Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, Pavel87 napisał(a):

Myślałem też, żeby wziąć B650E

Jakoś pierwsze płyty na am4 b350 obsługują serie 5000/zen3. AMD chwilowo próbowało to ukrócić ale nie udało się. Nic się nie zmieniło tak naprawdę między b650e a x870 poza obsługa USB4 czy tak dają wifi7

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pavel87 napisał(a):

Myślałem też, żeby wziąć B650E, ale te płyty pewnie już ZEN6 nie obsłużą, więc dlatego padło na x870(E), tutaj tego problemu nie powinno być.

Jeżeli b650e nie obsłuży am6 to x870 też tego nie nie zrobi. 

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Trochę poczytałem o tych Asrock'ach i teraz się zastanawiam nad X670E Pro RS i czy jest sens dopłacić do X670E Aorus Master :E

Zamiast PRO RS lepiej wybrać MSI Gaming Plus a zamiast Master wybrać Nova.

Opublikowano
4 minuty temu, kamilos69 napisał(a):

Zamiast PRO RS lepiej wybrać MSI Gaming Plus a zamiast Master wybrać Nova.

Potrzebuje 6xSATA bo tyle mam dysków.

3 minuty temu, razeks napisał(a):

X870 to raczej b650e z USB 4.0

2 minuty temu, kamilos69 napisał(a):

X870 to jest B650E z dodanym usb4.

Dzięki, coś pokićkałem.

Opublikowano
16 godzin temu, Pavel87 napisał(a):

Ja też czekam na Novę oraz na 9800X3D, obawiam się, że całość złożę pewnie w przyszłym roku dopiero, i to nie kwestia kasy :E A co do biosu, to tak tutaj gdzieś czytałem, albo na labie jeszcze, że Ascrock-owy bios to trochę archaizm w obecnych czasach

Mialem nowa plyte Asusa, ktora to wymienilem na wlasnie Nove, nie mam pojecia dlaczego ktos napisal o archaizmie jak oba biosy wygladaja w 90% tak samo :E

Opublikowano (edytowane)

Chcialem zadać jeszcze jedno pytanko. Czy mając karte SB Audigy R5 na złączu PCI-e x1 , tym krótkim , zadziala mi ona w tym większym dłuzszym złączu PCIe. Bo płyt głównych ATX z PCI-e x1 w dobrym miejscu , nie zaraz obok gniazda GPU jest jak lekarstwo.

Edytowane przez boban666
Opublikowano
14 godzin temu, kamilos69 napisał(a):

Możesz obsadzić wszystkie cztery m2 bez obcinania linii pcie na gpu.  

Z czego wynika ta różnica między X870E a X670E jeśli w tej tabelce różnią się jedynie w wierszu USB?

image.png.dbfff2c9876bcaa14abd553a16c142f3.png

Opublikowano
24 minuty temu, boban666 napisał(a):

Chcialem zadać jeszcze jedno pytanko. Czy mając karte SB Audigy R5 na złączu PCI-e x1 , tym krótkim , zadziala mi ona w tym większym dłuzszym złączu PCIe. Bo płyt głównych ATX z PCI-e x1 w dobrym miejscu , nie zaraz obok gniazda GPU jest jak lekarstwo.

e tam, mam b650 gaming plus wifi i nomrlanie jest slot pcie dla np muzyki, sam mam xonara dx

w drugim slocie " graficznym" też normalnei działa

zakup zwykłego b650 za 1100 to porażka, albo np właśnie gaming plus za 650, albo za taka kase coś wyższego, przeczytaj ten temat

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

@krukkpl

Tutaj na przykładzie płyt MSI masz ładnie opisane wszystkie różnice. Stąd też wziąłem tabelkę.

https://www.msi.com/blog/Comparing-X870-vs-x670-vs-b650-finding-the-best-value-motherboards-for-amd-ryzen

Po przeczytaniu dalej nie rozumiem tego co napisał @kamilos69

Cytat

Możesz obsadzić wszystkie cztery m2 bez obcinania linii pcie na gpu.  

Skąd wniosek, że przy czterech M2 X870E nie obetnie linii PCIE na GPU, a X670E obetnie?

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, boban666 napisał(a):

Możesz śmiało włożyć krótszy w dłuższy.

@krukkpl

Inaczej poprowadzone linie pcie cpu i czipseta. Wniosek stąd że trzeba czytać diagramy zamieszczane w instrukcji obsługi.

Edytowane przez kamilos69
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Pavel87 napisał(a):

Rozumiem, tylko pytanie czy tak też będzie dalej w przyszłości. Jakieś ryzyko jest, mimo wszystko X870(e) bardziej przyszłościowe, a na pewno bezpieczniejsze jeżeli chodzi o późniejszy upgrade

To już podchodzi pod szukanie argumentów na siłę :E takie coś nie istnieje, jeżeli b650 czegoś nie obsłuży w przyszłości to x870 też nie, w sygnaturce możesz sobie wpisać że masz x870 i z bani - pieczesz 2 pieczenie na jednym ogniu: tracisz połowę mniej a szacun na forum zostaje :hihot:

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
16 minut temu, kamilos69 napisał(a):

Wniosek stąd że trzeba czytać diagramy zamieszczane w instrukcji obsługi.

problem w tym że każdy tutaj chce mieć wszystko na talerzu, a jak im opiszesz to i tak nie wierzą :lol2:

wkleiłem link z totalnym rozpisem  płyt, tam też mają na końcu opisy, których by sie w kazdej instrukcji nie doczytali, tylko trzeba cokolwiek chcieć poczytac..

np

"Lane-sharing, bifurcation, and
other notes"

"- If a SATA M.2 is installed in M.2_2, SATA3_A1 is disabled.
- Bifurcates to x16/x0 or x8/x8."
"-I f a SATA M.2 is installed in M.2_2, SATA3_A1 is disabled.
- Bifurcates to x16/x0 or x8/x8."

"- Using M.2_2 (5x4) causes PCIEX16(G5)_1 to run at x8
and PCIEX16(G5)_2 to run at x4.
- Bifurcates to x16/x0 or x8/x8, but also others (see cell note.)
- M.2_1 (5x4) shares bandwidth with the USB4 controller (not noted in the manual.)"
"- Bifurcates to x16/x0 or x8/x8, but also others (see cell note.)
-M.2_1 (5x4) shares bandwidth with the USB4 controller (not noted in the manual.)"

zależnie od modelu...