Skocz do zawartości

Problemy z dyskami SSD opartymi o kontroler Phison E18

Kendi

Rekomendowane odpowiedzi

Problem, który od jakiegoś czasu znacząco narasta. Na różnych forach pojawia się coraz więcej osób zgłaszających podobne problemy.

Co jest więc jego przyczyną?

Przekopując trochę internetu i robiąc testy na moim sprzęcie w końcu (tak przynajmniej mi się wydaję) rozumiem w czym jest rzeczy. Warto tutaj na wstępie powiedzieć, że problem jest spowodowany naturą zasady działania każdej pamięci półprzewodnikowej. Jak wiadomo przechowywanie danych na dyskach SSD opiera się o "więzienie" ładunków elektrycznych w komórkach. Zjawiskiem naturalnym jest zanikanie tego ładunku elektrycznego. Tutaj z pomocą przychodzą algorytmy, wykorzystywane przez kontrolery dysków, które mają za zadanie odświeżać komórki, które wraz z czasem tracą ładunek. Producenci zarzekają się, że ich kontrolery posiadają takowe mechanizmy, ale my konsumenci, nie jesteśmy w stanie w jakikolwiek sposób tego zweryfikować. Przechodząc już bardziej do tematu... oprogramowanie Phisona modelu E18 do wersji 31.6 ewidentnie nie radzi sobie dobrze z odświeżaniem dysku. Mój dysk Corsair MP600 Pro XT służy mi głownie jako dysk na gry. Niektóre z gier siedziały na nim, myślę że grubo ponad 2 lata. Przez ten czas, wydajność dysku zdegradowała się do zatrważająco złego poziomu. Dysk koszmarnie zaczął zamulać co nawet od czasu do czasu było zauważalne podczas ładowania map w grach. Tutaj poniżej wrzucę screen z narzędzia Victoria HDD/SSD gdzie przeprowadziłem skan dysku sektor po sektorze:

Zrzutekranu2024-11-05060935.png.43b954853f62075152b493d5bf92faf3.png

Spójrzcie proszę na prędkość minimalną dysku... 9MB/s!!! Prawie 20000 sektorów z czasem dostępu większym niż 1,6 sekundy. Ponad jeszcze raz tyle sektorów z czasem prawie pół sekundy. Jednym słowem tragedia. Czas testu 6 godzin... Zwykła talerzówka, miałaby mniejszy czas %-)

Rozmyślałem trochę na ten temat. Jako, że Corsair nie udostępnił żadnych aktualizacji dla oprogramowania kontrolera i z tego co wiem to jedyny producent, który to zrobił póki co to Kingston, byłem w takiej sytuacji zmuszony szukać rozwiązania na własną rękę. Pisałem do Corsair, ale jedyne co mi zaproponowali to wymiana dysku.

Problem jest tylko taki, że gdybym na taką wymianę poszedł to na 100% za jakiś czas sytuacja się powtórzy.

Teraz najważniejsza sprawa. Dla każdej osoby, która ma dysk z tym kontrolerem a nie ma możliwości zaktualizowania firmware do wersji 31.7, która według wielu polepsza sytuację, co potwierdzają posty na forach, mam pewną propozycję. Mi udało się przywrócić dysk do pełnej sprawności. Dysk śmiga jak po wyciągnięciu z pudełka. Jak tego dokonałem? Może się to wydawać śmieszne w kontekście dysków SSD, ale zrobiłem defragmentację danych. Dlaczego ona pomogła? Defragmentacja poukładała dane na dysku co wymusiło odświeżenie komórek. To właśnie sprawiło, że dysk odzyskał pełną sprawność. Wrzucam poniżej screen z wynikami testu po defragmentacji:

Zrzutekranu2024-11-08124417.png.f7b70ef334c34e05d075bbd4e2e44a79.png

Spadek prędkości maksymalnej jest spowodowany zresetowaniem biosu przeze mnie. Nie przestawiłem z powrotem opcji pracy dysku pcie x2 na pcie x4, dlatego proszę nie patrzcie na to dysk działa z maksymalną prędkością.

Spójrzcie proszę, jak sytuacja mocno się poprawiła. Czas testu to nieco ponad 23 minuty a nie jak wcześniej blisko 6 godzin! Wszystkie sektory dysku z czasem dostępu do 40ms. Najniższa prędkość odczytu spadła tylko do 1183 MB/s... przypomnę, że wcześniej było to 9 MB/s. Ogromne pozytywne zaskoczenie.

Niestety tak jak pisałem wcześnie. Corsair nie udostępnił żadnej aktualizacji firmware, co oznacza, że problem najpewniej wróci za jakiś czas. Może i defragmentacja nie bardzo kojarzy się nam z dyskiami SSD a raczej z twardzielami HDD, to mimo wszystko poprzez właśnie ją udało mi się przywrócić poprawne działanie dysku. Warto pamiętać, że defragmentacja nabija nam zapis na dysku co może się przełożyć na szybsze zużycie pamięci. Myślę, że jeśli ktoś z Was ma taki problem to w ostateczności warto spróbować taką defragmentację sobie zrobić.

Przepraszam jeśli coś jest niejasno napisane lub są błędy, pisałem to trochę z pośpiechem.

Edytowane przez Kendi
  • Like 1