Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hm.. Chciałbym obczaić coś na tych connectorach, żeby pozbyć się przewodów. Z tego co widzę to są te phanteksy albo lian li :( 

Phanteksy już widzę, że w testach średnio / słabo wypadają.

Trochę słabo też z dostępnością u nas 140mm. Bo potrzebuję 3 pack, żeby mieć kontroler z tego co wiem.

Ewentualnie kupić osobno kontroler: https://proline.pl/kontroler-wentylatorow-lian-li-sl-uni-hub-tl-series-fan-contoller-black-p8120469

W ogóle główna zaleta, którą widzę to te łączenie łańcuchowe..
Chyba zamówię O11 XL EVO i distro plate i będę myślał co dalej :D

Teraz mam 3 chłodnice 360mm, do EVO wchodzą 3 chłodnice 420 i trochę kusi takie wpakować, tym samym przechodząc na 140mm. :)

Opublikowano

Dla mnie p12 nie mają konkurencji w cenie do 50pln tak się składa że tydzień temu kupiłem kolejną sztukę tego wentylatora w zwykłej wersji pwm (nie max) i kolejny raz się nie zawiodłem, pracuje jak po maśle porównywałem go mając w rękach dwa nowe BQ pure wings 3  HS które kupiłem pierwszy raz testowo i na tych samych obrotach arctic pracował przyjemniej dla ucha, był cichszy i miał ciut lepszy przepływ powietrza, za przeszkodą czy przed przeszkodą typu kratka wentylacyjna czy radiator to już w ogóle ma lepszą kulturę pracy niż 3x droższe wentyle ;) Pure wings 3 też są ok jak coś ale droższe, mozna śmiało wziąć 2 jak taniej dostaniesz to praktycznie te same śmigła, bardzo poprawne i solidnie wykonane wentyle, 0 terkotania czy innych dzwięków oprócz szumu przepychanego powietrza.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.03.2025 o 09:58, galakty napisał(a):

Co teraz się opłaca pod 120 mm?

Dalej P12?

Sklep  przypadkowy  ,ale  szukaj  gdzie taniej jakiś  czas temu  było po 77zł za value pack

https://proline.pl/wentylator-arctic-p12-pwm-pst-value-pack-5szt-czarny-120mm-p1299446

A sam wentylator bdb  miałem przez 5 lat w poprzedniej konfiguracji   skręcone na 800-900rpm robiły robotę.

A  ja mam taką  rozkminę  ,  czy jest różnica   w wentylatorach co do ich  roli  tzn PUSH  , PULL ?

W  obecnej budzie mam 5 x 140mm  .3 x Arctic p14    dwa na froncie   dmuchają do środka   , jeden z tyłu  wyciąga  . Na topie  są  2  BQ  pure wings 3 z  zestawu jako wyciągające  .Wszystkie skrecone na 800-900 rpm  .

W jednym z  testów na YT   usłyszałem ze  Arctic lepiej spisuje się jako PULL  ... QB ( tam był SW 4 pro)  jako  PUSH  ...

Z drugiej strony  czy nie ograniczyć się  do 3  x 140   Front i tył  ,a z topu zrezygnować ?

Edytowane przez raiders
Opublikowano

Takie same p12 arctic wkłada w AIO LFIII? Bo korci mnie zrzucić swojego navisa i założyć 360tkę, ale też oczekiwałbym że w nowym aio wentylatory nie będzie trzeba od razu zmieniać na cichsze. Interesuje mnie wersja z ARGB.

No i druga kwestia, brał ktoś coś z rozetki? Mają w bdb cenie liquida:

AC LFIII360 ARGB

Opublikowano

Takie same, wersje argb są jeszcze lepsze co do kultury pracy bo w zwykłych (nie zawsze) może wystąpić tzw "elektryczne buczenie" :E na danym zakresie obrotów np na 1000rpm buczy a na 1010 czy 990 już nie,  mi to nigdy kompletnie nie przeszkadzało bo jak trafiłem taką sztukę to po prostu omijałem te obroty z racji że steruje manualnie od lat wentylatorami, auto to nie moja bajka :) 

@raiders nie rezygnuj całkowicie z wentylatorów na topie tylko wywal ten nad ramem zostawiając tylko jeden nad sekcją zasilania procesora, to jest najlepsze rozmieszczenie w przypadku chłodzenia powietrznego cpu, nic nie zabiera powietrza z frontu zbyt szybko tak jak robi to wentylator nad ramem.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Send1N napisał(a):

@raiders nie rezygnuj całkowicie z wentylatorów na topie tylko wywal ten nad ramem zostawiając tylko jeden nad sekcją zasilania procesora, to jest najlepsze rozmieszczenie w przypadku chłodzenia powietrznego cpu, nic nie zabiera powietrza z frontu zbyt szybko tak jak robi to wentylator nad ramem.

Też myślałem nad takim układem  ,   zostawić  te  P14 na froncie  czy dać tam BQ  PW3  ,a   jedną P14  na top  czy  to nie ma  znacenia  ( który więcej  powietrza pcha ) ? .

Będzie zmiana   również  chłodzenie CPU na Fortisa 5

Edytowane przez raiders
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Send1N napisał(a):

Nie ma znaczenia które dasz na top a które na front, natomiast zmiana freezera 36 na fortisa to troche bez sensu ;) 

możliwe  ,ale mnie frezzer  kulturą pracy dobiaj  słychać  go bardziej niż  5  x140mm  serio   . zmian podyktowana  kultura pracy  .

W poprzednim zestawie  miałem  Fortisa 3   i żałuję ze sprzedałem   trzeba było zostawić  .

Ale 4  ciepłowody  vs 6    też coś powinny dać   

Edytowane przez raiders
Opublikowano (edytowane)

To skręć obroty 300-400rpm w tą czy we wte niewiele zmienia... te arctici są zdecydowanie cichsze niż fluctus ;) wentylator na fortisie będzie głośniejszy na 1000rpm niż ten arctic p12 na 1500 to tak informacyjnie ;) także tam też będziesz musiał grzebnąć przy krzywej żeby nie wkur*iało :P 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie to szok jaki szum wydają, żeby na 100% dalej nie drażniły ucha? Fluctusy to jakaś porażka, w kombinacji pull wpadały w wibracje albo nie wiem co, dudniły jak diabli i powyżej 60% nie wychodziłem. Tu 100% i po prostu szumią, ale nawet słuchawki nie są jakoś potrzebne :E 

Przy 30-35% to nie wiem czy w ogóle pracują. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Miałbym pytanie nie chcę zakładać nie potrzebnie tematu. Czy AIO Cooler Master Atmos 360 nadaję się do procesorów Ryzen ? Ponoć że to aio ma podstawę stożkową na środku a w prockach amd odpromiennik ciepła jest niżej przez to że rdzenie są niżej ulokowane co może prowadzić do gorszego odprowadzania ciepła.Jeśli coś pomyliłem to poprawcie.

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Dla mnie to szok jaki szum wydają, żeby na 100% dalej nie drażniły ucha? Fluctusy to jakaś porażka, w kombinacji pull wpadały w wibracje albo nie wiem co, dudniły jak diabli i powyżej 60% nie wychodziłem. Tu 100% i po prostu szumią, ale nawet słuchawki nie są jakoś potrzebne :E 

Przy 30-35% to nie wiem czy w ogóle pracują. 

Fluctusy pompują też więcej powietrza i są wydajniejsze przez to też większy szum jest no ale, ja też nie byłem zadowolony z tych wentylatorów... a tak zachwalane były w testach :E 

Opublikowano (edytowane)

Wiadomo większa ilość powietrza = większy szum ale one też dodatkowo są okropnie głośne w trybie pull w porównaniu do innych smigieł, może przez te ząbkowane łopatki tak jest kto wie ;) Przykręcisz w push i jest jeszcze w miarę ok a dasz je jako pull i jest suszara konkretna.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

Wcale bym sie nie zdziwil jak nie zrobili żadnego research tylko je walneli byle bylo dla "o zobaczcie jak w Noctua" :E

Noctua nie bez powodu wydaje miliony na R&D.

Reszta to próbuje kopiować a potem sie okazuje ze nie dziala a nawet szkodzi :E

A potem to ktoś kupuje i cieszy mordę że kupił za 3$ wentylator jakości Noctua, tzn. mu się tak wydaje :E

• Haha 1
Opublikowano

Jak pisałem, nie chodzi o sam szum tylko w konfiguracji pull były tragiczne, taki dziwny, nieprzyjemny dźwięk... Nie tarcie, ale bardzo zbliżone. Push spoko, więcej pompował na 100% i był głośniejszy, okey ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Nie ma to kompletnie żadnego znaczenia bo oba są identyczne więc będą pompować dokładnie taką samą ilosć powietrza w tym przypadku podłączasz jak ci pasuje, swoją drogą to ten drugi wentylator praktycznie nic nie daje, śmiało można go zdemontować i zostawić jeden na przodzie.