Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie powiedział bym że mania, raczej chodzi o to że szkoda wyrzucać stare dyski jak ktoś ma. Można odsprzedać ew komuś oddać, ale ja np mam 2x nvme pcie 3.0 1TB które swoje kosztowały a że są w pełni sprawne to zamierzam dalej z nich korzystać, nawet jak z czasem dokupię większy i nowszy dysk.

Edytowane przez tom36816
  • Upvote 3
Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

Ja nie czaje jednego: zamiast kupić 1 czy 2 dyski o większej pojemności to panuje jakaś dziwna mania obsadzania wszystkich slotów :E 

Jak ktoś ma stare dyski to niekoniecznie chce się ich pozbywać. Sam tak miałem, dopiero 3 msc temu wymieniłem 250GB na 1TB pod gry, to był mój trzeci dysk w PC ;) 

Wbrew pozorom te stare SSD nie chcą się psuć (o ile ktoś kupił Samsunga, Cruciala itp, a nie ADATA najtańszy :E ) i co z nimi zrobić? Sprzedać tego nie sprzedasz, jako zewnętrzny nie potrzebuję bo mam pendrive. Leżeć w szafie? No słabe to :E 

• Upvote 2
Opublikowano

Tylko że ssd na porty sata niczego nie ucinają :P miałem na myśli m2 ;) sam mam do tej pory cruciala mx500 który ma już przepracowane 40tys godzin ;) Ludzie potrafią dopłacić 2x tyle lub nawet 3x tyle do płyty tylko po to aby nie mieć problemu z liniami ze względu na większą ilość dysków nvme bo najczęściej innych różnic nie ma.

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

Ja nie czaje jednego: zamiast kupić 1 czy 2 dyski o większej pojemności to panuje jakaś dziwna mania obsadzania wszystkich slotów :E 

Z dyskami jak z majtkami. Dzisiaj kupujesz na wymiar a za rok dupa zgrubiła i trzeba kupić większe ;) A slotów na płycie ubywa. 

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano

SATA nie ucina, jasne, tu zawsze jest mowa o NVMe. 

Osobiście mi wystarczą 2 NVMe, w tej chwili mam jeden na system, programy i częściowo gry jeśli jest potrzeba. Do tego SATA SSD 1TB, SATA SSD 1TB + SATA HDD (trzymałem tu kiedyś zapasowego Windowsa w razie awarii głównego, ale teraz robi za magazyn i backup). No i teraz jakbym chciał powiększyć przestrzeń na gry, to bym musiał jakiś dysk wyrzucić/sprzedać i dać większy, bo nie chcę ładować kolejnego :E I dlatego jak będę zmieniał platformę to na taką z dwoma NVMe, dorzucę 2TB na gry i spokój (choć i tak wolałbym zmniejszyć ilość tych dysków...)

A tak swoją drogą, to do gier NVMe nie ma większego sensu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, leven napisał(a):

W ten sposób ilość dysków nie obetnie linii dla GPU. Dobrze piszę, czy jednak rozbudowa dysków o adapter ma wpływ na linie dla GPU ?

Przeważnie nie obetnie, ale czasem też może. Trzeba sprawdzić w instrukcji płyty.

Edytowane przez some1
Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Osobiście mi wystarczą 2 NVMe, w tej chwili mam jeden na system, programy i częściowo gry jeśli jest potrzeba. Do tego SATA SSD 1TB, SATA SSD 1TB + SATA HDD (trzymałem tu kiedyś zapasowego Windowsa w razie awarii głównego, ale teraz robi za magazyn i backup). No i teraz jakbym chciał powiększyć przestrzeń na gry, to bym musiał jakiś dysk wyrzucić/sprzedać i dać większy, bo nie chcę ładować kolejnego :E I dlatego jak będę zmieniał platformę to na taką z dwoma NVMe, dorzucę 2TB na gry i spokój (choć i tak wolałbym zmniejszyć ilość tych dysków...)

A tak swoją drogą, to do gier NVMe nie ma większego sensu.

Direct Storage miał zrewolucjonizować gry, wypełni wykorzystać szybkość i przepustowość super szybkich dysków NVME. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Działa to niestety w drugą stronę. Obsadzenie dysków m.2 lub urządzeń pcie wyłącza w większości płytach konkretne wtyczki SATA.

Edytowane przez kamilos69
  • Sad 1
Opublikowano

Co nie jest problemem, bo zazwyczaj w najgorszym razie obetnie Ci 2, a masz 4 lub 6 najczęściej, więc realnie z NVMe do dyspozycji minimum 4 lub więcej, większość ludzi nie używa/potrzebuje 4 dysków lub więcej. Natomiast dla tego małego procenta ludzi, którzy potrzebują - są też takie płyty.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kamilos69 napisał(a):

Obsadzenie dysków m.2 lub urządzeń pcie wyłącza w większości płytach konkretne wtyczki SATA.

w jakiej wiekszości ?

skoro to temat o płytach pod AM5 , na której płycie obsadzenie nvme wyłącza SATA ? pytam bez żadnej ironii, a z czystej ciekawości, oczywiście mowa o płytach pod am5

takie rzeczy to na b450 i na części, choć nie wszystkich b550, bo np b550 tomahawk ma aktywne wszystkie 6xsata i równocześnie 2xm2

sam mam teraz b650 msi gaming plus, mam jeden m2 i 4xsata , jutro mi przyjeźdza drugi m2 , aż jestem ciekaw, nawet mogę podłączyć wszystko do testów. zobaczymy...

Edytowane przez miro
Opublikowano

Na Strixie Z490-F tak miałem, że wyłączało sata 5 i 6.

Ale na tych płytach pod AM5 nie wiem, może jakieś modele też tak mają. Chociaż jeśli chodzi o AM5 to tutaj częściej jest chyba po prostu myk i to czasami w wcale nie tanich płytach, że dają tylko 2 czy 4 sata.

Oczywiście nie każdemu to dzisiaj potrzebne, ale np. tylko 2 x sata w takim Asusie ROG STRIX X870-F GAMING trochę śmiesznie wygląda przy cenie płyty ~2k pln :E

6 minut temu, SuLac0 napisał(a):

bo nie jest sztuka naladowac plyte pod korek dyskami m2, sztuka jest to potem schlodzic ;) szczegolnie w okolicy GPU/CPU

Zgadza się dyski oddają ciepełko na radiatory na płycie. Ale mając 3 czy 4 nvme, zwykle nie wszystkich się używa naraz.

Opublikowano

Może kogoś zainteresuje, Gigabyte udostępnił już na swojej stronie specyfikacje swoich płyt opartych na chipsecie B850 i  we wszystkich niezależnie od przedziału cenowego podano slot pcie dla GPU w wersji 5.0, podobnie z MSI. Asus i Asrock jeszcze nie ma odpowiedniej zakładki dla B850. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miro napisał(a):

skoro to temat o płytach pod AM5 , na której płycie obsadzenie nvme wyłącza SATA ? pytam bez żadnej ironii, a z czystej ciekawości, oczywiście mowa o płytach pod am5

Chyba nie myślisz że zrobię listę takich płyt. Piszę to bez ironii. 

Podaj model płyty.

Opublikowano
6 minut temu, kamilos69 napisał(a):

Chyba nie myślisz że zrobię listę takich płyt. Piszę to bez ironii. 

nie, nie myślę, napisałeś tylko że " wiekszość " a ja myślę że jeśli już to zdecydowana " mniejszość "

, patrząc na specyfikację zdecydowanej większości płyt, to ciężko coś takiego znaleźć, jedynie przy którymś asusie wypatrzyłem

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQHkDEcgDPm34Mns3C93K6SJoBnua-x9O-y_6hv8sPs/edit?gid=1050897786#gid=1050897786

oczywiście często cos zostaje ograniczone, jeśli korzystamy z SATA, tu juz faktycznie loteria z tymi płytami

Opublikowano
2 godziny temu, miro napisał(a):

Asus Prime X870-P

080890.jpg.abf8885898e4a302be9dfa9cf6e63c74.jpg

Aus Prime X670E-PRO, TUF Gaming X670E-PLUS

gjgjh.jpg.b43b8a3cfc0a6953a62ef85d55114fbf.jpg

Asrock Taichi X670E

taichi.jpg.68cad6c36148af30075b69dc5df797c7.jpg

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, miro napisał(a):

nie, nie myślę, napisałeś tylko że " wiekszość " a ja myślę że jeśli już to zdecydowana " mniejszość "

Czyli z całej dyskusji o faktach ograniczenia płyt głównych pod względem sata/pcie/nvme zrozumiałeś tylko słowo "większość" którego  użyłem?

Opublikowano
4 minuty temu, kamilos69 napisał(a):

Czyli z całej dyskusji o faktach ograniczenia płyt głównych

ne odwracaj kota ogonem, bo napisałeś :

4 godziny temu, kamilos69 napisał(a):

Obsadzenie dysków m.2 lub urządzeń pcie wyłącza w większości płytach konkretne wtyczki SATA.

nie chodziło o ograniczenia a o to nieszczęsne SATA, tyle

END

Opublikowano

Zamówiłem dziś msi x870 tomahawk którą linkowałem tu wczoraj. Oprócz 4xM.2 zależało mi na przyciskach flashback i clear CMOS. Digital debug też fajny dodatek. Pomyśleć że miałem te wszystkie pierdoły kiedyś na płycie za około 500pln (ASRock Z77 extreme4)

Opublikowano
W dniu 31.12.2024 o 19:42, CajraX napisał(a):

@areeek chłodzenie powietrzne, wcześniej podałem model:) Tak jak Panowie wyżej wspomnieli, system bootuje szybko. Tylko jak będziesz grzebał w biosie, to po każdej zmianie będzie to trwało trochę dłużej.

Rzeczywiście podałeś, nie zauważyłem. a jaka elektrowania tam siedzi? 

Opublikowano

@kamilos69

Dzony napisał o asusach już pod moim postem, ja sam pisałem o nich wcześniej ;)

ale nawet 10modeli płyt to nie jest wiekszość takich na których zostaje wyłączone SATA, bo tylko o tym mowa, a margines

ale ok

nie było tematu