SylwesterI. 865 Opublikowano 24 Września Opublikowano 24 Września To może prościej będzie rozliczyć gotówkowo i u mechanika wybrać co ma naprawić?
Petru23 249 Opublikowano 24 Września Opublikowano 24 Września (edytowane) Godzinę temu, duniek napisał(a): orientuje sie ktos czy szkode mozna rozliczyc połowicznie, tzn gotowkowo za wizualne szkody a bezgotowkowo za mechaniczne? to ze obity mi nie przeszkadza, gorzej z zawieszeniem, bo tutaj nie wiem co moze byc nie tak, a wizualnie nie widac Nie tak do końca. Wybierasz sposób rozliczenia, czyli albo robisz u mechanika i rozliczasz koszty albo oddajesz do partnera TU i bezgotówkowo on Ci ogarnia. Ewentualnie przyjmujesz kasę jaką Ci zaproponują po wycenie przez rzeczoznawcę TU - zazwyczaj dużo zaniżona kwota. Ale na każdym etapie możesz dogadać się z mechanikiem co ma naprawić i co wykazać w raporcie i kosztach do TU. Tu nie będę wnikał, różnie bywa. Są tacy, z którymi się dogadasz a są tacy, którzy zrobią wszystko zgodnie ze sztuką. Ale odpowiadając na pytanie wprost - skontaktuj się z TU i dopytaj. Mogą to regulować wewnętrzne zapisy danego TU Edytowane 24 Września przez Petru23
bergercs 1 395 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października Spaliła się żarówka stopu - ach, ta francuska elektryka (po 11 latach i 210k km, ale jednak niesmak pozostał). Włożona Narva. Ogólnie po zakupie samochodu zawsze wymieniam kpl żarówek - na Osram/Philps/Narva. Po 7 latach poleciał kierunek przód lewy, rok później xenon lewy (D2S Hella - wymienione od razu oba na Osram), kilka miesięcy temu stop prawy i jak wspomniałem, dzisiaj stop lewy. Chyba trzeba wymienić pozostałe, bo chyba ich czas nastał.
Kowal_ 263 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października (edytowane) Dziki parking, zaryłem. Miskę zapasową mam bo jak się ma obniżone auto to się ma takie coś w garażu, ale rozwaliło czujnik poziomu/temp. oleju. Zamówione Dirko, czujnik Hella. Szczęście w nieszczęściu bo w sobotę miałem i tak wymieniać olej. Edytowane 6 Października przez Kowal_ 2
Krauziak 60 Opublikowano 10 Października Opublikowano 10 Października Dwumas . Przy okazji zmienię olej w skrzyni jak i uszczelniacz wału jak i półoś .Wibracje między 80-110 są męczące,przegłub wewnętrzny zrobił papa. Pierwszy raz doświadczam takiej awarii. Auto na postoju chodzi jak stary ikarus 280
Katystopej 980 Opublikowano 10 Października Autor Opublikowano 10 Października W dniu 6.10.2025 o 21:09, Klima napisał(a): Pierwsza rysa na szkle. ślady zębów na kaszance
Petru23 249 Opublikowano 10 Października Opublikowano 10 Października (edytowane) W dniu 6.10.2025 o 20:01, Kowal_ napisał(a): Dziki parking, zaryłem. Miskę zapasową mam bo jak się ma obniżone auto to się ma takie coś w garażu, ale rozwaliło czujnik poziomu/temp. oleju. Zamówione Dirko, czujnik Hella. Szczęście w nieszczęściu bo w sobotę miałem i tak wymieniać olej. Chryste Panie A na poważnie. Ciągnie mnie do zabaweczki nisko osadzonej. To aż tak często się zdarza, że trzeba miskę mieć w zapasie? Edytowane 10 Października przez Petru23
narmiak 123 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października Samochód nie ruszany od tygodnia + kamerka pracująca cały czas = zaraz idę do sąsiada pytać się, czy ma kable i pomoże odpalić.
galakty 3 303 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października Polecam jump starter, ostatnio kolegę tak ratowałem. Bez zabawy w kable. 1
Rico650 63 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Również polecam jump startera. Mam od Baseusa. 3 litrowego zimnego diesla V6 w Touaregu odpala bez najmniejszego problemu przy całkowicie padniętym akumulatorze.
Kowal_ 263 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października W dniu 10.10.2025 o 22:44, Petru23 napisał(a): Chryste Panie A na poważnie. Ciągnie mnie do zabaweczki nisko osadzonej. To aż tak często się zdarza, że trzeba miskę mieć w zapasie? Nie, pierwszy raz od... i tutaj sobie pomyślałem ile ja jeżdżę obniżonym autem... pierwszy raz od 18 lat 😱
Petru23 249 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października (edytowane) 36 minut temu, Kowal_ napisał(a): Nie, pierwszy raz od... i tutaj sobie pomyślałem ile ja jeżdżę obniżonym autem... pierwszy raz od 18 lat 😱 No to nikt nie zarzuci, że latami bezcelowo leżała Edytowane 13 Października przez Petru23
Krystian03 12 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października (edytowane) Może jeszcze się całkiem nie zepsuło, ale w moim aucie zaczyna się psuć albo skrzynia biegów, albo wysprzęglik. Czasami biegi nie wchodzą albo wchodzą krzywo że bardzo łatwo jest pomylić z sąsiednimi. Raz podczas puszczania sprzęgła sam przeskoczył bieg z 2 na 1. Zdarza mi się raz na jakiś czas, że po dociśnięciu całkiem sprzęgła i zmianie biegów słychać odgłosy jakbym próbował zmienić bieg bez sprzęgła. Edytowane 14 Października przez Krystian03
galakty 3 303 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października (edytowane) Co ma wysprzęglik do wchodzenia złych biegów? Sprawdzić linki/cięgna przede wszystkim. Poduszki też warto, mogą mieć luzy. Edytowane 14 Października przez galakty
KiloKush 607 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października Macie jakieś dobre źródło z schematami bezpieczników w aucie? Padło mi podgrzewanie lusterek i ani chat ani schematy na necie nie pokazują mi który bezpiecznik jest od grzania lusterek lub czy może też jest od tego jakiś przekaźnik. 1
Gret 550 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października 2 minuty temu, KiloKush napisał(a): Macie jakieś dobre źródło z schematami bezpieczników w aucie? Padło mi podgrzewanie lusterek i ani chat ani schematy na necie nie pokazują mi który bezpiecznik jest od grzania lusterek lub czy może też jest od tego jakiś przekaźnik. A podgrzewanie tylnej szyby działa? To jest często połączone. 3
KiloKush 607 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października 8 minut temu, Gret napisał(a): A podgrzewanie tylnej szyby działa? To jest często połączone. Sprawdzę bezpiecznik i przekaźnik od tylnej szyby.
MadDog 302 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października Może w instrukcji będzie rozpiska z rysunkami odnośnie bezpieczników. U mnie każda skrzyneczka bezpiecznikowa jest rozrysowana w manualu. I tak jak chłopaki wyżej piszą. U mnie w Stingerze ogrzewanie lusterek jest zintegrowane z tylną szybą. 1
KiloKush 607 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października 54 minuty temu, MadDog napisał(a): Może w instrukcji będzie rozpiska z rysunkami odnośnie bezpieczników. U mnie każda skrzyneczka bezpiecznikowa jest rozrysowana w manualu. I tak jak chłopaki wyżej piszą. U mnie w Stingerze ogrzewanie lusterek jest zintegrowane z tylną szybą. O to jest dobry pomysł. Sprawdzę w instrukcji bo w internecie bzdety wypisują straszne.
MadDog 302 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października Tak to wygląda w instrukcji dla mojej Kijanki.
KiloKush 607 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października 6 godzin temu, MadDog napisał(a): Tak to wygląda w instrukcji dla mojej Kijanki. 9 godzin temu, Gret napisał(a): A podgrzewanie tylnej szyby działa? To jest często połączone. Według instrukcji to bezpiecznik 47 w silniku. Tam nawet żadnych drutów nie ma. 1
bergercs 1 395 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października Wypadałoby może napisać co to za auto (model/rok), a potem pytać o rozmieszczenie elementów... Chyba się nie doczekam, skrzynka bodajże z Focusa. 45
KiloKush 607 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października (edytowane) 1 godzinę temu, bergercs napisał(a): Wypadałoby może napisać co to za auto (model/rok), a potem pytać o rozmieszczenie elementów... Chyba się nie doczekam, skrzynka bodajże z Focusa. 45 Focus MK3 2014 przedlift. No ten Twój link ma sens. Tymczasem instrukcja... Dobra, żeby było śmieszniej w bagażniku też nie ma nawet prętów w 45 Edytowane 15 Października przez KiloKush
bergercs 1 395 Opublikowano 16 Października Opublikowano 16 Października Można sobie po vin, ręcznie, potem ściągnąć pdf lub przeglądać online.
Rekomendowane odpowiedzi