Skocz do zawartości

Xbox Series X|S - Oficjalny Temat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 21.10.2025 o 00:02, VRman napisał(a):

exy albo o wiele niższą cenę :E

Nie musi, musi mieć konkurencyjną a tu się szykuje koniec Xboxa: https://ithardware.pl/aktualnosci/ps6_vs_nowy_xbox_cena-46136.html - ma być "premium" które zrobi klapę, szaleńcy, sprzeda się niczym RTX xx080 czy xx90 czyli wcale (w stosunku do xx60 i xx50).

Od dawna zapowiada się na peceta z logiem Xbox (np. sklep Steam, mocniej akcentowany Windows, już XS ma Windę, ale okrojoną i po cichu). Zapewne zrobią peceta z zainstalowanym Windows i sklepami, żeby było prosto to aktualizacje ogólne. Tak więc nawet taki Xbox o tragicznej sprzedaży będzie mieć wszystkie gry niczym niszowa RTX 5090 czy inne dziwy mające 0,1% rynku.

Opublikowano (edytowane)

Dlatego dziwi mnie że jak już wydali obecną generację (gotowy produkt), wydałbym odświeżony lifting konsol, "ala PS5 Slim", mniejszy proces, cięcia elementów sprzętu itd. aby zminimalizować koszt produkcji do minimum i sprzedawać na "zero" złotych zysku - tylko wersje Digital:
- XSX Digital White po 1499 zł 
- XSS po 699 zł 
I zbierać kolejne miliony klientów do XGPU - mimo podwyższonej ceny. 
Duża grupa graczy, mimo drogiego XGPU - kupiła by ww. konsole Digital, przez pryzmat niskiej ceny zakupu.
Uwierzcie, jest dużo osób które się na to da nabrać. M$ zarobiłby albo z XGPU, albo gry ze sklepu Microsoft Store. 
Zero reklamy, zero marketingu - tylko jak najniższe cena konsol XSX|S Digital only. 

A M$ od razu zaorał - najlepszą konsolę pod względem specyfikacji... :E 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano
Godzinę temu, kanon7 napisał(a):

Duża grupa graczy, mimo drogiego XGPU - kupiła by ww. konsole Digital, przez pryzmat niskiej ceny zakupu.
Uwierzcie, jest dużo osób które się na to da nabrać. M$ zarobiłby albo z XGPU, albo gry ze sklepu Microsoft Store. 

Nie jestem tego taki pewien. Sprzedaż Xboksów tak mocno dropła, że każdy zainteresowany już konsolę kupił. I ograł w Game Passie to co go interesowało. Nowych klientów, zainteresowanych wejściem "do rodziny", raczej nie byłoby aż tak dużo, żeby uzasadniać koszty związane z wydaniem nowego sprzętu. Nawet tylko odświeżonej, zrobionej po taniości wersji. Xbox jest obecnie w dupie, nie ma się co czarować. Zobaczymy jak długo GP ich utrzyma na powierzchni.

• Upvote 3
Opublikowano

Ja już mam ps5, jako że mam zaległości w grach Sony, to mam co robić. Wyjdzie ps6, to wyjdzie, pewnie kupię jak będzie gra tego warta, Ale szkoda życia na czekanie, gram i się dobrze bawię:)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja tam nie tyle co czekam, to wiem że i tak po prostu nie miałbym czasu/ ochoty na korzystanie z jakichś sprzętów.

Druga sprawa: chcę oddać na gwarancję oryginalny play&charge kit, bo bubel nie działa. Naładowany do 100%, zaraz 50%, 16%... i bez kabla nie działa.

Poratuje ktoś zgłoszeniem na stronę MS bezpośrednio czy oddać do sklepu i niech się bujają?

Oddam jutro do sklepu po robocie i z głowy :D 

Edytowane przez Gonzo3211
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Gonzo3211 napisał(a):

Druga sprawa: chcę oddać na gwarancję oryginalny play&charge kit, bo bubel nie działa. Naładowany do 100%, zaraz 50%, 16%... i bez kabla nie działa.

Pisałem setki razy: Eneloopy białe + ładowarka. A nie idiotyczne pomysły Sony, choć w wersji MS lepsze: kabel rozsądniejszej długości i wymiana aku łatwa. Jednak zwykłe aku nawet markowe typu Energizer działają 1-2 lata, a Eneloopy białe lekko 10 lat.

W dniu 25.10.2025 o 19:45, Vulc napisał(a):

1. Sprzedaż Xboksów tak mocno dropła, że każdy zainteresowany już konsolę kupił.

2. I ograł w Game Passie to co go interesowało.

1. Nie kupił. Dawniej ceny konsol spadały np. PSX 399$ 299 199 149 119 99, a teraz stoją jak głupie a nawet drożeją. Ba ceny gier też spadają, co prawda "na promocjach", ale tylko tam się kupuje (nikt normalny nie kupuje staroci po 300 zł, ale czeka na 80-90-95% zniżki).

2. Na pewno nie ograł. Pipipi nawet nie wiedzą co przegapili, bo nie chciało im się sprawdzać tych 500 gier, ja też się najczęściej dowiaduję co to za gry gdy już wypadają z usługi, ale zwykle w 2 tygodnie się wyrobię.

Edytowane przez sino
Opublikowano

Next-genowy Xbox z grami PlayStation. Wyciekły szczegóły potężnej konsoli:

- nowy Xbox nie będzie klasyczną konsolą

- będzie pełnoprawnym komputerem PC z systemem Windows i interfejsem zoptymalizowanym pod telewizory
-użytkownik od razu po uruchomieniu ma trafić do znajomego środowiska, ale z możliwością „wyjścia” do pełnego Windowsa
- Microsoft rozwija technologie, które mają usunąć konieczność kompilowania shaderów i skrócić czasy ładowania, a także wdraża AI do automatycznego skalowania rozdzielczości i generowania klatek.

Czyli w krócie: ASUS ROG Xbox Ally X -> w wersji stacjonarnej... <ziew> 

Opublikowano

To nie musi być klapa pecet pod TV. Wiadomo jak skrajnie bezsensowne i niewygodne jest granie na myszy i klawiaturze (zostały wymyślone do czego innego), oraz jak mało osób podłącza PC do TV (mi się nie chce, za dużo wysiłku).

Strzelam, że Premium to będzie jedna z wersji, podejrzewam że potem wyciekną tańsze wersje tego PC pod TV. Już od dawna się na to zapowiadało, przecieki o Steam były bardzo dawno. Przypomnę też, że gracze PC grają na padach od Xbox i sporo od Sony (jest tu nawet temat na forum), tak jakby nie było innych padów. Więc wiele osób może wybrać taki wygodny PC pod TV, a w razie klapy łatwo projekt wygasić czy zmienić. W każdym razie to koniec konsoli Xbox w znanej formie przez 25 lat.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.10.2025 o 14:41, sino napisał(a):

To nie musi być klapa pecet pod TV

Tylko już cena sugerowana premium przez M$ przekreśla popularność tego typu urządzenia. 

Wiadomo jak skrajnie bezsensowne i niewygodne jest granie na myszy i klawiaturze

w FPS'y powiadasz? :E 

oraz jak mało osób podłącza PC do TV (mi się nie chce, za dużo wysiłku).

Kiedyś poruszyłem ten temat, to się dowiedziałem że tutaj na forum 99.99% graczy PC ma podłączonych komputer równocześnie pod TV i pada :E 

Strzelam, że Premium to będzie jedna z wersji, podejrzewam że potem wyciekną tańsze wersje tego PC pod TV

OK, niech będzie łącznie 5 wersji tego - jako PC w porządku, ale jako konsola? 
W kształcie hybrydy PC i konsoli nie wyobrażam sobie w tym napędu płyt. Bo jak to? Steam i napęd? A jak będzie napęd, to będę kupował gry pudełko na co? PC? Xbox? HD-DVD :E ?  

a w razie klapy łatwo projekt wygasić

Wygaszą to szybciej, niż wygasili Xbox Series X|S - nawet powieka im nie drgnie. 
----------

PS. "Szef Microsoftu ujawnia plany dotyczące przyszłości "Xboxa"" - nie używając słowa Xbox ani jeden raz, w długim wywiadzie.

Zawsze po wydaniu nowej generacji, gry na stare konsole były wydawane przez 2-3 lata.
Jeżeli M$ tak odcina się od nazwy Xbox i stawia na hybrydę konsoli/PC, obawiam się że po premierze nowej konsoli w 2027 r. będą chcieli szybko odciąć się od wydawania gier na Series X|S. 

Edytowane przez kanon7
  • 4 tygodnie później...