Skocz do zawartości

Płyta pod 9800x3d

aureumchaos

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, aureumchaos napisał(a):

MSI MAG X870 Tomahawk WiFi bedzie lepsza od gigabyte x870 aorus elite?

np. :

Cytat

Gigabyte ma więcej linii PCI współdzielonych z procesorem. Oznacza to, że możesz wykorzystać tylko 1 m2 pcie5. Jeśli zamontujesz drugi m2, stracisz x16 na GPU, niezależnie od tego, czy jest to 4,0 czy 5,0. Oznacza to, że nie możesz zużyć ekore niż 1 m2, aby uzyskać najlepszą wydajność swojego GPU

Cytat

MSI jest tutaj również lepszy, ponieważ możesz zapełnić wszystkie gniazda SSD, a nadal będziesz mieć PCI-E działające na x16.

cytaty po to że się tak szczypiecie nad tymi dyskami, musisz poczekac na płyty 9xx może będzie lepiej ;)

Edytowane przez mimuszek

Nie chce czekac na plyty 9xx.... Cos musze teraz wybrac i jak najmniej zalowac... msi ma slabsza sekcje zasilania pytanie czy mi to potrzebne mocniejsze... 

Czytam, ze ta msi x870 toma ma o wiele lepsze opinie niz gigabyte no i te skopane dzielenie linii.... za 2k plyty nie chce nowy chipset moze sie przydac, roznica w cenie pomiedzy x870 msi a x670 msi prawie zadna. 

Edytowane przez aureumchaos

4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Ten Tomahawk X870 ma sens, bo kosztuje 1250. Twoje propozycje podchodza pod 2k. Dołóż dwie duże butelki dobrej łychy i kup pelne Taichi.

Dość wysoki pobór prądu w spoczynku i dość długi czas uruchamiania

Problem z napięciem RAM ponad 1,435 V przy wysokim zegarze pamięci

Dokładać, przy takich minusach? Nova kosztuje 1729zl.. To jaka, jest różnica między tym x870 tomahawkiem, a a tymi Taichi/lite/nova?

Dość wysoki pobór prądu w spoczynku. Uwierz mi. Nie obchodzi Cie to. Co do czasu uruchamiania tez jest na to sposób, zmiana jednego parametru w biosie, lub nowszy bios tez moze to poprawic. Opisane juz w tym watku, a 2 sekundy w lewo czy w prawo tez cie nie powinny obchodzic. To jest takie szukanie minusow na sile. Masz 2k bierz pelne Taichi, ktore nic nie ucina lub MSI Carbon. Mozesz tez kupic X870 Tomahawk za 1250 jak kolega wyzej i tez bedziesz zadowolony.  

https://www.techspot.com/review/2907-amd-x870-motherboards/

Edytowane przez DżonyBi

40 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Dość wysoki pobór prądu w spoczynku. Uwierz mi. Nie obchodzi Cie to. Co do czasu uruchamiania tez jest na to sposób, zmiana jednego parametru w biosie, lub nowszy bios tez moze to poprawic. Opisane juz w tym watku, a 2 sekundy w lewo czy w prawo tez cie nie powinny obchodzic. To jest takie szukanie minusow na sile. Masz 2k bierz pelne Taichi, ktore nic nie ucina lub MSI Carbon. Mozesz tez kupic X870 Tomahawk za 1250 jak kolega wyzej i tez bedziesz zadowolony.  

https://www.techspot.com/review/2907-amd-x870-motherboards/

Piszą tam, że Nova jest lepszym wyborem, od tych dwóch Taichi. Czy VRM 24, a 20, to jest jakaś duża różnica? Obecnie mam 14+2. Jeżeli wezmę płytę za 2000zl, to raczej zrezygnuje z wyświetlacza na chłodzeniu. Ten tomahawk, to dobry stosunek ceny do wydajności, ale sam nie wiem, czy jest odpowiednia do tego, by wytrzymała obciążenia topowego procesora, przez kilka lat..