Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie polecam syferisa, 2 miesiące się bujałem ze zwrotem akurat RAMu za nim mi hajs oddali.

Wpierw twierdzili że paczka nie dotarła i zwalali na kuriera, kurier oczywiście twierdził że paczkę dostarczył. A jak obsmarowałem ich gównem wszędzie gdzie się tylko da, to dopiero przeprosili że coś im nie pykło i oddali grzecznie siano.

Ich obsługa pozakupowa to najgorszy szit jaki w życiu widziałem, nie polecam.

Edytowane przez kamil039c
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem w czym jest problem z tREFI jeżeli wbiję np 60000 (20000ns) dla 6000MT/s i dalej wszystko ładnie wygląda w syntetykach ale nie bangla w mojej grze BF2042... czuję opóźnienie :woot:

@bourne2008 dla 6000 MT/s tREFI domyślnie 11677 a dalsze progi jak wspomniałeś dotyczą AMD ?? są gdzieś podane opóźnienia w ns to sobie przeliczę na jednostki :)

Edytowane przez sniper76
Opublikowano (edytowane)

@bourne2008

Dokładnie coś w ten deseń ;) sprawdzałem również przy 8000 MT/s CL38 i też ten sam objaw opóźnienia...

Znasz timingi, które są krytyczne pod "gry online" i nie należy ich dotykać :hmm: najlepiej działa przy domyślnym tREFI

Edytowane przez sniper76
Opublikowano
20 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Panowie Szlachta. Jest prośba. Kręcenie procka w grach nie daje nic. RTX4080S wykręcony tyle ile moja sztuka potrafi. Zostało już tylko lekkie ruszenie ramem. Czy dla moich Goodramów ktoś zna jakieś gotowe ustawienia ale nie maksymalnie wyżyłowane ale takie lajtowe lepsze od 30-36-36-76 EXPO. Czego w nich nie ruszę to muszę nurkować pod biurko i resetować cmosa, zaczyna to być denerwujące. Czy może ten profil EXPO to już maks tych kostek?

Na tych Goodramach można zmienić parę nastawów bez ruszania napięcia.
tRAS 70 albo niżej (niżej, niż 70 już nie sprawdzałem)

tRFC i tRFC2 na 400

tREFI na 60000 (więcej nie sprawdzałem)

• Like 1
Opublikowano

Ram: 32GB Goodram 6000 CL30 IRDM Black
Popracowałem jeszcze nad tRAS i tRC i udało się zejść znacznie niżej. Wklejam screena z ustawienia z lekkim zapasem, nie na styk.

Czy któryś z timingów dalszego rzędu jest rażąco za wysoki i mogę spokojnie mocno obniżyć (do ilu mniej więcej), czy jest ok?

zentimings.jpg

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, wamak napisał(a):

Ram: 32GB Goodram 6000 CL30 IRDM Black
Popracowałem jeszcze nad tRAS i tRC i udało się zejść znacznie niżej. Wklejam screena z ustawienia z lekkim zapasem, nie na styk.

Czy któryś z timingów dalszego rzędu jest rażąco za wysoki i mogę spokojnie mocno obniżyć (do ilu mniej więcej), czy jest ok?

zentimings.jpg

Kradnę :P Taki sam procek, ten sam chipset, te same pamięci->świetny wybór :}

edit: pierwszy raz wstał mi komp po grzebaniu w pamiątkach, efekt->Aida z 58k do 63k :O

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1
Opublikowano

@wallec

Patrząc po tRFC 420 (120ns) dotyczy Twojego setu 7000MT/s :thumbup:

Tak na marginesie tRAS i tRC nisko ustawione, może powodować stutering w grach i ciche pomijanie zegara, którego syntetyki nie są w stanie wyłapać, a dopiero gry online, które mocno siedzą na pamięci. Przykładem jest np. BF2042 gdzie osobiście doświadczyłem anomalii :woot:

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sniper76 napisał(a):

@wallec

Patrząc po tRFC 420 (120ns) dotyczy Twojego setu 7000MT/s :thumbup:

Tak na marginesie tRAS i tRC nisko ustawione, może powodować stutering w grach i ciche pomijanie zegara, którego syntetyki nie są w stanie wyłapać, a dopiero gry online, które mocno siedzą na pamięci. Przykładem jest np. BF2042 gdzie osobiście doświadczyłem anomalii :woot:

Ustawienia powyżej to to co zaproponowałem op'owi @wamak

Jak wpisze trfc 420 to da mu to 140ns (więcej niż ma obecnie teraz)

Tras i trc podałem wyższe niż ma obecnie właśnie z powodu, że są za niskie:)

Edytowane przez wallec
Opublikowano
21 godzin temu, wallec napisał(a):

tras 48
trc 84
trrds 4
trrdl 10
tfaw 16
twtrs 8
twtrl 20
twr 48
trfc 420
trdrdscl 6
twrwrscl 6
trtp 12
trdwr 16
twrrd 4
twrwrsd 8
twrwrdd 8

Jako początkujący overclocker pamięci miałbym pytanie: to co podałeś do ustawienia wamaka plus twoje zmiany? Na jego ustawieniach skok na Aidzie z 58k na 63k, TimeSpy na 14500 test cpu i Cyberpunk sporo klatek minimalnych w górę więc i tak już jestem przeszczęśliwy...

Opublikowano (edytowane)

Mam teraz taki zestaw https://www.x-kom.pl/p/1200792-pamiec-ram-ddr5-lexar-32gb-2x16gb-7200mhz-cl34-ares-rgb-gaming.html

jest on na A-die, ustawiony jak na screenie poniżej.

Ten zestaw https://www.x-kom.pl/p/1187782-pamiec-ram-ddr5-lexar-32gb-2x16gb-6400mhz-cl32-ares-gaming-white-rgb.html

kupiłem za 380zł, a mój ma pójść do kumpla, jest szansa że ten nowy, też będzie A-die i zadziałają te same nastawy ramu jakie mam obecnie?

ram.jpg

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano (edytowane)

Zmieniłem procka na 7 7700 i z 6400 musiałem zejść na 6000 bo było nie stabilnie, jest coś co mógłbym jeszcze zmienić ? Czy FCLK zostawić tak jak jest na 2133 czy zejść niżej skoro siedze teraz na 6000?

image.png

Edytowane przez CrooV
Opublikowano (edytowane)

Tak nisko można zejść z ustawieniami napięć VDD, VDDQ i VDDIO. Czy takie niskie napięcia mogą powodować jakieś anomalie w działaniu systemu? Póki co testowane tylko TM5 anta extreme.

ZenTimings_Screenshot.png\

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano (edytowane)

Zauważyłem że Y-Cruncher FFTv4 lepiej dociska ram niż TM5 anta extreme. TM5 przechodził cały cykl ponad 1,5 godziny bez błędu, a FFTv4 po paru minutach wywala błąd.

Edytowane przez MarioDee