Skocz do zawartości

Xbox Series X|S - Oficjalny Temat

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Microsoft potwierdził prace nad nowym stacjonarnym xboxem. Premiera w 2027 lub 8 roku: https://www.youtube.com/watch?v=VOCtRanwXrANajlepiej sprzedającą się konsolą microsoftu jest xbox series s, trafili w niszę tak jak nintendo switch 1 liczy się tańszy przystępny cenowo sprzęt, który nie kosztuje ponad 2000zł, tylko ok. 1000zł.

Ciekawe, czy wprowadzą do sprzedaży następce series s, alternatywą jest zastąpienie go konsola przenośną + następca series x.

Z filmu można dowiedzieć się, że pracują na nową stacjonarną oraz przenośną konsolą, oprogramowaniem xbox dla komputerów pc, strimingiem z serwerów microsoftu, czyli gra w chmurze, obraz + dźwięk przesyłany z serwera microsoftu na twoje urządzenie oraz akcesoriami np. nowe pady xbox. Kontynuują współpracę z firmą amd, tak jak sony. Produkcja procesora oraz karty graficznej w jednym chipie dla nowych urządzeń.

Edit: pojawiły się nowe informacje od youtubera Moore's Law Is Dead: https://www.youtube.com/watch?v=GKdRXEgV82g

Według plotek chip nosi nazwę: amd MAGNUS, składa się z 11 rdzeni, w praktyce z 10, bo jeden z nich ma być wyłączony. Dostaniemy trzy duże rdzenie zen 6 oraz osiem mniejszych bardziej energooszczędnych zen 6c, podsumowując łącznie 10 rdzeni oraz 20 wątków, 384-bitową magistralę pamięci oraz 24GB pamięci ram. Część SoC z rdzeniami procesora miałaby mieć powierzchnię 144 mm² i wytworzona byłby w 3 nm procesie technologicznym od TSMC. narzazie brak informacji o układzie graficznym amd udna wykorzystującego maksymalnie 80 bloków CU, którego powierzchnia wynosiłaby 264 mm², tym samym cały chip miałby rozmiar 408 mm².

image.png

Edytowane przez Pawcio
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Xbox Series S vs Battlefield 6 

Wygląda na to, że jest dobrze. Pomimo kompromisów sprzętowych związanych ze specyfikacją XSS deweloperom udało się uzyskać stabilne 60 fps w każdej sytuacji - nawet przy największych zadymach. Gra działa przy tym w natywnej rozdzielczości w okolicach 1080p.

Fusion Xbox Testing nazywa techniczną realizację bety na XSS świetną robotą, chwaląc nie tylko wydajność Battlefield 6 na tej konsoli, ale również wysoką szczegółowość grafiki z "zachwycającym oświetleniem" i "wspaniałymi teksturami".

Edytowane przez kanon7
  • Haha 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
6 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Series S w cenie PS5 Digital -nice :E 

Wg oficjalnej strony Sony cena to 499.99$: https://direct.playstation.com/en-us/hardware/ps5 (399 to odnawiany rupieć z pełną gwarancją).

5 godzin temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Windowanie cen nic nie zmienia, nikt tego nie kupuje.

Kupuje. Przewaga to niecałe 3:1

4 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

W tym MS mają logikę ... ile to już lat po premierze a oni cenę zwiększają :rotfl2:

PS3 zdrożało z 799 na 999 wiele lat po premierze.

Ogólnie absurdem jest, że nie chcą walczyć cenami (no walczą ale w drugą stronę, Sony też miesiąc temu podniosło o 50$ to oni wyżej). Ale ogólnie to wygląda na zmowę monopolową prezesów, że coś ustalili a teraz się trzymają (w tym chęć Sony do ograniczenia praktyk monopolistycznych w postaci ex-ów, być może MS zagroził Sony pozwami odwetowymi za aferę Activision i się dogadali na brak pozywania, zabawne że monopolista Sony mający 75% rynku skarżył malucha).

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, sino napisał(a):

Wg oficjalnej strony Sony cena to 499.99$: https://direct.playstation.com/en-us/hardware/ps5 (399 to odnawiany rupieć z pełną gwarancją).

PS5 1TB Digital - wczoraj i dzisiaj był do kupienia za 1799 zł - ME. 
XSS 512 GB - 1499 zł - ME. 
XSS 1TB - 1749 zł - był do kupienia jeszcze w zeszłym tygodniu w ME. 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano

Wiecznie dokladac nie beda do sprzetu tylko po to zeby konsola byla w miare przystepnej cenie, co idzie w parze z ich moca. Sony zamiast ceny obnizylo pojemnosc dysku ale wiecznie robic tego nie beda.  

Kupilbym konsole nawet i za 5000zl gdyby oferowala adekwatna do ceny moc. Pozniej sie dziwa ludzie ze konsolki za slabe jak pdozespoly pociete i trzeba do nich dokladac.

Opublikowano (edytowane)

XSS o 100$ droższe w US po niemal 5 latach od premiery

newFile-1.jpg?width=1200&height=1200&fit

W dniu 20.09.2025 o 20:40, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Wiele wskazuje na to ze niebawem nowy Xbox zostanie zapowiedziany, najwyrazniej XSS/XSX nie maja juz znaczenia dla MS.

A jaki ma to sens? Brak naprawdę solidnych tytułów na obecny sprzęt, który w dodatku drożeje z czasem (sic!). Potrzeba nowej generacji jest w zasadzie żadna.

Jak widzę te ceny obecnie to mi przychodzi do głowy ta piosenka

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
Cytat

>>> According to data provided to GamesIndustry.biz by Dorian Bloch at NielsenIQ/GfK Entertainment, Microsoft's console accounted for just 11% of physical game sales in the UK in 2022, with Nintendo on 48% and Sony on 40%. The predicted numbers for 2025 are far lower, with Microsoft at just 6%, compared with 52% for Nintendo and 42% for Sony.

From the perspective of retailers, that makes it hard to justify supporting Xbox in a meaningful way. Sales of the hardware aren't great to begin with (Bloch says that Microsoft claimed a 31% share of UK console sales in 2022, but that number is predicted to fall to just 13% in 2025)

image0.gif.a7417d7b8d91087bb69034252cbdb980.gif