Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Zachy napisał(a):

1. To masz kiepska ta intuicje, w testach i nova i taichi jest chwalona :)

2. Qvl sprawdzales? Tak najszybciej sie dowiesz czy testowali taki tandem

1. Testy testami, a na forach młynek z pamieciami. Nova niedostępna, a jej podstawowa zaleta "VfM" przepadła wraz z ceną na poziomie 1800-1900.

2. Asrock nie testował. MSI za to testował i jest na liscie kompatybilnosci.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Bo trzeba bylo brac jak byly po 1650, albo ode mnie w cenie zakupu tez :D

To nawet 1 chetny sie nie odezwał.

Wystawilem na allegro i moment poszla.

A co do problemow z ram to jakoś nie zauwazylem skarg w watku nova/taichi jakich masowych na overclock

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Albo ja tak trafiam, albo musi byc cos na rzeczy. Nowe Asrocki cos maja z ta stabilnoscia w EXPO, sa dosc kaprysnie co do ramu. Niby tam Asrock update robi, ale sam juz nie wiem. Mam tez zle doswiadczenia z przeszłosci. Chce kupic plyte i odpalic wszystko od strzala. Nie chce potem siedziec na forum i trenowac pamieci.

Każdy jakieś doświadczenia z przeszlości ma i to rzutuje na wybór. Ja np miałem 2 płyty Asusa, z czego jedna padła na gwarancji, druga tuż po gwarancji a w karcie grała orkiestra cewek. Przypadek? Pewnie tak, ale nawet patykiem nie tknę niczego od tego producenta. A na Asrocka nie mogę złego słowa powiedzieć, z170 extreme4 przez 9,5 roku działa bez zarzutów w jednym z moich kompów.

Opublikowano
47 minut temu, Zachy napisał(a):

W asrocku tylko pracuja byli inzynierowie Asusa, te firmy nic do siebie nie maja...

Ktoś, tu napisał w ten sposób, dlatego tak napisałem xd..

38 minut temu, Lestat napisał(a):

Chyba jednak wpadnie ta płyta 

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-pro-x870-p-wifi-14177016/

widzę, że jest na nią promocja obecnie.

https://www.velocitymicro.com/blog/x670-vs-x870/  Patrząc na różnice, to nie wiem czy w twoim przypadku i ogólnie(x670 vs x870) nie lepiej x670E, bo ty i tak nie używasz wifi, więc 7 nie jest ci potrzebna.. Podobnie z usb4, no chyba że przyszłościowo patrzysz 

27 minut temu, Zachy napisał(a):

Bo trzeba bylo brac jak byly po 1650, albo ode mnie w cenie zakupu tez :D

To nawet 1 chetny sie nie odezwał.

Wystawilem na allegro i moment poszla.

A co do problemow z ram to jakoś nie zauwazylem skarg w watku nova/taichi jakich masowych na overclock

Przyznam się, że mam małe doświadczenie z kupowaniem używanych na forach, więc dlatego miałem obawy.. 

Opublikowano
5 minut temu, zxc napisał(a):

Ktoś, tu napisał w ten sposób, dlatego tak napisałem xd..

https://www.velocitymicro.com/blog/x670-vs-x870/  Patrząc na różnice, to nie wiem czy w twoim przypadku i ogólnie(x670 vs x870) nie lepiej x670E, bo ty i tak nie używasz wifi, więc 7 nie jest ci potrzebna.. Podobnie z usb4, no chyba że przyszłościowo patrzysz 

Przyznam się, że mam małe doświadczenie z kupowaniem używanych na forach, więc dlatego miałem obawy.. 

Zależy mi na pcie 5.0 i aby przyszłościowo płyta dawała rade

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Umpero napisał(a):

W Taichi też to mam

Poczytaj to sie dowiesz, google nie boli...

Z tego co tu na forum Cie widze wszystko chcesz miec podane na tacy.

Zamias sie doksztalcic tylko gotowce ;)

Wlacz myslenie i zacznij dzialac :lol2::piwko:

Nitro to nie NitroPath :toast:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Ale to tylko Ty masz jakieś czepialskie nawyki.
Najpierw jakaś jazda z tym, że "skoro nie potrafię przeprowadzać testów to po co się za to biorę". Co tam, że szedłem za wytycznymi użytkowników, którzy mi wskazali czym mam testować.
Później, że gdzieś na którejś stronie przeoczyłem link, który podałeś w temacie mającym kilkaset stron.
Nie znam się na OC pamięci i podkreślałem wielokrotnie, że chcę wbić coś sprawdzonego i o tym zapomnieć.

Gdybym chciał się w to wgłębiać to bym pewnie wygooglował, ale zapomniałem, że żeby o coś zapytać Pana oświeconego to trzeba mieć subskrypcję wykupioną.
A ja tak po prostu chciałem nawiązać małą dyskusję.
Teraz już będę pamiętał aby nie roszczyć sobie prawa do możliwości pytania Ciebie nawet o potencjalną pogodę bo w googlach znajdę :hihot:

Edytowane przez Umpero
Opublikowano

Ale co chcesz wybrac i kopiować jak przy oc pamieci i procka każdy egzemplarz jest inny?

Chcesz wklepac czyjes ustawiwnia i liczyć na to ze beda dzialac u Ciebie? :lol2:

rozumiem ze myslenie boli i jakies instruktażowe filmy z youtube to za duzo dla Ciebie? 

Czepiam sie, bo zamiast najpierw uzyc wyszukiwarki to lecisz z kazdym pytaniem na forum, nawet jak wystarczy chwile poczytac co sluzy do czego i pomyslec jak moze sie zachowywac komputer jak sie jedna czy druga opcje zmieni.

Nie wiem skad sie biora takie nawyki, mnie uczono myslenia i szukania na wlasna reke tego czego nie wiem :jupi:, a jak nie moge znalesc to szukam jeszcze raz troche zmieniajac zapytanie.

Jest tyle wiedzy w sieci, ze podstawy oc cpu czy ramu można szybko ogarnac.

Ale lepiej walnac, nie wiem i sie nie znam to ktos za mnie niech to ustawi :lol2:

A zeby bylo ciekawiej przy kazdej prawie opcji w biosie AsRocka masz informacje do czego dany parametr sluzy...

Opublikowano (edytowane)

Cały czas mnie korci, żeby spróbować z Asusuem. Nigdy nie miałem ich płyty. 

https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-x870-plus-wifi-14137921/

Za 1500zł wydaje się ciekawą propozycją. Moje ramy widnieją na liście QVL. Co do podziału linii też mi pasuje.

Płyta ma dwa gniazda 1x PCI 5.0x16 (GPU), 1x PCI 4.0x16 oraz 4 gniazda na dyski M2 - dwa pierwsze PCIe 5.0, ale drugie odpada, bo..

Podział wygląda tak, że gniazdo dyskowe M2_2 dzieli linie z gniazdem PCI 5.0x16 (GPU), więc pozostają 3 wolne gniazda dyskowe do obsadzenia.

Gniazdo M2_4 dzieli linię z PCI 4.0x16, ale ja tego gniazda nie bede i tak uzywał, z resztą mam karte postawioną pionowo.

M2_1 - PCie 5.0

M2_2 - to zostaje puste, bo dzieli linie z GPU

M2_3 - PCie 4.0

M2_4 - PCie 4.0 dla mnie do wykorzystania, (gniazdo bez radiatora na dysk)

Akurat mam 3 dyski.

Taki sam podział jak w duzo drozszej płycie ProArt.

Mam wątpliwości co do jakosci Asusa, ale ta płyta mi poważnie wpadła w oko. Ma też przyjemne, stonowane RGB.

34554.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Asus ma troche wiecej opcji konfiguracyjnych, tylko nie wiem czy w samych Strixach, czy tych tanszych modelach tez.

Generalnie jak nie chcesz Asrocka (nie msm pojęcia czemu) to Asus tez jest ok, choc jesli w wyposażenie chodzi Asus bardziej sie ceni w stosunku do innych producentow 

Mimo roznych opinii i roznych producentów podstawa to tak dobrać plyte, zeby pod wlasna konfiguracje nie ciela linii pci i miala odpowiednia ilosc złączy usb.

U Ciebie problemem jest to, ze masz bardzo duza rozpietosc cenowa.

Skup sie na ficzersach i patrz glownie na specyfikacje tu:

https://docs.google.com/spreadsheets/u/0/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/htmlview?pli=1#

Ktos juz to linkowal, ja tego zestawownia uzywalem odkad nosilem sie z zamiarem przesiadki na AMD na AM5.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Zachy napisał(a):

patrz glownie na specyfikacje tu:

Ktos juz to linkowal

tak, ta strona była wczesniej linkowana, ja ja tez ostatnio znow podlinkowałem, no i wychodzi mi, ze ta plyta jest dobrym kompromisem dla mnie. Cena też rozsądna.

W Asrockach nie pasuje mi, ze:

1. nie ma moich pamięci na ich liscie QVL (wiem, ze to i tak nie ma 100% gwarancji, ale jednak)

2. Nova stała się niedostępna i droga

3. Taichi to E-ATX, a jednak wole standard ATX

4. Zbliżony do tego Asusa jest Riptide od Asrocka, a z tych dwóch wolę Asusa.

5. Miałem u siebie w budach Asrocka, MSI, Gigabyte, a Asusa jeszcze nie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
27 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Cały czas mnie korci, żeby spróbować z Asusuem. Nigdy nie miałem ich płyty. 

https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-x870-plus-wifi-14137921/

Za 1500zł wydaje się ciekawą propozycją. Moje ramy widnieją na liście QVL. Co do podziału linii też mi pasuje.

Płyta ma dwa gniazda 1x PCI 5.0x16 (GPU), 1x PCI 4.0x16 oraz 4 gniazda na dyski M2 - dwa pierwsze PCIe 5.0, ale drugie odpada, bo..

Podział wygląda tak, że gniazdo dyskowe M2_2 dzieli linie z gniazdem PCI 5.0x16 (GPU), więc pozostają 3 wolne gniazda dyskowe do obsadzenia.

Gniazdo M2_4 dzieli linię z PCI 4.0x16, ale ja tego gniazda nie bede i tak uzywał, z resztą mam karte postawioną pionowo.

M2_1 - PCie 5.0

M2_2 - to zostaje puste, bo dzieli linie z GPU

M2_3 - PCie 4.0

M2_4 - PCie 4.0 dla mnie do wykorzystania, (gniazdo bez radiatora na dysk)

Akurat mam 3 dyski.

Taki sam podział jak w duzo drozszej płycie ProArt.

Mam wątpliwości co do jakosci Asusa, ale ta płyta mi poważnie wpadła w oko. Ma też przyjemne, stonowane RGB.

34554.jpg

Mam Asusa z490, zero problemów, ale powiem ci, że według tego co jest w necie, to x670E, jest lepszym wyborem od samego x870.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, zxc napisał(a):

x670E, jest lepszym wyborem od samego x870.

to mocno zależy i jest to kwestia trochę indywidualna.

nowy TUF Gaming X870 wydaje się lepszy od Gaminga X670E pomijac kwestie podzialu linii

Z nowa plyta Tuf Gaming dostajesz (X870 vs X670E):

- lepsza sekcje VRM 2x8+2+1 80A SPS vs 2x7+2+1 70A SPS

- lepsze OC pamięci 8000+ vs 6400+

- WiFi 7 vs Wi-Fi 6E

- w X870 jest USB 4.0 z większą przepustowościa (moze przyda mi sie do VR)

- lepsze RGB w X870, bardziej naturalne

- natywne wsparcie Zen 5 bez flashowania

- LAN na obu płytach Realteka, czyli bezproblemowy.

- audio ALC1220P vs S1220A - nie wiem ktory lepszy, ale u mnie i tak idze sygnał przez wzmaciacz Onkyo, ktory ma swoj przetwornik.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

"W przeciwieństwie do wariantów "E", różnica między płytą główną X870 i X670 może być dość znacząca. Chipset X870 będzie miał o połowę mniejszą liczbę portów USB niż X670 i mniej wolnych linii PCI-e dla dodatkowych gniazd sieciowych, pamięci masowej lub PCI-e. Jedynymi zaletami X870 jest to, że gwarantuje USB 4.0, co nie ma miejsca w przypadku X670 (chociaż niektóre płyty X670 go mają) oraz dodanie połączenia PCI-e 5.0 do GPU, a nie połączenia 4.0. Ta generacja płyt głównych ma nieco mylące nazewnictwo, biorąc pod uwagę, jak nieporównywalne są podstawowe warianty inne niż Extreme między płytami głównymi z serii X800 i X600."

Ok OC 8000 pamięci , tylko płyty x870(e) mają problemy z osiągnięciem tego; (No, ale jest lepiej ok..)

https://www.techspot.com/review/2907-amd-x870-motherboards/

- ok wifi 7

- usb 4 - jest opcjonalny na x670e

- x670e - USB -= 10 Gbps(12) vs x870 - USB 10GBPS(6) , x670E - USB - 5 GBPS(2) VS X870(1) , 20 gbps również 2:1   (roznice)

- x670e ma 8 SATA a x870 4

Hmmm, czy x870 bez "E", to nie jest okrojona wersja x670E ?

Edytowane przez zxc
Opublikowano (edytowane)

To wszystko wiem. Pisalem o tym, ze jest okrojona piszac "pomijac kwestie podzialu linii". Pasuje mi podzial w tym TUFie. Ja nie potrzebuje 8 zlaczy Sata, i duzej ilosci USB. Trzy gniazda M2 mi wystarcza i jedno gniazdo PCIe 5.0 pod GPU. Ja jestem graczem i nie bede stawial u siebie serwerowni. Juz zdecydowalem. Zamawiam tego TUFa. Wezme chyba z Amazona za 1486.

Powodzenia w znalezieniu odpowiedniej dla siebie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

@Zachy jesteś jedynym, który ma z tym problem.
Liczyłem, że EXPO mi pójdzie i nie będę musiał nic ustawiać.
Po pierwsze nie mam zamiaru zagłębiać się w OC pamięci bo mam inne rzeczy na głowie na które chętniej poświęcę czas.
Po drugie minął mi 14dniowy okres zwrotu więc musiałem się ratować aby odpalić te pamięci. Inaczej bym odesłał i zamówił inne.
Guzik mi mówi opis trefi, trfc czy innych magicznych skrótów. Więc została mi jedyna opcja aby szukać gotowych nastawów do podobnych pamięci do moich.
Także chwała @PiPoLiNiO za to, że nie jest tak nadąsanym typem i bez fochów mi pomógł.

Opublikowano
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

To wszystko wiem. Pisalem o tym, ze jest okrojona "piszac pomijac kwestie podzialu linii". Ja nie potrzebuje 8 zlaczy Sata, i duzej ilosci USB. Trzy gniazda M2 mi wystarcza i jedno gniazdo PCIe pod GPU. Ja jestem graczem i nie bede stawial u siebie serwerowni. Juz zdecydowalem. Zamawiam tego TUFa. Wezme chyba z Amazona z 1486.

Powodzenia w znalezieniu odpowiedniej dla siebie.

Ja, czekam na Nove XD

• Upvote 1