Skocz do zawartości

Zdrutowane przez Pentiuma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na razie są dwie rzeczy które trochę są dziwne/przeszkadzają. Na allegro te pomarańczowe grafiki świeca jak żarówy, moja sygnatura tak samo i czerwone znaczniki przeciwników w grach. Jest jakieś srebrne "coś" na monitorze. Może to odbicie światła z otoczenia albo taka lipa z kątami widzenia. Ten monitor ma tylko dwie recki w necie, jedna na reddicie a druga na jakimś małym portalu i jest tam wrzucona specka ze strony producenta, pokazanie monitora i osobiste odczucia więc trochę w ciemno kupiony bo cena za 31,5 cala zadziałała jak banany na małpę xD

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Pentium D napisał(a):

Jest jakieś srebrne "coś" na monitorze. Może to odbicie światła z otoczenia albo taka lipa z kątami widzenia.

VA tak mogą być i są różne mniejsze lub większe problemy z równomiernością, gammą różniącą się pomiędzy środkiem a krawędziami/bokami ekranu, kątami widzenia etc.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
18 minut temu, lukadd napisał(a):

VA tak mogą być i są różne mniejsze lub większe problemy z równomiernością, gammą różniącą się pomiędzy środkiem a krawędziami/bokami ekranu, kątami widzenia etc.

Na zakrzywionym takie coś? To jest widoczne głównie gdy jest wyświetlany kolor ciemniejszy szary tutaj na forum na motywie Bravo 6 gdy zmienię pozycję z prawego na lewy półdupek. Na czarnym bym powiedział, że jest ok. Jeden z powodów wysłania na emeryturę starego ipsa było to, że na krawędziach było ciemniej no i oczywiście pikseloza fhd na 31,5 cala, tylko 60 Hz oraz zużycie energii. Na tym nowym ciągnie 22W mniej po takim wstępnym ustawieniu pod siebie. 

Btw, wyciągnąłem baterie z pilota i to są chyba oryginały. TV był kupiony w 2011 a baterie mają datę do 2015. Co ciekawe napięcie to 1,46 - 1,47V.

IMG_20250307_161126.thumb.jpg.843a85b5fca436f9f30c40a08d5aeb5e.jpg

Opublikowano

Zakrzywiony teoretycznie ma poprawić kąty widzenia na VA, ale dalej to co najwyżej tylko trochę poprawia.

Weź sobie jakieś plansze np. z poziomem czerni. I siedząc na przeciw ekranu przesuwaj w oknie w stronę krawędzie ekranu i sprawdź na ile się zmienia poziom czerni na poszczególnym polu względem środka ekranu.
Podobnie zerknij jak zmieniasz kąt patrzenia na monitor przesuwając głowe lewo - prawo względem środka monitora mając wyświetloną plansze na ekranie.

Np.

http://www.lagom.nl/lcd-test/img/blacktest.png

Opublikowano

To sobie zrób przy okazji zobacz na ile ta matryca szybka jak na VA.

Teścik gwiazd, możesz przed spaniem zrobić :E Bierzesz fotki w oknie i przesuwasz po pulpicie z różną prędkością obserwując na ile te małe najmniejsze gwiazdki znikają czy zostają przygaszane podczas ruchu.

Przykładowe fotki do testu.

https://images.unsplash.com/photo-1544656376-ffe19d4b7353?q=80&w=2076&auto=format&fit=crop&ixlib=rb-4.0.3&ixid=M3wxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8fA%3D%3D

https://www.shutterstock.com/image-illustration/star-night-colorful-nebula-1939041505

https://as1.ftcdn.net/v2/jpg/05/63/85/60/1000_F_563856071_l0mY6doJP88T5RIFVBo4fDqLkTY7PwvH.jpg

Opublikowano (edytowane)

Trochę więcej poustawiałem i już chyba jest to co bym chciał, ale pojawił się inny problem. O ile jasny tekst na szarym tle podczas przewijania jeszcze jakoś wygląda o tyle białe litery na czarnym tle wyglądają jak gówno. Litery jakby skurczały się o kilkadziesiąt procent spada przy tym poziom światła, jest też jakby mrowienie/szum wokół nich a gdy przestaje się przewijać wracają do pierwotnego stanu i poziom jasności też. Gdy się tak przez dłuższą chwilę przewija to efekt jest prawie jakby ktoś latarką walił po oczach.

Spróbuję w dzień dopasować kolory za pomocą zdjęcia jakiegoś realnego przedmiotu. szczerze to mnie oczy trochę bolą, ale może to nie wina monitora a tego, że mało śpię.

@lukadd ten test na gwiazdki to chyba to samo co wyżej opisałem z tymi literami. Małe gwiazdki mocno zanikają i ogólnie wszystkie się mocno przyciemniają.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

@lukadd @Mar_s @Send1N

Udało mi się rozwiązać wszystkie problemy związane z tym monitorem. Po prostu w jego miejsce postawiłem stary a ten idzie won. Jak ludzie mogą zachwalać panele VA w monitorach nie wiem. W grach przeważnie lipa, do pracy z tekstem lipa, podczas przewijania tekst zniekształcony i zmienia kolor. Same kolory też do dupy. 

Teraz tylko to odesłać. Za darmo mogę tylko odnieść do punktu albo kurierem za 20 zeta. 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

A nie masz przypadkiem ustawione automatycznej jasności (albo jakoś podobnie to się nazywało) i dla tego tak miga? Miałem podobne migotanie właśnie przez tą funkcje, co prawda w TV - ips przy pojawieniu się napisów w filmie podbijała jasność i migało.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano
4 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Udało mi się rozwiązać wszystkie problemy związane z tym monitorem. Po prostu w jego miejsce postawiłem stary a ten idzie won. Jak ludzie mogą zachwalać panele VA w monitorach nie wiem. W grach przeważnie lipa, do pracy z tekstem lipa, podczas przewijania tekst zniekształcony i zmienia kolor. Same kolory też do dupy. 

Tanie VA to zwykle wolna matryca i wszelkie problemy z nią związane.

Trzeba szukać coś sprawdzonego na VA gdzie są te modele przetestowane i mają dobre czasy reakcji pixela. Nie patrzeć co na pudle i w specu napisane tylko na testy.

Opublikowano

Na Samsung neo G7 / stary FG70 nie było z tym problemu, na xioami 34 tekst wpadał w żółty przy przewijaniu, a biały tekst na czarnym tle się "kurczył" ale żadnego migotania sobię nie przypominam.

Opublikowano
1 godzinę temu, Keleris napisał(a):

Na Samsung neo G7 / stary FG70 nie było z tym problemu, na xioami 34 tekst wpadał w żółty przy przewijaniu, a biały tekst na czarnym tle się "kurczył" ale żadnego migotania sobię nie przypominam.

No to tu jest tak samo. Nie ma migotania jak np w tanich żarówkach Led, ale przez te przykurcze tekstu i zmianę koloru tekstu na żółtawy jest różnica w poziomie emisji światła. Ja siedzę dużo w nocy i to jest przerąbane gdy tryb ciemny jest bardzo czarny na niektórych stronach. Jak odjąłem trochę czerwonego aby biały był bardziej papierowy to i nadal była reszta problemów. 

1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Tanie VA to zwykle wolna matryca i wszelkie problemy z nią związane.

Trzeba szukać coś sprawdzonego na VA gdzie są te modele przetestowane i mają dobre czasy reakcji pixela. Nie patrzeć co na pudle i w specu napisane tylko na testy.

Wątpię aby tu był jakiś tani panel, bardziej VA nie dla mnie. Skusiła mnie niby lepsza czerń, ale za dużo innych wad. W R6S przy 350 średnich klatkach w benchmarku nie widziałem aby był jakiś problem z obrazem. Grałem też jedną mapę i trening i też nic dziwnego nie widziałem. War Thunder na locku 144 fps też spoko. Nic się nie ciągnęło za samolotem przy szybkich ruchach. 

Opublikowano (edytowane)

99% monitorów VA to poza wolną reakcją piksela to ogólnie słabizna.

Jedynie nieliczne modele się nadają, a raczej nadawały. Bo w zasadzie odkąd OLED wszedł do gry to inny świat.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Jak chcesz coś z 32" 1440p z topowym czasem reakcji, brakiem smużenia to na ips masz w morelach LS32DG500EUXEN w atrakcyjnej cenie jak na ten ekran, wiadomo że czerń nie będzie jak na VA ale cała reszta nie ma podjazdu.

Opublikowano
5 godzin temu, lukadd napisał(a):

99% monitorów VA to poza wolną reakcją piksela to ogólnie słabizna.

Jedynie nieliczne modele się nadają, a raczej nadawały. Bo w zasadzie odkąd OLED wszedł do gry to inny świat.

4 godziny temu, Send1N napisał(a):

Jak chcesz coś z 32" 1440p z topowym czasem reakcji, brakiem smużenia to na ips masz w morelach LS32DG500EUXEN w atrakcyjnej cenie jak na ten ekran, wiadomo że czerń nie będzie jak na VA ale cała reszta nie ma podjazdu.

Odpaliłem kompa na starym monitorze i normalnie jakbym wrócił z dalekiej podróży do własnego wyra.