wallec 997 Opublikowano 1 Listopada 2025 Opublikowano 1 Listopada 2025 Fajna metoda na "UV" bez zabawy w krzywa to znalezienie maks +MHz i potem tylko ograniczenie PL. Jak pl nie stanowi problemu to leci maksymalnym możliwy boost, a jak wpadnie pl to karta sama dobiera napięcie i taktowanie
musichunter1x 1 409 Opublikowano 1 Listopada 2025 Opublikowano 1 Listopada 2025 2 godziny temu, wallec napisał(a): Fajna metoda na "UV" bez zabawy w krzywa to znalezienie maks +MHz i potem tylko ograniczenie PL. Właśnie to robię, tylko jeszcze ucinam krzywą powyżej pewnego napięcia, aby nie ładowało więcej niż chcę, w jakiś dziwnych przypadkach, choć pewnie jest to bez sensu? Jestem bardzo ciekaw jak Blackwell spisywalby się u mnie przy małych obciążeniach, ale wolę poczekać na drugą rewizję tego nowego zarządzania zasilania w rtx6xxx lub zobaczyć RDNA5.
wallec 997 Opublikowano 3 Listopada 2025 Opublikowano 3 Listopada 2025 Ja nie ucinam krzywej, zostawiam "pełne pole" i zależy jak dana gra pompuje waty, to karta sama sobie dobiera MHz. Np. w diablo iv mam ~2900MHz przy 250w a w Cyberpunk to już ~2725MHz
Butu PCL 5 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 (edytowane) Ma ktoś doświadczenie z podkrecaniem zegara vramu na 3080Ti / 3080 12GB, czy przy i i tak szerokiej szynie 384bit daje to jakieś efekty? Edytowane 6 Grudnia 2025 przez Butu PCL
Send1N 4 909 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Zawsze coś daje, szyna nie ma znaczenia, leć do momentu aż nie zaczną pojawiać się artefakty i aż nie zacznie spadać wydajność względem stock (bo i tak może być) przekręcone vramy dają czasem taki objaw że masz gorszą wydajność mimo że wszystko wydaje działać się stabilnie.
sideband 2 054 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Nie ma sensu kręcić pamięci na tych kartach. Zysk jest kosmetyczny. Poza tym 6x mają korekcję błędów dlatego objawem przekręcenia jest spadek wydajności po kilku lub kilkunastu minutach obciążenia.
Rekomendowane odpowiedzi