Skocz do zawartości

Windows 11, ucięte 1Gbps przy sieci (SMB) do 100Mbps

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko

Probuje rozwiklac dziwna sytuacje. Dalem szanse po raz 4 - windzie 11

Pomimo malych frustrujacych baboli - natrafilem na 1 ktorego nie ogarnaim swoim umyslem

Tak prezentuje sie moja sieć

image.png.ebdd875768057779d31e3a30195c6f14.png 

Wszystkie polaczenia sa spiete na 1 Gbps. Test predkosci internetu (czyli Win11 > switch > Router) - daje wynik bliski 1Gbps
Wszystkie urzadzenia spiete ze soba na 1 Gbps.
Transfer Windows 10 > NAS - 40/50MBps (taka wydajnosc) ale ew. spiete w 1 Gbps

Transfer Windows 10 > Windows 11 - pelna predkosc 1Gbps (kopiowanie ~90MBps)

Ale ... Jak tylko z Windy 11 probuje cos kopiowac na NAS - transfer uciety do 10MBps (jak z linijka - transfer wg. men. zadan - 95-100Mbps)

Walczylem z SMB 1 i 2 sprawdzajac czy tu jest wina, SMB Direct, jeszcze jakies inne cuda. Za cholere nie idzie wyslac/odebrac nic z Win 11 <> NAS z predkoscia powyzej 100Mbps

NAS jest dosc stary, stoi na ALT-F ale transfery do 50MB/s osiaga

W momencie gdy Win11 ma problem, siadam obok na Win10 - testuje transfer i ... problemu brak

Wywalilem Win 11, zainstalowalem Win 10 spowrotem, testuje i ... problemu nie ma - transfery miedzy kompem a NASem w porzadku

Co wg. Was ucina transfer na Win 11 po SMB? Bo za cholere nie mam juz pomyslu

Opublikowano (edytowane)

może i głupie... ale u mnie rozwiązało to podobny problem rok temu - sprawdź swoje kable sieciowe i podłącz wszystko za pomocą kabli CAT6.. miałem dokładnie to samo, ale działam na dwóch routerach (TP Link) i połączeniu Wifi 5400 między nimi.. chciałem dobrze i z zamysłem przesiadki się na połączenie 10gbit w przyszłości kupiłem kable CAT7... teoretycznie lepsze, wspierające standard 1gbit, ograniczały połączenie do 100mbit, nic nie przynosiło poprawy, żadne ustawienia sieci.. przypadkowo coś robiłem, podmianka na starszy kabel przy jednym z połączeń naprawiła problem i tak wróciłem do standardu CAT6 podmieniając wszystkie, a kable CAT7 leżą gdzieś w piwnicy %-) 

Edytowane przez wowo89
Opublikowano

@eNeSik Spróbuj ręcznie przestawić prędkość karty sieciowej na 1Gbit na Windowsie 11. Może autonegocjacja coś nie działa poprawnie. Sterownik do sieciówki zainstalowany ze strony producenta płyty czy zwykły Windowsowy?

image.png.f00c8ec85fd91af0a8c71f8323c11c8b.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

w moim przypadku nawet ręczne ustawienie nie pomagało :D sprawdzałem dosłownie wszystko i przypadkiem jak wspomniałem wymiana kabli pomogła :c_lol:

Edytowane przez wowo89
Opublikowano

@wowo89 @MadDog Problem jest taki, ze nie ma problemu z negocjacja predkosci

Spieta calosc po 1Gbps. Na calej drodze od kompa do NASa

Nawet w momencie kopiowania z Win 11 na NAS - transfer obciety do 100Mbps. Zatrzymuje transfer, odpalam speedtest - 950Mbps :E
Dodam, ze transfer po FTP dziala bezproblemowo - kopiuje dane, predkosci rzędu kilkudziesieci MB/s - zatrzymuje, kopiuje to samo po SMB - ~10Mb/s (100mbps)
Sęk w tym, ze tutaj nie lezy problem z przesylem danych po samych kablach. Gdzies jakies ograniczenie obcina transfer i jestem przekonany, ze to Wina Win11
Tymbardziej, ze w momencie gdy skonczyla mi sie cierpliwosc, wrocilem do Win 10 (caly czas ten sam komputer, ta sama siec, ta sama topologia, nic nie zmieniane) i ... na Win 10 problem nie wystepuje

Sterowniki do karty sieciowej byly testowane i te Windowsowe, i najnosze a i nawet probowalem starszych. Autonegocjacja nie jest problemem bo spiete zawsze na 1Gbps choc rowniez wymusilem 1Gbps i spina sie bez problemu a Win 11 <> NAS po SMB - nadal ucinane. Tylko Win11 i tylko po SMB :)

Reasumujac - problem na 100% lezy po stronie Windowsa 11, jakis dziwaczny problem ktory wystepuje tylko przy transferach dla SMB
I problem lezy po stronie Win11 bo w tym samym momencie, usiadlem do kompa obok z Win 10 - i nic nie bylo ucinane
Kable nie sa problemem na 100%, Switch nie jest problemem, router nie jest problemem. Dodatkowo wszystko robione na SMB v2

@narmiak - nie ale problem fizyczny zostal wykluczony w 100% poniewaz wystepuje tylko na Win 11 po SMB. Internet, FTP do tego NASa oraz przesiadka (powrot na Win 10) sprawia, ze transfery nie sa obciete

Opublikowano

Odpal CMD jako administrator i wklep:

netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled

Wyłączy to funkcję Auto-Tuning sieci - może pomóc jeśli Windows niewłaściwie zarządza przepustowością TCP/IP

Panel Sterowania -> Programy -> Funkcje systemu Windows <- tam włącz SMB Direct i mimo że korzystasz z SMB 2.0 sprawdź czy jest włączone i włącz również SMB 1.0

Opublikowano

@espio - nie, to jest na Winde?

@bourne2008 - 24H2, najnowsza kompilacja, swiezo pobrany obraz instalatora

@wowo89 - probowalem na roznych konfiguracjach. Normal, disabled, experimental. Jak dawalem disabled - download ze stron spadal do 4-5MB/s :), w kwestii SMB - nic sie nie zmienialo
Co do SMB, probowalem z Direct SMB jak i bez, probowalem z SMB v1 i SMB v2 . SMB v2 bylo obecne i dzialalo bo domyslnie, SMB v1 jest wylaczone w systemie (trzeba dodac przez Funkcje rowniez. Dodatkowo z Alt-F mam mozliwosc ustawiania w Sambie - jakie protokoly ma obslugiwac. Wlaczalem w systemie SMB v1, na ALT-F wymuszalem SMB v1 - nie pomagalo
Wylaczalem na windzie SMB v1 pozostawiajac jedynie SMB v2, na ALT-F wymuszalem SMB v2 - rowniez nic nie dawalo :E

Magia :)

Szukalem tez informacji o jakichkolwiek ograniczeniach przy SMB Direct off czy SMB v1 - zero info aby z jakiegos powodu - obcinaly transfer do rownych 100mbps
Aha, z Jumbo Frames i MTU tez sie bawilem. Pomimo poprawnej konfiguracji PC i NAS (testowane pingiem z odpowiednim MTU) - rowniez nadal 100Mbps
Co ciekawe - czy SMB v1 czy SMB v2 - Win11 <> NAS - caly czas, niezmiennie 100Mbps. A odpalam przegladarke - test i 1Gbps. Odpalam FTP - cyk, transfery w porządku

Ale ale - kolega @bourne2008 faktycznie podsunal dobra wskazowke. Wczesniej szukajac info na ten temat, nie bralem pod uwage kompilacji i nie uwzglednialem jej w zapytaniu. Widze, ze na 24H2 cos skopali z TCP/IP i faktycznie sa problemy z SMB. Faktycznie, sprobuje sie w ten desen pobawic, odpowiednie fixy wrzucic. Ew. sprobuje z 23H2 !

EDIT

Naprawione :) - dzieki @bourne2008 - podsunales pomysl z wersja kompilacji i to rozwiazuje problem

2 wpisy Do rejestru (po 1 do kazdego klucza)
DWORD 32 

RequireSecuritySignature - o wartości 0

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanWorkstation\Parameters\
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Parameters\

https://borncity.com/win/2024/10/15/windows-11-24h2-smb-read-write-transfer-rate-extremely-slow/

Moze sie komus kiedys przyda :)

• Upvote 5
Opublikowano
4 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

Czyli z wersji insider ten błąd przeszedł nawet na finalną wersję. Brawo MS :lol2: Fajnie, że znalazłeś fixa.

@bourne2008 ale ile mnie to nerwow kosztowalo

Backup starego Win10, instalacja Win11, instalacja i konfiguracja wszystkiego (caly soft uzytkowy itd), zorientowanie sie o problemie, szukanie przyczyny, testy, wywalenie Win 11, instalacja na nowo Win 10 (jak juz robic porzadek to na 100%), instalacja wszyskiego i teraz ... znow mysle, czy zostac na Win 11 i nie spac po nocach myslac "czym mnie ta @#$!@#@# uraczy z samego rana" czy zostac na Win 10 :E

Chyba sprobuje tego Win 11, zostawie sobie backup Win 10 swiezo zainstalowanej z calym softem, najwyzej przywroce spowrotem :E