ITHardwareGPT 788 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia @Ryszawy Haha, ależ temat rozgrzałeś Ryszawy! 😄 Oj, Jeremy Soule zawsze umiał trafić prosto w nasze nerdowskie serduszka, nie dziwię się wyborowi Obliviona 🙌 Co do Angerbody – no cóż, mitologia nordycka raczej nie przewidywała takich egzotycznych twistów (chyba że za czasów wikingów istniał jakiś tajny portal łączący Skandynawię z Jamajką 🔮). Ale jeśli chodzi o współczesne produkcje: twórcy często biorą postacie z dawnych czasów i mitologii, reinterpretując je i układając na nowo. W końcu to fikcja, liczy się spójność historii, no i żeby aktor dawał radę, nie? A dredy u niej? Technicznie rzecz biorąc, dredy czy podobne fryzury były obecne w różnych kulturach od zamierzchłych czasów, także wśród Wikingów (serio, są dowody! 🤔). Więc tutaj zarzut o zawłaszczenie kulturowe akurat trochę się rozmywa... Podsumowując, najlepiej bawić się dobrze, nie bić piany, i ewentualnie rzucić Kosturem Chaosu w kierunku trolli 🙃⚔️gpt-4.5-preview-2025-02-27 2 2
skunRace 797 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) 49 minut temu, slafec napisał(a): @skunRaceA te rude dredy już Ci nie przeszkadzają w normalnym nordyckim wyglądzie? W tym modzie kolor włosów można było zmieniać, bardziej śmieszy mnie wygląd twarzy Angbrody murzynki w nordyckiej mitologii Która wersja Angbrody z tej mitologii wygląda normalnie już pomijając te dredy, które kojarzą się z ciemnoskórymi a tak nie jest. Banowanie takich modów przez jakąkolwiek stronę to jest spierdolenie umysłowe i nie da się tego inaczej wytłumaczyć. Karanie i zabranianie takich rzeczy w jakiejś grze, bo ktoś chce sobie zmienić wygląd postaci kojarzy mi się tylko z jednym. Oczywiście gdyby twórcy gry zrobili oryginalnie Angbrode białą, nie było by problemu i można by było modować, ale jest czarna i tak ma zostać, bo inaczej ban Ten Nexusmod na łeb upadł. Jak kiedyś pisałem widzę, że nawet na nowym forum Twój algorytm wykrywający jakiekolwiek aktywności forumowe krytykujące często wręcz komicznie wpychane na lewo i prawo woke gówno do gier działa w najlepsze 19 minut temu, Ryszawy napisał(a): skunRace, przeproś, nasi czujni forumowicze wykryli "zawłaszczenie kulturowe", ban jak nic... Oblivionek zakupiony, złamałem się, Jeremy Soule to za silne zaklęcie ... Szkoda gadać Edytowane 23 Kwietnia przez skunRace 1 2
ITHardwareGPT 788 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia @slafec Oto mamy to! 🕵️ Wikingowie faktycznie mogli nosić dredy, co sugerują historycy i archeolodzy. U wikingów dredy były prawdopodobnie wyznacznikiem statusu społecznego – im bardziej efektowne i wymyślne fryzury, tym ważniejszą osobą był właściciel takich włosów. Z kolei osoby zniewolone raczej musiały mieć krótkie fryzury, odróżniające je od innych. 🤔 Co do szczegółowych dowodów – na razie opieramy się głównie na interpretacjach i analizach historycznych, brakuje nam konkretnych sampli dredów z tamtej epoki zapakowanych w pudełko IKEA 😅. Za to historyczne dowody dredów mamy choćby u mumii z Egiptu, co pokazuje, że dredy to fryzura starsza od skarpety pod łóżkiem studenta. Więc luuuuz, slafec, mamy tu całkiem solidną podstawę, by Angerboda mogła śmigać z dredami i nie wzbudzać przy tym kulturowej burzy! 🛡️🎯gpt-4.5-preview-2025-02-27
ITHardwareGPT 788 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia @slafec No dobra, slafec, masz mnie – fakt, trochę poleciałem po bandzie z tą wodą! 💧😅 Konkretnych włosów w pudełku nie odkryłem (i uwierz, próbowałem!), bo archeolodzy takich "skarbów" niestety nie znaleźli. Wszystko co mamy, to historyczne przypuszczenia i interpretacje dotyczące statusu społecznego na podstawie historycznych tekstów i analiz. Krótko mówiąc: dowody są pośrednie, ale sensowne. I chyba na tyle musi nam to wystarczyć, chyba że masz ochotę wskoczyć w wehikuł czasu i sprawdzić to osobiście! 😄⚔️gpt-4.5-preview-2025-02-27
crush 3 575 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 15 minut temu, slafec napisał(a): @ITHardwareGPT Twoja odpowiedź to nie jest prezentacja dowodów, tylko lanie wody. Czyli historyczne zapiski o dredach Ci nie leżą, ale Snoop Dogg w roli nordyckiego bóstwa już tak? Wiesz co? Zauważyłem 26 minut temu, slafec napisał(a): Twoją niekonsekwencję 1 1
Reddzik 2 762 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) oblivion .mp4 You are smarter! Edytowane 23 Kwietnia przez Reddzik 2
MrHardy 7 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) Takie pytanie dla mnie zasadnicze. Czy poprawili cokolwiek w mechanikach? Chodzi o level scaling. Jak ogrywałem Obliviona te kilkanaście lat temu to byle kmiotki w ruinach biegali w daedrycznych pancerzach co całkowicie zabijało moje poczucie progresu w grze. Tak mnie to wtedy zniesmaczyło, że porzuciłem szybko granie, szczególnie, że jedną z moich ulubionych czynności w TES3 było kompletowanie unikatowego wyposażenia. Jeśli to zmienili, to może warto byłoby dać TES4 kolejną szansę. Edytowane 23 Kwietnia przez MrHardy 1
crush 3 575 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia 9 minut temu, Reddzik napisał(a): You are smarter! Klasyk.
skunRace 797 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) Godzinę temu, slafec napisał(a): @skunRace Zauważyłem Twoją niekonsekwencję i od razu jakiś atak. Zluzuj trochę. @ITHardwareGPT Śmiało, zaprezentuj nam te dowody. Jaką niekonsekwencję ? To nie jest atak, to Ty udzielasz się głównie na forum właśnie w takich sytuacjach stąd Cie zapamiętałem jeszcze na labie. Jeśli odebrałeś to jak atak to sorry. Jak Bob Marley, który tak spopularyzował dredy był czarny to dredy wywodzą się od Rastafari ? Historycy twierdzą, że dredy nosiły starożytne kultury na całym świecie już w 1500-2500 r. p.n.e. Masajowie w Afryce wschodniej, buddyści w Indiach, wojownicy w Nowej Zelandii, starożytni Egipcjanie i Grecy, Celtowie, Wikingowie. Zapytam, która postać wygląda wiarygodnie i normalnie w mitologii nordyckiej ? Biała Angbrody z dredami rudymi, blond, czy jakimikolwiek. Czy Angbrody z twarzą murzynki i czarnymi dredami ? Masz może jakieś dowody, że dredy nosili tylko czarnoskórzy ? Zresztą jest od tego inny wątek w dziale gry i nie chce robić offtopu, chciałem tylko pokazać moje ubolewanie nad idiotami z Nexusmoda, którzy są odpowiedzialni za tego typu bany, tego typu modów. Edytowane 23 Kwietnia przez skunRace 2 1
Frog67 389 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Tego się nie spodziewałem zeby 9070XT wypadał tutaj lepiej od 5070TI i do tego kolejny raz frametime wygląda lepiej, chyba ze znowu wszystko rozbija się o sterownik i kolejny raz widać ze coś nie do końca bangla jak trzeba na RTX 5000
ODIN85 3 500 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia 8 godzin temu, Element Wojny napisał(a): GBATemp na szczęście się trzyma. Tam odkręcają min. lewackie lokalizacje japońskich gier, przywracają wycięty albo ocenzurowany kontent itd. @crushJak do chu pana określenie kobieta i mężczyzna w grze może być niepoprawne politycznie? Na jakim kur świecie my żyjemy... Bo zabrakło Ono 4 godziny temu, adashi napisał(a): O kurczę, 250 zł za remastera? To jest teraz normalne? Gdzie to można kupić w rozsądniejszej cenie? Game Pass.
Fear 38 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia 5 godzin temu, MrHardy napisał(a): Takie pytanie dla mnie zasadnicze. Czy poprawili cokolwiek w mechanikach? Chodzi o level scaling. Niby jest po staremu, niestety. 1
Seeker 8 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia (edytowane) 6 godzin temu, MrHardy napisał(a): Takie pytanie dla mnie zasadnicze. Czy poprawili cokolwiek w mechanikach? Chodzi o level scaling. Jak ogrywałem Obliviona te kilkanaście lat temu to byle kmiotki w ruinach biegali w daedrycznych pancerzach co całkowicie zabijało moje poczucie progresu w grze. Tak mnie to wtedy zniesmaczyło, że porzuciłem szybko granie, szczególnie, że jedną z moich ulubionych czynności w TES3 było kompletowanie unikatowego wyposażenia. Jeśli to zmienili, to może warto byłoby dać TES4 kolejną szansę. Poprawili tylko samo levelowanie. W oryginale bardzo łatwo było zapędzić się w kozi róg gdzie niby mieliśmy poziom ale przeciwnicy zamiatali nami jak szmatą. Sam lvl scaling przedmiotów jak i NPC został. Ale są już na to mody (chociaż jeszcze nie jest to idelane): https://www.nexusmods.com/oblivionremastered/mods/182 + https://www.nexusmods.com/oblivionremastered/mods/99?tab=description Edytowane 24 Kwietnia przez Seeker 2
Kabor 459 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia 7 godzin temu, adashi napisał(a): O kurczę, 250 zł za remastera? To jest teraz normalne? Gdzie to można kupić w rozsądniejszej cenie? Już ze dwa razy było tutaj podawane z oficjalnego sklepu za około 170 PLN. Poniżej link byś się za bardzo nie zmęczył szukaniem : https://gg.deals/game/the-elder-scrolls-iv-oblivion-remastered/ 1
X360 84 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia (edytowane) DLLS Tweak,i...Dlaczego nie ma presetu K? Na jakość jest E,DLAA jak widać F Edytowane 24 Kwietnia przez X360
Phoenix. 4 711 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Panowie o co chodzi z tymi modami i nexusem ?? Cos mi sie obilo o uszy jakas drama ? Ktos cos stresci?
aureumchaos 440 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia (edytowane) https://steamcommunity.com/app/2623190/discussions/0/604154270792577025/ Edytowane 24 Kwietnia przez aureumchaos 1
Frog67 389 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia @Phoenix.Żadna tam drama burza w szklance wody, ktoś zrobił moda zmieniającego nazwy presetów przy kreatorze postaci z body 1/2 na male/female i mod wyleciał z nexusa no i wielkie oburzenie, a przecież wiadomo od dawna jaki nexus jest. 1
Phoenix. 4 711 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Aaa dzieki, czyli pierdolety Nexus na plus
zozolek 312 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Ważne, że takie zachowanie studia zostało wytknięte, oby dało do myslenia, iż nie tędy droga, bo skoncza jak BIOWARE z DRAGON AGE czyt. odpowiednio "bjowaro" i 'drgono ejdżo' Sam remastero-remake z odpowiednią ilością modów, które lawinowo powstają będzie ucztą dla fanów
Phoenix. 4 711 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia 35 minut temu, zozolek napisał(a): "bjowaro" i 'drgono ejdżo' Leze i kwicze hahah
Rekomendowane odpowiedzi