Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, ernorator napisał(a):

+ trzeba się zaopatrzyć w rozgałęznik aby wpiąć te 3 wentylatory najpierw do niego a dopiero pózniej jeden wtyk do tej przelotki jeżeli kupi wentylatory które nie mają łączenia szeregowego :E 

Opublikowano
6 godzin temu, wallec napisał(a):

Nie mogłem tego nie złapać ;)

Jak ją potestujesz daj znać, jestem ciekaw jak wrażenia z takiego kombajnu. To co koleś wypisywał na Pepperku, to troll na całego, ja już go mam zablokowanego, miałem go dosyć, do niego nic nie dociera.%-)

Opublikowano (edytowane)

@Reddzikja tam kręcę bekę :-)

Dam znać, póki co muszę rozplanować jak ja upchać.

Będzie jutro.

Chyba zasilacz na górze bokiem, na topie dwa x120mm na wyciag, na dole 3x120 na wciag, na boku aio 360 na wyciag i na tyle 1x120mm na wciag.

Jaja murowane.

Najłatwiej w sumie będzie wykręcić tylko jeden wentylator z aio i zostawić dwa a zasilacz podnieść do góry xD

Screenshot_2025-01-24-18-56-04-49_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.thumb.jpg.f54025ba29da8dad26f111a934189fbd.jpg

Screenshot_2025-01-24-18-59-22-96_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.thumb.jpg.2e523155a27f9497701fcbd39e528f32.jpg

Edytowane przez wallec
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

Miałem merca xtx , i szczerze na kulturę pracy i temp nie było co narzekać, aczkolwiek coś @Art385 pisał na ten temat. Bywały egzemplarze w których coś tam się działo z czasem i karta była głośna i gorąca. Gdzieś tam mam zdjęcia z rpm i temperaturami. 

Karta to jest cicha jak jej przywlisz cap na tak max 350W jak jej dasz 390-400 to ją usłyszysz, bo to będzie 1600rpm. Natomiast jak ci się trafi krzywy rdzeń to ci wypchnie pastę i możesz cieszyć się 2k+ rpm na bieda wentylach od XFX :E Na pocieszenie na tle innych marek, to aktualnie nie jest częste zjawisko a same karty mają naprawdę niezłe rdzenie dzięki czemu wydajność jest całkiem w pytę. Memki najczęściej wylosujesz robiące 2600-2650 a benchować można na 2774 MHz ;) a w sumie tylko w benchach ma to jakieś znaczenie. W grach lepiej puścić na stock bo nawet niewielkie OC jak 100 MHz wciągnąć potrafi dodatkowe kilkadziesiąt watów, których nie dostanie rdzeń.

5 godzin temu, Send1N napisał(a):

Na poprzedniej gen to już przy 6800xt była lipa z wydajnością tego chłodzenia na stock przy "normalnych" obrotach :/ 

2e0a014ac2708.jpg

Aby na XTX merc zobaczyć 75 stopni to nie wiem co trzeba zrobić. Jak masz wentyle na auto i UV i cap to wentyle potrafią się kręcić na 500 rpm przy prawie 400 poboru a i tak widziałem chyba 68 max a moja buda nie najlepiej sobie radzi z GPU wciągającymi tyle watów bo to stare 780T 

Opublikowano

Czyli wychodzi na to że na rdna3 jest lepiej z mercem (przynajmniej co do temperatur bo wentyle te same wyjce) ale na rdna2 to tak średnio bym powiedział... chłodzenie robi wrażenie a temperatury i kultura pracy dopiero po zdjęciu 80-100W względem stock robią się przyzwoite.

Opublikowano

Z 7900XTX Merc możesz iść na ustawkę ze sprzętem. To jest zbudowane jak czołg. Sam backplate to jest kawał alu. Wentyle to powiem, że po prawie teraz 2 latach zwiększyły głośność znacząco. Kiedyś jak podchodziły pod 1.6k rpm to tak średnio je słyszałem z zamkniętą budą. Obecnie są wyraźnie słyszalne. Kurde jak mój wentylator kolumnowy z amazona za 1/3 ceny. pierwsze 3 tygodnie to Panie ale deal po miechu coś tu nie gra, po 2 miechach ejj to jest co najmniej 3x głośniejsze niż było :E

Opublikowano (edytowane)

6950xt też jest zbudowany jak czołg w tej wersji a mimo to już na stock jest lipa tak jak na tym screenie z HU co wrzucilem wyżej przy xfx 6800xt przy obrotach poniżej 2K rpm nie ma szans na tempy poniżej 70c co jest dla mnie komedią :E na szczęście ja kupiłem tą kartę z myślą o sprowadzeniu jej do max 250W (według tego co raportują softy poboru samego rdzenia gpu oczywiście) i używaniu tak na codzień wtedy można grać przy max 63-65c na 1300rpm, dodam że aplikacja PTM'a nie zrobiła żadnej różnicy co tym bardziej pokazuje że samo chłodzenie nie ogarnia.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

To widzę ja jestem jakimś kamikaze bo sam ustawiłem 1700rpm żeby hot spot zbić do około 84c, kartę słychać ale nie jest to odkurzacz i w słuchawkach nie słychać. W grach i tak będę robił ograniczania dla fps najczęściej do minimalnej do jakiej spada w danej grze albo połowę odświeżania monitora czyli 82/83fps. Do moich starych gier spokojnie "kamienna dupa" ASRock 7800xt da radę.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano

7900 XT Merc ze słynnego błędu cenowego X-kom był niestety głośny jak na mój gust, ale tuż przed nim miałem 7800 XT od Szafira, a zaraz po nim 7800 XT Red Debila, więc konkurencja była silna.  ;) 

Opublikowano

a one nie były wszystkie uwalone? miały brutalne peaki poboru i sypały się w grach gorzej niż domki w kosowie?  a może to XTX były. Jeśli o głośność chodzi, to jeśli chodzi o XTX i XFX to jak ci się wydaje na full stock cichy to spoko za max 6 miechów będzie głośny :) . Jednak tak jak mówiłem wcześniej ja capa najczęściej mam na jakieś 320W a wtedy karty nie słychać a i tak jest szybsza niż ref ;) Tak więc w momencie gdy kupowałem dopłacanie 1k do szafira nitro było by zwyczajnie skrajnym debilizmem gdy i szafir nie jest tak naprawdę cichy gdy odkręcimy PL. W sumie to chyba nikt nie korzysta z XTX na pełnym PL chyba, że benche albo gdy absolutnie musi przekroczyć 3GHz 

Opublikowano

No nowe, nowe tylko takie nie za przyjemne. Rynek przestałem monitorować około 2 lata temu ale jeszcze kontakt mam z sporą liczbą osób z takiej stronki z okazjami z paprką w nazwie i parę partii wujni z grzybnią to było. Nie mniej jak mówisz, że gitez były to nie będę się spierał, bo moja pamięć trwale zapisuje tylko traumy ze sprzętem :E

Opublikowano (edytowane)

Sprawdź temp. Na zdjęciu widać, że masz PCB zwichrowane i backplate.

Wyślij zdjęcie do OleOle i żądaj z 500zl zwrotu za to, jak karta jest oki. Bo jak mniemam, wzmianki o tym nie było w opisie ?

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Panie banan jest niezły. Mam sokole oko na takie rzeczy :). Mam zdjęcie swojego ex merca, ale niestety nie ta perspektywa... Ciut inny kat, ale wydaje się równa. A znając życie to pierwsza rzecz jaką sprawdziłem po rozpakowaniu to właśnie krzywiznę.  

A szedł z niej taki ogień na tłoki, że musiałem zrobić bezpośredni nawiew na ram :).

Dobra, tak pomieszane mam zdjęcia, że i 1600rpm widać, i pod 68*, hs poniżej 85*. Ale co się dziwić, kartę zdążyłem odesłać a za 2 dni w szpitalu wylądowałem ... 

20240223_114426.jpg

20240224_095721.jpg

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Merc to najbrzydsza karta AMD wg mnie, back plate jest ochydny. Czytałem też o temp hot spot w okolicy 100 stopni i wyciu wentyli po niedługim czasie od zakupu, wielu użytkowników to zgłaszało. Mi najbliżej było do pulsa 

Edytowane przez raul_ole
Opublikowano

Dałem 3200zl za nią, na początku 24r, gdzie 4080 schodziły po 4500zl +- używki. Więc 1300zl taniej ta sama wydajność, dla mnie to byłby uczciwy przeskok.  Dlatego nie patrzyłem czy to merc, czy to inna wersja. Pod względem kultury pracy nie miałem nic do zarzucenia jak wspominałem, ale karta brała jakieś niebotyczne ilości prądu. Nie były to błędy odczytu, bo watomierz to samo pokazywał :). 

• Upvote 2