak to jest w USA, ale sądząc po takim komentarzu to prawnie możesz nosić legalną broń, ale jeśli wziąłeś ją na protest i jeśli coś wydarzy się to możesz być oskarżony do intencję użycia jej:   O BLM wspominam, bo mocno śledziłem tamtejszą sytuację i dokumentowałem filmy i teksty o tym na dysku, wraz z tematem prawa do posiadania broni w USA.   A próbowałeś zrozumieć sytuacje i znaleźć niuanse? Policja powinna zabezpieczać miejsca, ICE nie jest od przesuwanie się między protestującymi, oni są od wykonania swojej pracy... Ale znowu, nie próbujesz dyskutować i cokolwiek zrozumieć lub dowiedzieć sie, tylko szukać potwierdzenia i bicia wroga..., typowe demonizowanie i polaryzacja prowadzą do tego. W żadnym, bo moje podejście do takich sytuacji jest niezmienne od czasu "ataku na kapitol" w 2021r, gdzie zastrzelenie człowieka też było błędem jednostki, a nie egzekucją. Gdybyś obserwował USA szerzej, a nie tylko w przepychankach politycznych to wiedziałbyś w jakim otoczeniu pracują służby i dlaczego prawo każe mocno stosować się do poleć służb, trzymać ręce na widoku itd. Brawo, umiesz stosować typową demagogię... Potrafisz jeszcze trzeźwo spojrzeć na rzeczywistość, czy twoje zacietrzewienie polityczne już zupełnie cię zaślepiło na słowa i sytuacje? Ja zadaję sobie pytanie DLACZEGO STRZELILI... U Ciebie zachodzi od razu szufladkowanie propagandowe i powtarzanie haseł o egzekucji i niedopuszczeniu idei błędu u człowieka... Nawet nie wiesz co było na filmie oraz nie zwróciłeś uwagi w jakim kontekście to oglądałem... Ba nawet nie zwróciłeś uwagi na to co pisałem, bo walczysz z wyobrażeniem o mnie, a nie ze mną... Szukałem nagrań z licznymi ujęciami i dłuższym nagraniem sytuacji. Znalazłem tamto i we większości nie zwracałem uwagi na komentarze prowadzącego film, skacząc po materiale do ujęć... Baa, piszę nawet rzeczy, z którymi pewnie nie zgodziłby się autor filmy i dodam, że lepiej byłoby, gdy oficerzy dali się zabić lub zranić, bo to nie dolałoby paliwa do ognia i pokazałoby odklejenie społeczeństwa... "Niestety" nikt nie ma ochoty umierać, ale to protestujący stawiają się w konfliktowych sytuacjach(oczywiście pewnie nie widziałeś innych ujęć z miejsca zdarzenia), gdy ICE zmierza do wykonania swojej pracy... Nie twierdzę, że zmarli są winni swojej śmierci, lecz doprowadzili się do sytaucji, w której oficerowie mieli możliwość do popełnienia błędu w ocenie sytuacji. W USA napięcie i przesada / zapobiegliwość u służb nie jest czymś nowym, ale teraz z błędów robi się ludziom wodę z mózgu, gdzie nawet tutaj pada twierdzenie o egzekucji... Ale nie ma miejsca na jakiekolwiek niuanse i niejednoznaczną ocenę sytuacji w dyskusji w Tobą. Ciągle gadasz o magowskiej propagandzie, usprawiedliwianiu, egzekucjach i nie wiadomo czym oraz szyderczo przekręcasz lub podsumowujesz słowa... Zaczynasz zamieniać się w Karren z mema.   To tyle ode mnie, bo tylko powtarzasz emocjonalny potok słów... Daj sobie więcej czasu na wyrobienie opinii, zamiast skakać od razu do konkluzji... Możesz podesłać co Cię przekonało do takiego postrzegania ICE oraz gdzie znalazłeś te przypadki tortur itp.
    • TYLKO FOUNDERS, może ktoś wymienił na coś wyższego i mu leży jako zapas i chce sprzedać?   
    • Dla mnie robienie testów tylko w 1080p i nie jest kompletnym testem dla graczy i nazywaniem tego testami dla graczy trochę mija się z prawdą . Dla kogoś kto chce zobaczyć czy dany cpu jest szybszy jak najbardziej . Kumaty człowiek i tak ogląda wiele testów w różnych scenariuszach i w grach na których mu zależy  i podejmuje decyzje czy dopłata 1.5k do nowego cpu na aktualnym gpu ma jakiś sens. Ale gdybym miał się sugerować tylko testami w 1080p na takim przykładzie jak poniżej , trochę bym się czuł oszukany dopłacają do lepszego cpu     
    • sorka, do skasowania
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...