Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale w odczytach Aida 2200 daje lepsze wyniki. Więc w sumie w czym lepsze jest 2133?

W odczytach na pewno. W sumie, różnica w grach 4K będzie pewnie żadna i jak mówisz, że Vsoc pozostaje ten sam to nie ma sensu :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Crosshair X870E nie miał ochoty działać na nastawach z wersji X670E. Musiałem podnieść Vsoc do 1.28. Ale oprócz negatywnej zmiany, udało się też zmienić kilka timingów.

A ile miales na tamtej mobo? Wiesz, nawet na dwoch sztukach tego samego modelu napiecia moga sie delikatnie roznic.

7 godzin temu, ju-rek napisał(a):

Możesz obniżyć na 2133 będzie 1:1:3 lepsze opóźnienia i pewnie Vsoc niższy. 

Magicy zalecali ustawiac z ratio 3 tak jak mowisz. Czyli 6400/2133, 6600/2200, ale jakos u mnie dobrze 6400/2200 smigalo (7500F, nie X3D) bez roznicy w napieciu.

Edytowane przez ryba
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ryba napisał(a):

Magicy zalecali ustawiac z ratio 3 tak jak mowisz. Czyli 6400/2133, 6600/2200, ale jakos u mnie dobrze 6400/2200 smigalo (7500F, nie X3D) bez roznicy w napieciu.

Gdzieś czytałem, że dopiero podniesienie fclk o 100mhz rekompensuje nierówne ratio, także przy 6400/2133 powinno być szybciej niż 6400/ 2200. 

Ja mam 6200/2167, jakby mi się nie udało ustawić 2167 i miałbym zostać na 2133, to lepszą opcją byłoby 2066 

@PiPoLiNiO a nitro jak masz ustawione ? 1-3-1 ?

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano

Tak jest dla trybu 1:1. FLCK o 100 MHz wyższe przebije wydajnością nieco lepsze kolejkowanie danych 2:3.

W trybie 2:1 tam gdzie ma to sens(od 7800 MT do góry), żadne podbicie FCLK, nie przebija trybu pełnej synchronizacji jeśli chodzi o wydajność w grach.

Opublikowano

Ktoś tutaj wspomniał, że Patriot Viper 5 Xtreme 8200C38 2x16GB 1.45V to śmietnik, bo nie są stabilne przy 8000C38 1.4V ?? Dla przypomnienia wspomnę iż deklarowane 8200C38 1.45V jest dla platformy Intel z CR2 🤫 a przecież AMD wbija CR1 co wymaga podniesienia MEM VDD o przynajmniej 50mV dla uzyskania wstępnej wydajności z luźnymi timingami 🫣 taka skromna uwaga...

Opublikowano

Ja miałem patrioty 8000mhz cl38, co się nie kręciły.  Znaczy się do 7800cl36 i 6400cl30 potrzebowały okolice 0.1v więcej niż zielone adie co mam. Nie po to się kupuje top bin, żeby pierwsze lepsze aresy się lepiej kręciły... 

Ale nie ma co wrzucać wszystkich do jednego worka, trafiłem słabe egzemplarze i tyle w temacie. 

Opublikowano

Dobra, kolejny raz potwierdziło się, że te syntetyki to o kant dupy rozbić :)

Indiana elegancko wyjaśnił "stabilne" według TM5 timingi. Także musiałem wrócić do tego co miałem ustawione na X670E. 

Wbiłem dziś 2133 na testy, ale latency które miało być niby niższe przy synchro, bez zmian w Aida. To gdzie mam szukać pozytywnych aspektów? 

Opublikowano
37 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dobra, kolejny raz potwierdziło się, że te syntetyki to o kant dupy rozbić :)

Indiana elegancko wyjaśnił "stabilne" według TM5 timingi. Także musiałem wrócić do tego co miałem ustawione na X670E. 

Wbiłem dziś 2133 na testy, ale latency które miało być niby niższe przy synchro, bez zmian w Aida. To gdzie mam szukać pozytywnych aspektów? 

Na pewno jest to przez pamięci? Jesteś pewny, że nie przez OC procesora? Na powyższych ustawieniach pamięci Indiana śmiga jak "zła", ale wcześniej miałem np. wywalanie w STALKER na 100% (innych) ustawieniach pamięci i winne było OC procka. Więc to nie jest takie zero/jedynkowe. Ja weryfikuję OC procka i pamięci puszczając sobie na przynajmniej 1 godz. PRIME95 test LARGE FTT

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej puścić combo tm5 z profilem anta, i potem puscic na parę przebiegów ycruncher vt3. Po takim combo, nie ma prawa wylatywać gra. 

Jaka temp ramu osiągasz podczas gier a jaką w teście ramu? Ogólnie, mając oryginalne radiatory na ramie, często gęsto się zdarzało, że ram w grach był cieplejszy niż w testach stabilności, a niektóre ustawienia ramu, są bardzo czułe na temp. Zielone adie nie mogą przekroczyć u mnie 47*, osiągając taka temp ram się destabilizuje. Na mdie dualrank jeszcze nie znalazłem progu stabilnej temp, a celowo skręciłem wentylatory w obudowie podczas testu i 55* ich nie rusza.  W grach mam okolice 48* na dualrank. Jako ciekawostka, przy ramie single rank, mogłem mieć fclk2167 przy 6400mhz cl30, fps 1% i 0.2% były bliski siebie, zaś na dualrank miałem spory rozjazd fps 0.2% od 1% i lekarstwem na ten stan rzeczy, okazało się zejście z fclk na 2133mhz. Voltowanie vsoc i vddio nie pomagało, dr lata u mnie na 6400cl30 z vsoc 1.2v i vddio 1.3v. 

Aktualny nastaw na mdie 2x32gb, wydajność się zgadza:

IMG20241209142045.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
7 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Po takim combo, nie ma prawa wylatywać gra. 

Nie chce mi się po raz enty powtarzać tego samego. Wy i to Wasze "nie ma prawa" :) 

Zresztą, z 2 miechy temu już na Labie usłyszałem, że skoro wywala mi od timingów Project Cars 3 to mój problem i mam nie grać w stare gry, bo "nie ma prawa" coś nie działać w nowych 🙃

10 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Jaka temp ramu osiągasz podczas gier a jaką w teście ramu?

W grach jest mniej niż w teście. Temperatura nie ma nic do rzeczy W tym przypadku. 36k trefi wywala, 32k nie wywala, temperatura ta sama. 

Mam wrażenie, że tu prawie nikt nie gra w gry i swoje "działające" nastawy opiera jedynie na syntetykach.

Zresztą idelanie to pokazało The Last of US, gdzie 90% forumowych kompów się zesrało w shader, i oczywiście winny był i tak producent gry :)

Oczywiście tam chodziło o CPU, nie ram, ale obrazuje doskonale, że "musi działać", wcale nie musi jak przychodzi normalne użytkowanie :)

Także tym

Messenger_creation_E53FFDD5-36CF-4C15-A19E-2E634166495A.thumb.jpeg.1a71cb624070e587121ccb117d2268d5.jpeg

można sobie tyłek podetrzeć jedynie :)

Opublikowano

Ja gram w gry akurat, i po OC ramu odkręcam kurek na 300fps, jak coś byłoby niestabilne to widzę pulpit od razu, bo wystarczy tylko przejście z menu z lockiem 120fps na 300 na mapie i w tym momencie byłby wylot :). Kiedyś może i non stop bawiłem się ramem, ale od dłuższego czasu, ustawiam i zostawiam. Na 7800x3d jeden nastaw miałem prawie rok wrzucony, ani razu nie wywaliło do pulpitu. Dodatkowo podglądam sobie fps 1% i 0.2%, jeśli tam coś fps kuleje, to wiem że nastaw jest do tyłka. Np teraz jazda z fclk, mimo stabilności w testach. Bardzo szybko wyłapuje niestabilność NFS heat z fps max 300. Przed puszczaniem syntetyków, wystarczy włączyć ta grę na 5min, jak nie wywala to można puścić wypalarki, spora oszczędność czasu :). 

IMG20241209180215.jpg

• Upvote 1
Opublikowano

Testując ramki należy (w mojej ocenie) tylko PBO enabled i Curve -10 (50mV) co przekłada się na ładne trzymanie zegarka 5,2GHz :D

Na razie testuję 6200C28 1.45V - nie muszę wyciskać ostatnich soków...

obraz.png.ae7e358d622872296090298c8f97c344.png

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj kupiłem jeszcze ram kingbank 2x16gb 7200mhz , jeśli nie scam to w następnym tyg będę miał, zobaczymy jaki bin się trafi, i będzie decyzja czy zostawiam dr na mdie czy jednak zostaną kingbanki Sr adie. 

7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Każdy testuje jak woli. Po prostu pisanie, że coś "musi działać" po jakichś testach syntetycznych, nie ma sensu, bo nie musi :)

Przypomina mi się przypadek z z490 gaming plus i 10700k. Prime95 small fft procesor zaliczał powiedzmy na 5.3ghz 1.25v a miałem wyloty do pulpitu w grach i whea w podglądzie zdarzeń. Zmieniłem płytę na z490 aqua i się okazało że to taktowanie, na tym napięciu było totalnie niestabilne.  Nie wiem czemu na MSI test szedł jak wściekły, obciążenie też było duże bo procek uderzał w 300w, a na asrocku temat się wyjaśnił. Więc nieraz, są inne zmienne, i u 99% dana procedura testowa działa, a u 1% ta procedura nie będzie działać. 

Najszybszym wstępnym testem stabilności jest dla mnie NFS heat. Ten gniot optymalizacyjny przy odblokowanym fps często gęsto dociska rdzenie CPU do 100%, wszystkie na raz. Każdy może mieć inną grę, czułą na ram i CPU, ale akurat ta gra jest jedną z najczulszych według mnie. 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
20 minut temu, NoviAMG napisał(a):

jedną z najczulszych według mnie. 

Z tym się zgodzę :) Ale też często trzeba dłużej pograć, w sensie 10-20 min jak masz mniejszą niestabilność, a totalnie mam na to ochoty :)

Opublikowano

To prawda, że benchmarki sa czesto bardziej obciążające niż gry dla CPU czy pamięci. Z tym, że jeżeli testujemy w programie CPU to w obudowie tylko CPU robi heat, jeżeli ramy to troche CPU i ram, a ram dużo ciepła nie wydziela. Natomiast inna sprawa jest jak, nie sam ram czy samo CPU, a intensywnie CPU z ramem to jest już znacznie trudniejsze, czasami niektore gry maja takie lokacje, że mocno obciążaja CPU i ram, no i tutaj przechodzimy do najwazniejszego.

Podczas gry GPU emituję bardzo duże ilości ciepła, mając nawet w miare dobrą obudowe, temperatura jest generowana, 4070 czy 4070S nie wyemituje tak dużo ciepła, ale jest to znacząca ilość, co innego już 4070Ti/4070TiS/4080, okolice 300W to sporo ciepełka w obudownie, a niektorzy to maja nawet 4090 co znacząco może wpłynąc na stabilność sprzetu, szczegolnie kiedy jest ustawiony na zyletki. Dlatego warto sobie zostawić nieco bufora *naddatku. Mozna też testować ram obciążajac GPU, z tym że nie do końca jest to efektywna metoda bo czesc zasobów bedzie przekierowana do benchmarka. Najlepiej to na nastawach które przeszly TM5 extreme/absolut i VT3, puścić prosty benchmark  np FurMark_2.4.3.0 i przy tym TM5 mozna nieco ograniczyc wielkosć testowanej pamieci np do 65-70%. A test TM5 wlaczyc dopiero po 30min po benchmarku tak zeby bylo juz cieplo w obudowie. I takie 2h benchmarku GPU i Tm5 pokazę czy temperatura jednak wpływa na stabilnosc.

• Upvote 1
Opublikowano

Na początek puszczam VT3 i jak przeleci 1h to uważam wstępnie za ok no ale np BF2042 jest mega czuły na jakąkolwiek niestabilność ;) mnie zależy na jak największej responsywności, a nie wydajności ramek na styk, bo te 1-2GB/s bez znaczenia...