Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@toxicrain0912

1) Jeśli chcesz dobre wentylatory 140mm, to:

- Phanteks T30 140mm dobre, ale nieco grubsze, niż standard (25mm) więc w niektórych przypadkach może być problematyczny montaż 

- nieśmiertelne Arctic P14 MAX 

- Noctua A1425 G2 nowy model, dobry i ... drogi

Sklepami się nie sugeruj, wrzuciłem żeby wiedzieć o jakie chodzi, cenowo musisz sobie sam poszukać. Osobiście P14 MAX mam i sobie chwalę, idealny stosunek cena/wydajność/głośność, jest wręcz nienaturalnie cichy jak na swój rozmiar. W piwnicy robią mi jeszcze 2 takie sztuki za wymuszoną wentylację od 2 lat na 100% i nadal są ciche (zwykłe P14). Nieco lepiej wypada w/w Noctua, ale jest droższa i chyba nie ma jeszcze czarnej. Phanteks nie testowałem, ale opinie ma dobre, jednak trzeba pamiętać o ich grubości. Dla mnie najważniejsze jest łożysko - ma być ciche, więc patrzę tylko na FDB, a tutaj z w/w Noctua wypada najlepiej (wg mnie). 

2) Co do wentylatora 180mm - nie mam info o jakimś dobrym, zapytaj @Send1N pewnie będzie wiedział nieco więcej i może coś poleci.

3) Co rozumiesz przez "lepszy" zasilacz? Certyfikat, moc, jakość wykonania? Bo w zasilaczach jest kilku dobrych zawodników, można przebierać. Poza SS masz jeszcze Corsair'a, SuperFlower, MSI, Phanteks, Asus, FAP, BeQuiet - wszyscy oni robią dobre zasilacze powyżej platyny, czyli Titanium. Wyżej już nic nie ma, wszystko zależy od tego, czy chcesz taki a taki rozmiar, takie a takie kable, taka i taka gwarancję itd. Niemniej, co byś nie kupił z tej półki - wyżej już nic nie ma.

Opublikowano
W dniu 2.04.2026 o 07:17, Send1N napisał(a):

No ale taka jest prawda xD u mnie w idle wszystkie wentylatory są całkowicie wyłączone i tylko na chłodnicy od cpu dwa slimy 140mm od arctica pracują na 500 rpm co przy slimach jest jak 350 na standardowej grubości i jedyne co słyszę to dźwięk elektroniki :E a głównie dźwięk przy gdziezdzie ethernet pracującej sieci :wariat:

Część. Czy dałbyś radę proszę podpowiedzieć nt wentylatorów. Potrzebuje jednego na tył obudowy 140mm oraz 2x 180 na górę obudowy. Jeden będzie wpychał na górze a drugi wypychał. Najlepsze, najwydajniejsze bez względu na cenę. Dziękuję.

Opublikowano
27 minut temu, ket_rab napisał(a):

Na górę popatrz na wentylatory producenta zaprojektowane do tej obudowy Have H18 ( posiadają 40mm grubości )

Silverstone posiada też w ofercie 180mm.

tak, zdaje sobie sprawe ze havc posiada rowniez, ale z pewnoscia nie sa najlepsze na rynku, skoro roznica w cenie z wentylatorami a bez nich to 100pln+. Silverstone znam marke, mam obudowe ft05. Gamernexus robil jakies testry z 8 lat temu nt 180mm wentyli. Troche dawno.

Opublikowano (edytowane)

@toxicrain0912 Jeżeli nie masz przekonania do HAVN H18 to możesz spróbować Prisma AL 18 od Fractal Design. Miałem je jakiś czas temu w evo xl na froncie i sprawowały się tam bardzo dobrze - mają bardzo dobrą kulturę pracy i tloczą masy powietrza (grubość to 38mm). Wrzuciłbym je nawet znowu ale mam na boku push-pull'a na phanteks t30 więc jest grubo i mogłyby kolidować :/Na tył polecam w zależności od preferencji albo Phanteks T30 albo Sudokoo Mach 140. T30 w trybie performance będą miały trochę lepszą kulturę pracy. Jeżeli chodzi o wydajność - obstawiam że nie zobaczysz żadnej różnicy przy tej obudowie bo oba wentyle są na tym samym topowym poziomie a Twoja buda jest mega przewiewną konstrukcją. 

Aha, nie myśl nad podmianą tego zasilacza który masz Seasonic px 1000 bo nic lepszego nie wymyślisz 😀 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
59 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@toxicrain0912 Jeżeli nie masz przekonania do HAVN H18 to możesz spróbować Prisma AL 18 od Fractal Design. Miałem je jakiś czas temu w evo xl na froncie i sprawowały się tam bardzo dobrze - mają bardzo dobrą kulturę pracy i tloczą masy powietrza (grubość to 38mm). Wrzuciłbym je nawet znowu ale mam na boku push-pull'a na phanteks t30 więc jest grubo i mogłyby kolidować :/Na tył polecam w zależności od preferencji albo Phanteks T30 albo Sudokoo Mach 140. T30 w trybie performance będą miały trochę lepszą kulturę pracy. Jeżeli chodzi o wydajność - obstawiam że nie zobaczysz żadnej różnicy przy tej obudowie bo oba wentyle są na tym samym topowym poziomie a Twoja buda jest mega przewiewną konstrukcją. 

Aha, nie myśl nad podmianą tego zasilacza który masz Seasonic px 1000 bo nic lepszego nie wymyślisz 😀 

Rozumiem, dzieki za porade. Co do seasonica denerwuje mnie ze jest platninium a nie titanium. Wersji atx 3.1 titanium nie maja 1000w. 

• Haha 1
Opublikowano

@toxicrain0912 nie wiem z jakim zestawem ma ten zasilacz pracować ale raczej nie odczułbyś żadnej różnicy bo ta między Platinum a Titanum jeśli chodzi o efektywność to jakieś 2-4% i to w skrajnych zakresach pracy czyli obciążenie bardzo niskie lub praktycznie maksymalne. 

Ten zasilacz który masz to jest absolutna topka i jeżeli nie budujesz jakiegoś prądożernego smoka to nie ma sensu myśleć o jakiejkolwiek wymianie. 

Opublikowano
19 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@toxicrain0912 nie wiem z jakim zestawem ma ten zasilacz pracować ale raczej nie odczułbyś żadnej różnicy bo ta między Platinum a Titanum jeśli chodzi o efektywność to jakieś 2-4% i to w skrajnych zakresach pracy czyli obciążenie bardzo niskie lub praktycznie maksymalne. 

Ten zasilacz który masz to jest absolutna topka i jeżeli nie budujesz jakiegoś prądożernego smoka to nie ma sensu myśleć o jakiejkolwiek wymianie. 

Rozumiem, lubie min maxowac. Zasilacza i obudowy sie nie zmienia. Wiem ze mozna zasilacz za 400zl kupic, ale co te pieniadze sa dzis warte....wole kupic raz a najlepiej. Szkoda ze seasonic nie umie zrobic titanium 1000w atx 3.1.  Sa jakies inne 1000w innych producentow...wierzylem ze ktos doradzi.

Opublikowano
4 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@toxicrain0912 jak już koniecznie musi być 1000w titanium to bierz FSP Titanium Hydro Ti 1000w chociaż nie widzę w tym sensu lol. 

okej:
1. https://www.x-kom.pl/p/1144799-zasilacz-do-komputera-fsp-fortron-hydro-ti-pro-1000w-80-plus-titanium-atx-31.html?sm=ppcads&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=DSA_-_ALL,_ALL,_ALL_(PL,_periodic)_-_P01M106&utm_id=225317199&gad_source=1&gad_campaignid=225317199&gclid=Cj0KCQjwkMjOBhC5ARIsADIdb3dXt3UniuK3bJ6nJ-cvYej5qkwTXUlMxMExLE7ikWvSp8BOpf2EupAaAk0bEALw_wcB#Specyfikacja

vs 

2.  https://www.x-kom.pl/p/1297682-zasilacz-do-komputera-seasonic-vertex-px-1000w-80-plus-platinum.html?sm=ppcads&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=DSA_-_ALL,_ALL,_ALL_(PL,_periodic)_-_P01M106&utm_id=225317199&gad_source=1&gad_campaignid=225317199&gclid=Cj0KCQjwkMjOBhC5ARIsADIdb3fXPitYP1gJnfYOOCivmw8p-3MWpjH52XcF47PE-gxphNmLR44lLWoaAqU7EALw_wcB

Ktory lepszy i dlaczego? Seasonic 100zl drozszy mimo gorszej efektywnosci, platninum.

p.s. Tutaj znalazlem chyba "cala" liste zasilaczy atx 3.1 1000W platinium/titanium .

Po prostu chce wybrac najlepszy mozliwy.

Dziekuje

3 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

dobrej jakosci platinum 1000W albo powyzej 850W, modularny spelni swoja robote do twojej jednostki. bequiet/fsp/seasonic

https://www.x-kom.pl/p/1297682-zasilacz-do-komputera-seasonic-vertex-px-1000w-80-plus-platinum.html?sm=ppcads&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=DSA_-_ALL,_ALL,_ALL_(PL,_periodic)_-_P01M106&utm_id=225317199&gad_source=1&gad_campaignid=225317199&gclid=Cj0KCQjwkMjOBhC5ARIsADIdb3fXPitYP1gJnfYOOCivmw8p-3MWpjH52XcF47PE-gxphNmLR44lLWoaAqU7EALw_wcB

Czyli ten zasilacz 1000W to najlepszy zasilacz aktualnie na swiecie? o tej dokladnie mocy? Ma wszystko czego dusza potrzebuje zeby ladnie poukladac kable itd?

Opublikowano
3 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

https://www.cybenetics.com/evaluations/psus/2495/

https://www.cybenetics.com/evaluations/psus/2101/

czysto statystycznie 

tutaj masz nasz stary test 

ten pierszy w prolinie jest stowa taniej

Ogladam wlasnie ten film. Ten zasilacz z filmu to jest to samo co z x-komu, tyle ze tam jest wyzszy atx 3.1?

3 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

@toxicrain0912 Wg Arisa z HW Busters który certyfikuje zasilacze najlepszy będzie FSP więc jeśli dopiero będziesz kupował (a myślałem że już masz tego vertexa) to bierz Fortrona 👍 

https://hwbusters.com/best_picks/best-atxv3-pcie5-ready-psus-picks-hardware-busters/5/

Mozna wierzyc dla tego goscia, portalu ?

3 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

@toxicrain0912 Wg Arisa z HW Busters który certyfikuje zasilacze najlepszy będzie FSP więc jeśli dopiero będziesz kupował (a myślałem że już masz tego vertexa) to bierz Fortrona 👍 

https://hwbusters.com/best_picks/best-atxv3-pcie5-ready-psus-picks-hardware-busters/5/

Strrasznie jakies dziwne oznaczenia...nie wiem czy ten zasilacz jest atx 3.1 czy 3.0

Opublikowano
6 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

na to wychodzi. standard kabli tylko zmienili

Czyli kupujac teraz dostane zasilacz atx 3.1 , najnowszy mozliwy? bo roznica miedzy atx 3.0 i atx.3.1 to kable tylko czy tez te wejscia wtyki gdzie wklada sie te kable?

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, toxicrain0912 napisał(a):

Mozna wierzyc dla tego goscia, portalu ?

Ten gość zajmuje się na codzień certyfikowaniem zasilaczy :D To tak jakbyś się pytał czy możesz wierzyć w kwestii oceny jakości produktu gościowi który przystawia pieczątkę TUV dla komponentów używanych przy produkcji lub składaniu samochodów marki Audi czy BMW ;)

Co do róznicy pomiędzy ATX 3.0 a ATX 3.0 to różnią się zasadniczo 2 rzeczami:

Po pierwsze: gniazdo zasilania kart graficznych - ATX 3.0 posiada gniazdo zwyczajowo opisane jako 12VHPWR, przy ATX 3.1 to gniazdo jest opisane jako 12v-2x6 lub PCIe 5.0 i posiada krótsze piny sygnałowe dzięki czemu jeżeli wtyczka nie jest dociśnięta do końca - karta graficzna

nie zostanie uruchomiona, nie włączy się po prostu. 

Po drugie: standard ATX 3.0 ma dłuższy czas podtrzymania wynoszący 17ms. Standard ATX 3.1 skraca ten czas do 12ms.

Kabel zasilający jest ten sam. Seasonic dodatkow przy zasilaczach ATX 3.1 stosuje kable dwukolorowe z niebieskim kołnierzem wtyku.

@Pan Mateoo Trochę żeśmy tutaj off-topowali ;/ 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
12 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ten gość zajmuje się na codzień certyfikowaniem zasilaczy :D To tak jakbyś się pytał czy możesz wierzyć w kwestii oceny jakości produktu gościowi który przystawia pieczątkę TUV dla komponentów używanych przy produkcji lub składaniu samochodów marki Audi czy BMW ;)

Co do róznicy pomiędzy ATX 3.0 a ATX 3.0 to różnią się zasadniczo 2 rzeczami:

Po pierwsze: gniazdo zasilania kart graficznych - ATX 3.0 posiada gniazdo zwyczajowo opisane jako 12VHPWR, przy ATX 3.1 to gniazdo jest opisane jako 12v-2x6 lub PCIe 5.0 i posiada krótsze piny sygnałowe dzięki czemu jeżeli wtyczka nie jest dociśnięta do końca - karta graficzna

nie zostanie uruchomiona, nie włączy się po prostu. 

Po drugie: standard ATX 3.0 ma dłuższy czas podtrzymania wynoszący 17ms. Standard ATX 3.1 skraca ten czas do 12ms.

Kabel zasilający jest ten sam. Seasonic dodatkow przy zasilaczach ATX 3.1 stosuje kable dwukolorowe z niebieskim kołnierzem wtyku.

Rozumiem. Dacie rade jakimis swoimi sposobami sprobowac znalezc najtanszy sklep z tym zasilaczem?

FSP HYDRO Ti PRO/ 1000W

Opublikowano
12 minut temu, toxicrain0912 napisał(a):

Dacie rade jakimis swoimi sposobami sprobowac znalezc najtanszy sklep z tym zasilaczem?

najtaniej ze slowackiego/slowenskiego nie pamietam

sklepu

https://allegro.pl/oferta/fsp-hydro-ti-pro-1000w-atx-3-1-80plus-titanium-modular-retail-17829113598

ale juz sio z etgo wątku.

26 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

myslalem ze to jest wątek wentylatory/zasilacze ,a zapomnialem ze takiego nie ma i to tylko kategoria

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Pan Mateoo napisał(a):

najtaniej ze slowackiego/slowenskiego nie pamietam

sklepu

https://allegro.pl/oferta/fsp-hydro-ti-pro-1000w-atx-3-1-80plus-titanium-modular-retail-17829113598

ale juz sio z etgo wątku.

myslalem ze to jest wątek wentylatory/zasilacze ,a zapomnialem ze takiego nie ma i to tylko kategoria

Chyba lepiej dolozyc te 60zl i wziac z x-komu ktory jest 2km odemnie od domu? W razie gwarancji itd...nigdy nie robili zadnych problemow jak cos u nich wymienialem.

• Upvote 1
Opublikowano

Przepraszam za caly syf. Pomogliscie mi ogromnie. Dziekuje

Zamowilem juz wszystko z tych podzespolow:

obudowa: havn 360 bf flow - 770zl x-kom

dodatkowe wentyle: 2x 180mm H18 Performance Fan - 300zl - proshop

zasilacz: FSP HYDRO Ti PRO/ 1000W/ ATX 3.1 - 1100zl - x-kom

Najwazniejsze czesci do smierci zamowione, czas znalezc najlepsza paste termoprzewodzaca na rynku na cpu i gpu.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, j4z napisał(a):

A AAB super silent ktoś pamięta? 

Ta, swego czasu kupiłem kilka w różnych rozmiarach, białe i czarne, miałem wersje 40mm, 60mm, 120mm i 140mm były to jeszcze bardziej budżetowe wentylatory niż arctici p12/p14 może i pracowały cicho z racji niskich obrotów ale łożysko było słyszalne, z biegiem czasu pozbyłem się wszystkich przykręcając do jakiś biurowców jak trzeba było gdzieś zrobić nadmuch lub wyciąg :E 

Edytowane przez Send1N