Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na każdej słychać w jakimś stopniu nawet jak ma się mało tylko kwestia jak głośno, niektóre tak cicho grają że w normalnej odległości od pc bez przystawiania ucha do karty pod obciążeniem ich człowiek nie słyszy.

Opublikowano
6 minut temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Dobrze gra się na tej karciei czy cewki słychać,wszystkie gry działają?

Zastanawiałem się nad nią  czy leprzy xtx?

Mam Sapphire 7900XT Pulse. W mojej sztuce cewki słyszalne od ok 180 fpsów. Mi to w ogólnie nie przeszkadza bo raz, że gram w słuchawkach a dwa komputer stoi pod biurkiem. Do tego mam 45 lat i już słuch nie taki jak u młodzików więc mi one w ogóle nie przeszkadzają. Generalnie muszę ucho przykładać do komputera, żeby je usłyszeć przy większych ilościach fsp. 

Wszystkie gry jakie ograłem nie sprawiały żadnych problemów. Wg mnie to idealna karta do 1440p. Aktualnie ogrywam Stalkera 2 na detalach epickich ale z włączonym FG bo lubię mieć większą ilość fpsów. XTX oczywiście lepszy wydajnościowo ale za to pobiera więcej energii.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, STALKER napisał(a):

W moim przypadku cewki zero nawet jak przystawie ucho do karty podczas grania Sapphire 7800 nitro+

To jest niemożliwe, odpal gre gdzie w menu będzie 3600 fps - chemi nie oszukasz.

Jak przez cewke leci 100fps w rozdzielczości 4k to te fpsy są duże ale jeszcze sie mieszczą do cewki.

Jak puścisz przez te same cewki 1000 fps w rozdzielczości 4k to te fpsy są tak samo duże ale jest ich więcej to cewki jęczą z bulu.

Tak samo jest z kamieniami nerkowymi jak mają przejść przez cewkę, tylko wtedy Ty jęczysz z bulu.

Edytowane przez wallec
  • Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, MadDog napisał(a):

Wszystkie gry jakie ograłem nie sprawiały żadnych problemów. Wg mnie to idealna karta do 1440p. Aktualnie ogrywam Stalkera 2 na detalach epickich ale z włączonym FG bo lubię mieć większą ilość fpsów. XTX oczywiście lepszy wydajnościowo ale za to pobiera więcej energii.

Dzięki za odpowiedz ja mam słuch aż za dobry więc karta musi być cicha,A jak z RT w grach w których nie da się wyłączyć. Jest przynajmniej powyżej 100 FPS mam monitor 1080p ale w stare gry gram w DSL 4k.Czy XTX bym nie wykorzystał i karta by się nudziła,czy lepiej XT.

Opublikowano

Cewki to praktycznie w każdej karcie są słyszalne a już zwłaszcza przy większej ilości fps. Tylko, że na jednych kartach są słyszalne mniej a na drugich będą bardziej.

Akurat chyba nie ogrywałem żadnej gry w której nie da się wyłączyć RT. W Stalkerze 2 bodajże nie ma takiej możliwości. A Stalker 2 leci chyba na "Lumen" czyli softwarowym RT i nie da się go wyłączyć. Stalkera 2 ogrywam na detalach epickich i tylko roślinność ustawiona na wysoki. Włączony TSR Native AA (100% render) i włączonym FG. Gra średnio oscyluje między 100-130 fpsów. W osadach lubi spaść do 90. Bez FG w osadach fps jest w zakresie 40-60 fps a poza osadami mamy okolice 80-100

Do FullHD to taki radek 7900XT jest aż nadto. w zupełności wystarczy 7800XT do większości gier. 7900XTX to już jest karta do 4K.

Powiem krótko, jeśli zwisa ci RT tak jak mi i trochę większy pobór mocy to to są ciągle bardzo dobre karty. Zwłaszcza jak teraz wpadają różnego rodzaju promki gdzie np. 7900XT potrafi kosztować poniżej 3000zł a XTX około 3600zł.

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Dzięki za odpowiedz ja mam słuch aż za dobry więc karta musi być cicha,A jak z RT w grach w których nie da się wyłączyć. Jest przynajmniej powyżej 100 FPS mam monitor 1080p ale w stare gry gram w DSL 4k.Czy XTX bym nie wykorzystał i karta by się nudziła,czy lepiej XT.

XTX miałem i był spoko, polecam. Lepiej więcej mocy niż mniej, XTX jest głodny na moc, przyjmie każdą dostępną ilość dając w zamnian FPS'Y.

Patrz ile daje w timespy

image.png

Opublikowano
26 minut temu, wallec napisał(a):

XTX miałem i był spoko, polecam. Lepiej więcej mocy niż mniej, XTX jest głodny na moc, przyjmie każdą dostępną ilość dając w zamnian FPS'Y.

Patrz ile daje w timespy

Mój Dark Power 13 będzie zadowolony.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Czemu się tak szybko pozbyłeś?

Żeby uniknąć utraty wartości - to za drogi przedmiot - teraz był dobry moment żeby się go pozbyć, a za kilka miesięcy musiałbym sprzedać ze stratą bo będą nowe karty.

Mi starcza cokolwiek co da w 4k high z dlss/fsr 75+fps (mam freesync) w grze, w którą aktualnie gram, więc "mrozić" 3k+ w sprzęcie komputerowym w moim przypadku sie "nie zapina".

Edytowane przez wallec
  • Thanks 1
Opublikowano

Spróbowałem AFMF2 po ponad roku od ostatniego razu, w Alan Wake 2 i teraz to działa o niebo lepiej niż AFMF1. Nie widzę żadnych artefaktów w tej gierce przy bazowym fps 80 i klatkarz idzie 80->140. Poziom taki jak DLSS Framegen rok temu. Widać że animacja jest bardziej płynna. Ale pokazuje mi "frame gen lag 9ms" i to serio czuć. Dla mnie na pojęcie płynności składa się to co widać na ekranie i to co czuć na myszce. Nie widzę więc w ogóle sensu dla tej technologii bo ona jedno zabiera a drugie daje. Granie z tym to tak jakbym założył czapkę zakrywajac uszy i na to słuchawki. Może będzie wygodniej ale jakość dźwięku szlag trafił.

Być może faktycznie trzeba mieć monitor 240hz i startować bazowego 120fps. Ale to już traktuję jak usprawiedliwianie i pudrowanie trupa. Coś jak złote kable do audio.

Opublikowano (edytowane)

9ms to nie jest dużo , AW2 też nie jest jakoś dynamiczną grą aby to było odczuwalne , ale każdy to odczuwa inaczej . BTW 80Hz odświeżania a 140Hz czasami może być na plus i można przełknąć te 9ms ;) . Ostatnio przełączyłem sobie odświeżanie ekranu na pulpicie z 240Hz na 60hz to nie wyobrażam sobie pracy przed monitorem dłużej niż 30 sek. he he .  

Edytowane przez Hard Reset
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 14.02.2025 o 13:10, wallec napisał(a):

Żeby uniknąć utraty wartości - to za drogi przedmiot - teraz był dobry moment żeby się go pozbyć, a za kilka miesięcy musiałbym sprzedać ze stratą bo będą nowe karty.

Mi starcza cokolwiek co da w 4k high z dlss/fsr 75+fps (mam freesync) w grze, w którą aktualnie gram, więc "mrozić" 3k+ w sprzęcie komputerowym w moim przypadku sie "nie zapina".

Jako konsumenci sprzętu komputerowego zawsze jesteśmy w plecy.
Ale rozumiem w zupełności Twoją strategię. Lepiej "żonglować" jak "zatrzymać". Najbardziej są w plecy Ci co kupią mid-high lub high end i zostawiają w tej formie.
Z czasem strasznie to traci wszystko na wartości.

Opublikowano

Jeśli nie zależy ci na RT i trochę większym poborze mocy? Jak najbardziej. Do czystego rastra to ciągle świetna karta do 1440p. Mam i polecam, zwłaszcza przy obecnych chorych cenach. A jak już wpada promka poniżej 3000zł tak jak u Asusa ostanio to już w ogóle nie ma co się zastanawiać. Spokojnie można przeczekać na tej karcie nową generację NV jak i AMD.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mały problem jest w tym, że zasilanie tego Asusa jest 3x8 pin i trochę mi z tym nie po drodze - nie chcę dokładać dodatkowego przewodu. Mój Rm750x (2018) ma takie wyjścia.

Screenshot_2025-02-16-16-54-28-96_a038fdda0361bc57fee075193df50ddc.jpg

Jednak Panowie @MadDog, @Send1N ceny kart zacne. 

Poluję na Gaming Oc od Gigusa.

Edytowane przez cruzier
Opublikowano
5 minut temu, cruzier napisał(a):

Poluję na Gaming Oc od Gigusa.

Polowanie sie juz skonczylo, trwa wyprzedaz lezakow RDNA3 wiec z wyborem mozesz miec nie po drodze.

Patrzac na dostepnosc roznych modeli to tych kart sie juz chyba nie produkuje.

• Thanks 1
  • Upvote 1