Skocz do zawartości

Płyta pod 9800x3d

aureumchaos

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Umpero napisał(a):

Chyba pójdę w X870E Taichi. Miało być max 1500 PLN... :sciana:

Tylko jeden slot M.2 zgodny z PCIe 5.0

Mocno okrojone złącza audio oraz skromny pakiet akcesoriów

Dość wysoki pobór prądu w spoczynku i dość długi czas uruchamiania

Problem z napięciem RAM ponad 1,435 V przy wysokim zegarze pamięci

2 minuty temu, muszka napisał(a):

A czemu wszyscy takie drogie plyty proponujecie.

Co jest nie tak z

https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-x870-pro-rs-wifi-14167139/

Która kosztuje 1000zl i ma lepszy kodek audio 1220, WiFi 7, PCIE 5.0 i M2 5.0? Uzycie drugiego dysku obecnie drugie PCIE ale i tak z nich bym nie korzystał.

Mi zależy, by miała wyświetlacz kodów błędów

5 minut temu, zxc napisał(a):

Tylko jeden slot M.2 zgodny z PCIe 5.0

Mocno okrojone złącza audio oraz skromny pakiet akcesoriów

Dość wysoki pobór prądu w spoczynku i dość długi czas uruchamiania

Problem z napięciem RAM ponad 1,435 V przy wysokim zegarze pamięci

Skąd bierzesz te informacje? Zaraz wyjdzie, że żadna płyta nie jest dobra

Godzinę temu, zxc napisał(a):

* dość wysoki pobór prądu w spoczynku oraz dość długi czas uruchamiania.

W HU Taichi ma jeszcze dłuższy. Bios w przyszłości może rozwiązać sprawę. Ten Carbon daje przewagę w wielu ważniejszych aspektach.

https://www.techspot.com/review/2907-amd-x870-motherboards/

https://www.techspot.com/review/2900-amd-x870-motherboards/

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez DżonyBi

17 minut temu, Umpero napisał(a):

Skąd bierzesz te informacje? Zaraz wyjdzie, że żadna płyta nie jest dobra

https://ithardware.pl/testyirecenzje/asrock_x870e_taichi_test_recenzja_opinia-35626.html

Jest jeszcze https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-x870e-nova-wifi-14167137/ , i to jest ciekawy wybór, tylko nigdzie nie ma...

Edytowane przez zxc

32 minuty temu, zxc napisał(a):

Co jest w niej ciekawszego niż Taichi Lite?
Prócz tego, że Nova ma podświetlenie w porównaniu do Taichi Lite to nie ma żadnej przewagi.
Audio lepsze, możliwości OC lepsze.

Cena podobna więc jeśli priorytetem nie jest podświetlenie to lepiej brać Taichi Lite.

Edytowane przez Umpero

Tu jest dobrze wyjasnione co brac:

Z plyt na b650e

Sam kupilem Strix b650e-e i nie zaluje. 3 dyski na m.2, 4 na PCI-e i mozliwosc dolozenia 5 jak wyjda karty na PCIE 5.0 (oczywiscie z przycieciem przepustowosci do szybkosci PCIE 4.0x16)

Doplacania do x670e lub x870e sensu nie widze. to nie czasy AM4 gdzie to mialo wieksze znaczenie.

Edytowane przez sultan_kosmitow

54 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

* dość wysoki pobór prądu w spoczynku oraz dość długi czas uruchamiania.

W HU Taichi ma jeszcze dłuższy. Bios w przyszłości może rozwiązać sprawę. Ten Carbon daje przewagę w wielu ważniejszych aspektach.

Bez tytułu.jpg

A co to ma byc? Tyle wingroza sie laduje? Moj obecny pc na 9700k i leciwej plycie startuje w 10 sec... a tu nawet 23????? Why?

7 minut temu, Umpero napisał(a):

Taa. Teraz przypatruj się miniaturkom , która płyta do której literki jest przyporządkowana...

dokladnie, widzialem juz filmiki tego goscia, w kazdym robi tak samo - wrzuca zdjecia zamiast tekstu - tragicznie sie to oglada, trzeba albo ogladac od a do z albo patrzec na pasek jaka to plyta ;d

Edytowane przez Ali

8 minut temu, aureumchaos napisał(a):

A co to ma byc? Tyle wingroza sie laduje? Moj obecny pc na 9700k i leciwej plycie startuje w 10 sec... a tu nawet 23????? Why?

Tyle trwa sprawdzenie pamięci. Ponoć AM5 tak ma. Pomaga zmiana ustawienia na on zamiast auto "Memory Context Restore" w biosie. Aktualizacja biosu też może pomóc. Nie wiem, sam przchodzę na AMD i dowiaduję się nowych rzeczy.

Edytowane przez DżonyBi

3 minuty temu, Ali napisał(a):

dokladnie, widzialem juz filmiki tego goscia, w kazdym robi tak samo - wrzuca zdjecia zamiast tekstu - tragicznie sie to oglada, trzeba albo ogladac od a do z albo patrzec na pasek jaka to plyta ;d

Chyba sie liczy co ma do powiedzenia a nie wartosci plastyczno muzyczne. Jak chcesz pieknie zmontowane filmiki to masz influencerow.

Teraz, DżonyBi napisał(a):

Tyle trwa sprawdzenie pamięci. Ponoć AMD tak ma. Pomaga zmiana ustawienia na on zamiast auto "Memory Context Restore" w biosie. Nie wiem, sam przchodzę na AMD i dowiaduję się nowych rzeczy.

Tak trzeba ustawic Memory Context Restore i plyta startuje w 3 sec

20 minut temu, sultan_kosmitow napisał(a):

Doplacania do x670e lub x870e sensu nie widze. to nie czasy AM4 gdzie to mialo wieksze znaczenie.

w sumie to jest jeszcze 1 wazna kwestia,
czy plyta po wyjeciu z pudelka bedzie wspierac nowe ryzeny 9xxx czy trzeba zrobic update biosu.
kupiles nowego ryzena ktory nie dziala i co? :D

b650e aorus elite na ktora w sumie tez patrze ma przycisk z tylu do flasha, ale inne modele niekoniecznie?

Edytowane przez Ali

4 minuty temu, sultan_kosmitow napisał(a):

Tak trzeba ustawic Memory Context Restore i plyta startuje w 3 sec

Dlatego pisałem, że czas bootowania to najmniejszy problem tych płyt. Mój faworyt to MSI Carbon X870E, bo to będzie zakup na min. 5-6 lat.

Edytowane przez DżonyBi

24 minuty temu, mimuszek napisał(a):

jest w proshopie z normalnych sklepów, 1800zł

Faktycznie, dzięki.

19 minut temu, sultan_kosmitow napisał(a):

Tu jest dobrze wyjasnione co brac:

Z plyt na b650e

Sam kupilem Strix b650e-e i nie zaluje. 3 dyski na m.2, 4 na PCI-e i mozliwosc dolozenia 5 jak wyjda karty na PCIE 5.0 (oczywiscie z przycieciem przepustowosci do szybkosci PCIE 4.0x16)

Hmm, wydaje mi się, że jeśli cena jest podobna, i zmieniasz kompa raz na np 6 lat, to chyba lepiej wybrać nowszy sprzęt?

1 minutę temu, zxc napisał(a):

Hmm, wydaje mi się, że jeśli cena jest podobna, i zmieniasz kompa raz na np 6 lat, to chyba lepiej wybrać nowszy sprzęt?

Jesli tak podchodzisz to najlepiej wybierac sprzet na premierze ostatniej rewizji danej generacji. Dla AM4 byly to plyty x570s gdzie mogles sobie ladnie przezimowac do konca AM5 i wziasc najbardziej dopracowane rozwiazanie. Na AM5 czy wezmiesz b650e-e czy x870e roznicy wiekszej nie ma, poza czasami wieksza liczba m.2

No a wracajac do tego tomahawka... 

https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-X670E-TOMAHAWK-WIFI/Specification

czy wejda 2 x m.2 i 2x hdd i nic mi nie obetnie czy tez obetnie... Ja juz nie wiem jak to czytac w manualach...

No i rzeczywiscie co zrobic jak ja nie mam innego amd cpu a plyta bedzie potrzebowac zmianny biosu po 9800x3d, to wtedy trzeba odsylac do jakiegos serwisu???

4 minuty temu, aureumchaos napisał(a):

No a wracajac do tego tomahawka... 

https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-X670E-TOMAHAWK-WIFI/Specification

czy wejda 2 x m.2 i 2x hdd i nic mi nie obetnie czy tez obetnie... Ja juz nie wiem jak to czytac w manualach...

No i rzeczywiscie co zrobic jak ja nie mam innego amd cpu a plyta bedzie potrzebowac zmianny biosu po 9800x3d, to wtedy trzeba odsylac do jakiegos serwisu???

M.2_1 Source (From CPU) supports up to PCIe 5.0 x4 , supports 22110/2280 devices
M.2_2 Source (From Chipset) supports up to PCIe 4.0 x4 , supports 2280/2260 devices
M.2_3 Source (From Chipset) supports up to PCIe 4.0 x4 , supports 2280/2260 devices

Pierwszy dysk w gornym slocie wspiera PCIe 5.0 x4. Sloty M.2_2 i M.2_3 wspieraja PCIe 4.0 x4. Wiec mozesz miec 3 dyski bez ciecia szyny i predkosci karty graficznej.

Natomiast jak wlozysz dysk w ten slot:

M.2_4 Source (From Chipset) supports up to PCIe 4.0 x4 , supports 2280/2260 devices

to karta bedzie dzialac x8. W przypadku obecnych kart bedziesz mial szybkosc standardu PCIe 3.0 x16 w przypadku jak wyjda nowe karty na PCIe 5.0 to bedziesz mial predkosc PCIe 4.0 x16 w tym setupie.

Jesli nie chcesz ucinac nic na karcie kupujesz adapter do slotu PCIE na dole i masz 4 dysk bez start na karcie