Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, sideband napisał(a):

Poza tym nie liczą się temperatura tylko wyłapywanie niestabilności.

Tak wiem o tym, ale blend nigdy nie sprawił mi żadnych kłopotów. Ale masz rację jak sprawdzać to najlepiej kompleksowo. Każdy. 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, MarioDee napisał(a):

Zauważyłem ostatnio że jak włączam kompa, gdy wcześniej był odłączony od gniazdka, to zanim system zacznie się ładować, to wentylatory na maxa i tak przez około paręnaście sekund i dopiero się uruchamia. Nie zawsze się tak dzieje. Czy to może mieć wpływ ustawienia pamięci ram? Wcześniej na samym profilu expo też tak nie było. Procek natomiast Pbo curve -25, +200 MHz, limit motherboard. W screenie podsyłam jak ram mam ustawiony.

ZenTimings_Screenshot_29100551.6151366.png

Tak się dzieje jak masz nieodpowiednio dobrane napięcie vddio, vsoc i vddp - norma na am5.

Kombinuj, w końcu znajdziesz odpowiednie.

Zacznij od vddp na 1.025 bo <1 to jakiś cyrk :)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
12 godzin temu, wallec napisał(a):

Tak się dzieje jak masz nieodpowiednio dobrane napięcie vddio, vsoc i vddp - norma na am5.

Żodyn cyrk, ja mam na 0.7V przy 6000MT/s;)

Opublikowano
16 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Zostaw włączony. A trening pamięci co jakiś czas i tak będzie następował obojętnie czy będziesz wyłączał kompa z gniazdka czy nie.

Odkad mam mobo asusa jeszcze ani razu nie mialem trenowania przy wlaczaniu, na gigabyte trafialo sie 1-2x w miesiacu :D Teraz ten post wgl mi przypomnial o tym.

• Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Teraz ten post wgl mi przypomnial o tym.

Jak pisałem, że miałem długie restarty, to wtedy wrzuciłem najnowszy bios z marca, zamiast tego przedostatniego, i problem znikł, uruchomienie kompa, restarty są ok. MCR mam zostawione na auto, nie ruszałem. Odpukać wszystko działa.

Opublikowano
57 minut temu, Reddzik napisał(a):

Jak pisałem, że miałem długie restarty, to wtedy wrzuciłem najnowszy bios z marca, zamiast tego przedostatniego, i problem znikł, uruchomienie kompa, restarty są ok. MCR mam zostawione na auto, nie ruszałem. Odpukać wszystko działa.

Moze to wynikac u mnie po prostu z nowszego biosu, a nie z faktu, ze mam asusa bo wczesniej im dalej w las z biosami to te trenowania byly mniej spotykane. Co nie zmienia faktu, ze wszystko smiga pieknie na nowych bios.

• Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, wallec napisał(a):

Albo olać sprawę i zostawić na Expo? :)

Opublikowano (edytowane)

Z ciekawości przeniosłem wszystkie ustawienia timingów w zaawansowane ustawienia procesora (tam gdzie ustawiamy target MT/s dla pamięci) w podstawowych ustawieniach wbiłem tylko VDDIO, VDD, VDDQ, a reszta leci w auto. I takie 8000C38 wstało na pstryk (trenowanie mega szybkie) aż mnie cofnęło :o pierwsze Proc up, down wskoczyły po 60 ohm, a 3 ostatnie Rtt 40 48 40 ohm. W ogóle inaczej jak z ustawień podstawowych dla DRAM. W zaawansowanych ustawieniach dla MEM VDD, MEM VDDQ jest info, że napięcie VDDmax=1.65V, a VDDQmax=1.45V czyli różnica według AMD to 200mV 

Dla testów zostawiam jak jest i nic nie poprawiam ;) 

image.png.7d9bad6b1a67c19c7bbdf3ca1d735db7.png

Edytowane przez sniper76
Opublikowano

Na ddr4 glownym trfc bylo trfc1, na DDR5 jest odwortnie, a dlaczego 500?? Nie wiem czy masz mdie czy adie i dalem wartosci zachowawcze, gdybys mial mdie ktore nie schodza tak nisko z trfc jak adie.

Ale nie martw sie, czy trfc masz 400 czy 500 to roznicy w grze nie zobaczysz :D 

Opublikowano

tRFC ustawiasz pod np 150 ns

tRFC2 na Intelu ustawiasz jako TRFC / 1.75, (czyli dla wartości 500 tRFC2 = 285)  na AMD ten timing, w ogóle nie jest używany

tRFCsb - na AMD nie jest w ogóle używany

Opublikowano

Trefi tylko tak jak poniżej, pozostałe ustawienia nie mają sensu.

tREFI = 32767 fine for fanless
tREFI = 65535 start harder
tREFI = 131071 need fan cooling and temp < 50 ~ 55
tREFI = 262143 need temp < 45 ~ 50

performance 32767 vs 262143 very few improve

Opublikowano

Panowie Szlachta. Jest prośba. Kręcenie procka w grach nie daje nic. RTX4080S wykręcony tyle ile moja sztuka potrafi. Zostało już tylko lekkie ruszenie ramem. Czy dla moich Goodramów ktoś zna jakieś gotowe ustawienia ale nie maksymalnie wyżyłowane ale takie lajtowe lepsze od 30-36-36-76 EXPO. Czego w nich nie ruszę to muszę nurkować pod biurko i resetować cmosa, zaczyna to być denerwujące. Czy może ten profil EXPO to już maks tych kostek?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@wallec Dzięki. Leci test na 140 ns. A jest podobny przelicznik na trefi? 

No i ponawiam pytanie o vddio. Ile jest optymalnie i co to zmienia w sumie. 

Optymalnie dla 6000 jest jakieś 1.20-1.25 a wraz ze wzrostem taktowania wiadomo trzeba podwyższać. Realnie nie daje to nic. Mniejszy pobór pewnie o ~0.1W ;) Obniżanie może mieć sens jak ktoś jedzie na limicie PPT=88W i zostaje mu wtedy więcej power limitu.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
6 godzin temu, wallec napisał(a):

Trefi tylko tak jak poniżej, pozostałe ustawienia nie mają sensu.

tREFI = 32767 fine for fanless
tREFI = 65535 start harder
tREFI = 131071 need fan cooling and temp < 50 ~ 55
tREFI = 262143 need temp < 45 ~ 50

performance 32767 vs 262143 very few improve

Czemu akurat tak, od prawie roku mam ustawione równo 40000, coś się zyska gdy zmienię? 

Opublikowano
3 godziny temu, wallec napisał(a):

To są "progi" odświeżania kość <=> kontroler.

Nawet jak masz 40000, to i tak funkcjonuje jakbyś miał 32767.

Ok łapie czyli następny próg to 65535.

Ale jak mam 40000 i funkcjonuje jako 32767 to jest identycznie jeśli chodzi o stabilność względem temperatury?