Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Przy okazji mam pytanie jak wygląda sprawa sterowników, a dokładnie sprawa z zakładką OC/UV czy się resetuje co uruchomienie komputera? Bo widziałem na YT wrażenia z działania 7800xt i koleś narzekał, że ustawienia mu się resetują co uruchomienie/reset komputera.
To samo miałem w 2019 na RX 570 8GB na Wattmanie.

Nic się nie resetuje wszystko działa ok łącznie z monitoringiem parametrów, dawno pozbyłem się MSI AB bo nie potrzebny .

• Thanks 1
Opublikowano

Witam WAS!

Może tu napiszę od siebie coś takiego. Większość czasu miałem u siebie RX 6700Xt, sprzedałem zakupiłem 7800Xt, później podkusił mnie 7900GRE. Zawsze na kartach AMD miałem coś takiego, że kursor po najechaniu na pasek do wpisywaniu adresu www czy miejsce - "okienko" gdzie cokolwiek trzeba wpisać ( np. przy logowaniu się ) pojawiał się po 1-2 sekundach. Na kartach nVidii nie mam tego zjawiska ( obecnie mam rtx 3060 ). Nie że jakoś strasznie mi to utrudniało życie - jednak nie mogłem dojść czym to jest spowodowane ;)

Opublikowano
13 godzin temu, cruzier napisał(a):

Witam WAS!

Może tu napiszę od siebie coś takiego. Większość czasu miałem u siebie RX 6700Xt, sprzedałem zakupiłem 7800Xt, później podkusił mnie 7900GRE. Zawsze na kartach AMD miałem coś takiego, że kursor po najechaniu na pasek do wpisywaniu adresu www czy miejsce - "okienko" gdzie cokolwiek trzeba wpisać ( np. przy logowaniu się ) pojawiał się po 1-2 sekundach. Na kartach nVidii nie mam tego zjawiska ( obecnie mam rtx 3060 ). Nie że jakoś strasznie mi to utrudniało życie - jednak nie mogłem dojść czym to jest spowodowane ;)

Gdzie coś takiego się pojawiało? Z ciekawości zacząłem testować na kilku www i nic takiego nie zauważyłem.

• Upvote 1
Opublikowano

Nic takiego nie miało nigdy miejsca z kursorem a karty zmieniałem jak gacie. Dużo też było AMD 5600, 5700, 6800, 6900 teraz 7900. 

Mam wrażenie, że ludzie mają windowsa od 10 lat albo nasrane sterowników albo cos kombinują z systemem ale nie od końca wiedzą co i potem kursory znikają, pobór mocy skacze i inne kwiatki. 

Jeden raz widziałem poważny błąd w sterownikach AMD, jak wentylatory karty miały się kręcić a się nie kręciły, dość dawno to było. 

Opublikowano

Najbardziej mnie ciekawi pobór prądu w idle, bo to chyba problem od bardzo dawna, praktycznie jestem pewny, że tym razem pójdę w AMD, np teraz mam ok 10W na obecnej karcie siedząc na forum-firefox, discord w tle, ale mam wyłączoną akcelerację sprzętową, steam w tle, hwinfo i msi afterburner, plus appka do myszki i klawiatury i tyle. Monitor 180hz jak w stopce, dosyć sporo siedzę przy kompie nie grając, a np przeglądając forum, pisząc itp.

Opublikowano

@Kartofel @ernorator Bo nie u wszystkich to występuje. U mnie dla przykładu występuje. Świeży W11 i nowa karta (7900XT) i od początku miałem z tym problem. Kursor znika w polach wyszukiwania albo w Wordzie. Z Worda nie da się praktycznie korzystać bo kursora w ogóle nie widać.

https://community.amd.com/t5/pc-drivers-software/text-select-pointer-goes-to-being-white-colored-when-hovering/td-p/559078

https://community.amd.com/t5/pc-drivers-software/white-text-cursor-on-chromium-based-browsers/m-p/693281/highlight/true

Trzeba wyłączyć MPO i wtedy wszystko działa ok.

Opublikowano

@cruzier @MadDog @ernorator @Reddzik

U mnie na 7700XT jest około 8-10W w iddle patrząc na pulpit oraz 19-23W przeglądając to forum i pisząc posta.

Win 10, przeniesiony żywcem (bez sysprepa) na nowy sprzęt, 10 generacji intela różnicy, wcześniej była nvidia, nawet sterów nie kasowałem. Po prostu działa.

Żadnych problemów jak @MadDog i @cruzier opisują nie uświadczyłem.

Zastanawiam się czy lub ile "modyfikatorów" systemów zaaplikowaliście, bo to zbędne usługi, to ochrona prywatności, czy winda z oryginalnego .iso czy może jakieś "prywatność edyszyn" dystrybucje.

• Upvote 1
Opublikowano

Tak, dotyczy wyższego odświeżania, no nic będę musiał kombinować żeby nie mieć 30W+ w idle, bo to będzie bezsens. Mam 1 monitor, bo przy większej ilości ponoć też podbija pobór. Nie chcę się bawić w robienie nowych rozdzielczości itp, nic takiego nie musiałem robić na nVidii.

Opublikowano

To też nie jest regułą bo nie u każdego na 100+ jest ta akcja że pamięci zostają na taktowaniu 3d, u mnie na tv 60hz jak i na monitorze 170hz jest 7-10w w totalnym idle czyli po prostu pulpit. Chwile temu sprawdzałem też na 7700XT i taka sama sytuacja na jednym i drugim ekranie. Problemów z kursorem jak wyżej nigdy nie uświadczyłem.

• Like 1
Opublikowano

@MadDog dziękuję. Powiem Ci, że w sumie jakoś ten temat mnie zastanawiał bardzo długi czas i nigdzie nie mogłem doszukać się rozwiązania. W sumie nie liczyłem na to, że ktoś coś tutaj pomoże - myliłem się i super wyszło.

Piękne dzięki Kolego !

• Like 1
  • Upvote 1