Gret 100 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Aktualnie używam z intelem i7 12700k AiO Arctica LF 2 i chciałem wziąć do nowego kompa jego następcę ale może jest coś lepszego w tej cenie. Endorfy, BeQuiet? Nie zależy mi na RGB, ma być maksymalna wydajność.
Mar_s 287 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Nie ma raczej nic lepszego w kategorii cena/wydajność od Arctica, Endorfy to tandeta. 1 1
ju-rek 61 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Nie zmieniaj 2 na 3, nic nie zyskasz, a możesz trafić "wyjącą" pompkę. 1 1
Pavel87 85 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada A czy w ogóle jakieś AiO jest lepsze niż Arctic? Zastanawiam się czy wydając 1000zł na AiO np zyskam lepszą kulturę pracy czy temperatury?
Mar_s 287 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Niektórzy chwalili produkty EK, pytanie tylko czy zasłużenie czy po prostu działała magia marki. Lian Li też miewało dobre opinie. Ale generalnie jak blokopompka ma charakterystyczny okrągły coldplate to jest to produkt od Aseteka, i różnice jakie występują pomiędzy modelami od różnych "producentów" są z reguły kosmetyczne, przeważnie mogą to być inne wentyle, a że to właśnie od nich głównie zależy kultura pracy... 1
Pavel87 85 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Rozumiem, czyli raczej po prostu nie ma sensu wydawać więcej pieniędzy, bo różnica między np ALF a dwa razy więcej wartym AiO od Lian Li np jest czysto kosmetyczna.
kamilos69 30 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Nie ma sensu bo ALF 2/3 zmiata całą konkurencję pod względem cena/wydajność. Najlepsze jest to że większość producentów aio zapomina o jednej bardzo podstawowej rzeczy: aio ma przede wszystkim chłodzić cpu a nie wyglądać i świecić kolorkami tęczy. 1
DarkeVo 22 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Różnica jest raczej tylko w cenie i wyglądzie. Też ostatnio myślałem o deepcool mystique bo w miarę dobra cena, wygląd i wydajność ale głośność pompki mnie przeraża. Dobrą alternatywa było lian li galahad 2 lcd czy hydroshift ale to już okolice tys. Wybrałem jednak arctic 3 i chociaż to już druga rewizja to po podpięciu 3 przewodami jest pompka słyszalna ale po podpięciu jednym przewodem już nie, a nie chce mi się już kombinować i zwracać to zostaje.
razeks 34 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Dzięki grubszej chłodnicy i nawiewowi na sekcje raczej nie ma nic lepszego niż alf, tym bardziej biorąc pod uwagę cenę i 6-letnia gwarancję. Nie mieliście żadnych problemów z montażem alf 3 na am5? Bo różne opinie słyszałem i niektórzy mówili że trudny montaż
Mar_s 287 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Montaż w sumie banalny, jedynie ten montaż pompki na tej sprężynującej blaszce, jest twarda i ciężko żeby śruby złapały.
DarkeVo 22 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Parę razy już montowałem tego arctica na am5 i zero problemów. Prosty montaż ogólnie
ElKojot 5 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada Ja miałem problem z przykręceniem pompki na AM5. Dopiero po poluzowaniu mocowania blaszki do płyty głównej udało mi się załapać pompkę na obie śrubki.
Gret 100 Opublikowano 11 Listopada Autor Opublikowano 11 Listopada Ciekawe jak A LF II podejdzie na płytę AM5 np. Msi X870.
Ali 57 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada 7 godzin temu, Mar_s napisał(a): Montaż w sumie banalny, jedynie ten montaż pompki na tej sprężynującej blaszce, jest twarda i ciężko żeby śruby złapały. wlasnie nie wiedziec czemu, meczylem sie strasznie w porownaniu z LGA1200 @ju-rek potwierdzam - moja skrecona na +- 1800 RPM bo powyzej po prostu jest GLOSNA...
Send1N 319 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada 7 godzin temu, Gret napisał(a): Ciekawe jak A LF II podejdzie na płytę AM5 np. Msi X870. Musi normalnie podejść bo rozstaw i typ mocowania się nie zmienia cały czas. 1
DarkeVo 22 Opublikowano 12 Listopada Opublikowano 12 Listopada W dniu 11.11.2024 o 16:52, Ali napisał(a): potwierdzam - moja skrecona na +- 1800 RPM bo powyzej po prostu jest GLOSNA To zapewne masz rev.2 skoro tak zjechałeś z obrotami🤔 widzę że ta rev.2 jest gorsza od pierwszej🤭
Dikson 17 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada W dniu 11.11.2024 o 16:40, Gret napisał(a): Ciekawe jak A LF II podejdzie na płytę AM5 np. Msi X870. https://www.arctic.de/en/Liquid-Freezer-II-AMD-Mounting-Kit/MPSAS00835A
Gret 100 Opublikowano 13 Listopada Autor Opublikowano 13 Listopada (edytowane) 8 minut temu, Dikson napisał(a): https://www.arctic.de/en/Liquid-Freezer-II-AMD-Mounting-Kit/MPSAS00835A niby w rev II da się to zamontować trochę inaczej https://support.arctic.de/lf2-360r2 Edytowane 13 Listopada przez Gret
Ali 57 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada (edytowane) 19 godzin temu, DarkeVo napisał(a): To zapewne masz rev.2 skoro tak zjechałeś z obrotami🤔 widzę że ta rev.2 jest gorsza od pierwszej🤭 mozliwe, bylo do kupienia ponizej 400zl - morele, allegro etc. teraz juz chyba wiem dlaczego chcieli to wypchnac... @ edit faktycznie, na pudelko rev2 Edytowane 13 Listopada przez Ali
DarkeVo 22 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada (edytowane) Pierwsza nie była nic lepsza ale miała obroty na 4200 i przy 2800 było cicho. @Ali Masz 360 czy 420? Edytowane 13 Listopada przez DarkeVo
DarkeVo 22 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Ja podłączyłem wszystko jednym przewodem i jest cicho bez kombinowania. Z tym rozdzielaczem też było u mnie pompkę słychać
Send1N 319 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) A wentylatorek wyłączałeś testowo? może to on robił największy hałas a nie sama pompa Edytowane 14 Listopada przez Send1N
DarkeVo 22 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada @Send1N u mnie to robi napewno pompa bo nawet miałem ściągnięte tą nakładkę z wentylatorkiem i też pozniej zjechane z obrotami wentylatorka i dalej to samo. Dziwi mnie czemy tylko na rozdzielaczu a na jednym przewodzie jest ok. Nigdzie nie ma żadnego info z jakimi obrotami pracuje pompa na jednym przewodzie. Zamiast co rewizja być lepiej to jest raczej gorzej 🙆
Send1N 319 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) Jak rozdzielisz to pompa leci na max rpm zapewnea regulować możesz tylko wentylatory, na jednym kontrola jest połączona, jak nie jesteś w stanie softem zmniejszyć obrotów pompy po rozdzieleniu to można kupić https://allegro.pl/oferta/aabcooling-regulator-obrotow-wiatraka-3-pin-cichy-wentylator-redukcja-12-9v-10633029213 i puścić na stałe 9v Edytowane 14 Listopada przez Send1N
Rekomendowane odpowiedzi