Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pytanie do speców DDR5. Ogólnie nie zamierzam się już bawić w jakieś OC, ale.

Zamówiłem G.SKILL Trident Z5 Neo 2x32GB 6000Mhz CL32-38-38-96 czytając gdzieś tam w necie, że trafiają się A-die.
Przyszły 820M.

I teraz pytanie. Zostawiać to czy zwracać? Podkręcać w zasadzie nie będę bo mi się nie chce, ale do np. CL30 36-36 jakbym chciał to puścić to zejdzie? Jak z grzaniem itp. nie wybuchnie :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Każdy testuje jak woli. Po prostu pisanie, że coś "musi działać" po jakichś testach syntetycznych, nie ma sensu, bo nie musi :)

Nie istnieje coś takiego jak "musi działać" w przypadku podkręcania pamięci DDR5. Może być stabilnie, przez tydzień, miesiąc, nawet dłużej, a pewnego dnia odpalisz kompa i zacznie sypać błędami, bo np. masz włączony memory contex restore aby szybciej bootował, ale oznacza to też, że nie trenuje za każdym razem ukrytych(do których nie masz dostępu z BIOS), wartości pamięci, które są ważne. Nawet jak masz MCR wyłączone, to może się tak zdarzyć, że wytrenuje wartości(za którymś razem), które nie będą w pełni stabilne w połączeniu z tymi jakie ustawiłeś w BIOS. Szczególnie jeśli masz je ustawione pod korek.

Druga sprawa, że większość przeleci jednym testem czy dwoma i jeśli przejdzie to myślą, że to jest w pełni stabilne. Szczególnie jak ktoś leci wysokie MT(w 2:1, 7800 i więcej) to powinien być świadom, że potrafią się one wywalić np. dopiero po 8 godzinach testu lub nawet później. Temperatura to kolejny czynnik, który został już tutaj poruszony. Generalnie podkręcanie pamięci, szczególnie pod korek to nie jest taka prosta sprawa.

Trzecia sprawa Dual Ranki to dodatkowy stopień trudności w ustabilizowaniu.

31 minut temu, lukadd napisał(a):

Zamówiłem G.SKILL Trident Z5 Neo 2x32GB 6000Mhz CL32-38-38-96 czytając gdzieś tam w necie, że trafiają się A-die.
Przyszły 820M.

I teraz pytanie. Zostawiać to czy zwracać? Podkręcać w zasadzie nie będę bo mi się nie chce, ale do np. CL30 36-36 jakbym chciał to puścić to zejdzie? Jak z grzaniem itp. nie wybuchnie :E

M-Die są ok, jeśli nie zamierzasz wysoko kręcić. Nie zamierzasz jak sam napisałeś, więc je sobie zostaw. Pomiń pierwszy rząd wartości, a już z pewnością CL, bo przyrost wydajności z tego jest marginalny, przestaw jedynie tRFC i tREFI, które mają największy wpływ na wydajność pamięci i zapomnij o temacie.

Edytowane przez Imm
  • Thanks 1
Opublikowano

@lukadd

7h temu, w tym wątku wrzuciłem ss z nastawem mdie dualrank na ryzenie 9800x3d. Jest to szybki nastaw, bez spędzania godzin żeby każdy timing dociągnąć. Jest to mój wstepny, ale za razem w pełni stabilny nastaw. Będę miał chęć to siądę i coś tam jeszcze będę rzeźbił, ale zapewne najszybciej w niedzielę. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, lukadd napisał(a):

Fajnie, zapisałem sobie w razie coś.

Godzinę temu, NoviAMG napisał(a):

razem w pełni stabilny nastaw.

Założę się o każde pieniądze świata, że jak @lukadd wklepie te Twoje nastawy to TM wywali szybciej niż zdążył się windows odpalić :)

I nie twierdze, że Tobie nie działa jak coś. Ale 2x32, 6400, 2167 i soc 1.23? Może 1 na 1000 zadziała :)

Wczoraj z ciekawśści przeleciałem ostatnie 30 stron OC DDR5 AMD na overlock net. 99% 2x32 6400 2133-2200 wymaga vsoc 1.27-1.3 :)

Fakt, że u mnie na poprzedniej płycie wystarczyło 1.25 na 6400 2000, ale 1.23? Cuda sie zdarzają, ale cuda mają to do siebie że są rzadkie :)

W tej chwili na 2133 vsoc 1.27 jest stabilny. 2200 vsoc 1.28. Przy timing:

aktual.thumb.png.f7537bfd03a2b990781b70f357383afb.png

Więc pytanie, jak to w końcu jest z tym synchro? :) Może to ktoś jakoś sensownie rozpisać?

Edytowane przez PiPoLiNiO
Opublikowano

Mdie podobno dają się ciaśniej ustawić, ale szybciej kończy się taktowanie. Coś jak diesel vs benzyna :E. 

Zszedłem do 2133mhz na fclk, i napięcia zrzuciłem na 1.2/1.3v . Bardziej można spróbować wykorzystać timingi na mdie, a napięcia imc trzeba dopasować do swojego sprzętu. To samo z co procesora :). 7800x3d co miałem, też bardzo nisko schodził z vsoc i vddio, na adie single rank było to 1.16v vsoc i podobnie vdioo (6400cl30 + 2167 fclk). Robiłem uv tych napięć na podstawie vt3 + gry, i podbiłem o 0.01-0.02v od minimalnych napięć które były stabilne. Tu też tak planuje zrobić, ale najpierw znajdę najbardziej optymalne timingi. Więc pewnie parę miesięcy zanim wezmę się za UV napięć :).

Opublikowano (edytowane)

Kopiowanie w całości nastaw pamięci od kogoś to najszybsza droga do niestabilności lub kompletnego braku boota. Biny pamięci nawet w ramach tej samej serii jednego producenta potrafią być baaaaaardzo różne.

Edytowane przez Imm
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Założę się o każde pieniądze świata, że jak @lukadd wklepie te Twoje nastawy to TM wywali szybciej niż zdążył się windows odpalić :)

I nie twierdze, że Tobie nie działa jak coś. Ale 2x32, 6400, 2167 i soc 1.23? Może 1 na 1000 zadziała :)

Ale przecież to nie chodzi o to, żeby wklepywać te nastawy na pałę. Ale, żeby mieć bazę do porównania i inspiracji 8:E Jak najdzie ochota, której od lat już nie mam.

Bo po prostu nie chce mi się już grzebać i puszczać tych mem testów i rzeźbić w tych timingach w zasadzie tylko dla satysfakcji i benchów których nie robię :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

@sideband

Mdie o których wspominasz, siedzą w single rank 2x24gb i zwią je mdie V2 :). Mdie dr raczej nie ma tych kości, chyba że się mylę, to w niedzielę bym sprawdził co ogarniają na 2:1 :). 

Jasne, że jak się zbiera czyjeś timingi to trzeba nieraz korygować, np tras u mnie musiałem skorygować, względem tego co ktoś miał w internetach.  To nie jest mój nastaw, a bazę po prostu wyklikalem w internecie i przerobiłem pod siebie. 

Opublikowano (edytowane)

Nigdy mi się nic nie udało skopiować, aby zadziałało :E Zawsze rzeźba była. Ale do porównania zawsze była jakaś wskazówka co gdzie próbować ruszać na danych pamięciach.

Najlepiej szło na Patriot Viper Steel 4400 DDR4 2x8, ~4200 CL15-15 i lepiej jak się dowaliło napięcia z zacieśnionymi dalszymi timingami, ale jak dołożyłem drugi zestaw do tego, to już u mnie kaplica była :E Nie wymieniałem na inny i od tego czasu już nie chce mi się rzeźbić :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
8 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Mdie o których wspominasz, siedzą w single rank 2x24gb i zwią je mdie V2 :). Mdie dr raczej nie ma tych kości, chyba że się mylę, to w niedzielę bym sprawdził co ogarniają na 2:1 :). 

Jasne, że jak się zbiera czyjeś timingi to trzeba nieraz korygować, np tras u mnie musiałem skorygować, względem tego co ktoś miał w internetach.  To nie jest mój nastaw, a bazę po prostu wyklikalem w internecie i przerobiłem pod siebie. 

Bo M-die 16 Gb a M-die 24 Gb to zupełnie inne kostki, jeśli chodzi o możliwości ;) 2x32 to siłą rzeczy M-die 16 Gb DR, czyli ściana zegara 7000-7600 MHz. Ale skoro to i tak Dual Rank, to nawet z A-die się nie zrobi jakiegoś ekstra wysokiego zegara, więc bez różnicy.

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, NoviAMG napisał(a):

@sideband

Tak, ale są też dwustronne 48GB. Ale jak ktoś ogólnie napisze Mdie to ktoś może zrozumieć, że to dotyczy wszystkich. Nawet nie pisałem tego wcześniej, ale te 2x24GB dają niższą wydajność niż 2x16GB przy tych samych ustawieniach do 4 rzędu przynajmniej na Intelu.

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)

W sumie tak, 2x48gb nie wiedziałem że są DR i mdie v2, coś nowego dla mnie ;). Ostatnie mdie miałem na intelu i to prawie 1.5r temu, na am5 wszedłem już z adie w ręku. Potem tylko testowałem microna, który w wersji DR leży totalnie, 5400mhz to max maxów przy cl40, ale z x3d daje całkiem dobre wyniki wydajności, a że to ram za 200 albo 250zł (64gb) to jednak nie było co płakać :E .  Ooo pośrednio 

Pamięć Crucial DDR5, 32 GB, 4800MHz, CL40 (CT32G48C40U5) 2 moduły po 32gb ;) 

222,36 zł

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
12 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

5400mhz to max maxów przy cl40

A ja zrobiłem 5600 %-)

12 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

z x3d daje całkiem dobre wyniki wydajności

Jak zoptymalizujesz komplet timingów, to na X3D nawet przy 4800 jest dobra wydajność :hihot:

Opublikowano

@ju-rek Ile dajesz VDDG CCD i IOD i jak ustawiasz nitro?

U mnie mam wrażenie, że za wysokie VDDQ powoduje niestabilność, na początku dałem 1.55v ale się szybko wywalały, potem schodziłem niżej i na 1.44 nawet jakieś testy przechodzą. Nie mogę niżej bo ASRock. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Po co podkrecasz procesor

Nie podkręcam :D

No i to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Ja nie pytałem złośliwie. Po prostu próbuje zrozumieć czemu piłujecie 8000-8200, gdzie wyniki w odczytach nie są lepsze niż 6400 :)