wallec 800 Opublikowano 9 Października Opublikowano 9 Października (edytowane) No ale co w tym dziwnego? Zapomniałeś jaką wydajność mają takie karty jak 2080ti, rtx 3070, rtx 3080, 6800xt, 6900xt, 7800xt? Wystarczył rok/dwa/pół nie uwzględniać ich na wykresach i mózgi wyprane, że nowe entry level dostają baty od cztero(?) letnich konstrukcj w czystym rasterzei? Jak na arcu/nowych rtx odpalisz xess + frame generation to stare konstrukcje dostają zadyszki. 1080p ultra 1440p overkill z upscalingiem -> odpowiedz sobie sam czy wolisz 6800xt... Jakby wam dodali do wykresów 1080p ultra procki w stylu i5 11600k, i7 10700, i9 9900 w zestawieniu z kartami np 9060xt/5060ti to też korki wybite jakby fps był praktycznie identyczny z 7500f,14600k itp? Edytowane 9 Października przez wallec
janek25 191 Opublikowano 9 Października Opublikowano 9 Października (edytowane) Widzieliście ? Nowe igpu Intela będzie mieć mfg. Dadzą to na starsze igpu i GPU ? LPG + się złapie chyba skoro ma FG Edytowane 9 Października przez janek25
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października (edytowane) @wallec Kup sobie 5060Ti 16GB lub 9060XT i bedziesz mial wszystko czego potrzeba, bez sensu tak zonglowac tymi kartami. Edytowane 11 Października przez RTXnietylko4060tiUSER
wallec 800 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października Teraz chyba faktycznie wezmę 7900xtx za dwójkę
tomcug 2 440 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października Dobre GPU, ale trochę prądu żłopie. 1
wallec 800 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Proszę mi wybić z głowy zakup tej karty https://www.proshop.pl/Karta-graficzna/Sparkle-Arc-B570-Guardian-Luna-OC-10GB-GDDR6-RAM-Karta-graficzna/3328307
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października (edytowane) @wallecTy sam nie wiesz czego Ty chcesz, co chwile kupujesz to samo GPU, daj sobie spokoj z Arca'mi. B570&B580 to karty dla mainstreamu na ktorych nie wymaksujesz detali w FHD bez XESS, to nie jest sprzet dla graczy ktorzy oczekuja wysokiej jakosci i wydajnosci. Edytowane 13 Października przez RTXnietylko4060tiUSER 2
Doamdor 1 778 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października @Filip-5682 B580 do 4K, raczej tu bym widział przynajmniej RTX 5070 Ti. Intel ARC A770 w 2025 r. 1
wallec 800 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października 4080 super idzie wyrwać na olx za 2800-3000 z gwarancją! 1
janek25 191 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października Tylko biednego stać by kupić 2x
wallec 800 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października (edytowane) Do generatora 4x faktycznie trzeba już dość sporo dołożyć Edytowane 15 Października przez wallec
janek25 191 Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października (edytowane) Jak dość,Intel będzie miał w produktach xe+ i do tego na AI a nie jak AMD,300fps i zmiany neurologiczne 😆 Edytowane 15 Października przez janek25
wallec 800 Opublikowano 22 Października Opublikowano 22 Października Najlepsze karty do grania na budżecie. 1
Phoenix. 4 713 Opublikowano 24 Października Autor Opublikowano 24 Października https://videocardz.com/driver/intel-arc-graphics-32-0-101-8247
janek25 191 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października https://ithardware.pl/testyirecenzje/intel_arc_test_wydajnosci_cpu_z_nowymi_sterownikami-46181.html. No i wujek znowu
wallec 800 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października Jestem za głupi, żeby zrozumieć o co chodzi. Jakieś dziwne fikołki. Z tego testu dowiedziałem się tylko że 12700k jest szybszy od 7600 i że Intel coś popsuł w sterowniku do plague. Nie wiem nawet jaka zielona i czerwona karta została użyta .
janek25 191 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października Przy niepełnym GPU load nie ma znaczenia
wallec 800 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października Ogólnie to pierwszy raz widzę takie dziwne coś od Tomcug. Nie powinno się przedstawiając te same dane zmieniac skali bo przekłamuje okrutnie No. Tutaj Intel szybszy o ~10% niezależnie od GPU a wygląda jakby był wolniejszy. Wnioski też jakieś dziwne. Prawie w każdej grze Intel szybszy na wszystkich GPU ale jakoś tak poobliczane że to ryzen jest szybszy. Nie podoba mnie się to. 1
janek25 191 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października (edytowane) Procesor nie ma tu znaczenia. Procentowa różnica zostaje. Nowy sterownik całkowicie popsuł plague tale Różnica to 140 procent FPS czyli bardzo dużo. Ale np Radeon w KCD 1 może być nawet do 300 procent wolniejszy od nvidii Edytowane 27 Października przez janek25
wallec 800 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października 20 minut temu, wallec napisał(a): Jestem za głupi, żeby zrozumieć o co chodzi. Jakieś dziwne fikołki. Z tego testu dowiedziałem się tylko że 12700k jest szybszy od 7600 i że Intel coś popsuł w sterowniku do plague. Nie wiem nawet jaka zielona i czerwona karta została użyta . Ponawiam. Nie widzę tu nic więcej. Karty NVIDIA i AMD zachowują się podobnie na obu procesorach i procesor Intel generuje więcej FPS. Karta Intel zachowuje się podobnie na obu procesorach i procesor Intel generuje więcej FPS. Sterownik Intel zepsuł coś w plague (może naprawią jak Tomcug da znać Intelowi). Wykresy są tak zrobione ze szybszy procesor wygląda na wolniejszy. Wniosek jest taki że procesor szybszy w większości gier na wszystkich GPU jest przedstawiony jako wolniejszy. Tak opisuje tylko jako zwykły czytelnik, który patrzy na cyfry i na wykresy i na tekst :-)
tomcug 2 440 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października 33 minuty temu, wallec napisał(a): Ogólnie to pierwszy raz widzę takie dziwne coś od Tomcug. Nie powinno się przedstawiając te same dane zmieniac skali bo przekłamuje okrutnie No. Tutaj Intel szybszy o ~10% niezależnie od GPU a wygląda jakby był wolniejszy. Wnioski też jakieś dziwne. Prawie w każdej grze Intel szybszy na wszystkich GPU ale jakoś tak poobliczane że to ryzen jest szybszy. Nie podoba mnie się to. Bo porównujesz rzeczy, których porównywać nie powinieneś. Dlatego oba proce są na osobnych wykresach właśnie, żebyś nie porównywał, bo to nie jest test o tym, czy 12700K jest procem szybszym/wolniejszym w grach od 7600, tylko o tym, jak dobre (lub złe) od strony CPU są nowe sterowniki do Areczków. Optymalizacje sterów graficznych pod różne platformy potrafią być mniej lub bardziej udane, stąd w takich materiałach zawsze warto sprawdzać różne platformy i dlatego wziąłem dwa proce pod różne sockety. Na każdy z nich powinieneś patrzeć osobno, tzn. jakie osiągi ma 12700K w zależności od producenta karty graficznej i analogicznie dla 7600. To NIE JEST test konfiguracji CPU/GPU, tylko stricte test CPU na dwóch różnych platformach. Wykresy średniej wydajności też są liczone osobno, czyli dla jednego i drugiego procesora masz podane, o ile w procentach szybciej działa (średnio), gdy masz GF albo Radeona zamiast Arca. 51 minut temu, wallec napisał(a): Nie wiem nawet jaka zielona i czerwona karta została użyta . Tak jak było wytłumaczone wyżej, to nie ma żadnego znaczenia. Przy braku bottlenecka ze strony GPU, czy w kompie masz RTX 4080, czy RTX 4060, wypluje Ci dokładnie tyle samo FPS, bo to procesor ogranicza wydajność. Poniżej masz przykład w Gwiezdnych Wojnach na 12700K. RTX 4060: RTX 4080: Wydajność taka sama, tylko użycie GPU inne, bo 4060 jest wolniejszym układem. Karty były dobrane tak, żeby nie było bottlenecków i tyle. A tam, gdzie Arc B580 był za słaby, żeby wymaksować 12700K oraz 7600, czyli w AC: Mirage, testów nie robiłem wcale, bo u Intela nie da się tego problemu obejść wsadzając mocniejszą kartę (B580 to maks oferty). 2
wallec 800 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października (edytowane) Popatrz na to nie jako atak, tylko jako obserwację czytelnika. Z Twojego posta, też nie dowiedziałem się niczego nowego. Ja tu widzę, że z lepszym cpu karty pracują lepiej. Nie wiem jakie karty są użyte i nie wiem czy karta intela jest dobra czy zła. Pomiędzy procesorami AMD/Intel nie widzę różnic wartych uwagi bo takie zachowanie jest normalne (szybszy intel ma więcej fps na każdym gpu gdy nie ma bootlenecka), dodatkowo nie mam punktu odniesienia by porównać same karty. Co natomiast "rzuca" się w oczy przy normalnym czytaniu i analizowaniu tego co czytam/widzę to to co wymieniłem wcześniej. Patrzę na np te wykresy i autentycznie nie wiem co jest przetestowane: wydajność GPU? wydajność CPU? To samo tutaj + dodatkowo 63 fps na procesorze Ryzen to "wizualnie więcej" FPS niż 67 fps na 12700k i prawie tyle samo co 72 fps na 12700k Sorry, pomysł jest spoko ale w obecnej formie nie kupuję tego. W korpo by mnie "wyrzucili/wypunktowali" jakbym przyszedł z tym w jakimś temacie. Jakby ustawić tak czcionkę po lewej od wykesu, że 0 byłoby w tym samym miejscu a nie przesunięte na intelowskich + na każdym wykresie taka sama oś co np 10,20,40 to wtedy byłoby to czytelniejsze. Edytowane 27 Października przez wallec 2
Rekomendowane odpowiedzi