Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, miro napisał(a):

to po to masz rozpiskę która jest podawana w co trzecim poście, a od jakiegoś czasu równiez podwieszona

dyski 5.0 wymagąją okrutnych chłodzeń

z własnego doświadczenia, mam dwa dyski kc3000 4.0 i przy ciągłym przerzucaniu plików, pracy, a nie zabawie, temperatura dysku dwustronnego dochodziła do niepokojących dla mnie wyników ( w grach itd nei ma na to szans ) chłodzenie z płyty dla dysku dwustronnego to za mało. musiałem kupić be quiet mc1, miałem też na próbę chłodzenie za parę złotych z aliexpr ale to szkoda czasu na montaż.

dyski 5.0 to air freyer, wydajne chłodzenia to absurdalne rozmiary , problem z montażem grafiki itd

warto się zastanowić względem szybkich dysków 4.0

Mądrze prawisz, ale takich informacji nie ma w tabelkach z suchymi danymi w Excelu. Tu jest potrzebne empiryczne doświadczenie konkretnych użytkowników, którzy doradzą - lub odradzą - dane rozwiązanie czy model płyty.

Ja zawsze wychodzę z założenia, żeby kupować najlepszy sprzęt, na jaki mnie w danym momencie stać. Więc to nie jest kwestia tego, czy mogę bądź nie mogę dołożyć z B850 do X870. Tylko raczej tego, czy faktycznie korzyść będzie wymierna w codziennym użytkowaniu. A tego też nie znajdę w podwieszonej tabelce.

Opublikowano (edytowane)

Na reddicie dziś dwa kolejne przypadki zgonu płyty AM5 z 9800x3d przy hibernacji/uśpieniu.

Jeden sugeruje, że to znowu Astrock, ale inny mu odpisuje, że wszyskim innym producentom też się zdarza.

Może faktycznie lepiej z tego usypiania nie korzystać przez najbliższe tygodnie, aż się (miejmy nadzieję) w końcu wyjaśni co się dzieje. 

Trochę to niepokojące, bo od wydania BIOSów, które niby miały rozwiązywać problemy minęło sporo czasu.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, VRman napisał(a):

Na reddicie dziś dwa kolejne przypadki zgonu płyty AM5 z 9800x3d przy hibernacji/uśpieniu.

Jeden sugeruje, że to znowu Astrock, ale inny mu odpisuje, że wszyskim innym producentom też się zdarza.

Może faktycznie lepiej z tego usypiania nie korzystać przez najbliższe tygodnie, aż się (miejmy nadzieję) w końcu wyjaśni co się dzieje. 

Trochę to niepokojące, bo od wydania BIOSów, które niby miały rozwiązywać problemy minęło sporo czasu.

Skoki napięciowe + problemy asrocka z zasilaniem. Osobiście zaleciłbym po prostu curve editor i lekki UV typu 15. Te problemy mogą wynikać z wielu rzeczy. Nie ma co sobie dorabiać domysłów, że to przez usypianie, czy cokolwiek innego. Problem prawdopodobnie jest wieloetapowy, dlatego Asrock dalej nie wydał nowej wersji UEFI komunikując przy tym, że problem solved :P. Nie ma co sobie komputera upośledzać bo ktoś gdzieś coś napisał.

Edytowane przez hajapackage
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że problem może być skomplikowany. Ale dobrze obserwować jak ludzie próbują zbierać info do kupy i kreować jakieś pomysły. Wyłączenie opcji hibernacji/uśpienia na kilka miesięcy (aż się ostatecznie wyjaśni i potwierdzi) to koszt kilku złotych. Nie zaszkodzi podjęcie każdego z sugerowanych kroków, które nic nie kosztują jak np. zadbanie o sprawdzenie napięć przed załączeniem EXPO itp. 

I sam Asrock nie jest jedynym winnym, bo na innych płytach by nie wystąpił podobny problem. Może chodzi o jakiś komponent jak socket.  Może o BIOS, a może AMD dało ciała. Cholera wie i jedyne co pewne to to, że pierdu pierdu Asrocka, że problem rozwiązano BIOSem to ściema.

Gamer Nexus miał dobry pomysł, żeby skupować od ludzi uszkodzone płyty z procem, ale póki co trafił jedynie na cwaniaczka, który mu wysłał płytę z pogiętym pinem w sockecie i palił głupa, że "no ta, mi też 9800x3d sobie zdechł z dnia na dzień bez przyczyny" :lol2: (choć słuchałem kątem ucha, może źle zrozumiałem)

Teraz pewnie będzie ostrożniejszy.

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano

Tak przeglądam sobie płyty x870 i jestem w lekkim szoku.

Jeśli ktoś ma "stare" głośniki 5.1 to ma problem, bo jest może kilka płyt które mają odpowienią ilość minijack. Za to nawalone po 10 USB cholera wie po co.

A może to ja jestem stary i nie nadążam za postępem technicznym :D

• Like 1
Opublikowano

Myślę, że jeżeli komuś zależy na dobrej jakości dźwięku, to i tak wyjdzie z karty dźwiękowej optykiem czy USB do porządnego zewnętrznego DAC-a (Topping, S.M.S.L., FiiO, Denafrips itp.) albo amplitunera, a dalej już hulaj dusza.

Opublikowano

A więc z racji powoli zdychającego Taichi X370, padniętej jednej kości ramu i ogólnej wiekowości platformy, przyszedł czas na upgrade... Wahałem się, czy nie pójść budżetowo w AM4 i R7 5700X3D, ale z racji padniętego ramu nie ma to większego sensu, więc lecę od razu w AM5. W kwestii procka waham się jeszcze między R7 9700X a R7 9800X3D, ale najważniejsza dla mnie obecnie kwestia to Mobo. 

Czego szukam:

- Dobrego WiFi (niestety nie mam jak przeciągnąć 30m skrętki w domu)

- Solidnej sekcji zasilania

- Stabilnej obsługi ~3 dysków (2NVME PCI 4.0 i jeden SSD SATA)

- Wyświetlacza POST (must have)

- Dużej ilości USB 

Naczytałem się już tyle, że głowa puchnie. Obecnie waham się między MSI X870E Tomahawk i AsRock X870E Nova, ale korci dorzucenie do AsRock +X870E Taichi albo MSI X870E Carbon. RAM najpewniej kupię albo 6000mhz CL30 albo zaszaleję i pójdę w 6000mhz CL26 :D

Opublikowano

Ja chyba jestem na to za głupi (albo za stary i przez to za głupi), ale nadal nie rozumiem tego obcinania grafiki x16 przez dyski M.2. To znaczy kumam, skąd to się bierze, ale nie wiem, czy dotyczy to tylko dysków 5.0 czy 4.0.? Czy jeśli zdecyduję się na 2 dyski 4.0, to też mam się czego obawiać? Czy jest jakaś płyta (na jakimkolwiek chipsecie), która niczego nikomu nie obcina, czy to jest problem AM5, a nie takiej czy innej płyty? I wreszcie - czy obcięcie GPU do x8 jest mocno odczuwalne w grach, czy tylko "w granicach błędu statystycznego"? 

Opublikowano (edytowane)

Zwróć uwagę jak dany dysk jest podpięty.

Dla przykładu

image.png.2a69341b75f7988baea3eacc1592f0a9.png

Jak chcesz więcej linii PCI-E to niestety musisz celować w wyższą półkę. Moim zdaniem nie ma sensu sobie tym zawracać głowy gdy chodzi o kompa do domu.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
8 godzin temu, Chattab napisał(a):

To znaczy kumam, skąd to się bierze, ale nie wiem, czy dotyczy to tylko dysków 5.0 czy 4.0.?Czy jeśli zdecyduję się na 2 dyski 4.0, to też mam się czego obawiać?

Płyta ma już fizycznie podzielone linie pcie więc czy Ty wsadzisz dysk 5.0 czy 4.0 nie ma znaczenia.

Czy jest jakaś płyta (na jakimkolwiek chipsecie), która niczego nikomu nie obcina, czy to jest problem AM5, a nie takiej czy innej płyty?

Jest ogólna pula linii pcie ale jak je rozdzielić zależy od producenta płyty.

I wreszcie - czy obcięcie GPU do x8 jest mocno odczuwalne w grach, czy tylko "w granicach błędu statystycznego"? 

x16 4.0 = x8 5.0.

Opublikowano
17 godzin temu, kamilos69 napisał(a):

Carbon to jest cenowe nieporozumienie.

No właśnie porównując Carbona do Taichi... nie bardzo rozumiem czemu są na tym samym pułapie cenowym, bo IMO Carbon powinien kosztować bliżej 1600zł a nie 2k. 

Opublikowano

No właśnie. I czy takie płyty jak MSI Tomahawk, Gigabyte Elite czy Asus TUF aż tak bardzo ustępują np. MSI Carbon czy Asusowi Crosshair Hero, który kosztuje DWA RAZY WIĘCEJ?

Oraz czy jest jakaś płyta na chipsecie B850, która nie kosztuje prawie tyle samo, co X870E, a fajnie wygląda i jest dobrze wyposażona (np. w WiFi 7)?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Chattab napisał(a):

Oraz czy jest jakaś płyta na chipsecie B850, która nie kosztuje prawie tyle samo, co X870E, a fajnie wygląda i jest dobrze wyposażona (np. w WiFi 7)?

w linku który ci juz polecałem, ale chyba nie patrzyłeś  masz całą listę b850 z wifi 7 które nie kosztują kosmosów a oferują wszystko, np steel legend czy riptide, gigabyte aorus b850 nawet w nazwie potrafią mieć wifi7 i kosztują poniżej 1000zł

a czy fajnie wyglądają ? kwestia gustu, co kto potrzebuje, oczekuje

de facto dla normalnego śmiertelnika , szczególnie do niewymagającego 9800x3d wystarczają płyty po 500-600zł na B650,  większość wspiera nawet 5.0 dla GPU, choć nieoficjalnie, ale jest

moim osobistym faworytem jest riptide b850, a jak ktoś chce białe to steel legend

dobra cena jest teraz w media na niego :

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-asrock-b850-steel-legend-wifi

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-asrock-b850-riptide-wifi

plyta 1.jpg

Edytowane przez miro
Opublikowano

Pomyśleć, że ASRock był kiedyś synonimem najgorszego awarynego badziewia...
W tamtym czasie miałem budżetową ECS K7VZA ale przynajmniej była bezproblemowa.
ECS od stu lat nie ma na naszym rynku chociaż cały czas robią jakieś mobasy.
Nawet na AM5 o dziwo:
B650AM5-M_1000-1.jpg
B650AM5-M_1000-2.jpg

Opublikowano

Niestety, ale z asrockiem jest coś na rzeczy, rozmawiałem z znajomym co się bawi w pc, i uświadomił mi, że na steelce 3 krotnie miałem próbę uszkodzenia 9800x3d, aczkolwiek zasilacz zapiął zabezpieczenie (musiałem odpiąć wtyczkę atx24 od zasilacza i podpiąć, aby pc się uruchomił).

Najprawdopodobniej bardzo dobry zasilacz, uratował moje cpu. Dlatego odpuszczam sobie na razie asrocka, możliwe że wezmę przepłacone x870e hero, żeby pobawić się fajnie ramem w razie potrzeby. Niestety ale asus przy montażu 3ciego dysku nvme ucina slot gpu do 8x... Z tym to jest mocna bieda w tej marce, a do innych nie mam przekonania. 

Opublikowano

Stary komp którego mam, to właśnie X370 Taichi z R7 [email protected] i lata to sobie już ponad 7,5 roku. Niemal bezproblemowo, bo najpewniej wywaliła się jedna kość RAM, z własnej winy uwaliłem 4 porty USB (ciężkie kable w oplocie + odszumiacze iFi), więc bez sensu siedzieć na platformie AM4, która jest już martwa. Chciałem ponownie pójść w AsRocka, bo po ostatnich akcjach Asusa, który wypuścił zwalony BIOS i zrzucił winę za spalone procki na użytkowników (było o tym głośno na Gamers Nexus), jakoś nie mam ochoty pchać się w Asusa. Niby MSI jest mega solidny i dobry, ale nie jestem do końca pewien, czy brać tego Tomahawka, czy co... Z wyglądu podoba mi się Asus ProArt, kwintesencja elegancji, ale cena zaporowa :D No i tak jestem w kropce jak pedofil w domu starców...

Opublikowano
3 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Niestety, ale z asrockiem jest coś na rzeczy, rozmawiałem z znajomym co się bawi w pc, i uświadomił mi, że na steelce 3 krotnie miałem próbę uszkodzenia 9800x3d, aczkolwiek zasilacz zapiął zabezpieczenie (musiałem odpiąć wtyczkę atx24 od zasilacza i podpiąć, aby pc się uruchomił).

Najprawdopodobniej bardzo dobry zasilacz, uratował moje cpu. Dlatego odpuszczam sobie na razie asrocka, możliwe że wezmę przepłacone x870e hero, żeby pobawić się fajnie ramem w razie potrzeby. Niestety ale asus przy montażu 3ciego dysku nvme ucina slot gpu do 8x... Z tym to jest mocna bieda w tej marce, a do innych nie mam przekonania. 

Hmm, a nie możesz ustawić VSOC na sztywno 1.1-1.2V i włączyć "SOC OC MODE" na "Enabled"?
Rozwiąże problemy - nawet możesz sobie w HWInfo sprawdzić jak stabilnie to działa.
Polecałbym też najnowszy BIOS.

Opublikowano

@Lameismyname

Na x670e steel legend miałem sztywno vsoc ustawiony, nie trzymam nigdy na automacie ;). Ale po zmianie biosu na nowszy, wtedy chyba najnowszy był 3.18as jak się nie mylę, nie miałem już tych dziwnych akcji, ale płytę sprzedałem, bo gwarancja się kończyła (asrock na modele niższe niż taichi daje 24m gwarancji). 

Bardzo fajnie wspominam steelkę, była stabilna, oc ram było dobre, ale chyba boję się zaufać tymczasowo asrockowi. A szkoda tego 9800x3d bo ma bardzo fajne imc, więc w razie awarii jak bym dostał nowego procka to pewnie nie trafię już tak fajnego procka... 

Mam do wyboru x870e-e (tak miałem ją, nie radziła sobie z ramem dual rank, ale odpuściłem już dualranki), i x870e hero, e-e jest box, a hero oem (sama płyta). I w sumie nie wiem w co uderzyć. 

Opublikowano (edytowane)

Ja się miotam i nie wiem co wybrać. Z jednej strony póki stary komp działa, to mogę nowego składać przez następne 2-3 miesiące czając się na jakieś promki. Z jednej strony X870E Nova jest spoko, bo ma mocną sekcję, wyświetlacz POST i w sumie wszystko co trzeba i nie kosztuje milionów monet. Z drugiej jest X870E Tomahawk, który też jest spoko, ale ma aż 4 porty USB 2.0, a to trochę ssie, bo jednak do tych wszystkich sprzętów (bezprzewodowa myszka, klawa, zewnętrzny DAC/AMP i co tam tylko przydałyby się jednak już 3.x choćby z uwagi na samo ładowanie mocniejszym prądem). X870E-E też mega i można wyrwać nówkę za ciut powyżej 2k, ale już jak się patrzy na taką Novę, to praktycznie X870E-E = Nova+RAM... No i można tak bez końca.

Powiedzcie tylko jedno - jak to jest z tym ECC? Zawracać sobie tym głowę, czy mieć wywalone do domowego użytku i po prostu kupić dobry RAM w rodzaju 6000/CL30 czy nawet 6000/CL26, ustawić EXPO i heya banana?

Edytowane przez Vaiet
Opublikowano

@Lameismyname

To płyta awaryjna, co leży na ogół w szafie, wrzuciłem ją do binowania ramu, bo b650-a asusa ma problem z ramem 7600mhz+. Teraz też mam sztywno vsoc, ale nie miałem tych zjawisk co na steel, więc sam już nie wiem. Chciałem x870e taichi, płyta mega, ale mam jakieś dziwne obawy. 

A zjawisko dokładnie wyglądało tak, komp się uruchomił, czarny ekran z 5-10sek i gasł, brak reakcji na przycisk włącznika. Odpięcie wtyczki atx24 naprawiało problem (nawet wyłączenie zasilacza z gniazdka nie pomagało...)

Opublikowano
Cytat

gwarancja się kończyła (asrock na modele niższe niż taichi daje 24m gwarancji)

A coś sensownego za 500-650zł ma 3 lata gwarancji? 

Swoją drogą, dałbym sobie rękę uciąć, że widziałem 36 w opisie Asrocka w jakimś sklepie.

Dopiero teraz mnie oświeciłeś. A rok gwarancji zdecydowanie jest warty dopłaty 50 czy 100zl.