Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z tego co słyszałem to mi osobiście najbardziej będzie przeszkadzał ten system zadań żeby przenieść punkty na następną epokę... Np jak nie zajmiesz miasta na innym kontynencie, mimo, że podbiłeś cały swój kontynent to nie wygrasz militarnie... bo nie wypełniłeś zadania... To niszczy tak uwielbianą losowość i otwartość civki, która była od zawsze i wprowadza znienawidzoną przeze mnie w grach liniowość... Można różne rzeczy modernizować, ale nie filary... To już w Humankind ludzie się mocno wkurzali, że podbili inne państwo, ale mają za mało punktów nastawienia wojennego i nie mogą zająć miasta, które okupują, albo, że Ai bez jednego wystrzału wymusza kapitulację... Przy czym w Humankind to jest sensowne, logiczne i można się nauczyć tej mechaniki, a gra wciąż jest losowa i otwarta... Tu dodatkowo nawet nie będzie można wybrać mapki z jednym kontynentem bo nie ma takiej opcji, a jak słyszałem z recenzji losowo generowane mapki są bardzo do siebie podobne... W przypadku VI narzekano właściwie od początku na cukierkową grafikę co jest kwestią gustu, ale mechaniki były ok, ale tutaj wydaje się, że część zmian jest dobra, ale te wspomniane przeze mnie wyżej już nie...

Jak już pisałem - za 300zł nie będę darmowym beta testerem niedorobionej, zabugowanej gry bez końcowej epoki ze zbyt rewolucyjnymi zmianami.... Trzeba obserwować i poczekać z 2 lata... Podejrzewam, że na starcie będą na steam opinie mieszane... Niebawem się przekonamy...

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano

To pierwsza odsłona która nie będzie dla każdego. jedni pokochają drudzy odwrotnie. Spore zmiany i nowości w serii. Ale tak chcieli twórcy. Bardzo mądry ruch. Komu nie będzie pasowało to może wrócić do Civ 1-6 ma tyle do wyboru. W HK akurat słabo rozwiązali zmianę civki bo było to mało czytelnie.

Opublikowano
12 godzin temu, CavieZ napisał(a):

To pierwsza odsłona która nie będzie dla każdego. jedni pokochają drudzy odwrotnie. Spore zmiany i nowości w serii. Ale tak chcieli twórcy. Bardzo mądry ruch. Komu nie będzie pasowało to może wrócić do Civ 1-6 ma tyle do wyboru. W HK akurat słabo rozwiązali zmianę civki bo było to mało czytelnie.

Czyli kabinuja na sile, nie robia tego czego sie od nich oczekuje, a potem bedzie zgrzytanie zebami dlaczego slaba sprzedaz, lipne noty etc. Po czym dumnie oglosza powrot do korzeni w rozszerzeniu. 

Opublikowano

Ale ta gra jest bardzo dobra! Na steam są słabe oceny ale pewnie się wyrówna. Natomiast na Reddit niemal wszyscy zachwalają. 

Gra niesamowicie wciąga! Zapowiada się najlepsza Civka od czasów Civ 3. Dopracują i będzie idealnie 

Opublikowano (edytowane)

Nie. Ona nie jest dobra. Humankind też nie było dobre.

Pełna cena za uproszczone gówno bez masy podstawowych funkcji. Funkcji za które zapłacisz w DLC.

Edytowane przez crush
  • Like 1
Opublikowano

Pierwsza gra za mna, mi sie podoba. Sporo zmian, wg mnie na lepsze + spore odswiezenie serii. UI tragedia ale idzie sie przyzwyczaic.

Na steamie juz gra wiecej osob niz kiedykolwiek w Humankind :D 

Screenshot 2025-02-06 200121.png

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, crush napisał(a):

Humankind też nie było dobre.

Humankind jest super tylko trzeba rozegrać najpierw z 2-3 gry na najniższym poziomie żeby poznać mechaniki. Żadna rozgrywka się nie nudzi. Np jednostki w zależności od cywilizacji mają unikalne cechy o wiele bardziej rozwinięte niż w civce. Humankind to chyba najbardziej niedoceniona gra strategiczna :) Nie powiem - były momenty, że chciałem ją wyrzucić za okno na początku jak grałem, a teraz wciągnęła mnie na równi albo bardziej niż civka 6. 

32 minuty temu, Stjepan napisał(a):

Wykrakałem, że będą mieszane :) I są :) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zawaliłem całą noc i pół dnia na granie........ Wymaga masę poprawek ale jeszcze większa jest ilość plusów. 

Ale ta gra ma klimat, ale ma MOC! Oj będzie grane będzie :). Jak gram to czuje tu połączenie Civ 4 + Civ 3 oraz nawet Civ 1.  

Boże ta muzyka! Ten Soundtrack. Ta grafika oj Coś cudownego. 

Polecam i jeszcze raz Polecam

A co do ocen to spokojnie już jest mieszane na steam :). Maruderzy z UI się uspokajają. Przy civ 6 też było podobnie. Polecam samemu zapoznać się z grą. 

Edytowane przez CavieZ
  • Like 1
Opublikowano

Zagram, ale min, za dwa lata z DLC, poprawionymi mechanikami i dostępną czwartą erą, której tu nie ma. Na razie ogrywam ze strategii 4X Songs of Conquest i Galactic Civilzation 4. Jestem fanem też tej serii kosmicznej cywilizacji po upadku Maser of Orion.

• Like 1
Opublikowano

Zapoznałem się.

Podtrzymuje to, co napisałem wcześniej, wymagana tona poprawek i DLC z brakującą zawartością. Mądrzy są Ci, którzy spokojnie poczekają ten rok czy dwa na wszystko. Nowe UI mi nie odpowiada. Zasługuje na mieszane oceny, czyli takie jakie ma. Takie 5-6/10 w obecnym stanie dla mnie.

Opublikowano
33 minuty temu, Imm napisał(a):

Zapoznałem się.

Podtrzymuje to, co napisałem wcześniej, wymagana tona poprawek i DLC z brakującą zawartością. Mądrzy są Ci, którzy spokojnie poczekają ten rok czy dwa na wszystko. Nowe UI mi nie odpowiada. Zasługuje na mieszane oceny, czyli takie jakie ma. Takie 5-6/10 w obecnym stanie dla mnie.

Zapoznałeś się ale nawet pewnie nie zagrałeś. Idź wstydu oszczędź..  

Teraz chociaż gracze będą Kończyc grę bo 20% graczy w Civ 5 i 6 dochodzili do czasów współczesnych a jak dochodzili do tej epoki to nie kończyli gry. 

Najpierw polecam za zaznajomić się z tematem . bo nie zapoznałeś się. 

45 minut temu, Stjepan napisał(a):

Zagram, ale min, za dwa lata z DLC, poprawionymi mechanikami i dostępną czwartą erą, której tu nie ma. Na razie ogrywam ze strategii 4X Songs of Conquest i Galactic Civilzation 4. Jestem fanem też tej serii kosmicznej cywilizacji po upadku Maser of Orion.

Pewnie to bardzo dobre gry. Każdy ma wybór. Ja tam jestem fanem Civ 4 od 1991 roku :). Jedynie zawiodłem się na Civ 5 po premierze. Resztę Civki cudowne. 

Opublikowano
49 minut temu, CavieZ napisał(a):

Zapoznałeś się ale nawet pewnie nie zagrałeś. Idź wstydu oszczędź..  

Kultura pełną gębą. Jedyny wstyd jaki tutaj widzę - sam go sobie przynosisz wypowiedziami tego typu.

Grałem we wszystkie Civ, włącznie z pierwszą w momencie jej premiery. Jestem fanem serii, szczególnie części 1-3.

Moje zdanie jest jakie jest, Ty możesz mieć inne, szanuje każdego opinię w odróżnieniu od Ciebie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, CavieZ napisał(a):

Teraz chociaż gracze będą Kończyc grę bo 20% graczy w Civ 5 i 6 dochodzili do czasów współczesnych a jak dochodzili do tej epoki to nie kończyli gry. 

Nie wiem jaki jest sens grania w grę strategiczną i jej nie kończenia? :) No chyba, że się przegra... Grałem we wszystkie civki i pewno jakby zrobić ilość gier spędzoną w życiu na jakąś grę to civki by wygrały :) mimo, że obecnie mocno Omsi 2 i ETS2 depczą im po piętach... W każdym razie grałem we wszystkie civki i nigdy po dojściu do jakiejś epoki sam z siebie nie kończyłem chyba, że po prostu tak bardzo przegrywałem, że nie było sensu kontynuować...

A co do civ7 powiem wam, że jakbym miał obecnie wolne 300zł, ale nie mam :) , to bym się złamał i kupił na premierę tą grę bo pomimo minusów o jakich już wiemy jak widziałem u Najane czy Paxisa jak grają to się zacząłem nią jarać :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

Teraz gram i podliczyłem. Mamy około 200 technologii i Ideii + każda nacja ma własne 15-20 technologi. A nie doliczałem jeszcze technologii unikatowe dla każdej cywilizacji. Każda ma własne kilka technologi w każdej epoce. 

A ludzie pierdzielą że gra uproszczona względem poprzedniczek. Co za pasztety. Na Reddit akurat gracze bardzo doceniają grę i chwalą i dobrze. Twórcy zrąbali z UI ale przecież to tylko UI. A juz gnoje wystawiali przez negatywa. Przykre czasy.. 

Edytowane przez CavieZ
Opublikowano

@CavieZ jak dłużej pograsz odpisz proszę na moją największą obawę - czy gra wymusza liniowe granie "pod zadania" żeby przenieść punkty epoki na następną epokę? Czy jakoś tak... W civkach zawsze było super to, że można było swobodnie grać choć już w civ6 trzeba było uważać żeby nie wpaść w ciemny wiek, ale tu jeszcze mocniej naciągnęli ten aspekt, jak się wydaje.

Opublikowano
2 godziny temu, CavieZ napisał(a):

Teraz gram i podliczyłem. Mamy około 200 technologii i Ideii + każda nacja ma własne 15-20 technologi. A nie doliczałem jeszcze technologii unikatowe dla każdej cywilizacji. Każda ma własne kilka technologi w każdej epoce. 

A ludzie pierdzielą że gra uproszczona względem poprzedniczek. Co za pasztety. Na Reddit akurat gracze bardzo doceniają grę i chwalą i dobrze. Twórcy zrąbali z UI ale przecież to tylko UI. A juz gnoje wystawiali przez negatywa. Przykre czasy.. 

Ty naprawdę nie ogarniasz że duża ilość liderów jak to pisałeś w innym poście czy technologii wcale nie musi przełożyć się na złożoność rozgrywki bo nie o ilość tu chodzi a o mechaniki występujące w grze? :E

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Asag napisał(a):

Ty naprawdę nie ogarniasz że duża ilość liderów jak to pisałeś w innym poście czy technologii wcale nie musi przełożyć się na złożoność rozgrywki bo nie o ilość tu chodzi a o mechaniki występujące w grze? :E

Ja mówię tu o zawartości. Bo wiele cymbałów krytykuje że gra okrojona względem Civ 6. A jest zupełnie odwrotnie

13 godzin temu, hubio napisał(a):

@CavieZ jak dłużej pograsz odpisz proszę na moją największą obawę - czy gra wymusza liniowe granie "pod zadania" żeby przenieść punkty epoki na następną epokę? Czy jakoś tak... W civkach zawsze było super to, że można było swobodnie grać choć już w civ6 trzeba było uważać żeby nie wpaść w ciemny wiek, ale tu jeszcze mocniej naciągnęli ten aspekt, jak się wydaje.

Hmm ciężko mi powiedzieć.. 

W civ6 bardzoooo mnie denerwowało to że musiałem pilnować by nie wpaść w ten ciemny okres. Wkurzało mnie to okrutnie. Bo często się na tym skupiałem niż na innych przyjemniejszych aspektach. 

Tu hmm no ciężko mi odpowiedzieć. Wiadomo musisz dbać o elementy by wygrać epokę :). No ale raczej po mojej rozegranej 1 epoce nie czułem tego nacisku... jak na przykład przy tym ciemnym wieku w civ 6. 

Wiem jedno że jak na przykład nie zdobędziesz największej ilości tych punktów spuścizny (ważnych do epok) to nic złego bo wtedy masz i tak bonusy od nich w kolejnych. Podejrzewam że jak ktoś gra nie patrząc na to by być najlepszym w danej epoce to może chyba olać i grać spokojnie..  Ważne by ktoś po prostu nas nie podbił :)  I znajomy mój też to potwierdza.

EDIT: Pamiętaj że sporo może się jeszcze zmienić w przeciągu kilku miesięcy - po licznych poprawkach

Edytowane przez CavieZ
  • Thanks 1
Opublikowano

No szczerze mówiąc. To chyba najbardziej rozbudowana Civka od czasów Civ 3. Sporo się dzieję już na początku. Rozbudowa miast coraz bardziej mi się podoba. I faktycznie robotnicy nie są potrzebni. 

Opisy W Wikipedii, W drzewach technologicznych muszą szybko poprawić bo są bardzo niewygodne i mało opisane. Ale ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony że twórcom udało się zachować ducha civki wdrażając tyle nowości. 

Opublikowano
W dniu 7.02.2025 o 19:19, CavieZ napisał(a):

Teraz chociaż gracze będą Kończyc grę

Już skończyli.

VII

66,185

24-hour peak

VI

68,856

24-hour peak

W dniu 7.02.2025 o 21:12, CavieZ napisał(a):

Na Reddit akurat gracze bardzo doceniają grę