Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli masz dobrą sztukę, jak mój ostatni Gaming OC, tam też 1050 było game stable, ale benchmark stable nawet już 1030.  :P

Niestety jest lekka lipa bo KCD 2 które wczoraj zacząłem zdecydowanie lepiej śmiga na NV, nawet 4070 bije tam 7800 XT, co normalnie raczej jest niespotykane.  :/ Ale trudno, jakoś się pomęczę.  :)

Opublikowano (edytowane)

Krzywa napięc różni się całkowicie zależnie od ustawionych zegarów... :E ostatnio przy tym siedziałem na 6950xt po roku przerwy i okazało się że do zegarów min 2400 max 2500 mogę ustawić napięcie 1095v i jest to stabilne  dlatego że wtedy realne napięcie pod obciążeniem wynosi 0.968v a do zegarów przykładowo min 2300 max 2400 mogę zejść najniżej do 1120mv dlatego że pod obciążeniem napięcie wynosi 0.956v jak dam przy 2300-2400 np 1110 to już jest niestabilne bo karta działa na 0.943v :wariat: przez rok żyłem w tej nieświadomości i stwierdziłem że ostatnie stabilne to 1155mv z fabrycznego 1200... bo testowałem kartę na 2150-2250 a wtedy też wymaga to innego napięcia w sofcie aby realne nie było zbyt niskie.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
23 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Niestety jest lekka lipa bo KCD 2 które wczoraj zacząłem zdecydowanie lepiej śmiga na NV, nawet 4070 bije tam 7800 XT, co normalnie raczej jest niespotykane.  :/ Ale trudno, jakoś się pomęczę.  :)

A masz jakieś fajne miejsce(a) do porównań? %-)

Opublikowano
33 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Niestety jest lekka lipa bo KCD 2 które wczoraj zacząłem zdecydowanie lepiej śmiga na NV, nawet 4070 bije tam 7800 XT, co normalnie raczej jest niespotykane:/ Ale trudno, jakoś się pomęczę.  :)

Przecież większość gier działa lepiej na 4070 :E

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, MadDog napisał(a):

W czystym rastrze 7800Xt i 4070 to są niemal identyczne karty. Superka jest trochę szybsza.

Jesteś tego pewien. Przysiągł bym, że w czystej wydajności to rx7800xt jest wydajniejszy od rtx 4070 ( bez super). Odnoszę to do testów na YT gdzie nawet 7800xt bije w niektórych grach wersję "Super" od NV. No chyba że to przekłamane testy. 😞

TH GPU 1440 Ultra Nov 2024.png

Edytowane przez cruzier
Opublikowano
30 minut temu, MadDog napisał(a):

W czystym rastrze 7800Xt i 4070 to są niemal identyczne karty. Superka jest trochę szybsza.

W ogólnym rozrachunku 4070 wypada lepiej w 1440p ;) Tylko jak gra się w dwie gierki na krzyż to może być inaczej.

Opublikowano
26 minut temu, MadDog napisał(a):

Co najwyżej w RT bo na pewno nie w czystym rastrze

Faktycznie 5% roznicy w rasterze to jet powod do radosci, a jak wlaczysz RT/DLSS/FG to ta karta robi baj baj radkowi. 

Dlatego patrzac calosciowo to ten radek na tle 4070 jest mizerny.

Opublikowano
Godzinę temu, cruzier napisał(a):

Jesteś tego pewien. Przysiągł bym, że w czystej wydajności to rx7800xt jest wydajniejszy od rtx 4070 ( bez super).

Zależy. W nowszych gierkach generalnie Radeony mają tendencję spadkową, poza pojedynczymi przypadkami (CoD).

Opublikowano

Mamy takie czasy że żadna karta nie nadaje się do RT bez DLSS i FG. A to nie znaczy że nie da się grać z włączonym RT. No ale to stara śpiewka od dawna, że jak na AMD coś słabo działa to na co to komu 🤣 Wyjdzie nowy FSR i lepsza wydajność w RT to te same osoby będą klaskać tyłkami jakie to teraz fajne i przydatne ;) 

Opublikowano

No ja nie będę bo w poopie mam RT i rozmydlacze :E. Zawsze uważałem, że takie techniki jak DLSS(FSR) czy FG(AMFM) to powinny służyć jako ostatnia deska ratunku jakby brakowało powera w grach.

Ale co zrobić. Mamy czasy niezoptmalizowanych gniotów, w które aby normalnie zagrać to musimy odpalać sztuczne klatki i rozmydlacze.

Poje...ne czasy :sciana:

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, tomcug napisał(a):

Spokojnie pograsz na 4070 z RT, nie ma co zakłamywać rzeczywistości. A co do rozmydlaczy, to niektóre gierki są tak wymagające, że i bez RT trzeba je stosować, więc... ;)

Mnie to bawi bo od 2018r uzywam w grach RT po drodze na wszystkich kartach co mialem do dzis zaczynajac od Turinga.  I dalo sie grac :D 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, MadDog napisał(a):

No ja nie będę bo w poopie mam RT i rozmydlacze :E. Zawsze uważałem, że takie techniki jak DLSS(FSR) czy FG(AMFM) to powinny służyć jako ostatnia deska ratunku jakby brakowało powera w grach.

Ale co zrobić. Mamy czasy niezoptmalizowanych gniotów, w które aby normalnie zagrać to musimy odpalać sztuczne klatki i rozmydlacze.

Poje...ne czasy :sciana:

Możesz mieć to w poopie ale chcesz czy nie już wychodzą gierki które w jakimś stopniu wymuszają RT i nie da się tego wyłączyć.
Generalnie 7800XT był uważany za lepszy od 4070 ale ostatnio to się chyba wyrównało.

Edytowane przez senac
  • Upvote 1