Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale beka. 

Patriot daje identyczne naklejki z sn na swoje moduły. Mam 3ci zestaw patriotów 6400cl32, i patrzę na zdjęcia, wszystkie mają ten sam sn. Nie jest to możliwe, bo jeden set poszedł do forumowicza :E

Dlatego na tych 8200 cl38 po sn wychodziło 21tydz 24r a według spd czyta 51tydz 24r ... 

Czyżby oszczędzali nawet na naklejkach xd ?

Opublikowano

Jest tanio? Jest xD

46 minut temu, sniper76 napisał(a):

@Adikon @Zachy

I teraz pytanie ?? w której zakładce ustawiamy, ażeby było poprawnie ??

Ja wbijam tam na tej pierwszej stronie jak pisałeś i jeśli to nic nie zmienia w zentimings to amd OC/ DDR BUS jakoś tak. Zresztą moja płyta i tak robi co chce czasem xD

Opublikowano

To jest niepojęte . 

Jedne patrioty 2x32 dla kolegi kupione poszły na zwrot, ponieważ jeden moduł był uszkodzony. Przy montażu odpadł radiator z jednego modulu. Wyciągam teraz ram co dziś przyszedł, z dwóch modułów radiatory odpadają.  Albo ktoś jest na tyle beszczelny, że zamawia ten ram i drze radiatory, żeby zobaczyć jakie kości, albo jakość tak lezy. 

IMG20250214160705.jpg

Opublikowano (edytowane)

Co daje dla pamięci włączenie "Power Down" nie widzę różnicy :hmm:

Nie ma co cisnąć 8000 jak się nie posiada dobrych ramek z domyślnym 8000-8200 :/

Jak na razie wstępnie pięknie lata :P dalej testuję 

Rtt na 40 ohm ustawione ręcznie - pozostałe odczyty zgodne z BIOS :)

image.png.74ec4a9dd7fad18e6cfbdff69228e50f.png

Edytowane przez sniper76
Opublikowano

@MarioDee

Najbardziej podnosi temperaturę pamięci tREFI na maksymalnym wydłużonym czasie odświeżenia 65535. Głównym napięciem jest oczywiście MEM VDD - Dasz jakiś wentylator owiewający RAM i spokojnie, możesz podnosić zasilanie :)

Opublikowano

No właśnie trefi mam na 65535, w TM5 usmus doszedłem do 7 cyklu i temperatura RAMu była około 55 st. Pewnie by jeszcze trochę do góry podeszła jakbym nie przerwał. Chyba będę musiał o jakimś wentylatorku pomyśleć, bo miałem wcześniej na Intelu, ale po zmianie platformy troszkę inaczej  złącze PCI Express było usytuowane i musiałem go zdemontować, bo karta graficzna mi się nie mieściła :D 

Opublikowano

Nie sądziłem że zobaczę na tej płycie 7200, jak się bawiłem ponad rok temu to od 7000 w górę RTLe wariowały i miałem niby stabilne, testy przechodzi, reset pc czy tam biosu i wali błędy bo inaczej coś ustawiło. Jak będziesz używać tego configa to daj znać jak się sprawuje %-)

Opublikowano
14 godzin temu, wallec napisał(a):

B660 na zablokowanym SA ;)

DDR5.png

A tu z ogarniętym IMC

image.thumb.png.4563622c8d63a6720e4d07f1e1bd8959.png

Już się bałem że u mnie za bardzo się pamięci grzeją, a widzę że u Ciebie przy 8-mym cyklu TM5 też mają ponad 55 st.

Opublikowano

Jest opcja w biosie wczytania starego mikrokodu który umożliwia UV i można realnie zbić 0.1v. Na tym najnowszym uv nie zrobisz. Po aferze z degradacją używam najnowszego mikrokodu tylko zjechałem lekko AC/DC LL - ale też za dużo nie można bo zaczyna się clock stretching i spada drastycznie wydajność chyba przez UV protection którego nie idzie wyłączyć. Szczerze nie ma możliwości manewrów za bardzo, a jeszcze moja sztuka to grzałka co lubi wysokie napięcia fabrycznie (pod obciążeniem pod 1.4v). Proc fajny, działa bez problemów i jestem zadowolony - z tego że wiecznie podbija pod 100'C trochę mniej. Jak myślisz o wymianie 12700 to nie warto :E Trafisz kasztana to bez Z690 nic się nie poprawi, ja po prostu zaakceptowałem taki stan rzeczy. OC BCLK też zablokowane od 13gen.

Opublikowano (edytowane)

@MarioDee

Daj jakiś nadmuch na RAM, a temperatura ładnie spadnie i przy okazji schłodzisz sekcję VRAM 😉

@ju-rek

Mogę Cię prosić o screena z 8000 MHz na którym lecisz 24/7 ?? 

Dopiero przy VDDIO 1.35V ramki wstały 8000C36 - reszta timingów identyczna jak u Ciebie 🤫

Edytowane przez sniper76
Opublikowano (edytowane)

No ja miałem tak zamiar to zrobić jak na zdjęciu, ale kolega Send1N wyjaśnił mi że lepiej nad sekcją dać tylko wentylator wyciągający.

Zastanawiam się też nad zmianą przedniego wentylatora z Grandisa, bo ten jest akurat z Fery 2, bo oryginalny padł. Myślałem nad Sigmą albo Fluctusem. Na ile by to poprawiło wydajność?

IMG_20250224_171119.jpg.f17ac8fdc00011dcd4c3337ff974af0d.jpg

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano
57 minut temu, sniper76 napisał(a):

Mogę Cię prosić o screena z 8000 MHz na którym lecisz 24/7 ?? 

Dopiero przy VDDIO 1.35V ramki wstały 8000C36 - reszta timingów identyczna jak u Ciebie

Proszę.

22.PNG.f58499a4351dedbd26904edabe6274b6.PNG

• Thanks 1