Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Adikon napisał(a):

Trochę pozmieniałem, trefi weszło na 65535, ale wywala po 35 minutach, więc chyba faktycznie zostanę przy tym co jest :)

Nie podnosisz Infinity fabric? W sumie przy 32GB ram da sie zejsc sporo niżej. Aczkolwiek i tak fajne czasy na 6200Mhz przy 1.4V. Jaki masz ns aida? Ja ustabilizowalem cos takiego, ale zastanawiam sie czy nie da sie lepiej jakos, sam nie wiem czy chce mi sie w to dalej bawic.

Screenshot2025-01-2810563800.thumb.png.22230d64494e116c4c341132064609dd.png

Opublikowano

Szczerze mówiąc nie wiem jak teraz wygląda opóźnienie w aida, bo wywaliłem sporo z kompa. Obecnie szukam stabilnych ustawień, a mniej przejmuję się wynikami w syntetykach ;). Już sam zauważyłem, że niska latencja w aida nie ma nic wspólnego z tym co dzieje się w grach ;) 

Opublikowano (edytowane)

Jakie są korzyści z wyższego FCLK? Coś poza szybszym transferem CPU-> RAM? Przy 6200 powinno być 2067 czy na przykład lepiej wklepać 2000? Na 2067 przechodzi 3 godzinne testy z włączonym YT. Na 2100 też przechodzi, ale podbiję trochę TRFC I TRFC2 o 50 i trefi na 65535. NITRO też jakoś ustawiacie czy dajecie w auto?

Edit: Nie przyjmuje dziad 65535, więc zostaje 50000 😅.

Nurtuje mnie tylko to nitro, bo szczerze mówiąc niedawno to odkryłem i nie wiem do końca do czego to służy. Znalazłem tylko info, że chodzi tutaj o trening pamięci, ale czy to wpływa na działanie po uruchomieniu to nie wiem 😅

Kusi jeszcze spróbować podbić FCLK tylko nie chciałbym ruszać VSOC, a to jest chyba ze sobą powiązane z tego co wiem. Ogólnie tak jak na DDR4 widzę, że FCLK sporo wnosi do wydajności i w sumie najwięcej. Nawet niższe CAS nie daje takich rezultatów. Pomijam syntetyki, bo to inna bajka, ale te służą mi tylko do porównań i testów stabilności. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

@maxmaster027 zobacz jeszcze to. Po lewej stabilne nastawy, a po prawej w trakcie testów choć już leci prawie godzinkę i jest ok. Obniżyłem napięcie vsoc, VDDQ (to chyba kontroler tak?) i delikatnie zacieśniłem timngi 2 i 3 rzędne. Mam kości patriot bardzo budżetowe i podobno mdie, ale nie mogłem nigdzie znaleźć konkretnych informacji. CPU na razie nadal CO -15 all core i PBO OFF, bo muszę rozgryźć jak sprawdzić który rdzeń się wysypuje. Widzisz tutaj jeszcze jakiś potencjał? Spodobała mi się ta gra w BIOS ostatnio znowu ;p

fclk2100trefi50000.png.73c172edc3339232bdc9733c1fab3d07.pngvsoc1.2ivddq1_38.png.1d6023d5c0fd284f30508c60527db3ce.png

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Adikon napisał(a):

@maxmaster027 zobacz jeszcze to. Po lewej stabilne nastawy, a po prawej w trakcie testów choć już leci prawie godzinkę i jest ok. Obniżyłem napięcie vsoc, VDDQ (to chyba kontroler tak?) i delikatnie zacieśniłem timngi 2 i 3 rzędne. Mam kości patriot bardzo budżetowe i podobno mdie, ale nie mogłem nigdzie znaleźć konkretnych informacji. CPU na razie nadal CO -15 all core i PBO OFF, bo muszę rozgryźć jak sprawdzić który rdzeń się wysypuje. Widzisz tutaj jeszcze jakiś potencjał? Spodobała mi się ta gra w BIOS ostatnio znowu ;p

fclk2100trefi50000.png.73c172edc3339232bdc9733c1fab3d07.pngvsoc1.2ivddq1_38.png.1d6023d5c0fd284f30508c60527db3ce.png

Według mnie szału nie ma(choć jeżeli brac pod uwage napiecie to jest nieźle). Pisałeś wczesniej o Infinity fabric. Cos tam daje, w teorii ładuje/przeładowuje pamiec szybciej, ale to sa niszowe kwestie a czesto mozna miec problemy ze stabilnoscia tak jak u mnie widziales IF 2210. Zmienilem na ~2100 dzieki temu obniżyłem VDDG IOD z 950 na 850.

Bez podbicia napięcia VDD na dobre timingi nie ma co liczyc. CL 26-35-31-35-66 to są w miare dobre timingi, Ale minimum 1.55V, wiec musiałbys wentylator jakis przymocować do tych pamieci. Na 7800x3d przy 6000 moglem zejsc 24-33-30-30-60 przy 1.65V. Najlepiej bys zrobil, jakbys albo kupil chlodzenie wodne na pamiec albo jakis wentylator dopasował (mozna przmocowac na roznce sposoby).  Jeżeli chodzi o MEM VDDQ i CPU VDDIO tu co masz 1.4, to watpie zebys potrzebowal wiecej jak 1.3 prawdopodobnie 1.25 dla obu tych napiec wystarczy. Przy 8000 i wiecej potrzeba ~1.4V

Edytowane przez maxmaster027
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

VDD też próbować zjechać w dół czy zostawić na 1.4? Na vddio i vddq przy 1.3 od razu praktycznie wywala błąd w tm5

VDD to napięcia RAMu z tego co wiem. Teraz dałem 1.37 na vdd, vddq i vddio.Anta extreme leci pół godziny na razie bez błędów. Zastanawiam się tylko czy nie podbić VDD na 1.4 z powrotem tak dla pewności, że będzie stabilnie. VSOC 1.23 i VDDP (chyba też stabilizuje RAM) na 0,98V.  O chłodzeniu RAMu na razie nie myślę, więc pozostaje mi nie przekraczać 1,4V, bo wtedy jeszcze temperatury znośne. W TM5 na 1,4 dobija do 64 stopni choć wiem, że to też nie jest mało. Przy 1,37 max 62 stopnie na kości bliżej CPU.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
Godzinę temu, Adikon napisał(a):

VDD też próbować zjechać w dół czy zostawić na 1.4? Na vddio i vddq przy 1.3 od razu praktycznie wywala błąd w tm5

VDD to napięcia RAMu z tego co wiem. Teraz dałem 1.37 na vdd, vddq i vddio.Anta extreme leci pół godziny na razie bez błędów. Zastanawiam się tylko czy nie podbić VDD na 1.4 z powrotem tak dla pewności, że będzie stabilnie. VSOC 1.23 i VDDP (chyba też stabilizuje RAM) na 0,98V.  O chłodzeniu RAMu na razie nie myślę, więc pozostaje mi nie przekraczać 1,4V, bo wtedy jeszcze temperatury znośne. W TM5 na 1,4 dobija do 64 stopni choć wiem, że to też nie jest mało. Przy 1,37 max 62 stopnie na kości bliżej CPU.

Aha no to tez zależy od oporowosci jaka masz ustawiana przy procODT itp (w tej sekcji). Nie no VDD i tak jest niskie. 1.4V-1.43V to tak jak masz kosci 2x32GB bez chlodzenia aktywnego, przy 2x16gb mozna na hynixach do 1.5VDD podbic jak masz w miare przewiewna obudowe.

• Like 1
Opublikowano

Mam tam minimum i maximum. Wszystkie pozostałe wartości wchodzą ok. I tak, masz rację są w dwóch miejscach, ale coś nie współpracuje...no trudno. Tak to wygląda teraz z CO -15 all core i PBO OFF, czyli maks zegar CPU do 5215.

cb2431_01.thumb.png.80526b0bc71e0f260ae05355d9aaabb9.png

Opublikowano

Hmm, ciekawe czy nie będę musiał kolejnego dystansu dodać, do dualrank, jest ciasno. Nie wiem czy 0.5mm termopady nie będą za grube, dodatkowo pmic odstaje więc może dam na pmic termopad 0.2 mm od CPU.  No i nie zakrywa całych kości radiator, trzeba by było szlifnac wewnątrz radiatory o 1mm, miejsca jest, ale chęci nie mam :E

IMG20250203173016.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, NoviAMG napisał(a):

Hmm, ciekawe czy nie będę musiał kolejnego dystansu dodać, do dualrank, jest ciasno. Nie wiem czy 0.5mm termopady nie będą za grube, dodatkowo pmic odstaje więc może dam na pmic termopad 0.2 mm od CPU.

Daj pastę zamiast termopadów.

Opublikowano

Chyba że dam 0.2 mm na kości, a pmic na pastę.  Jutro będę miał dr, jak adie lub mdie ale dobry bin to skalpuje. Jak nie to montuje na single ranki tymczasowo. Najważniejsze, że udało mi się dorwać białe kruki w uczciwej kasie :)

Opublikowano

Jakiś czas się przedłuży montaż tych radiatorów. Przyszły dual ranki, mdie znów... Bin gorszy niż w poprzednich, więc koledze je odstąpię.

Trudno, spróbuję szczęścia jak się coś w promocji trafi. 

Kolega używa te radiatory z adie single rank, nie miał problemu z temp nawet na 1.6v i więcej.  Ale trafić reaper x jest ciężko. Prędzej coś takiego można nowego kliknąć:

https://www.mironet.pl/thermalright-hr07-duo-typ-h-chlodnica-pamieci+dp247127/

Opublikowano (edytowane)

Co powiecie na coś takiego? I takie głupie pytanie, ale tREFI (ns) im wyższa wartość tym lepiej (bo ja to rozumiem, że wyższa wartość= lepiej poprzez rzadziej wykonywane odświeżanie)? I który parametr ma największy wpływ na to oprócz trefi, bo 65535 nie przyjmuje, ale 65000 już tak? Wiem też, że teoretycznie TRFC2 = TRFC : 1,75, ale nie zawsze jest tak jakby się chciało niestety. To cały czas te same patrioty za 350 zł ;p

Anta extreme temperatury po 25 minutach maks 62 stopni na pamięciach (ta bliżej CPU, a druga chłodniejsza o około 2 stopnie) i leci dalej, bo u mnie musi 1,5h przelecieć chociaż. Przyznaję się od razu, że nie mam żadnego benchmarka grafy w tle, bo zazwyczaj się staram coś odpalać podczas testu RAMu dla pewności. 

trefi 65000 luty 5.02.png

EDIT: 1,5 h anta extreme przeszło, więc teoretycznie stabilnie, ale jak wszyscy wiem uj wie co będzie xD 

Aida pokazuje 65ns, więc nawet więcej o 1ns, ale czy mi tak zależy na wynikach w niej to nie wiem...

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

To już zapewne szaleństwo, ale co tam ;p Dla mnie to sukces, że wstał na tych nastawach xD

@NoviAMG patrz, że teraz te patrioty działają na trfc (ns) 96, gdzie na początku walki poniżej 160 był problem z uruchomieniem PC xD

trefi65535trfc30005.02luty.thumb.png.da1b126172cf3b62f18b277969816f92.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Pierwsze widzę, tak niskie trfc na am5 i chyba tylko nie ja. Czyżby nowe biosy coś zmieniły ? Jutro spróbuję na moich adie wbić niższe trfc. 60* dla ddr5 to na prawdę dużo. Masz dobry airflow w obudowie ? Ja na 2x32 miałem niższe temp zauważalnie a mam dużą budę, co zbytnio ramu nieprzewiewa. W dodatku miałem też patrioty venom 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

@NoviAMG ta buda jest dość przewiewna ogólnie choć nie jakaś TOP (endorfy arx700). Na nastawach wyżej anta extreme leci na razie 15 minut, temperatury RAMu 61 stopni obecnie maks, ale zobaczę za jakiś czas. No i nadal grafa nie grzeje, bo śpi, więc wypadałoby odpalić benchmark w tle, ale najpierw test na sucho. Jeszcze nie próbowałem zejść z trfc2, bo w auto tyle ustawiło, więc tylko wbiłem na sztywno.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Nie mam pojęcia, bo OC DDR5 to dla mnie czarna magia. Sam jestem zdziwiony, bo najniższe jakie widziałem to chyba 120 na forach. TM5 ponad 20 minut bez błędów xD

NITRO mam w AUTO, MCR włączone. Na AM5 wrzuciłem obecne CO CPU i też o dziwo działa. Pomijam fakt, że nie bardzo chce wbić zegary powyżej 5,3 z groszem, ale to akurat póki co odpuszczam, bo te 200 na plusie mi niewiele dadzą oprócz satysfakcji oczywiście. To znaczy wbija 5,4 na luzie chwilowo, ale w CB24 nie trzyma 5400 tylko trochę ponad 5300, więc w sumie nie wbija xD

Edytowane przez Adikon