Skocz do zawartości

Wirtualizacja - Proxmox / ESXi / Hyper-V i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Proxmox na miniPC ThinkCenter M93p o ile dobrze pamiętam:
[img]https://i.imgur.com/AN6rD7c.png[/img]

Do tego Hyper-V na HP Microserver Gen8 z Xeonem E3-1265L V2 i 16 GB RAMu na którym na stałe działają 3 wirtualki (Home Assistant, PiHole + VPN zapasowy OpenVPN, Zabbix)
Na terminalu Dell Wyse stoi CasaOS z kilkoma kontenerami + serwer VPN główny (Wireguard) + serwer Immich + Tailscale:
[img]https://i.imgur.com/9iqTf3s.png[/img]

A do tego Virtualbox na laptopie i VMWare Workstation na desktopie, ale te maszyny odpalam w miarę potrzeb (Tails, zapasowy serwer Ansibla itp.)

Edytowane przez narmiak
Opublikowano

Proxmox na Ryzen 1200AF (podobno bardzo energooszczędny) + 64GB RAM ECC

Mam kilkanaście wirtualek (na każdej jeden serwis/aplikacja) i zauważyłem, że o ile mocy procesora raczej mi nie brakuje, to RAM-u mogłoby być trochę więcej

Opublikowano

Noo, chyba Broadcom poczuł spadające zyski po tym jak podnieśli znacznie opłaty licenyjne.

Oprócz tego jest jeszcze kwestia konkurencji od strony kontenerów (Docker i tym podobne).

Sporo korporacji się z tego już wycofuje. O ile się nic nie zmieni, to za 5 lat tylko stare systemy korporacyjne będą jeszcze używały tego systemu wirtualizacji.

Tak czy siak VMware już dawno dla mnie nie istnieje w mojej świadomości IT. Teraz Proxmox jest na topie + Docker.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Młody człowieku jak miałem tyle lat też byłem  taki "fafarafa"  korporacje nie są szybkie a alternatywy dla vmware nie ma i wie to każdy kto przeklinał dzień w którym chciał pożenić macierz FC z proxmoxem.  Nie doceniasz też efektu skali. No i wreszcie dla tych co używają tych wszystkich vSANów, NSXów, Tanzu, Aria Suit o całym rozwiązaniu VCF nie wspominając nie ma alternatyw a i ceny nie sa dla nich "nie do przyjęcia".     Broadcom uderza tylko w te małe SOHO co to kupowało Essiential i sie ciagneła na minimalnych kosztach wersji Standard.

Edytowane przez robbo2k
Opublikowano
5 godzin temu, robbo2k napisał(a):

Młody człowieku jak miałem tyle lat też byłem  taki "fafarafa"  korporacje nie są szybkie a alternatywy dla vmware nie ma i wie to każdy kto przeklinał dzień w którym chciał pożenić macierz FC z proxmoxem.  Nie doceniasz też efektu skali. No i wreszcie dla tych co używają tych wszystkich vSANów, NSXów, Tanzu, Aria Suit o całym rozwiązaniu VCF nie wspominając nie ma alternatyw a i ceny nie sa dla nich "nie do przyjęcia".     Broadcom uderza tylko w te małe SOHO co to kupowało Essiential i sie ciagneła na minimalnych kosztach wersji Standard.

Sporo zależy od tego, czy korpo chce/może mieć dane w cloudzie, czy nie. 2 lata temu mój team miał on prem ok 5000 wirtualek postawionych na ESXach rozsianych po kilku DC. Dziś jak patrzę w inventory lokalnie mamy zaledwie 880 maszyn, reszta albo została wywalona całkowicie (stare wersje systemu, aplikacja już nie potrzebuje tak dużego środowiska itp.), albo przeniesiona do clouda właśnie. Z tego co czytałem raporty, to w moim regionie zostanie max 200 maszyn do końca Q2 2025.
Od kilku tygodni pojawiają się też masowo do zatwierdzenia change'e na decommission ESXów.

Ludzie odpowiedzialni za VMWare od kilku miesięcy też są wysyłani na szkolenia z Azure.
Więc dla chcącego nic trudnego.

Opublikowano

W mojej korporacji to samo. Już wdrażają alternatywę dla VMware, i co prawda można się spierać że FC nie podłączysz pod Proxmoxa, ale czy ma to tak na prawdę znaczenie w dzisiejszych czasach ?
Obecnie na salony wchodzi protokół S3, dzięki któremu można sobie rozszerzać pamięć obiektową jak się tylko chce. Chcesz mieć Terabajty danych w chmurze ? Możliwe.

Klonowanie tego wszystkiego do takiej samej chmury w twojej serwerowni ? To jedna komenda.

S3 to rozwiązanie o wiele tańsze niż FC (za które na dzień dobry nie raz trzeba wybulić coś w okolicach 40k - karty HBA, swtiche FC, specjalistyczne macierze). Już coraz więcej aplikacji korzysta z protokołu S3, bo to się ładnie kalkuluje w Excelu - CAPEX jest znikomy gdy zaczynasz od zera.

Kiedyś VMware był porządanym liderem, bo pierwszy miał między innymi (porządaną) wirtualizację kart graficznych, no ale dzisiaj pierwsza lepsza wirtualizacja oparta na KVM to potrafi, natomiast VMware zamiast się otwierać na świat, to zaczęło wprowadzać jakieś głupie listy kompatybilności sprzętu, przez co albo bulisz kasę co dwa/trzy lata na nowy serwer, albo kończysz bez wsparcia. Dowalili jeszcze tymi opłatami licencyjnymi i próg wejścia stał się jeszcze wyższy. Nie zachęcają przez to do wyboru ich marki, a konkurencja przecież nie śpi.

Przykładowo Microsoft już dawno wiedział, że trzeba za darmo rozdawać soft w szkołach, bo jak się tam nauczą obsługi Windowsa, Worda i Excela, to chętniej sięgną po znane choć płatne rozwiązanie niż będą chcieli się uczyć czegoś zupełnie nowego.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, narmiak napisał(a):

Sporo zależy od tego, czy korpo chce/może mieć dane w cloudzie, czy nie. 2 lata temu mój team miał on prem ok 5000 wirtualek postawionych na ESXach rozsianych po kilku DC. Dziś jak patrzę w inventory lokalnie mamy zaledwie 880 maszyn, reszta albo została wywalona całkowicie (stare wersje systemu, aplikacja już nie potrzebuje tak dużego środowiska itp.), albo przeniesiona do clouda właśnie. Z tego co czytałem raporty, to w moim regionie zostanie max 200 maszyn do końca Q2 2025.
Od kilku tygodni pojawiają się też masowo do zatwierdzenia change'e na decommission ESXów.

Ludzie odpowiedzialni za VMWare od kilku miesięcy też są wysyłani na szkolenia z Azure.
Więc dla chcącego nic trudnego.

Chmura... zeby miala sens firma musi umiec sie skalować w trybie do 30% dotychczasowej infry przez połowę czasu a przez pozostała umieć sie prosto rozwinąć trzykrotnie.

Inna rzecz ze spadek wirtualek pod ESX moze byc czesciowo efektem używania k8s (gdzie do jednego klastra można wsadzić funkcjonalności rozwalone po kilkunastu VMkach)

A co do S3 to ma sens do trzymania zdjęć z komunii kuzynki :)   Gdy w sieci FC mamy 32/64Gb/s.

Inna rzecz ze postepowanie Brocade jest równie dobre jak Vmware,   bo to i to to Broadcom (do tej firmy nalezy marka brocade). Czyli  ciągniemy kasy ile sie da. 

Edytowane przez robbo2k