Skocz do zawartości

Problemy z dyskami SSD opartymi o kontroler Phison E18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tam radzę uważać z tym ewentualnym odsyłaniem dysków na gwarancję, jeśli już to dostaniecie na 99% nowy  wariant z pamięciami Kioxia, czyli z ogólnie gorszymi osiągami niż wariant starszy na Micronach.

Po prostu najlepiej korzystać aż padnie i wtedy kupić coś innego moim zdaniem.

Opublikowano
8 minut temu, caleb59 napisał(a):

Po prostu najlepiej korzystać aż padnie i wtedy kupić coś innego moim zdaniem.

tu kurna olek też miał być taki kozak dysk

ostatnio kilka razy kupowałem ludkom lexara NM790 i super to śmigało

kazdy ma jakieś wtopy, u syna starszego jest KC2500 i wszystko ok, u młodego komputer skąłdany w maju i właśnie kc3000, sprawdzę później co tam siedzi, bo teraz fortnite ważniejszy :E

Opublikowano
35 minut temu, mimuszek napisał(a):

wyżej, zobaczymy co odpiszą..

support od Kingstona nie widzi problemu przynajmniej u mnie

kazali wysłać logi i po przejrzeniu twierdzą, że jest OK że te błędy nie mają znaczenia :E

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No mam nadzieję, że to nie jest dysk systemowy, jak na jakieś archiwum to jeszcze ujdzie.

A tak jeszcze w sprawie tych błędów w KC3000:

Cytat

Why does the Number of Error Information Log Entries in the SMART values increase along with the number of times the computer is turned on and off?

Due to the fact that some platforms send non-NVMe command signals to the SSD, the Number of Error Information Log Entries in the SMART values of the SSD continues to increase. Error notification messages even appear on the screen when booting.
The counting of this value will not cause any impact on the use of the SSD. Customers may use it with peace of mind."

"The detailed explanation is that "Error Information Log" is an internal function the firmware uses to log errors it has reported back to the host OS. Protocol errors, transmission failures, temperature throttle warnings, even informational stuff the firmware writes out; That sort of thing. Two per hour is fairly benign.

It is not important (it's informational) and not considered by the drive to be indicative of any fault or failure condition.

Tak jak mówiłem spokojna nasza rozczochrana! :E 

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

wydaje mi się że posty z tego tematu :

dotyczące dysku KC3000 opartego na tym kontrolerze powinny się znaleźć tutaj. Tam zaginą w morzu innych, sam dzisiaj się o tym dowiedziałem, a posiadam dwa takie dyski

• Like 1
Opublikowano

Zgadza się, mój KC3000 ma/miał ten sam problem, opisywałem na starym forum z linkami do zagranicznych testów. Widzę, że jest nowy firmware, zobaczymy czy 31.7 pomoże na dobre.

W dniu 9.11.2024 o 07:46, eNeSik napisał(a):

Nie pamietam jak to narzedzie sie nazywalo, Repositioning czy jakos tak. Ale jak poszukasz w necie o tym problemie i 840Evo - powinienes znalezc

Ja używałem DiskFresh. Działa, ale trzeba powtarzać co kilka miesięcy.

• Like 1
Opublikowano

Ale panowie - Te bledy z 0F to sa tzw" Error intormation log Entries" - totalnie nieistotne - w 99% przypadkach dotycza intersejsu i rzeczy niezwiazanych z awaryjnoscia czy problemem z dyskiem i nie maja nic wspolnego z zywotnoscia dysku. Takimi bledami sa np. komendy wysylane do dysku ktorych on nie obsluguje. Te wartosci moga rosnac i nie ma to zadnego wplywu na zywotnosci dysku czy jego awarie :)

"Odnotowane bledy" = "Error logs entries" -  W tlumaczeniu ladnie kogos poniosło. To spolszczenie troche straszy i nie wiem kto to tlumaczyl ale nalezy to interpretowac, ze sa nienaprawialne nie dlatego, ze to jakies ogromne uszkodzenie - tylko nienaprawialne poniewaz nie ma mozliwosci naprawy czegos co nie jest wina dysku (np. bledna, nieobslugiwana komenda, funkcja). Dlatego "nienaprawialne". Dysk rejestruje to jako błąd ale nie jest winny temu błędowi :E

Polecam przelaczyc na angielski jezyk i ew. potem szukac i interpretowac

Waznym parametrem jest 0E - media and data integrity - tutaj nagly przyrost swiadczy o problemach (a przynajmniej ich poczatku)

To jest taka sama sytuacja jak kiedys z dyskami Seagate i ktoryms parametrem ktory groznie brzmial, rosl do niebotycznych wartosci a okazalo sie, ze to jakis wewn. licznik czegos nieistotnego dla uzytkownika i nie nalezalo go w ogole interpretowac w zaden sposob

image.png.c3dacb17663cbe41650b01aaea2a11a6.png

• Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, eNeSik napisał(a):

Ale panowie - Te bledy z 0F

ale coś musiało/musi  jednak być na rzeczy skoro koledze @Pawcio

ten post też powinien być w tym temacie baj de łej  @Kelam   ;)

taki dysk sam "producent" wymienił..

Edytowane przez mimuszek
Opublikowano

Mam wrażenie, że tu teraz dwie rzeczy się wymieszały:

- problem z dużym spadkiem wydajności dysku po pewnym czasie, który jest jak najbardziej realny i który (podobno) nowy firmware ma naprawić. O tym pisał @Kendi

- problem z rosnącym licznikiem 0F w SMART dysku. Tutaj wydaje mi się nie ma powodu do niepokoju, zgodnie z tym co napisał @eNeSik

Opublikowano
2 godziny temu, mimuszek napisał(a):

ale coś musiało/musi  jednak być na rzeczy skoro koledze @Pawcio

ten post też powinien być w tym temacie baj de łej  @Kelam   ;)

taki dysk sam "producent" wymienił..

Wyzej wymieniony dysk ma pewnie problemy ale nie swiadczy o tym bezposrednio 0F :E

Parametr 0F rzadko powiazany z bledami dysku czy kontrolerem. Te bledy moga wystepowac lub nie w zaleznosci od wielu czynnikow jednak nie jest powiazany z awaria, degradacja dysku czy czymkolwiek podobnym. Owszem, moga pojawiac sie bledy dysku ktore powoduja wzrost tego parametru ale moze on tez rosnac bez wzgledu na poprawna lub nie - prace dysku

Po prostu po tym parametrze nie jestes w stanie sprawdzic czy jest problem z dyskiem czy nie
To tak jak Podglad zdarzen systemu windows - masz tam pelno ostrzezen, liczone w tysiacach mowiace ... o niczym. A system pracuje w pelni poprawnie

To jest wlasnie owy parametr 0F. Tymbardziej, ze ten parametr potrafi rosnac we wszystkich dyskach NVME niezaleznie od producenta czy kontrolera

Nie diagnozuje sie dyskow SSD na podstawie samego SMARTa a zwlaszcza tego parametru 0F ktory jedynie sieje zamęt :)

Chcesz sprawdzic dysk? Zrob testy RND, zrob Sequential z po calym dysku, zmierz czasy dostepu do komorek (np. w DiskGenius)

U mnie dysk ma nastukane 12,5k godzin, nastukane 17TB zapisu, bledow 0F 2926

Parametry trzyma jak nowy (pokrywaja sie z testami tego modelu z premiery). Jakosc komorek (czas dostepu bardzo dobry)

Wiec ten 0F wiecie juz jak traktowac :E

image.png

image.png

image.png

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, some1 napisał(a):

problem z rosnącym licznikiem 0F w SMART dysku.

niby tak, ale w dwuletnim kc3000 mam 1000, chłopaki pokazywali o wiele gorsze " wyniki " w półrocznym kc3000 to 120 bodaj, zauważyłem że po update firmware na tych dyskach parametr rośnie o 1

kc3000 gabr.jpg

Tak , oczywiście, dyski pracują jak nowe i gnają jak szalone, parametry lepiej niż fabryczne, ale jako ciekawostka mo trzeci nvme, starszy brat kc2500, ma 4 lata i ten parametr 0 !

kc2500 kuba.jpg