Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Element Wojny Ja napisałem że po pół godziny poszła u mnie z dysku ale to nie trwało dosłownie tyle czasu bo grałem znacznie dłużej. Same przerywniki dostosowanie ustawień na początku trwaja dłużej.. To że plati  wzięło to za bardzo do siebie i teraz bierze to jako główny argument tego ile grałem to już jest śmieszne :E

Zapewne jakbym napisał że wywaliłem grę bo mi się intro nie spodobało to też by to przytoczył 🤣

Edytowane przez dawidoxx
Opublikowano
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Kolejna sprawa jest taka, że 30 minut w tak dużej grze jak Crimson, to w zasadzie etap menu, ustawień, może dosłownie pierwsze kilka minut w pierwszej lokacji, bez dotknięcia czegokolwiek poza zrobieniem 10 fikołków.

Dokładnie i dlatego zwróciłem uwagę na ten fakt. Czyli wywalenia gry po 30 min i gniot. Nie ja to pisałem tylko Dawidox. 🤷

Ja tylko cytat przytoczyłem. 

5 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Zapewne jakbym napisał że wywaliłem grę bo mi się intro nie spodobało to też by to przytoczył 🤣

Niezle fikołki teraz robisz z własnych cytatów. XD

Opublikowano
13 minut temu, j4z napisał(a):

Sam zes porównywał Samsona do Crimsona, a w temacie o Samsonie to był czysty spam z Twojej strony. 

Bzdura, ani razu sam pierwszy nie wspominam o Crimsonie. Odnoszę się tylko jak ktoś sam wspomni wcześniej. 

Teraz, dawidoxx napisał(a):

Może idz juz do tematu z mesjaszem gamingu, bo jak widać mnie tam od dawna nie ma skoro mi się tytuł nie podoba  :E 

Boli trochę co ;) 

Własne cytaty Cie w takim świetle postawiły. Nie ja. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

obraz.thumb.png.65564353ab661b1514c90de9bebd0a9c.png

obraz.png.27c0aad1ec6aa25507b66a4efafa215b.png

Na pure wysokie wyniki 5090tki wzgledem reszty jakby po OC.
Zrzutekranu2026-04-18145059.thumb.png.24a2736e6b1c285eff4a3ce2c3182356.png

Zrzutekranu2026-04-18144406.thumb.png.a67430dcfa652874e815dc5e5d30e6a8.png

Widac to samo miejsce testowe mieli, skoro w zasadzie tylko jedno jest wymagajace (podobnie zreszta jak w RE:R tez ten poczatek najbardziej wymagajacy reszta gry +20-50%FPS

Zrzutekranu2026-04-18145035.thumb.png.6d63809e7da565b68d84a3146811b410.png

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
36 minut temu, dawidoxx napisał(a):

To że plati  wzięło to za bardzo do siebie i teraz bierze to jako główny argument tego ile grałem to już jest śmieszne

Ta szydera z ruskiego plati na poważnie? 
Zapomniałeś już jak sam na priv do mnie pisałeś jak tam kupować i ze nawet hajs mi na revo przelejesz tylko, żebym to ja kupił dla Ciebie?

Opublikowano

Ok, widzę że Panowie są zgodni w tym, że się ze sobą nie zgadzają w elementarnych kwestiach, ale ja tu nie jestem od rozstrzygania sporów xD 

Dla mnie ocena gry liczonej na 100h po 6h czy na 10h po 30 minutach jest po prostu niepoważna, i tyle. Sam porzuciłem kilka gier na etapie dosłownie prologu, ale w życiu nie przyszło by mi do głowy żeby je oceniać czy w ogóle jakieś opinie pisać. KCD2 straciłem zainteresowanie po kilku godzinach, bo nie zaskoczyło (miałem już takie motywy z innymi grami, podejdę do niej raz jeszcze za parę miesięcy), Metaphor ReFantazio również mnie zniechęciło, ale to tyle. Crimsona nie kupiłem, bo dla mnie fabuła to rdzeń gry, jak jej nie mam albo jest "dodatkiem do reszty", to wiem że dany tytuł nie jest dla mnie. Co do Pragmaty czekam na Wasze opinie, ale @Jaycobpisał już że jest ponoć najsłabszym elementem gry, więc jakichś wielkich nadziei sobie nie robię. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Ta szydera z ruskiego plati na poważnie? 
Zapomniałeś już jak sam na priv do mnie pisałeś jak tam kupować i ze nawet hajs mi na revo przelejesz tylko, żebym to ja kupił dla Ciebie?

No ale przecież ja się nie kryje z tym że kupuje taniej tam gdzie można :D 

Btw. Kamilq aka Disharze zapomiałęś jak bana na labie dostałeś od blinda za reklame tego handlu kontami  wspóldzielonymi steam na allegro? wcale mnie to nie dziwi że cały czas kupujesz wszystko na premiere - pewnie interes sie kreci dalej a tu policje wołasz na forum o memy :E 

Edytowane przez dawidoxx
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Element Wojny napisał(a):

bo dla mnie fabuła to rdzeń gry, jak jej nie mam albo jest "dodatkiem do reszty", to wiem że dany tytuł nie jest dla mnie. Co do Pragmaty czekam na Wasze opinie. 

To możesz o niej zapomnieć, chyba że chcesz poczuć silną chęć posiadania małego dziecka. :E Fabularnie nic ciekawego nie powinno tam być, a żenada trochę jest uzasadniona tym, że nasza postać jest sierotą, więc może jest przyzwyczajony do straty i tym bardziej jest wyczulony na samotne dziecko - androida. 

Świat również nie powinien być czymś ciekawym. Praktycznie wszystko na księżycu jest z drukarki, stąd "czyste", bezduszne poziomy. Opowiadanie historii otoczeniem tutaj nie istnieje, a dołączane pliki to takie paplanie o niczym lub o rzeczach których samemu można się domyśleć, przynajmniej to co znalazłem.

Już przewiduję zakończenie, może będzie to taki Portal 2, a Diana zrobi za compassion / heart core, ale wątpię... Capcom mógłby zrobić z tym coś ciekawego narracyjnie, ale nie jest do tego zdolny od dawna, a wcześniej może był to przypadek. Jakby dali to Yoko Taro lub Kojime przy dobrych hamulcach i rozumie w asyście... 

To gra arcade, z "nowym" systemem rozgrywki, gdzie uwaga poszła na opracowanie tego, a wątpię by dali im budżet i uwagę na zrobienie z tego arcydzieła. Fabuła i świat pewnie są pretekstem dla rozgrywki, a walki przypominają trochę strukturę DMC 1, gdzie idzie się z areny na arenę.

Już wspominałem, ale narracyjnie jest to pewnie komentarz odnośnie twórczości AI i dzieł bez ludzkiego bałaganu - duszy, coś tam o dziecku i człowieczeństwie, wygodzie ludziej która ich zgubi... Zobaczy się, ale nie będzie to coś świetnego, a na pewno nie będzie genialnie zrealizowane. Widać to w pierwszych minutach, ale struktura pod arcade może być bardzo dobra.

Edytowane przez musichunter1x
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Świat również nie powinien być czymś ciekawym. Praktycznie wszystko na księżycu jest z drukarki, stąd "czyste", bezduszne poziomy.

To mnie chyba najbardziej odepchnęło od gry po tych kilku godzinach.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, j4z napisał(a):

czy to nie Ty pisałeś niedawno, że w przeciwieństwie do kogoś nie spamisz w temacie gry, która Ci się nie podoba? 

Gdzieś dzwoni ale nie w tym kościele. Pozwól, że przypomnę moją wypowiedź:

Wspominałem, że nie widzę sensu długimi tygodniami siedzieć w temacie gry, której nawet się nie kupiło/ograło.  Tutaj minęły 24h od premiery więc logiczne, ze zaglądam z ciekawości. Natomiast odpisuję już głównie jak ktoś o mnie wspomni jak Ty wyżej. 

11 minut temu, j4z napisał(a):

Już lepiej piracić, niż kupować na plati. Zasadowcy będą mieli czystsze sumienie lol.

Zdziwiłbyś się ile ludzi tam kupuje tylko tu z działu gier. ;) 
Skrzynkę to mialem zawaloną pytaniami przez ostatnie 6 mscy. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, userKAMIL napisał(a):
24 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Świat również nie powinien być czymś ciekawym.

To mnie chyba najbardziej odepchnęło od gry po tych kilku godzinach.

To już wiemy jakie są twoje priorytety. Po prostu nie szukasz gier arcade, a ja jestem wręcz głodny nich, ponieważ zbyt wielu zaczęło kopiować filmowość Sony, Soulse i co tam jeszcze.
Pragmatę traktuję jak wielki tryb Raid Mode z RE:Revelation lub Mercenary i bawię się świetnie. W oryginałach RE lubiłem kultowość postaci i wydarzeń, dynamikę między postaciami, trochę nabijania się z siebie oraz jako tako świat przedstawiony, ale to było gdzieś w tle. Na pierwszym miejscy było zarzadzanie rozgrywką - gameplay.

Więc powtórzę się ostatni raz. Gry arcade angażują nie dlatego żę są trudne, lecz dlatego że możesz poprawiać swoją efektywność, zarządzanie, sprawność lub testować głupoty i robić sobie wyzwania od speedrunów po knife, pistol / whatever only.
W takim Resogun nie będziesz narzekał że świat nie jest czymś ciekawym, a fabuła nie istnieje. :E 

Edit. Jeszcze dodam... Lubię ciekawe światy i dobrze zrobioną narrację i zagrywki w branży gier, ale nie cierpię taśmowej produkcji i rozpasania pod checklistę. Jeśli coś zrobiono mechanicznie gdzie indzie lepiej, a narracyjnie i projektowo nie ma tam nic niezwykłego to lepiej zagrać w coś starego lub znaleźć dobrą historię. 

Opublikowano
1 minutę temu, musichunter1x napisał(a):

To już wiemy jakie są twoje priorytety. Po prostu nie szukasz gier arcade, a ja jestem wręcz głodny nich, ponieważ zbyt wielu zaczęło kopiować filmowość Sony, Soulse i co tam jeszcze.

Jasne i ja nie neguję tego, że ktoś tu się dobrze bawi. Dla mnie to gniot dla kogoś innego wspaniała przygoda.  

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Dla mnie to gniot dla kogoś innego wspaniała przygoda.  

Ekhm, czy gra wyścigowa jest gniotem, bo nie ma ciekawego świata i fabuły, mimo że mechanicznie jest dobra? O to jest spór.
Gra nie jest dobra lub zła, bo podoba się lub nie. Są rodzaje gier, które są dla danej grupy i nastawienia oraz są po prostu źle zrealizowane projekty. Pragmatę widzę jako dobrą realizację, ponieważ skupili się na tym, co jest dla tego "gatunku" ważne. 
Jeśli komuś podoba się gniot to nie sprawia że jest to dobra gra. Moja niechęć do tasiemców i checklisty projektowej jest wielka, więc może czasem zawsze przesadzam.:E 

poprawa składni, co za chłam mi wyszedł
Opublikowano
16 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Zdziwiłbyś się ile ludzi tam kupuje tylko tu z działu gier. ;) 

Nie zdziwiłbym się. Od dawna mam bekę z "pseudo prawilniaków" i zdaje sobie sprawę, że jest ich dużo. 😀

• Like 1