Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, tommiyacht napisał(a):

Pany, szybka piłka.

1) X870E/B850

2) Dwa sloty M.2 pcie5x4 linie z CPU bez obcięcia lini z GPU ("na sztywno" lub opcjonalnie z USB4, wiadomo o co chodzi)

3) ~1000 PLN

4) raczej skłaniam sie ku MSI/Gigabyte

Na szybko MSI B850 Tomahawk MAX, spełnia ww. kryteria.

https://www.amazon.pl/dp/B0DPKVF29H?psc=1

Edit: miro słusznie zwrócił uwagę na istotny detal.

Edytowane przez Kandelabros
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, Kandelabros napisał(a):

MSI B850 Tomahawk,

dopisz że MAX ( taki jak w twoim linku z amazona ) ,

bo starszy tomahawk ma tylko 1-5x4 , żeby się nie naciąć..

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
16 godzin temu, Miczi_82 napisał(a):

Nie chce mi się czytać tych 7 stron i nie wiem co już to przerobiliście a co nie, ale widzę tu drogie płyty polecane, a nie wiem po co, chyba, że ktoś naprawdę ma wysokie wymagania.

W każdym raziepolecam swoją MSI X870E GAMING PLUS WIFI, bezproblemowa z 9800x3d, bootowanie w msi można przyspieszyć kilkoma parametrami w biosie, bo widziałem, że tu ktoś zarzucał wolny start windowsa.

Dodam tylko, że ten model akurat pozwala na korzystanie z 3 dysków M2, w tym jeden Gen5 i dwa Gen4, wszystkie bez dzielenia linii z czymkolwiek, więc nie spowolnią ani nie deaktywują żadnego innego urządzenia. MSI soft też jest spoko, bo jest apka do zarządzania wszelkimi wiatrakami podłączonymi do płyty i zarządzanie argb i nie tylko. Są oczywiście opcje do UV (PBO), kilka do przyspieszania pamięci i inne gadżety.

A co do Asrocka, nawet jeśli temat nadmuchany niepotrzebnie i nieadekwatnie do faktycznej skali, to jednak można by się zastanowić, czy koniecznie to musi być Asrock, bo jednak te procesory jakoś się z tymi płytami nie lubią, a już Nova czy Taichi to chyba są najczęściej wymieniane przy padniętych procesorach.

Płyta ok. tylko od razu trzeba pamiętać że trzeba dokupić kartę dźwiękową ponieważ na Realtek ALC897 nie da się słuchać muzyki bo człowieka krew zalewa.

16 godzin temu, Miczi_82 napisał(a):

Nie chce mi się czytać tych 7 stron i nie wiem co już to przerobiliście a co nie, ale widzę tu drogie płyty polecane, a nie wiem po co, chyba, że ktoś naprawdę ma wysokie wymagania.

W każdym raziepolecam swoją MSI X870E GAMING PLUS WIFI, bezproblemowa z 9800x3d, bootowanie w msi można przyspieszyć kilkoma parametrami w biosie, bo widziałem, że tu ktoś zarzucał wolny start windowsa.

Dodam tylko, że ten model akurat pozwala na korzystanie z 3 dysków M2, w tym jeden Gen5 i dwa Gen4, wszystkie bez dzielenia linii z czymkolwiek, więc nie spowolnią ani nie deaktywują żadnego innego urządzenia. MSI soft też jest spoko, bo jest apka do zarządzania wszelkimi wiatrakami podłączonymi do płyty i zarządzanie argb i nie tylko. Są oczywiście opcje do UV (PBO), kilka do przyspieszania pamięci i inne gadżety.

A co do Asrocka, nawet jeśli temat nadmuchany niepotrzebnie i nieadekwatnie do faktycznej skali, to jednak można by się zastanowić, czy koniecznie to musi być Asrock, bo jednak te procesory jakoś się z tymi płytami nie lubią, a już Nova czy Taichi to chyba są najczęściej wymieniane przy padniętych procesorach.

Płyta ok. tylko od razu trzeba pamiętać że trzeba dokupić kartę dźwiękową ponieważ na Realtek ALC897 nie da się słuchać muzyki bo człowieka krew zalewa. Zresztą nic na tym kodeku się nie da normalnie słuchać.

Opublikowano
4 minuty temu, Miczi_82 napisał(a):

Chyba, że ktoś używa tylko bezprzewodowych, ze swoim DACiem.

Na kodeku  ALC897 nie da się nic słuchać nie ważne na jakich słuchawkach o głośnikach nawet dobrej klasy możemy zapomnieć o normalnym dźwięku chyba że ktoś ma drewniane ucho.

Ktoś za taki kodek co wsadził w dobre płyty powinien siedzieć to jest tragedia.

• Upvote 1
Opublikowano
56 minut temu, AudRob napisał(a):

Na kodeku  ALC897 nie da się nic słuchać nie ważne na jakich słuchawkach o głośnikach nawet dobrej klasy możemy zapomnieć o normalnym dźwięku chyba że ktoś ma drewniane ucho.

Ktoś za taki kodek co wsadził w dobre płyty powinien siedzieć to jest tragedia.

Hmmmmm musiałeś źle trafić, na złą implementację tej integry, albo używasz słuchawek wymagających porządnego wzmacniacza bo mają dużą impedancję czy coś. Ja ostatnio że słabszych dźwiękówek to miałem ALC892 w Asrocku H81M i byl bardzo dobry dźwięk tzn już to był poziom który dla zwykłego śmiertelnika będzie świetny. A jak mówimy o audiofilskich poziomach no to ALC1220 nic nie wniesie sensownego, bo szumy nadal są, i tak czy siak najlepiej kupić osobną kartę dźwiękową. 

ALC897 montują nawet w płytach x870 za 1500zl, czy aby nie przesadzasz z tym nie da się nic słuchać? 😅

Opublikowano (edytowane)

Sam kodek(układ dźwiękowy)na mobo nie ma nic do słuchawek, to jest kwestia wyjścia i czy i jakiej jakości wzmacniacz tam siedzi po prostu na tym określonym mobo dla słuchawek. 

Ale ogólnie i tak te wzmacniacze nawet jak są jakieś na mobo to jak ktoś ma chociaż trochę lepsze słuchawki to po prostu zewnętrzny DAC i AMP i zapomnieć o tym co nawet te premium mobasy dają w tych kwestiach :E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano

Montują dlatego że tną koszty płyty robią dobre ale są tańsze ze względu na kodek miałem płytę MSI MAG B550 TOMAHAWK z kodekiem Realtek ALC1200 i było o niebo lepiej a tu niestety. Wiedziałem o tym że kodek jest do bani ale to olałem bo reszta co oferuje płyta mi odpowiada i wiedziałem że będę musiał dokupić kartę dźwiękową. Co z tego że montują w płytach za 1500zł to nie zmienia faktu że ALC897 jest fatalny. 

32 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Hmmmmm musiałeś źle trafić, na złą implementację tej integry, albo używasz słuchawek wymagających porządnego wzmacniacza bo mają dużą impedancję czy coś. Ja ostatnio że słabszych dźwiękówek to miałem ALC892 w Asrocku H81M i byl bardzo dobry dźwięk tzn już to był poziom który dla zwykłego śmiertelnika będzie świetny. A jak mówimy o audiofilskich poziomach no to ALC1220 nic nie wniesie sensownego, bo szumy nadal są, i tak czy siak najlepiej kupić osobną kartę dźwiękową. 

ALC897 montują nawet w płytach x870 za 1500zl, czy aby nie przesadzasz z tym nie da się nic słuchać? 😅

Nie dla zwykłego śmiertelnika tylko dla kogoś co wystarczy że coś tam brzęczy tak ale jak ktoś lubi i słyszy jakość to już nie.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 30.10.2025 o 17:03, HappyLittleGamer napisał(a):

Bez wzmacniacza słuchawkowego nawet na zwykłych 32ohmowych słuchawkach za 50zł przy głośności na 100% jest nadal cicho i płasko ;) byle jaki wzmacniacz z chin sprawi że będzie znacznie głośniej + dużo lepszy bass ;) Co dopiero na słuchawkach z wyższą impedancją.

• Upvote 1
Opublikowano

@Send1N Creative Sound Blaster Z już zamontowany teraz testuję. Ale różnica już jest na duży + teraz nawet na połowę gwizdka jest za głośno bas i sopran w końcu jest normalny jeszcze od groma ustawień.

shopping.webp

Opublikowano
2 godziny temu, AudRob napisał(a):

teraz nawet na połowę gwizdka jest za głośno bas i sopran w końcu jest normalny

Klasyka ;) każdemu to powtarzam od lat jak ktoś pisze że nie słyszy różnicy względem integry bez wzmocnienia na wyjściu  :thumbup: lepiej ściszyć jak jest za głośno niż ustawić wszędzie 100% nie mając już żadnego pola manewru mając nadal zbyt cicho :E 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Klasyka ;) każdemu to powtarzam od lat jak ktoś pisze że nie słyszy różnicy względem integry bez wzmocnienia na wyjściu  :thumbup: lepiej ściszyć jak jest za głośno niż ustawić wszędzie 100% nie mając już żadnego pola manewru mając nadal zbyt cicho :E 

Wiesz jeszcze muszę się przyzwyczaić poustawiać co nie co ale mówię na niecałe pół gwizdka jest głośniej niż na całym z mobo jest czysto i git.

• Upvote 1
Opublikowano

ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI

dobry wybór? zależy mi na Wifi i dźwiękówce lepszej niż ALC897. Poza tym 3 M2, raczej brak innych wymagań. CPU 7800X3D a może 9800X3D jak trafię w dobrej cenie gdzieś.

Opublikowano

W zasadzie to wolałbym coś tańszego ale ciężko znaleźć coś co nie jest na ALC897, może na B650 ale tam nie zaglądałem, nie wiem czy przyszłościowo warto jeszcze iść w stary socket, może jakiegoś Zen6 kiedyś wstawię, nie wiadomo jak to się zachowa na B650.

Opublikowano (edytowane)

Nie no ja jestem przeklęty albo kij wie czort normalnie. Składam dzis bulida, płyta nówka, i co tym razem ? Żółty dram na płycie (swieci sie i potem gaśnie). Wypróbowane wszystkie kombinacje kosci w slotach, z jednym stickiem, bez gpu, cmos, flash bios. Nie wiem chyba popiernicze ten amazon.  Ja chyba nie odpale tego kompa w tym roku jak tak dalej bedzie

Edytowane przez tommiyacht
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Daj mu czas. Zależnie od ilości ramu i producenta trenowanie potrafi trwać od kilkudziesięciu sekund do kilku minut.

U mnie pamięci poszły szybko, poniżej minuty wstał pierwszy raz - ale w kilku buildach na am5 miałem tak że i ponad 4 minuty czekałem na POST.

Ja pierwszy boot zawsze robię bez grafiki na integrze, tak btw.

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

wlaliscie troche nadzieji w serce panowie... ale az tyle czasu ?? ja pierdziu. Fakt ze to 2x32 wiec faktycznie moze troche wiecej czasu. Max wczoraj kolo minuty czekalem. Ale ekran czarny, monituje ze nie ma zadnego sygnalu z hdmi... 

Opublikowano (edytowane)

No bo nie będzie sygnału, aż potrenuje, zrobi z 2x restarty i wstanie do uefi

Później jak wstanie to sobie przestaw Memory Context Restore z auto na enabled i ustaw mu interwał na 60 dni, to będzie wstawał w kilkanaście sekund a tylko raz na dwa miechy trenował pamięć.

To samo w sobie jest przydatne, bo jak masz trafione ramy to tam wyjdzie właśnie, tylko niektóre płyty wymuszają trenowanie za każdym razem co jest absurdalne :E 

Edytowane przez Qrdello
  • Thanks 1
  • Upvote 2