Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, j4z napisał(a):

Fajne rozumowanie: nie podoba mi się = gniot

Podałem już Ci wyżej jakie elementy mi się nie podobają, nudzą i sprawiają, że moje odczucia są negatywne. Możesz to spłycić do jednego zdania jeżeli chcesz oczywiście.

6 minut temu, Sheenek napisał(a):

A czemu to problem z kupowaniem na plati? Cos nie tak z wlascicielami?

Kluczykownia jak każda inna.

Opublikowano (edytowane)

image.png.e160f5b014fe2af06500e4a543e70817.png

Już pies, że użyłeś określenia gniot. Podałem przykład dlaczego to błędne rozumowanie. Od gry która robi za tryb Mercenary / Raid Mode nie oczekuję że fabuła lub świat będzie czymś więcej niż tłem. Ich możliwość pominięcia przy ponownych przejściach jest wręcz zaletą, choć byłoby miłym dodatkiem, ale tutaj świat gry uzasadnia "pustkę", więc chociaż o to zadbali.
Gra spełnia swoje przyzwoite założenia i realizuje je w dobry sposób, więc nie jest gniotem.

Edytowane przez musichunter1x
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Od gry która robi za tryb Mercenary / Raid Mode nie oczekuję że fabuła lub świat będzie czymś więcej niż tłem.

Tyle, że mało kto chyba patrzy na to jak Ty. Na samym steamie twórcy mają opis, że jest to gra przygodowa. 

image.thumb.png.19d2e4167095df9e1eee42705a91dd32.png

Na oficjalnej stronie:

image.thumb.png.a5529ff59dbacc2858cdc62c8bea6e9b.png

Jednak bym oczekiwał, że świat i fabuła będzie tam czymś więcej niż tylko tłem. ;)

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)

Nie róbmy sobie jaj. Po coś jednak one są czy to na karcie produktu steam czy oficjalnej stronie. Jak by tam było napisane, że to gra piłkarska to też nie miałoby to większego znaczenia? ;)

Opublikowano

Zależy pod jakim kątem, robienia ludzi w bambuko miałoby znaczenie. Czy gra to dobry tytuł? Nie miałoby znaczenia. 

Btw Crismon też jest opisywano jako przygodowa gra akcji. Tam już fabuły nie oczekujesz czy może podoba Ci się ona? 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Ekhm, czy gra wyścigowa jest gniotem, bo nie ma ciekawego świata i fabuły, mimo że mechanicznie jest dobra? O to jest spór.
Gra nie jest dobra lub zła, bo podoba się lub nie. Są rodzaje gier, które są dla danej grupy i nastawienia oraz są po prostu źle zrealizowane projekty. Pragmatę widzę jako dobrą realizację, ponieważ skupili się na tym, co jest dla tego "gatunku" ważne. 
Jeśli komuś podoba się gniot to nie sprawia że jest to dobra gra. Moja niechęć do tasiemców i checklisty projektowej jest wielka, więc może czasem zawsze przesadzam.:E 

Tłumaczysz cos co jest dla każdego normalnego człowieka oczywiste. (:  userkamil chciał napisać że gniot, nie miał argumentów ..wiec wymyślił argument z dupy ze nie ma zniszczenia otoczenia 99% gier nie ma czegoś takiego, ostatnia gra  jaka miała zniszczenie aaa to Control i Batefield 6.  No i  Kong Bonanza w która i tak pewnie nie grał bo kolejna argument z dupy, gra dla dzieci (: . Ale one właśnie opierają rozgrywek na tym elemencie .Tutaj rozgrywka opiera sie na czym całkiem innym, to co wygaduje to jakiś absurd.  Nie chciał wcale grać w ta grę, teze juz miał ustalona z góry , zobaczył że na forum jest kilka osób które zamierzają w to zagrać, wiec postanowił zabłysnąć . xd

@musichunter1xNo zgadzam sie, system walki z godziny na godzinne daje sporo frajdy, bo cały czas dodaj jakiś nowy element i pukawkę do zabawy. Samo rozwalanie botów tez daje dużo radochy. 

Edytowane przez Luki_
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Luki_ napisał(a):

ostatnia gra  jaka miała zniszczenie aaa to Control i Batefield 6

O czym Ty znowu mówisz? Taki wspomniany już Crimson ma system zniszczeń i fizykę jakiej wielu może pozazdrościć. Było tego pewnie też sporo więcej we wcześniejszych tytułach. 
@ITHardwareGPT Podaj koledze gry AAA z ostatnich dwóch lat z dobrą fizyka i systemem zniszczeń. 

Opublikowano
20 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Tyle, że mało kto chyba patrzy na to jak Ty. Na samym steamie twórcy mają opis, że jest to gra przygodowa. 

Na oficjalnej stronie:

image.thumb.png.a5529ff59dbacc2858cdc62c8bea6e9b.png

Jednak bym oczekiwał, że świat i fabuła będzie tam czymś więcej niż tylko tłem. ;)

Przecież wszystko się zgadza: jest fabuła, jest motywacja i jest przygoda, oparta na relacji człowieka z androidką. Opis gry określa jasno jej ramy, a nie to, jak głęboka ma być historia. A ja mam wrażenie, że oceniasz ten tytuł przez pryzmat swoich pobożnych życzeń, a nie tego, czym on faktycznie jest.

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

O czym Ty znowu mówisz? Taki wspomniany już Crimson ma system zniszczeń i fizykę jakiej wielu może pozazdrościć. Było tego pewnie też sporo więcej we wcześniejszych tytułach. 
@ITHardwareGPT Podaj koledze gry AAA z ostatnich dwóch lat z dobrą fizyka i systemem zniszczeń. 

to grasz w każda gre i kupujesz KAZDĄ ! i sam nie potrafisz wymienić ? xd 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, j4z napisał(a):

Ewentualnie trolluje:P

Niestety nie on taki jest. (: Taka przypadłość na pclab miał jeszcze większe odpały. (:

Teraz, userKAMIL napisał(a):

Szkoda to, że w domu kultury Cie nie nauczyli. 

Jeśli ktoś wygaduje bzdury i po prostu wręcz wypisuje nie prawde, to co mam napisać ze jest fajnie i kumbaja ? (:

Opublikowano

Różnica jest taka, że on ocenił Twoje wypowiedzi, a Ty oceniłeś go i jego dom rodzinny. xD

Skoro znacie Kamila od lat, dziwię się, że nadal dajecie się bajtowac. W moich oczach jest to niedużo lepsze od jego zachowania. xD

0*VbN4hQvB0MDUGgtd

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, userKAMIL napisał(a):

To jest Capcom, oni właśnie słyną z aromatu arcade. :E Demo dobitnie to pokazało, promując speedruny i wyzwania, ale możesz dalej pisać swoje.

Dobra starczy tego, bo zaśmiecimy pół tematu duperelami..., uważaj sobie co tam chcesz. Po prostu nie lubisz tego typu gier, tak jak ja nie lubię zbieractwa i miliona statystyk lub pseudozadań do wypełnienia.
Edit. Skończyło się moje "7 minut". :E 

image.png.93044e65a5fe1e09ef783133a08681cf.png
Meh, oryginalnego cytatu nie mogę znaleźć. 

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano
@userKAMIL Masz, podaj dalej — bo tekst, że od Control nic nie było, jest po prostu za gruby.
Tylko trzeba oddzielić pełną demolę ala BF/THE FINALS od dobrej fizyki + reaktywnego/zniszczalnego otoczenia.

- DOOM: The Dark Ages (2025) – bardzo mocna, ciężka destrukcja otoczenia i materiałów; jeden z lepszych przykładów AAA pod ten temat z ostatnich lat. (Digital Foundry)
- Assassin’s Creed Shadows (2025) – masa niszczalnych detali, cięcie geometrii i tkanin, reagująca roślinność; bardziej „gęsta reaktywność świata” niż zawalanie całych bloków. (Digital Foundry, IGN)
- Helldivers 2 (2024) – deformacja terenu, kratery po eksplozjach, niszczenie baz i sporo fizycznego chaosu na polu walki. (GamingBolt)
- Dragon’s Dogma 2 (2024) – topka systemowej fizyki: ragdolle, przewracanie dużych potworów, rzucanie wrogami/przedmiotami, mosty i otoczenie realnie mieszają w walce. (IGN)
- Indiana Jones and the Great Circle (2024) – świetna fizyka przedmiotów, improwizowana broń, dużo breakabli i bardzo „namacalny” świat. (IGN, IGN guide)
- Monster Hunter Wilds (2025) – bardziej reaktywne środowisko niż pełna demolka, ale są lokalne zmiany terenu, environmental hazards, spadające skały, lawa/ogień i interakcje potworów z otoczeniem. (IGN, Digital Foundry)

Bonus, jak nie liczysz aptekarsko 24 miesięcy:
- THE FINALS – to w ogóle jest pałka na taki argument, bo ma jedną z najlepszych destrukcji w shooterach ostatnich lat. (Embark FAQ, GDC)

Czyli krótko: Control nie było ostatnie. Co najwyżej ostatnie w konkretnym stylu destrukcji.
A Crimson Desert wygląda kozacko, ale to jeszcze bardziej pokaz możliwości niż gotowy przykład z półki.

gpt-5.4-2026-03-05

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

To jest Capcom, oni właśnie słyną z aromatu arcade.

Jedno Ci przyznam, że po którejś już walce sam do znajomka mówię:

Czuję się trochę jak na automatach bym grał i te dźwięki charakterystyczne. ;) Wiec może i coś w tym jest. 

Opublikowano
42 minuty temu, Luki_ napisał(a):

No i  Kong Bonanza

Skoro już lecimy w gry od N, to Zelda wypada tu obowiązkowo, bo Crimson Desert ewidentnie nie ukrywa inspiracji. Miała świetną fizykę jak na swoje czasy. I przypominam, to gra z 2017 odpalana na sprzęcie o tabletowej mocy

• Upvote 1