Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nova jest generalnie ok, ale.. Wczoraj wskoczyla za ~1770 w Proshopie. Ta plyta byla spoko jak kosztowala wlasnie 1600. Jak mam placic ~1800 to wole juz Taichi Lite za ~1900. Byla dzis za 1895 w Morele. Chyba, ze Nova wskoczy ponizej 1700 to wtedy kupie. 

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
35 minut temu, DżonyBi napisał(a):

@Umpero

Zadowolony jesteś z Taichi? Myślę też nad zwiększeniem budżetu i kupnem Taichi Lite lub MSI Carbon.

Nie narzekam. Chciałem festyniarską płytę, która nie będzie mi dzieliła złącz PCIE5 przy obsadzeniu dysków nvme no i mam.
Do tego kojarzę, że @Kadajo pytał o płyty, które mają opcję ustawiania krzywej wentyli z poziomu biosu płyty głównej to ta taką opcję posiada.

Opublikowano
6 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Nova jest generalnie ok, ale.. Wczoraj wskoczyla za ~1770 w Proshopie. Ta plyta byla spoko jak kosztowala wlasnie 1600. Jak mam placic ~1800 to wole juz Taichi Lite za ~1900. Byla dzis za 1895 w Morele. Chyba, ze Nova wskoczy ponizej 1700 to wtedy kupie. 

Nie ma szans, na to, żeby cena zeszła poniżej tego 1700.. Są straszne braki tej płyty, w dużych sklepach: x-kom, morele, komputronik, już od jakiegoś czasu nie ma..

Opublikowano (edytowane)

W zasadzie zostałem przy dwóch  opcjach, bo tej Novy chyba nie uda mi sie kupic:

1. Po taniości X870 lub X670E Tomahawk, ale skłaniałbym się ku pierwszej.

2. Górna półka X870E Taichi Lite (podoba mi się to szczotkowane srebrne aluminium) lub MSI Carbon. Czytalem o problemach z ramem na Expo w Taichi? Ktos cos?

Ciekawe czy cos sie zadzieje na BF.

W miedzy czasie poluje na 9800X3D. Cos tam jutro ma byc.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
51 minut temu, DżonyBi napisał(a):

W zasadzie zostałem przy dwóch  opcjach, bo tej Novy chyba nie uda mi sie kupic:

1. Po taniości X870 lub X670E Tomahawk, ale skłaniałbym się ku pierwszej.

2. Górna półka X870E Taichi Lite (podoba mi się to szczotkowane srebrne aluminium) lub MSI Carbon. Czytalem o problemach z ramem na Expo w Taichi? Ktos cos?

Ciekawe czy cos sie zadzieje na BF.

W miedzy czasie poluje na 9800X3D. Cos tam jutro ma byc.

Na Proshopie, będą dostawy, tej Novy, więc to i tak wychodzi między tym Tomahawkiem a Taichi lite.. Na morelach jest 9800x3d za 3100zl xD

Opublikowano (edytowane)

Pamiątki, które kupiłem Kingston FURY Beast Black 2x32GB 6000Mhz CL30 A-die sa na liscie kompatybilnosci MSI, na liscie Taichi ich nie ma. Teraz pytanie czy wystartuja z CL30 na Taichi?

Z Kingstonami mialem juz problem na Asrocku kiedys..

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Zmieniłeś płytę? Co teraz?

A taki kaprys i Hero :)

Ale Nova to zarabista plyta za tyle co ja mialem.

Sie dziwie ze do 2000 ludzie chca cos innego.

Taichi u mnie odpadla tylko dlatego ze eatx. 

Mialem ja juz nawet w domu za 2079zl, ale zwrocilem, bo uznalem ze przez rozmiar moze byc większy problem z odsprzedaza potem. Potem byla Nova, bo akurat sie pokazała w PL.

A teraz, po juz stabilnych ustawieniach cpu na Nova...Hero i masa nowych problemow.

Licze na jakis dobry bios, bo ostatnia beta mi 76-78ns latency podaje. Cos jest grubo zrabane.

@DżonyBi a mogles cpu ode mnie brac to liczysz widzę na cud cenowy :D

Z Nova tez chetnych nie bylo z forum, to jakis random z allegro przygarnal z pocalowaniem reki :) bo w sklepach 1800+

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Ramy przyjada dopiero w przyszly piatek. Jeszcze mam czas. Wczoraj za 2699 byly w komputroniku i moglem kupic, ale czekam na cud. Moze jutro sie wydarzy ;)

Plyte wybieram. Ten chinski smok w Carbonie zaczyna mi sie strasznie podobac.:E

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

U mnie w zakładce OC Tweaker Profil EXPO miał ciaśniejsze nastawy niż profil EXPO po przejściu do "AMD Overclocking".
W tej drugiej był profil zgodny z tym co deklarował producent.
Do tego po wybraniu profilu EXPO nie ustawiały się poprawne napięcia i były mocno zaniżone przez co był problem z RAMem.
Musiałem ręcznie ustawić zgodnie ze specyfikacją.

Natomiast jeśli chcesz 2x32GB i idziesz w Taichi to mam już sprawdzone i stabilne nastawy do nich => https://www.morele.net/pamiec-adata-xpg-lancer-rgb-ddr5-64-gb-6400mhz-cl32-ax5u6400c3232g-dclarbk-13180345/.
Pipolinio ma takie same kości tylko, że od Kingstona i u niego też na tych samych nastawach śmigają.
Ja teraz tylko sobie testuję niższe napięcia.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Pierwszy kontakt i ustawy - z gene na nova przenioslem wszystko 1:1

Z nova na hero? Zapomnij o stabilności.

0606 bios o dziwo bootowal i dzialal stabilnie z 8000 gdm, ale zachcialo sie nowszego i klops chwilowo.

Ciagle siedzi mi w głowie zeby probowac zlapac stabilnosc na 0505, gdzie latency nie jest zrabane, to ten sam branch co Twojego 2505 prawdopodobnie.

4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Zobacz ile Taichi Lite zjechalo. W 20 sklepach.

https://www.ceneo.pl/173779971#tag=share-product-android

Mam cynk, ze 9800X3D tez jedzie. 

Taichi lite byla po 1800. No zjechalo :lol2:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
1 minutę temu, Zachy napisał(a):

Taichi lite byla po 1800. No zjechalo :lol2:

Przy takim zapasie beda schodzic z ceny. Dzis Morele obnizyl na 2h do 1895. W ME byla cen 1999, a teraz jest juz 1950. Troche wiecej optymizu ;)

Opublikowano (edytowane)

Ja optymistycznie patrze na to, ze mnie hero niecale 2800 kosztowal :)

Ceny w sklepach 9800 pokazuja jaki jest trend obecnie.

Mobo podrozaly srednio o 200zl od premiery.

Gdzie tu miejsce na optymizm?

No wiem, kiedys bedzie taniej. Znam to :smiech::piwko:

Lepiej bierz Taichi Lite z ME za 1950 z ratami 0% i pierwszymi dwoma ratami splacanymi przez ME.

Wyjdzie Cie jeszcze 132zl taniej. 

A jak nie chcesz rat to sobie je od razu splac :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

W Mindfactory.de 9800X3D po ~2400. Polacy sa bogatymi pesymistami, wiec mamy ceny jakie mamy. Nie wierzymy we wlasne mozliwosci. Wykartkowac kase jest najprosciej, bo po co czekac jak bedzie tylko drozej. Jest w Polsce drozej na nasze zyczenie.

Ja juz wybralem. Poluje juz tylko na MSI Carbon.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

No to kup w mindfactory, po co czekac? :D

A fakt trzeba roznice w vat doplacic...i za przesylke wiecej, albo w ewentualnie w posrednika sie bawic :)

Tylko potem z gwarancja z zagranicy jest problem przy odsprzedazy.

Dlatego ja juz nie kupuje za granica.

Za duzo pierdzielenia sie pozniej i tlumaczenia, ze sprzet nie jest z Polski

Edytowane przez Zachy