Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie na 6950XT na zasilaczu 650W nie ma żadnego problemu a te karty mają większe peaki od 7900xt, bez problemu wszystko działa nawet jak dam pl limit max w prawo i karta bierze 400W + peaki :E natomiast na seasonicu focus z 2017r miałem problem na stock bez żadnej zabawy z limitem mocy, sprzedałem ten 5 letni już zasilacz kumplowi za 200zł który ma rtx 2060 a do swojego pc wsadziłem stary enduro fm1 od SPC o takiej samej mocy i jest wszystko cacy nawet jak wycisnę ile się da z tej karty do jakiegoś benchmarka przy otwartym oknie ;) @raul_ole ma 5800x więc reszta platformy będzie ciągnąć podobne wartości jak u mnie.

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Poczekam do wtorku ale mam kupca na swoją 3070 i chyba wezmę 7900xt merc 310. 3200 PLN. Nowe karty pewnie będzie ciężko dostać przez najbliższe dwa miesiące 

Edytowane przez raul_ole
  • Upvote 3
Opublikowano
48 minut temu, raul_ole napisał(a):

wezmę 7900xt merc 310.

Jak coś to proszę o mnie pamiętać, bo jestem ciekaw opinii o karcie, o działaniu sterownika, jakieś crashe itp. :P  Jaka różnica po zmianie grafiki.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, raul_ole napisał(a):

Poczekam do wtorku ale mam kupca na swoją 3070 i chyba wezmę 7900xt merc 310. 3200 PLN. Nowe karty pewnie będzie ciężko dostać przez najbliższe dwa miesiące 

Przeżyjesz szok wydajnościowy

Opublikowano (edytowane)

Chyba jednak jestem za pulsem, najmniej prądu pobiera i ma dobre opinie. W mercu boję się temperatury przez te vapor chamber i jest podobno głośny. Phantom pobiera nawet 350w i jakoś nie jestem do niego przekonany. Pulse zdrożał przez pare dni o 200-300 zl. Pomóżcie:P

Edytowane przez raul_ole
Opublikowano

Każdą wersję możesz sam doprowadzić do poboru jaki ci się podoba dwoma kliknięciami... każde 100mhz na rdzeniu to -20/25W mniej, jak obetniesz ze stockowego zegara powiedzmy 200mhz to masz już około 50W niższy pobór a spadku wydajności gołym okiem nie zauważysz.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

obraz.png.8cace2e2cc996c25af60f90c8ef9ced3.png

https://www.techpowerup.com/review/sapphire-radeon-rx-7900-xt-pulse/35.html

Pobiera 327W maks, w grach 319W, a "spikes" to nawet 414W

Zbytnio nie pomogę, bo ciężko mi powiedzieć jak się nie miało karty AMD. Trzeba by oglądnąć testy na yt, poczytać, ale widzę, że sam doszukujesz się informacji.

Tu wersja Asrocka:
https://www.techpowerup.com/review/asrock-radeon-rx-7900-xt-phantom-gaming-white/35.html

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)

XFX MERC ma głośne wentylatory u mnie powyżej 1300rpm już słychać je zdecydowanie i na rdna3 jest podobnie co widać z resztą w tabelce wyżej jak przy zaledwie 1700rpm jest aż ponad 42dBA, Gabaryty i wygląd robią wrażenie ale XFX to co najwyżej średniak.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Raczej jeszcze gorzej :P przykładowo na 6900/6950xt to chłodzenie sobie zupełnie nie radzi bez schodzenia z poboru prądu poprzez cięcie zegarów bo nawet na 2000rpm co jest już mega głośne nawet na stock bez zabawy z plimit kultura pracy i temperatury są kiepskie jak na takiego kloca, w furmarku jak ustawie sztywne 1000rpm bez limitu klatek to mam ponad 80c mimo że dodatkowo mam ptm'a położonego na rdzeń :E asrock phantom jeden z najtańszych modeli już sobie lepiej radził na rdna2 od xfx merc.

Opublikowano

Bo tam winna jest sama pasta a nie chłodzenie, Krzysiak ma phantoma 6950xt i ma lepsze temperatury i lepszą kulturę pracy niż ja na XFX obaj sprawdzaliśmy już po aplikacji ptm'a, dodatkowo wentylatory w mercu są bardzo głośne jak na dany zakres obrotów względem innych modeli, np przy 1300 ma się wrażenie jakby było z 1500-1600 :E 

Opublikowano
19 godzin temu, raul_ole napisał(a):

Chyba jednak jestem za pulsem, najmniej prądu pobiera i ma dobre opinie. W mercu boję się temperatury przez te vapor chamber i jest podobno głośny. Phantom pobiera nawet 350w i jakoś nie jestem do niego przekonany. Pulse zdrożał przez pare dni o 200-300 zl. Pomóżcie:P

Tutaj też masz test, a tak na prawdę zbiór różnych testów i podsumowanie, i oznaczenie według niego Tier chłodzenia, czy samej karty

• Upvote 1
Opublikowano
20 godzin temu, Send1N napisał(a):

Każdą wersję możesz sam doprowadzić do poboru jaki ci się podoba dwoma kliknięciami... każde 100mhz na rdzeniu to -20/25W mniej, jak obetniesz ze stockowego zegara powiedzmy 200mhz to masz już około 50W niższy pobór a spadku wydajności gołym okiem nie zauważysz.

+ zrobić OC RAMu i trochę się nadrobi spadki na rdzeniu ;) 

• Upvote 1